Buitenlandse investeerders vinden dat Thailand in vergelijking met zijn buurlanden achterblijft qua helder regeringsbeleid en infrastructuur op het gebied van telecommunicatie.

China, Maleisië en Vietnam zijn qua regeringsbeleid aantrekkelijker. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Board of Investment (BoI) onder buitenlandse bedrijven. Overigens was de respons mager: het vragenformulier van de BoI werd door maar 7 procent van de 6000 bedrijven ingevuld.

Volgens de investeerders doet Maleisië het beter dan Thailand omdat het land een betere infrastructuur heeft zoals havens en communicatie faciliteiten samen met zijn multimediale corridor. Maar Thailand heeft een voordeel qua financiën, grondeigendom, beschikbaarheid van geschoolde arbeid en investeringsaansporingen.

Het onderzoek van de BoI werd gedaan voor de verkiezingen van 3 juli, dus de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht door de nieuwe regering bleef buiten beschouwing. Volgens BoI secretaris-generaal Atchaka Sibunruang zullen vooral arbeidsintensieve industrieën zoals de kledingindustrie getroffen worden door de maatregel, ‘but they must accept that wages are going to rise in the long run’.

De BoI gaat de regering voorstellen om de regels die gelden voor buitenlandse arbeiders te versoepelen. Thans worden bedrijven die door de BoI worden gepromoot, beperkt in het aannemen van ongeschoolde buitenlandse werkers.

De BoI is ook van plan om bedrijven meer te stimuleren in het buitenland te investeren in grondstoffen voor verdere bewerking in Thailand. Gedacht wordt aan pre-investeringsstudies en het opzetten van een fonds waarbij ze kunnen lenen.

Maar deze voorstellen moeten wachten op de benoeming van nieuwe BoI-bestuursleden door de nieuwe regering.

Uit het onderzoek blijkt dat geen enkel bedrijf van plan is naar het buitenland te verhuizen; 46,8 procent wil zelfs hier meer investeren en de helft handhaaft zijn bedrijfsvoering op het huidige niveau. Slechts 11 bedrijven gaan hun lokale investeringen terugbrengen. Ze zijn werkzaam op het gebied van textiel, sieraden en leer.

Atchaka verwacht dat meer Chinese en Koreaanse investeerders zich in Thailand gaan vestigen in sectoren zoals auto-onderdelen, bewerkte landbouwproducten en hernieuwbare energie, samen met kleine en middelgrote bedrijven uit Japan.

Volgens Atchaka zijn de belangrijkste factoren die investeringsbeslissingen beïnvloeden de binnenlandse politieke stabiliteit en de economische onzekerheid in de VS en Eurozone.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “BoI: Thailand heeft nog wat in te halen”

 1. Printen zegt op

  Thailand is langzaam, maar zeker de aansluiting met de buurlanden aan het verliezen. Het wordt te duur, de infrastuctuur, met name het electronische verkeer en het vervoer, loopt achter en de politieke onrust blijft.

  Met name Maylasia en Vietnam heeft voor investeerders meer te bieden dan Thailand.

 2. Harold zegt op

  Een goed voorbeeld hiervan is het mobiele netwerk, ook wel bekend als UMTS. Terwijl buurlanden als Cambodja en Laos als 3G hebben, moet je het in het grootste deel van Thailand nog steeds met EDGE doen. Alleen in Bangkok en op Phuket schijn je met True en DTAC nu via 3G te kunnen internetten…

 3. Peer Steen zegt op

  Mijn mening is dat Thailand haar eigen plan moet trekken en niet teveel naar de buurlanden moet kijken. Duitsland heeft decennia lang zwak economische landen als buren gehad. Had men naar de buren gekeken was het dan een van de sterkste economien ter wereld geworden zoals het nu is? Vraag ik mij af.

  • cor verhoef zegt op

   De vergelijking tussen Duitsland en Thailand lijkt me absurd. Thailand is een onwikkelingsland, omringt door landen die voorheen qua onwikkeling ver achterliepen op Thailand, maar nu aan een inhaalslag bezig zijn die zijn weerga niet kent.
   Thailand moet zijn eigen plan trekken? Dat klinkt mooi, maar Thailand heeft helemaal geen plan. Het uiterst belabberde onderwijssysteem en de onwil om daar daadwerkelijk iets aan te doen zal in de toekomst funest zijn voor de concurentiepositie van Thailand in de regio.
   Probleem met Thais is dat ze gebukt gaan onder een misplaats superioriteitsgevoel t.o.v. andere landen in Zuidoost Azie. Ze komen er pas achter als het al lang te laat is en dan zullen ze beweren dat het een andermans schuld is. Zelfreflectie en zelfkritiek zijn de gemiddelde Thai vreemd..

 4. nok zegt op

  In Bkk is prima internet te krijgen hoor, via adsl en mobiel. Mijn gsm kan ook 3g maar of ik daar nou zo veel meer zaken door kan/wil doen?

  Voor adsl heb je een telefoonlijn nodig, die heeft niet iedereen in Thailand. In Bkk kan je ook zonder telefoonlijn draadloos het net op tegen betaling. Via gsm kan overal in Thailand.

  Ik zou denken dat de thai te langzaam en onnauwkeurig werken vergeleken met bv China. Ik begin ook steeds meer afkeer te krijgen tegen made in thailand omdat er vaak iets mis mee is. Ik betaal liever iets meer voor een product wat zeker niet stuk gaat, oftewel iets japans en dan ook nog eens in Japan ge-assembleerd. Zelfs een nieuwe Honda scooter goed inelkaar zetten is nog te moeilijk voor de echte Honda-dealer in Bkk.

  • Jan zegt op

   En dan nog niet te spreken v/d bouw(farmers)vakkers. Een ramp. Op vele bouwwerven ontbreken meestal meter en waterpas…..

   • nok zegt op

    Klopt, toen ze mijn rvs carport kwamen plaatsen heb ik ze nog een thaise waterpas geleend, oftewel een stuk doorzichtige slang met water erin. Ook moesten ze mijn boormachine, boortjes, ringetjes en pluggen hebben want zelfs dat hadden de heren profs niet bij zich.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website