Melder: Adrianus

Gisteren bij Immigratie office Soi 5 Jomtien in Pattaya geweest om een nieuw jaarvisum te laten maken. Ik had diverse kopieën bij mij van wat ik nog dacht nodig te hebben. Daar werd mij verteld dat inkomensverklaring opgesteld door Oostenrijks Consulaat in Pattaya niet meer wordt geaccepteerd.

De ambtenaar van de immigratie office vertelde mij dat ik naar Nederlandse ambassade in Bangkok moest gaan om daar een inkomstenverklaring op te laten maken.

Ik had wel een bankboekje bij mij waar 800.000 baht op staat, maar het boekje staat op mijn en ook op naam van mijn vrouw. Werd ook niet geaccepteerd. Wij zijn direct naar de bank gereden en een nieuw bankboekje op mijn naam laten maken en terug naar immigratie office en nee hoor, dit werd ook niet geaccepteerd omdat het bedrag er niet een paar maanden erop staat.

Noodgedwongen omdat mijn visum 21-01-2021 verloopt, heb ik direct een afspraak gemaakt met Nederlandse ambassade en kon er vanmorgen komen.

Nu vanmiddag weer naar het immigratie office Jomtien met een nieuwe inkomensverklaring en nu was het wel goed.

Gelukkig is het goed gekomen, morgen kan ik mijn nieuw jaarvisum ophalen.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

Redactie: TB Immigration Infobrief nummer 6 en 7 volgen later. 

Rating: 4.20/5. From 5 votes.
Please wait...

41 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 008/21: Inkomensverklaring Oostenrijks Consulaat niet meer geaccepteerd”

 1. Bart zegt op

  Vreemd , ik ben er een maand geleden nog geweest was geen probleem. Maar ja alles veranderd in Thailand dag bij dag ! De vraag blijft is dit zo , ook op een andere dag met een andere medewerker van de Immigration !

  • Bart zegt op

   O ja vergeten te vermelden , ik was ook in Jomtien Soi 5 voor mijn jaar verlenging !

 2. Erik zegt op

  Adrianus, mag ik uit de tekst boven dit bericht opmaken dat dit landelijk beleid is geworden of heb jij alleen ervaring met Immigration in Jomtien?

  Dat de 8 ton niet op een en/of bankrekening mag is op meer kantoren van de Immigration al jaren beleid.

  • Adrianus van Overveld zegt op

   Hallo Erik
   Ik weet niet of dit landelijk is ingevoerd,Maar Immigratie office soi 5 Jomtien word inkomens verklaring die op gemaakt is door Oostenrijks Consulaat niet geaccepteerd.
   Bij de volgende vraag stelling wil ik er wel bij vermelden dat mijn vrouw er bij was toen ik naar immigratie office ben gegaan en toch werd mijn bankboek 800000 met naam van mij en mijn vrouw niet geaccepteerd.
   zou wel geaccepteerd zijn als er het dubbele bedrag op zou staan.
   Nederlandse Ambassade in Bangkok is open alleen op afspraak via hun webside.Maar voor dringende gevallen kan je hen een email sturen: ban@minbuza.nl
   Je krijg daarna snel een antwoord retour.

   • janbeute zegt op

    Ik denk als het dubbele of zelfs een veelvoud op een bankrekening staat met twee namen op een zelfde rekening ook niet geacepteerd wordt.
    Het is al jaaaaaren zo dat het minimum van 8K op de 2 plus 3 maanden periode op je eigen bank rekening indien aanwezig, waarom dan nog een inkomens verklaring regelen.
    De immi doet niet moeilijk in dit verhaal, maar werkt namelijk volgens de regels.

    Jan Beute.

    • RonnyLatYa zegt op

     Toch wel.
     Er zijn wel wat immigratiekantoren die een rekening aanvaarden met twee namen.
     Slechts de helft van het bedrag wordt dan toegekend aan de aanvrager.
     Maar er zijn er ook die het niet aanvaarden . Zulke dingen moet je lokaal naar informeren.

   • nl th zegt op

    Ik ben januari bij de immigratie in jomtien geweest en mijn boekbank (copy van de bankfiliaal ) werdt net als voorgaande jaren geacepteerd bij mijn weten is het altijd al een vereiste geweest dat het op de naam van de aanvrager moet staan en niet een andere naam er bij mag staan. Ik zag wel deze keer voor het eerst dat naast de man die de papieren controleerde nog een tweede persoon het deed.

  • Singtoo zegt op

   Bij een en/of bank rekening word is het saldo ook 50/50.
   Dus d aanvraag was, eventueel, wel mogelijk geweest met de ฿4ton zijnde de 50% van het banksaldo.
   Dus bijvoorbeeld voor een echtpaar die beide visum plichtig zijn, dus beide geen Thais staatsburger zijn, kunnen met +฿1,6miljoen op een en/of bank rekening een verlenging van verblijf aanvragen.

   • RonnyLatYa zegt op

    Je kan in het geval van een buitenlands echtpaar natuurlijk ook een van de twee als “Dependent” gaan. 800 000 Baht volstaat dan ook.

 3. Roel zegt op

  Vreemd, vorige week nog NL er geweest, had net 1 week ervoor voldoende geld op zijn gezamelijke bankrekening met zijn vriendin en werd geaccepteerd en dit weet ik zeker mijn vrouw was met hem meegegaan. Maar Oostenrijks consulaat klopt.

  Maar 1 ding scheelt, visa kantoortje ernaast helpt je ook en die eten samen met immigratei ambtenaren ja en wie weet wat er dan allemaal kan.

 4. Dirk zegt op

  Adrianus, je maakte weer een geval mee van zoeken naar de laatste molecul in burocratisch Thailand.
  Vandaag kan dit en morgen kan dat, maar zeker in deze Corona crisis, als iemand kan aantonen, dat hij over voldoende inkomsten beschikt en dit ook zichtbaar kan maken, zou een zekere coulance op zijn plaats zijn.
  Temeer daar via visaburo,s het wel kan, met geld vergeet men alle zorgen zegt men…
  Wat mij verbaasd, dat je persoonlijk terecht kon op de Ned Ambassade, ik ben in de veronderstelling, dat de visumondersteunings brief nu alleen per post af te wikkelen was.
  Een les voor ons allen, ga ruim voor het verlopen van je visum naar de immigratie dan kan je nog wat herstellen, als er een onverwachte eis op tafel komt.

  • Jos zegt op

   Visum ondersteuningsbrief Thailand
   Vraagt u een verblijfsvergunning in een ander land aan, dan is er in sommige gevallen een ondersteuningsbrief nodig. Met deze brief van de Nederlandse ambassade laat u zien dat u de Nederlandse nationaliteit bezit en wat uw inkomen is. U kunt dit document enkel per post aanvragen. Aan het aanvragen van een ondersteuningsbrief zijn kosten verbonden.

  • Berry zegt op

   Als Nederlander of Belg gebruik maken van het Oostenrijks consulaat was een gunst, toegestaan door immigratie Pattaya. Reden, er was een goede connectie tussen immigratie en het consulaat.

   Waarom was het een gunst, omdat het inkomensbewijs, volgens de immigratie regels, moet afgeleverd worden door de ambassade of consulaat van het land van de aanvrager.

   Immigratie Pattaya was vriendelijk om te redeneren, we zien het Europees. Maar volgens de letter van de immigratie wetten is dit (nog) niet toegestaan.

   Tot een 2-tal jaar geleden leverde het Oostenrijks consullaat inkomstenbewijzen af zonder controle. Ze ondertekende alles. En iedereen wist dat er valse inkomsten verklaringen werden afgeleverd.

   Ongeveer 2 jaar geleden is het consulaat dan begonnen met bewijsstukken te vragen om een “zachte” vorm van controle te doen.

   Maar er werd al aangegeven, voor hoe lang nog?

   Voor de Nederlanders, zij kunnen gebruik maken van een, door immigratie, zeer gerespecteerd inkomstenverklaring, opgesteld door de Nederlandse ambassade. Immigratie weet dat er een “grondige” controle gebeurd door de NL overheid.

   Voor de ambassade, alles kan geregeld worden via de Post en communicatie via email.

   Ik ben dan niet verwonderd dat immigratie de regels strikter en strikter begint toe te passen en dat de documenten afgeleverd door het Oostenrijks consulaat voor niet Oostenrijkers, niet meer aanvaard wordt.

   BTW: Idem voor het Belgische affidavit.

   Immigratie is meer en meer aan het pushen om enkel nog gebruik te maken van een bedrag op de bank, maandelijkse stortingen op een Thaise rekening, combinatie van beiden voor pensioen, of uitzonderlijk, indien het vertrouwen in de ambassade heel groot is, visumondersteuningsbrieven.

 5. Lung addie zegt op

  Beste Adrianus,
  ik veronderstel dat je wel beseft dat de problemen waar je tegen aanliep grotendeels aan jezelf te danken zijn.
  Waarom wachten tot de laatste dagen om een jaarverlenging aan te vragen, wetende dat je dit reeds 30 dagen (op sommige plaatsen zelfs 45) vooraf kan doen. Schrik een dagje te verliezen? Je verliest hierdoor niets daar je verlenging steeds ingaat bij het vervallen van de vorige.
  Iedereen zou nu toch al stil aan mogen weten dat de 800.000THB op een EIGEN rekening moet staan en, indien het op een gezamelijke rekening is, het dubbele moet zijn. Ronny Latya heeft dit reeds meerdere malen aangehaald, net als de andere voorwaarden. Je moet ze wel lezen, hij doet het niet voor zijn plezier.
  Ook dat het bedrag, op een eigen rekening, reeds 2 maanden (bij sommige kantoren is dat 3 maanden) voor de aanvraag er moet op staan, dus dat was ook terecht geweigerd.
  Dat het affidavit van de Oostenrijkse ambassade niet meer aanvaard wordt is het enige wat je als verontschuldiging kan inroepen want dat is pas heel recent. Doch, indien je de mogelijkheid hebt om via de Nederlandse ambassade een ondersteuningsbrief kan krijgen vraag ik me wel af waarom je bij de Oostenrijkers wil terecht kunnen.
  Hopelijk zal je hieruit lessen trekken voor de toekomst.

  • fred zegt op

   Het Oostenrijks consulaat is gelegen in Pattaya zelf.
   Je kan er iedere dag terecht zonder afspraak. Je moet er bijna nooit wachten. Binnen het half uur sta je meestal weer buiten met de inkomstenverklaring.

   Naar een ambassade in Bangkok gaan en vooraf eerst afspraak maken lijkt me toch wat omslachtiger en tijdrovend.

   • Eric Donkaew zegt op

    Ik heb het donkerbruine vermoeden dat de reputatie van het Oostenrijkse consulaat bij de Thaise overheid in de loop der jaren wat achteruit is gegaan.
    Maar zeker weten doe ik het niet. Ik heb alles zelf geregeld. Is goed te doen.

    • Cornelis zegt op

     De Nederlandse Ambassade is in staat de verstrekte inkomensgegevens te controleren, het Oostenrijkse Consulaat heeft geen toegang tot diezelfde data, dat zal de Thaise autoriteiten niet onbekend zijn…….

     • Jan zegt op

      Ik heb de vraag aan het Oostenrijkse consulaat gesteld zie hier hun antwoord
      Ik hoop dat het Oostenrijkse consulaat gelijk heeft stuk gemakkelijker dan Bangkok

      Dear Sir

      That is not correct
      You can come with your documents in the Consulate.

      Rudolf Hofer
      Hon.Consul General
      Consulate General of Austria in Thailand
      179/168, Moo 5, Banglamung
      20150 Chonburi / Thailand
      Tel.: +66-(0) 38-422634
      Fax: +66-(0) 38-413547

      —–Ursprüngliche Nachricht—–
      Von: Jan van der Velden [mailto:ipadvelden@gmail.com]
      Gesendet: Donnerstag, 21. Januar 2021 19:12
      An: austrianconsulatethailand@yahoo.de
      Betreff: Declaration of income

      Message for Austria Consulate , Pattaya

      Dear sirs

      I read in a thailandblog that immigration in soi 5 Jomtien no longer accepts
      your income declaration and that they now send us to our Dutch Embassy in
      Bangkok Is this true as far as you know ?

      I am a Dutchman and you gave me that declaration for many years now, I am
      planning to come to your office at the end of this month

      Hope to receive your message
      Thank you in advance

      Regards

      Jan van der Velden
      Ipadvelden@gmail.com

      Sent by ipad=

      • Jacques zegt op

       Ik was 11 januari 2021 nog bij de Oostenrijkse consul geweest en de ondersteuningsbrief van mijn inkomen laten maken en gebruikt bij de Jomtien immigratie. Was geen probleem. Wel de bewijsstukken meeleveren natuurlijk.

   • Hans zegt op

    Ik vraag de ondersteuningsbrief altijd per post aan bij de Ambassade. Tot nu toe altijd binnen 7 werkdagen retour gekregen. Gewoon tijdig verzorgen dus

   • theiweert zegt op

    Ik weet niet of ze voor mij een uitzondering gemaakt hebben. Maar had ook een inkomstenverklaring nodig. Deze heb ik Nieuw-Zeeland nodig, maar kon via de mail mijn overzichten van ABP en AOW op zenden. € 50,- plus € 2,- portokosten overmaken.

    Waarna ik via de mail en via de post de verklaring krijg toegestuurd. De mail is binnen hopen dat de post ook snel komt. Alles binnen een dag geregeld.

    Maar bij de schrijver van dit verhaal was haast, dus wilde hij hem direct mee hebben, dus de reis naar Bangkok kon niet anders.

  • Eric Donkaew zegt op

   Lung Addie: Iedereen zou nu toch al stil aan mogen weten dat de 800.000THB op een EIGEN rekening moet staan en, indien het op een gezamelijke rekening is, het dubbele moet zijn.
   ————————————
   Ja, maar niet iedereen is altijd even slim. Ik soms ook niet. Ik heb gewoon 2M op een deposit van steeds een jaar bij de Bangkok Bank staan, zonder dat er ook maar gedurende een seconde een satang af gaat.
   Dan is er voor de Immigration geen enkele variant meer te bedenken om mij in de problemen te kunnen brengen.

   • janbeute zegt op

    Oh ja Eric , wat denk je ervan al ze je plotseling vragen waar leef je dan van het hele jaar.
    Je rekening is niet in beweging geweest misschien klus je wel ergens illegaal.
    Ik doe het overigens net als jij maar neem altijd bewijzen mee waar ik van leef, indien men er na vraagt uiteraard.
    Beter een dik pak met documenten te veel dan een papiertje te weinig.

    Jan Beute.

    • Lung addie zegt op

     Beste Jan,
     wat je hier schrijft klopt totaal. Ook ik gebruik een rekening waar reeds jaren een onaangeroerd bedrag van meer dan de gevraagde 800.000THB op staat. Het is een fixed account en enkel om de twee jaar is er een beweging op deze rekening, nl de intrest die er bij komt. En JA, hier in Chumphon Immigration vragen ze dan wel waarvan je leeft. Het enige wat ik dan moet doen is mijn saving account tonen waar wel beweging op is. De bedragen welke er op komen en af gaan spelen geen enkele rol…. ze willen enkel zien dat je inkomsten hebt. Hun volste recht natuurlijk.

     • adrianus zegt op

      Hallo Jan.
      Nu staat op mijn bankrekening 800000 dat geld blijf er op staan, dan is dat ok voor de volgende keer om een nieuw visum aantevragen.

      Maar mijn betalingen doe ik met bankrekening die op 2 namen staat en daar kom straks ook iedere maand 65000 er bij.
      Dat kan ik dat aan tonen als ik die bankboek ook meebreng naar Immigratie office.
      Is dit dan ok.

      • janbeute zegt op

       Dat is OK, als ze maar kunnen zien dat er geld bijkomt en ook weer uitgaat.
       Je zou nog mee kunnen nemen transactie bewijzen van Gelden komende uit je geboorteland.
       De meeste banken kunnen zo een uitdraai maken uit hun computerbestand van je rekeningen.

       Jan Beute.

    • Eric Donkaew zegt op

     @Jan Beute: ik heb het blauwe Bangkok Bankboekje (lopende rekeningen) ook altijd bij me hoor. Maar goed dat je het nog even aanstipt.

 6. Bernhard zegt op

  Stuur onmiddellijk allemaal een mail naar de NVT (Ned. Vereniging) die kan namens alle Nederlanders een vuist maken en een verzoek indienen om de “oude situatie” te herstellen. In het verleden heeft de NVT de omslachtige procedure rond het levensbewijs met succes aangekaart.

  • Cornelis zegt op

   ‘De oude sutuatie herstellen’?? De Thaise sutoriteiten eisen al jaren de visumondersteuningsbrief van de Nederlandse Ambassade, niet een verklaring van een consulaat van een ander land. Voorzover dat tot nu toe werd aanvaard hebben betrokkenen geluk gehad, maar daar kun je geen rechten aan ontlenen.

 7. David H. zegt op

  Dat moge dan ook nu dan een verwittiging zijn voor de Belgen die gebruik maakten van Oostenrijks consulaat , en hoopten ook hiermede de stopzetting van affidavit uitreking door Ambassade van Belgie te omzeilen .

  • fred zegt op

   Wat kon er dan worden omzeild ? Het Oostenrijkse consulaat controleerde je pensioen inkomsten wel degelijk en dit in tegenstelling tot de ambassade en hun affidavit . Als je iets te verbergen had was je beter af met de Affidavit.

   • David H. zegt op

    @fred
    Het woord omzeilen is niet enkel gebruikelijk om iets verbergen maar ook om iets te vergemakkelijken … al is het maar om een trip of verzending naar Belgische ambassade te vermijden beste Fred !
    Vanwaar die plotse verdediging om dit woord in zijn slechtste betekenis op te vatten ?

    Ook al was het algemeen bekend dat het voorheen wel heel,.. heel makkelijk was bij dat consulaat en controles toen niet gebeurde , en met verschillende ambassades geen affidavit afleverend is dat ook beginnen veranderen .

 8. Facttester zegt op

  Ik maak al jaren gebruik van de mogelijkheid om mijn maandelijkse inkomen van minimaal 65.000 Baht te bewijzen aan de hand van mijn Jaaropgaven van de SVB en nog enkele bedrijfspensioenen. Vorig jaar moest ik ook de Jaaropgaven bijsluiten bij de verklaring van de Oostenrijkse Consul. (Ik hoefde dus nooit 800.000 Baht op mijn bankrekening te hebben.) Ook hoefde ik nooit mijn inkomsten elke maand op mijn rekening te storten. De verklaring van de Consul plus mijn Jaaropgaven waren altijd voldoende om een verlenging te krijgen. Is dit nu ook voor mij veranderd? Accepteert Immigration deze procedure niet meer?

  • Cornelis zegt op

   Immigration accepteert in ieder geval wèl diezelfde procedure, maar dan met een verklaring – de visumondersteuningsbrief – van de Nederlandse Ambassade,

  • Theo Verhoef zegt op

   Doe het al jaren op deze manier. Print mijn maandelijkse pensioeninkomsten uit bij ING. Nooit problemen gehad. Vorig jaar wel voor het eerst, bij immigratie Jomtien, deze print mee moeten leveren met de brief van het consulaat.

 9. pjoter zegt op

  Ik zou graag willen weten of dit beleid is of dat het een actie is van een immigration medewerker.
  Kan voor zover nu er nergens iets over vinden dat er een wijziging zou zijn of doorgevoerd zou worden.
  Weet Ronny hier meer over.

  Wat ik wel doe is mijn belasting opgave er bij zodat als er vragen zijn men dit zelf kan controleren.
  Zat dat er misschien niet bij?

  Hoor het graag.

  Mvrg

  Pjoter

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik weet van elke kantoor niet wat men aanvaard, wil aanvaarden of niet(meer) wil aanvaarden.

  • RonnyLatYa zegt op

   Corr

   Officieel mag je het het financiele bewijzen met o.a. een inkomen.

   Maar ik weet van elke kantoor niet wat men aanvaardt, wil aanvaarden of niet(meer) wil aanvaarden.

 10. Beke1958 zegt op

  In het nabije verleden heb ik een lezersinzending gelezen van een Belg , ( ik ben zelf ook Belg ) die zijn inkomstenverklaring , ( affidavit ) had verkregen van de Belgische Ambassade .
  Met deze affidavit dan naar de immigratie Jomtien geweest en daar werd deze geweigerd .
  Daar werd de persoon in kwestie gemeld dat deze affidavit van het Oostenrijks Consulaat moest afgeleverd
  worden ! En nu ? Misschien had de medewerker van dienst een rare dag en lag dwars tegen de farang .
  Of weer eens een verandering van korte duur , wie weet .
  Tot nu toe heb ik daar zelf nog geen problemen mee gehad , bij de volgende vernieuwing ? Wie weet .

 11. nl th zegt op

  Ais ik al die verhalen lees, vraag ik me af of er twee immigratie kantoren zijn , ik kom er al jaren nog nooit een probleem met mijn boekbank gehad. Ik weet wel als er 1 dag ontbreek met de tijd dat het geld er op moet staan dan heb je een probleem.
  DE thai die het kontroleerde wilde me geen discount geven toen ik erom vroeg wat ik ook niet verwachte.
  Misschien als je achter personen die de papieren NIET in orde hebben en toch hun zin met veel luidruchtigheid hen zin wil doordrijven dan kan het zijn dat ze minder vriendelijk zijn, maarja dan heb je pech om het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn.

  • David H. zegt op

   @nl th
   beste , inderdaad met je 800 000 Thaibaht op je rekening binnen de tijds limieten en documenten in orde sta je in Jomtien in een oogwenk bijna terug buiten met je plastic nummertje om volgende dag je paspoort met verblijfsstempel af te halen vanaf 14 uur,” flash service ” !

   Het zijn al die andere toestanden die nader bekijk en bijkomende documenten etc. vragen .

   De 800K op Thai bank staat in promotie bij Immigratie Jomtien ! 8 jaar nog nooit enig probleem , en geen agent toestanden nodig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website