Melder: Josse

Betreft retirement visa non O voor Belgen. Sinds vorig jaar kon ik mijn inkomstenverklaring niet meer afleveren via de Oostenrijkse Consul (gemakkelijk want hij zit in Pattaya). Dan het affidavit per post aangevraagd op Belgische ambassade, verliep vlot. Toch was ik verwonderd dat de ambassade enkel mijn handtekening wettigt en niet mijn inkomen, ondanks alle officiële bewijzen.

Naar immigratie in Jomtien en jaarvisum goedgekeurd.

Dit jaar deze week terug voor jaarverlenging en er worden ineens problemen gemaakt voor dit affidavit. Vanaf nu moet ik maandelijks 65 000 baht overmaken vanuit België naar mijn Thaise rekening. Ook al ben ik slechts 6 maanden in Thailand. Dit zou enkel voor Belgen van toepassing zijn. Hebben andere hier ook dezelfde ervaring? Ik vraag me af wat is de waarde van dit affidavit nog?

Ja, ik weet dat ik met de 800 000 baht op de rekening kan werken, maar dit is niet mijn voorkeur en vraag.

Bedankt.


Reactie RonnyLatYa

 1. Als de Ambassade een Affidavit aflevert verklaren die nooit dat de inhoud(inkomen) juist is. Hebben ze ook nooit gedaan. Ondanks de bewijsstukken die je levert. Dit omdat men de originaliteit van die bewijstukken niet kan nagaan.  Om de originaliteit van die bewijsstukken te bewijzen zouden die eerst in België en Thailand de volledige legalisatie procedure moeten doorlopen.
 1. Men heeft in het verleden altijd wel dat Affidavit aanvaard als bewijs van inkomen. Een Affidavit is eigenlijk een verklaring op eer van diegene die het gebruikt. Maar het enige wat de ambassade dan doet is verklaren dat het wel degelijk die persoon is die deze verklaring heeft afgelegd, niet dat de inhoud juist is. Ze legaliseren dan de handtekening. Nu vraagt men daar ook bewijsstukken bij als je dat Affidavit aanvraagt. Maar eigenlijk is dat maar een oppervlakkige controle om alvast diegene eruit te halen die het inkomen dat ze beweren te hebben dan niet kunnen bewijzen.  
 1. 1 januari 2019 besliste immigratie om geen Affidavit meer te aanvaarden. Men ging enkel nog bewijzen van inkomen aanvaarden die daadwerkelijk werden gecontroleerd door de ambassade en dat dienden ze ook te verklaren.  Zo heeft Nederland zijn Visumondersteuningsbrief, die daaraan voldoet. Andere landen zoals o.a. USA, UK, Australië hebben zelfs het Affidavit volledig afgeschaft, omdat ze dat ook niet kunnen of mogen controleren en daar is niks in de plaats gekomen. België heeft het Affidavit gewoon behouden en je kan het gebruiken bij immigratiekantoren die het aanvaarden. Andere aanvaarden zoiets niet en daar ben je dan eigenlijk ook niks mee.
 1. Immigratie heeft wel gereageerd op het niet meer afleveren van het Affidavit door bepaalde landen en heeft ter vervanging toegelaten dat je de financiele eisen mocht bewijzen door maandelijkse stortingen van 65000 Baht.  Die dienen dan maandelijks te gebeuren en vanuit het buitenland. Wil je dat gebruiken dan dien je ook de stortingen van de laatste 12 maanden te bewijzen.  Uitgezonderd wanneer het eerste aanvragen betreft.
 1. Je hoort het nu wel meer dat immigratiekantoren die voordien het Affidavit aanvaarden, dat nu niet meer doen en ook de werkelijke stortingen willen zien. Dat hoeft dan niet je volledig inkomen te zijn, maar wel een minimum van 65000 Baht. Dat dit enkel voor Belgen zou gelden is niet zo. Dat zal gelden voor iedereen die met of zonder Affidavit werkt.
 1. Je vraag “ Ik vraag me af wat is de waarde van dit affidavit nog?”. Eigenlijk heeft dit op zich nooit geen waarde gehad, want het is een eigen verklaring. Er wordt buiten de handtekening van de opsteller niks gecontroleerd. En vermits in het verleden er waren die het met die ”eer” niet zo nauw namen is men die verklaringen in twijfel gaan trekken. Men wilde dan vanaf 2019 enkel nog zulke bewijzen aanvaarden indien ze ook gecontroleerd zijn. Wat de Consul in Pattaya betreft zou die zijn verklaring ook geen waarde mogen hebben, want ook hij kan de originaliteit van de geleverde bewijsstukken niet controleren.
 1. Jaarverlenging dienen eigenlijk voor mensen die een gans jaar in Thailand verblijven en in die richten zijn de regels natuurlijk ook opgesteld. Dat je dan maar 6 maand blijft kan en mag, maar verandert niks aan de eisen. Immigratie houdt daar geen rekening mee.

****

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

2 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 021/24:  Immigratie Jomtien – Affidavit en toch ook stortingen gevraagd”

 1. jef zegt op

  is al jaren zo denk 4 jaar gelen de eerste keer voor mij ook nu telkens zo

  • Bert Matthys zegt op

   Glashelder uitgelegd Ronny Lat Ya, waarvoor dank!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website