Er zijn heel wat visums beschikbaar. Elk voor een bepaald doel en/of duur. Een overzicht.

Visa Exemption
Op zich geen visum, maar een visum vrijstelling. Deze visumvrijstelling geldt voor burgers van bepaalde landen, waaronder Nederland en België, en die om toeristische redenen naar Thailand gaan.

Visa on Arrival
Visum bij aankomst. Dit is een toeristenvisum voor paspoorthouders van bepaalde landen. Nederland of België behoren niet tot deze landen.

Transit Visa
Transit visum
– Categorie TS : Voor reizigers die nadien doorreizen naar een ander land. (Roundtrip)
– Categorie S : Voor deelnemers aan sportwedstrijden.
– Categorie C : Voor zeevarenden, bemanning van vliegtuigen, etc.

Tourist Visa
Toeristen visum.
– Categorie TR : Voor buitenlanders die naar Thailand gaan om toeristische redenen.

Non-Immigrant Visa
Niet-immigrant visum voor buitenlanders die naar Thailand gaan op tijdelijke basis, en voor een specifieke reden:
– Categorie O : Bij pensionering, huwelijk met een Thai, voor familiebezoek, om taken uit te voeren voor staatsbedrijven of maatschappelijke organisaties, medische behandeling, sportcoach, aanwezigheid bij rechtszaken.
– Categorie O-A : Long stay – voor lang verblijf op basis van “Retirement”
– Categorie O-X : Long stay – voor lang verblijf op basis van “Retirement”.
– Categorie B : Voor werken of zakelijke doeleinden.
– Categorie B-A : Voor werken of zakelijke doeleinden
– Categorie ED : Om te studeren, werkstudiereis, observatie, deelname aan projecten of seminars, een conferentie of cursus bij te wonen, te studeren als boeddhistische monnik.
– Categorie EX : Om te werken als expert of specialist.
– Categorie F : Om officiële taken uit te voeren voor de Thaise overheid.
– Categorie IB : Om te investeren, of het uitvoeren van andere activiteiten die leiden tot investeringen.
– Categorie IM : Om te investeren in samenwerking met Thaise ministeries of overheidsdiensten.
– Categorie M : Om te werken als filmproducent, journalist of reporter.
– Categorie R : Om zendingswerk of andere religieuze activiteiten te vervullen, in samenwerking met Thaise Ministeries of overheidsdiensten.
– Categorie RS : Voor wetenschappelijk onderzoek of opleiding, of onderwijs bij onderzoeks- of Onderwijsinstellingen in Thailand.

Smart Visa
Voor talenten in een bepaald domein, managers, investeerders, starters

Diplomatic Visa
Diplomatiek visum voor buitenlanders die naar Thailand gaan met een diplomatieke of consulaire missie, of het uitvoeren van taken met/voor een internationale organisatie.

Official Visa
Dienstvisum voor buitenlanders die officiële taken bij de Thaise overheid zullen gaan vervullen.

Courtesy Visa
Hoffelijkheidvisum voor diplomaten en ambtenaren die naar Thailand gaan voor andere doeleinden dan officiële taken, en voor gewone paspoorthouders die Thailand binnenkomen als reactie op een officiële uitnodiging van de Thaise overheid.

Wat is het beste visum voor mij?
Wat het beste visum is voor u, is afhankelijk van je reisdoel, reisduur en uw persoonlijke omstandigheden. Neem steeds het visum dat hieraan het best voldoet. Voor elk doel en duur is er wel een visum waar je alvast mee kan beginnen.

 • Voor korte duur is de “Visa Exemption” regeling geschikt. Gratis voor o.a. Nederlanders en Belgen bij binnenkomst in Thailand. Populair bij de meeste toeristen omdat het meestal voldoende is voor hun verlof in Thailand.
 • Voor een wat langer toeristisch verblijf dan een normale vakantieperiode is een “Tourist Visa” beter geschikt.
 • Voor een langer verblijf in Thailand is er het “Non-immigrant O of O-A” visum. Niet echt meer bedoelt voor verblijven omwille van toerisme, maar eerder een langer verblijf in Thailand. Om die reden zijn deze visums eerder gericht naar en geschikt voor gepensioneerde, mensen die besloten hebben te stoppen met werken, of mensen die getrouwd zijn met een Thai.
 • Een “Tourist Visa” en een “Non-Immigrant O Visa” kunnen in principe bij elke Thaise ambassade/consulaat worden aangevraagd. In de Thaise buurlanden of landen waar je niet officieel geregistreerd staat zijn ze meestal beperkt tot een “Single Entry”.
  Het “Multi Entry Tourist Visa” (METV) en het “Non-Immigrant O-A Visa” kan alleen aangevraagd worden in de Thaise ambassade of consulaat dat gelegen is in het land waar je de nationaliteit van hebt, of het land waar je officieel staat geregistreerd.
  Controleer daarom steeds, voor je ergens wat gaat aanvragen, wat mogelijkheden is op die ambassade/consulaat. Lokaal kunnen andere of strengere eisen gelden en dit voor gelijk welk visum.
 • Voor zij die langdurig of permanent in Thailand willen verblijven, bestaat er de mogelijkheid om verblijfsperioden, bekomen met een “Non-immigrant O of O-A” visum te verlengen met een jaar. Je zal dan, afhankelijk van de gevraagde verlenging, aan leeftijd, administratieve en financiele eisen moeten voldoen. Welke die zijn komt later aan bod.
 • Ook voor zakendoen/werken, ook vrijwilligerswerk/studie/stage in Thailand gelden regels. Best contacteer je hiervoor rechtstreeks de Thaise ambassade of consulaat gezien de documenten die je hiervoor moet voorleggen aan specifieke eisen moeten voldoen, die dan weer afhankelijk zijn van het doel van je aanvraag.

Wat u ook doet, zorg ervoor dat uw verblijf in Thailand altijd is toegestaan. In Thailand verblijven zonder toelating is een inbreuk op de immigratiewetgeving. Afhankelijk van de overtreding kan dit leiden tot een financiele boete en/of gevangenisstraf. Bovendien kan je de toegang tot Thailand ontzegd worden voor een periode die kan oplopen tot wel 10 jaar.

Ook wat werken zonder vergunning betreft. Zorg steeds dat je in bezit bent van de juiste werkvergunning en visum/verblijfsperiode dat werken mogelijk maakt. Recent is men wat dat betreft wel wat toleranter geworden voor bepaalde gevallen, en de gevangenisstraf is verdwenen en de financiële straffen zijn verlaagd. Echter, ga niet op het randje dansen want het is smal. Werken zonder vergunning, (gaat dan niet om wat onderhoudswerken aan je woning) maar ook vrijwilligerswerk, blijft in de meeste gevallen niet toegestaan en kan ernstige gevolgen hebben voor je verblijf.

Het internationale paspoort

 • Om Thailand binnen te komen dient u over een geldig internationaal paspoort te beschikken (of een ander geldig reisdocument).
 • Afhankelijk van het soort visum dat u wilt, moet het paspoort een minimum geldigheidsduur hebben. Dat kan 6, 12 , 18 maanden zijn of een andere periode indien zo geëist.
 • Bij een (jaar)verlenging is geen standaard periode vastgelegd betreffende de geldigheidsperiode van paspoorten.
  Wel dient je paspoort voldoende lang geldig te zijn voor de gevraagd verlenging.
  Indien het paspoort minder lang geldig is dan de gevraagde verlenging, zal er maar een verlenging gegeven worden die loopt tot de einddatum van je paspoort, of misschien zelfs geweigerd worden.
  Stel dat je een jaarverlenging vraagt met een paspoort dat nog slecht 8 maanden geldig is, dan zal de verlenging ook maar 8 maanden bedragen en geen jaar.

Een eeuwige en eindeloze discussie op zowat alle forums is de minimum geldigheidsduur van een paspoort.Momenteel is er nergens een wetgeving die zegt wat de minimum geldigheidsduur van een paspoort moet zijn bij binnenkomst. (U mag het mij altijd tonen natuurlijk als u daar bewijs van hebt. Ik leer ook graag bij). De enige eisen die terug te vinden zijn betreft de geldigheidsduur bij het aanvragen van visums, of een eis die zegt dat de geldigheidsperiode het verblijf moet dekken.

Ik weet dat je op allerlei websites en ook op die van ambassades en consulaten wat zal kunnen lezen over de 6 maand periode in geval van een “Visa Exemption”. Maar bij de ene is het zes maanden bij binnenkomst, de andere zal zeggen 6 maand bij vertrek, de andere zelfs 6 maand bij terugkomst. Die willekeur laat al zien dat die 6 maand periode niet direct op basis van een wetgeving is gebeurd volgens mij. Het is eerder een “veiligheidsperiode” denk ik dat men gebruikt om de reiziger te beschermen, zodat ze tijdens hun reis niet in problemen gebracht worden door personen die toch een minimumperiode zouden hanteren.
En dat is op zich een goede beslissing natuurlijk van de ambassades of consulaten, al had ik liever gezien dat ze allemaal dezelfde periode hanteerde.

In navolging zal ik iedereen hier dan ook aanraden om te zorgen dat wanneer je op basis van “Visa Exemption” reist, te zorgen dat je paspoort nog een geldigheidsduur heeft van minstens 6 maand bij binnenkomst. Het zal je mogelijk veel gezeur en discussies besparen aan de check-in, bij eventuele overstappen en misschien zelfs bij immigratie.

(Wordt vervolgd)

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie.
Gebruik hiervoor enkel https://www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

5 reacties op “TB Immigratie Info brief 010/19 – Het Thaise visum (3) – Soorten visums, categorieën en het paspoort”

 1. Jan van Kranenburg zegt op

  Ben in januari vier weken naar Thailand geweest, ga in april voor twee weken en in oktober weer voor vier weken. Krijg ik dan iedere keer automatisch een visum op het vliegveld van Bangkok?
  Dank voor alle informatie.
  Jan

 2. rene zegt op

  Jan
  U krijgt steeds een visum voor 30 DAGEN en niet zoals soms mensen denken voor een maand. Een maand 31 dagen bevatten.Prettig verlof.

 3. Ton zegt op

  Jan, zoals Ronny al aangeeft, je krijgt geen visum bij aankomst meer visum vrijstelling. En ja, dat krijg je iedere keer.

 4. Frank zegt op

  Beste Ronny,

  Vooreerst wil ik mijn waardering uiten voor jouw steeds puike uiteenzettingen over dit onderwerp, ik zal de komende maanden vaak op jouw kennis beroepen…

  Momenteel ben ik in Thailand (Phrae) met een toeristenvisum (wat ik in het verleden vaak gebruikt heb, omdat ik tot hiertoe nog nooit langer dan 60 dagen verbleef in Thailand), op 17 maart keer ik terug naar België.
  Nu had ik graag willen weten wat de meest efficiënte oplossing is voor de volgende situatie, namelijk ik had graag begin mei 2019 willen terugkomen naar Thailand voor het opvolgen van mijn bouwproject, maar het huwelijk met mijn Thaise partner is voorzien begin juli 2019… Hoe pak ik dit best aan? Welk visum is dan van toepassing, want ik zou graag zo lang mogelijk in Thailand willen blijven???

  De bedoeling is om nadien nog éénmalig (einde juli, augustus???) naar België te gaan om de ganse papiermolen af te ronden om vervolgens definitief naar Thailand te verhuizen… ik vermoed dat ik dat ogenblik een long stay visum kan aanvragen aan de hand van Thai Marriage, enfin met deze concrete vraag kom ik later bij jou terug…

  Ik hoop dat ik de situatie voor mei/juni/juli, eventueel augustus voldoende duidelijk geschetst heb??? Als er vragen zijn, laat het gerust horen…

  Sorry voor de bijkomende vraag die niet rechtstreeks aansluit met dit onderwerp, maar wat is het dichtstbijzijnde Immigration Office voor iemand die in Phrae definitief wil verblijven?

  Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord, het ga je goed!!!

  Vriendelijke groet,
  Frank (leeftijd 47 jaar, reeds op pensioen bij de Belgische Spoorwegen)

  • RonnyLatYa zegt op

   Beste Frank,

   Niet dat ik je vraag niet wil beantwoorden, integendeel, maar gelieve vragen die een persoonlijke situaties betreffen in te sturen als lezersvraag.
   Stuur dus je vraag opnieuw in naar https://www.thailandblog.nl/contact/ en zal je via de lezersvraag dan ook beantwoorden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website