Melder: Ton

Verzekeringseis bij mogelijke wijziging van Retirement Visum (0) eisen voor personen boven de leeftijdsgrens van ziektekostenverzekering.

Door vragen op het forum ben ik er weer eens aan herinnerd. Verzekeringen hebben een toelatingslimiet voor leeftijd en de houders van (0) visa gebaseerde Retirement verlengingen boven deze leeftijdsgrens lopen het risico, dat zij t.z.t. hetzij opnieuw via een O-A visum moeten aanvragen (door corona kon door velen die buiten Thailand vastraakte de geldigheidsperiode niet worden verlengd waardoor het Visum verviel), hetzij in de situatie komen dat ook voor (0) visum gebaseerde Retirement verlengingen een verzekering wordt verplicht gesteld.

Het Thaise Health Department heeft een lijst van de verzekeringen die daarvoor in aanmerking komen. Bij mij heerst onduidelijkheid of dit een bindende lijst is dan wel dat ook andere Internationale Verzekeringen die niet op die lijst staan, maar well aan de dekkingseisen (en nu ook aan de COVID-19 eis) voldoen.

Misschien een onderwerp wat wat meer algemene aandacht zou moeten krijgen?

Mijn persoonlijke kijk er op is dit: De lijst is NIET exclusief en andere verzekeringen die aan de gestelde eisen voldoen zijn acceptabel. Een eerste precedent daarvoor is:

Ik had het door het Thaise Health Department formulier (bedoeld voor nieuwe 0-A visas) al laten vullen door de verzekeraar en dit heb ik nu met succes gebruikt voor mijn CoE aanvraag waar wel een verzekerings bewijs voor nodig is (op het formulier is geen plaats voor bevestiging van COVID-19 dekking, dat heb ik in een separate e-mail door de verzekeraar laten doen.)

Dit is zonder enig commentaar geaccepteerd; ik heb na een dag de bevestiging dat ik verder kon gaan met boeken van mijn ticket en ASQ . Oke, ik heb weliswaar een Retirement (0) visum, maar toch…


Reactie RonnyLatYa

Ik heb deze tekst al verschillende keren op het blog geplaatst. Het staat op de link waarnaar de ambassade verwijst ivm verzekeringen bij o.a. Non-immigrant O-A en betreft betreft de 40 000 Out patient/400 000 Baht in-patient.

“First year, all applicants can buy health insurance from insurance companies in their owned countries or authorized insurance company in Thailand. When the applicants want to renew the visa, the applicants must buy insurance from authorized insurance companies in Thailand only. Any inquiries on completing Insurance application can be addressed at each insurance company.”

longstay.tgia.org/home/guidelineoa

Houdt men zich daar nu strikt aan of niet? 


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “TB Immigration Info Brief 089/20: Verzekeringseis”

 1. Huib zegt op

  40 000 Out patient/400 000 Baht in-patient en corona bedrag geld nu ook voor non immigrant o en moet duidelijk vermeld worden in de Engels brief.

  • RonnyLatYa zegt op

   Is momenteel geen eis voor Thai mariage, wat ook een Non-immigrant O visum is

   • RonnyLatYa zegt op

    Coronabedrag geldt al vanaf het begin van deze Coronamaatregelen en is voor elk visum

    • PEER zegt op

     Beste Ronny,
     Mijn CZ zorgverzekering heeft ‘n unlimited coverage.
     Er staat zelfs bij dat ook Covid-19 hieronder valt.
     Dus zelfs verzekerd voor ‘n hoger bedrag dan die $ 100000,- !
     Waarom dan die vermelding. Ik heb CZ getelefoneerd én m’n reisverzekering. Zij geven geen bedrag aan?

     • RonnyLatYa zegt op

      Voor mij is dat allemaal goed, maar ik beslis daar niet over. Het waarom moet je aan de ambassade vragen.

      • RonnyLatYa zegt op

       Of aan je verzekering. Wat belet hun eigenlijk om een document te geven waarop het gevraagde staat. Zo ingewikkeld is dat toch ook niet.

       • MikeH zegt op

        Het is aan de Nederlandse Zorgverzekeraars simpelweg juridisch niet toegestaan om in zo’n verklaring bedragen te noemen. Vandaar ook formules als “100% of the Dutch maximum.”

        • RonnyLatYa zegt op

         Gans de zorgverzekering weigeren en moeten Nederlanders maar op zoek naar een reisverzekering die dat wel dekt.
         Simpel toch…

        • RonnyLatYa zegt op

         Maakt eigenlijk voor Thailand toch niet. Je toont wat we vragen of je komt er niet in.
         Simpel toch…

        • Sjoerd B zegt op

         Mike, waar heb je gevonden dat het de zorgverzekeraars juridisch niet toegestaan is om een verklaring af te geven met minimum dekkingseisen ??
         Ik denk dat er een nieuw document in het systeem gezet moet worden wat de medewerkers kunnen versturen, net zoals nu wat eenmaal gemaakt is en voor meerdere landen bruikbaar is. Deze bedragen zouden dan specifiek voor Thailand zijn wat vermoedelijk niet de moeite loont om van hoger af aan te maken.. 1 enkele medewerker kan dat immers niet zomaar doen; die kan slechts bestaande documenten in het systeem gebruiken om te verzenden..

        • MikeH zegt op

         Of men dat nu dwaas vindt of niet, het is nog steeds juridisch niet toegestaan om in de verklaring t.a.v. de basisverzekering concrete getallen te noemen. Dit is mij van drie kanten bevestigd, waaronder de juridische afdeling van FBTO en de Thaise Ambassade zelf.

         Vandaar ook die inmiddels bekende formulering “100% of the Dutch maximum”
         Dat is in overleg met de ambassade tot stand gekomen. Of, en zo ja, waarom dat is veranderd is mij niet bekend.

         En natuurlijk kan de verzekeringsmaatschappij keurig netjes in het Engels opschrijven wat ze al dan niet dekken. Wat ze beslist niet kunnen is zichzelf formeel verplichten specifieke Thaise wetgeving te volgen. Uitgesloten. Dat kan iedere jurist je vertellen.

        • Sjoerd B zegt op

         100% of the Dutch maximum geeft de hoogte van de dekking in het buitenland aan vanuit de basisverzekering; geld voor alle landen.Hogere kosten moeten betaald worden uit een eventuele aanvullende verzekering.
         Een jurist die ik een half uurtje geleden raadpleegde zag het probleem niet voor de verzekering om minimale dekking aan te geven in een verklaring..
         Naar mijn mening is het probleem de vandaag eerder genoemde redenen..
         Maar het belangrijkste..verzekeringen geven de gewenste verklaring niet af..

  • Cornelis zegt op

   Je moet voor het Certificate of Entry al een verzekering hebben met een dekking van minimaal 100.000 USD, Covid inbegrepen. Je zou toch denken dat daarmee ook die 40.000/400.000 baht eis ruim 7-voudig gedekt is……

 2. g vervuurt zegt op

  Gisteren bericht 5-12-2020 van visumbureau dat mij visum aanvraagd; gedeeltelijk in orde was op de verzekering na van 40 000 Out patient/400 000 Baht in-patient.
  Dat de ambassade in DEN HAAG sinds vorige week de Thaise verzekering eist .
  Mijn formulier in het engels van mijn zorgverzekeraar met een ongelimiteerd bedrag ook voor corona
  en alle andere kosten wordt niet meer geaccepteerd.
  tevens had ik in het engels mijn reisverzekering bij gesloten.
  De aanvraag gaat dus niet door of je betaald een fiks bedrag voor de Thaise verzekering
  Als dat allemaal zo is en( coronatest – hotel -en verzekering -en visum ) wordt Thailand toch wel een heel duur land
  Dus ze gaan zich hier strikt aan houden.

  dit is mijn ervaring

  • RonnyLatYa zegt op

   Als men er zich strikt zou aan houden dan zou men toch ook de lokale verzekeringen moeten aanvaarden. Tenminste toch voor de eerste aanvraag.
   “First year, all applicants can buy health insurance from insurance companies in their owned countries….”

   Maar ik vermoed dat ze eerder een “Insurance certificate” willen zien zoals je op de website kan vinden voor een O-A, waarop specifiek de bedragen voor in en out patient zijn vermeld.

   Misschien eens proberen dat je iets gelijkaardigs kan bekomen van je verzekering. Eventueel dit afdrukken en de “A” eraf halen want een certificaat specifiek voor een O vind ik niet direct.
   https://longstay.tgia.org/document/overseas_insurance_certificate.pdf

   • MikeH zegt op

    Opnieuw een vergelijkbaar verhaal. Het is geen onwil: Formeel juridisch gezien kan een Nederlandse zorgverzekering NOOIT een verklaring afgeven waarin ze zich verbinden aan een Thais wetsartikel of kabinetsbesluit. Ze werken volgens Nederlands recht en het is aan de Thai om dat al dan niet te accepteren. En dat wisselt blijkbaar nogal (waarom ben ik niet verbaasd)

    • RonnyLatYa zegt op

     Maar ze geven wel degelijk een verklaring in het Engels af dat de zorgverzekeraar voor een ongelimiteerd bedrag voor corona en alle andere kosten dekt. Juridisch gezien zou men dat dan ook niet mogen afgeven.

     Maar als ik me niet vergis is er een overeenkomst tussen Thailand en Nederland wat ziekenkosten betref.

     Ik denk dat het gewoon onwil is.

  • HansW zegt op

   Ik had afgelopen week dezelfde ervaring. De uitgebreide Engelstalige verklaring van mijn Nederlandse zorgverzekeraar werd niet geaccepteerd en ik kreeg het advies een verzekering af te sluiten bij een Thaise maatschappij waarin expliciet de bedragen 400.000 baht inpatient / 40.000 baht outpatient vermeld staan. Erg vervelend, ook al omdat de hele overige papierwinkel in orde was.

 3. Ton zegt op

  “First year, all applicants can buy health insurance from insurance companies in their owned countries or authorized insurance company in Thailand. When the applicants want to renew the visa, the applicants must buy insurance from authorized insurance companies in Thailand only. Any inquiries on completing Insurance application can be addressed at each insurance company.”

  Ik begrijp niet wat het precies betekent: er wordt gezegd dat het eerste jaar als verzekering een verzekering uit het land van oorsprong is toegestaan, wat zou suggeren dat het het tweede jaar anders zou zijn.
  Dan vervolgt de tekst dat wanneer men het visum zou willen vernieuwen alleen een verzekering afgesloten bij een verzekeraar in Thailand is geoorloofd. Als je dit letterlijk neemt kan iemand boven de 74 jaar nooit in Thailand gaan wonen, immers in zijn tweede jaar is ie te oud om in aanmerking te komen voor een nieuwe verzekering bij een Thaise verzekerings maatschappij.

  Nu heb ik hier op het forum begrepen dat bij de jaarlijkse gang naar immigratie kantoor niet het visum wordt vernieuwd maar dat de geldigheids periode van het visum wordt verlengd (de verlenging blijft hetzelfde visum nummer houden) Dus moet ik nu het bovenstaande zo intepreteren dat allleen als door omstandigheden het visum wordt verloren, b.v. omdat het niet tijdig wordt verlengd door ziekte in het buitenland, of zoals nu bijvoorbeeld door de COVID19 voorschriften, of doordat bij korting van pensioenen (ook niet ondenkbaar) niet meer aan de financiele voorwaarden kan worden voldaan , dat dus alleen dan wordt vereist dat de vereistte verzekering bij een Thaise maatschappij wordt afgesloten? In dat geval zou het dus erg oppassen geblazen zijn voor personen boven de 74 jaar, want eenmaal verloren kom je niet meer aan de bak.
  Het is dus de vraag of het wenselijk is dat eenieder met een retirement Visum zijn verzekering naar Thailand moet laten wijzigeb zoland dat nog kan.
  Voorbeeld:
  Ik heb een NON-0 Retirement visa al sinds 2006 en ik herinner me dat ik vorig jaar bij de laatste verlenging in mijn onschuld gevraagd heb, ¨en hoe zit het met verzekering¨, waarbij het antwoord was: ¨dat geldt niet voor U¨.
  Binnenkort einde van de maand na mijn ASQ ga ik weer een verlenging vragen. Ik ben benieuwd hoe dat zal verlopen en zal het zeker hier rapporteren.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het eerste jaar is het jaar dat u dat visum aanvraagt in de ambassade. Dan zijn lokale verzekeringen ook toegestaan volgens die tekst.
   Als je de verblijfsperiode, bekomen met dat visum, elk jaar gaat verlengen zijn dat vervolgaanvragen en dan is enkel een Thaise verzekering toegestaan. Toch volgens die tekst

   Vraagt u geen verlengingen, maar vraagt je elk jaar een nieuw visum aan in de ambassade dan is dat voor elke nieuwe visumaanvraag telkens het eerste jaar en zijn telkens lokale verzekeringen toegestaan.

   Toen je vorig jaar in al je onschuld vroeg of een verzekering niet nodig was bij verlenging van de verblijfsperiode van een Non-immigrant O was dat inderdaad niet zo. En dat is momenteel ook nog zo als je een verlenging van je verblijfsperiode vraag.
   Momenteel vraagt men voor het aanvragen van een Non-immigrant O visum (retirement) een ziekteverzekering en ook als je wil terugkeren met een re-entry (retirement).
   Misschien en als alles weer normaal is, blijft dat zo in de toekomst voor het aanvragen van het visum, maar geldt dat niet meer voor een re-entry Kan best zijn dat dit voor een re-entry enkel een COVID-19 maatregel. Dat zijn beslissingen die recent zijn genomen (al begrijp ik de reden niet voor de re-entry gezien die in/out patient geen eis is voor verlengingen).
   Maar tenzij jij iemand kent met een glazen bol kon niemand dat vorig jaar voorspellen toen je de vraagt stelde.

   Momenteel worden voor jaarverlengingen van verblijfsperioden bekomen met een Non-immigrant O geen verzekering geëist. Maar zoals ik zei heb ik geen glazen bol en weet ik ook niet hoe dit volgend jaar gaat zijn.

   • RonnyLatYa zegt op

    Lees
    “Vraag je geen verlengingen, maar vraag je elk jaar een nieuw visum aan …..”
    “Kan zijn dat dit voor een re-entry enkel een COVID-19 maatregel is”
    “….kon niemand dit vorig jaar voorspellen toen je de vraag stelde.”

 4. Ton zegt op

  Alstublieft niet de eissen voor de COE en visum aanvraag door elkaar halen!!!

  • g vervuurt zegt op

   je moet eerst een geldig visum hebben voordat je ceo kunt aanvragen

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad, maar degenen die dat al hadden en op basis van een re-entry terugkeren hebben niet te maken met die 40.000/400.000 baht eis en daar gaat het hierboven toch over. Voor het CoE wordt de brief van de Nederlandse zorgverzekeraars wèl geaccepteerd, en de betrokkenen komen daar Thailand ook mee binnen.

 5. john zegt op

  Ronny Schrijft :
  Maar ik vermoed dat ze eerder een “Insurance certificate” willen zien zoals je op de website kan vinden voor een O-A, waarop specifiek de bedragen voor in en out patient zijn vermeld.

  Misschien eens proberen dat je iets gelijkaardigs kan bekomen van je verzekering. Eventueel dit afdrukken en de “A” eraf halen want een certificaat specifiek voor een O vind ik niet direct.
  https://longstay.tgia.org/document/overseas_insurance_certificate.pdf

  Ik zit in tweede fase aanvraag COE. In deze fase wordt boeking asq hotel en vliegticket gevraagd.Ook wordt gevraagd, en daar gaat het over in bovenstaande, kopie van de medische verzekering te sturen. Ik ben boven de leeftijd dat je je gewoon bij de thaise verzekeringen kunt aanmelden. Is 70 of sommige 75 jaar. Heb via AA insurance een 40.000/ 400.000 verzekering van pacific cross geregeld. Hoort wel een keuring bij ! Van Pacific cross kreeg ik een certificaat: “verzekering is in overeenstemming met eisen cabinetresolutie O-A visum. Natuurlijk heb ik bij insurance AAinsurance er op gewezen dat iok alleen een Non O heeft maar ze hebben mij verzekerd dat dit ok is. Daarnaast heb ik al vele jaren een niet thaise medische kosten verzekering. Daarvan heb ik, nadat ik oorspronkelijk een weinig zeggende verklaring kreeg, tenslotte een verklaring gekregen”dekking is … ( boven $100.000) “en covid is ook verzekerd.”” Hoop dat dit allemaal voldoende is. Ben benieuwd. Als ik het weet zal ik het melden op thailandblog. Ik hoop morgen de tweede fase van de COE aanvraag te versturen .

  • RonnyLatYa zegt op

   Lijkt me dat je hiermee dan toch voldoet aan beide verzekeringseisen en om dat te bewijzen verklaringen van beide verzekeringen hebt waar de minimumeisen op staan.

   Ik begrijp ook niet waarom lokale verzekeringsmaatschappijen hier zo moeilijk over doen en niet gewoon het gevraagde “Insurance certificate” willen invullen.

 6. Jan Janssen zegt op

  Heb genoeg problemen gehad met mijn Nederlandse verzekering. Daar staan geen maximum bedragen op en ze willen getallen zien. Daarom heb ik een internationale verzekering afgesloten. Over de hele wereld. Exclusief Amerika. En kan er gezien mijn leeftijd mijn hele leven gebruik van maken. Daar staan getallen op 125000 euro dat is voldoende. En een extra document voor covi19 die valt daar ook onder jan

 7. Matthieu Hua Hin zegt op

  NON OA: Het eerste jaar voor de aanvraag bij een Thaise ambassade wordt een buitenlandse maatschappij geaccepteerd. Als de Nederlandse zorgverzekeraar een certificaat afgeeft waarop de minimum bedragen staan vermeld, is het in orde. Zonder de vermelding van de 400,000/40,000 baht bedragen wordt het niet geaccepteerd. Een term als “unlimited” voldoet derhalve niet.
  Als het NON OA visum in Thailand verlengd moet worden, geldt WEL dat alleen de goedgekeurde Thaise maatschappijen geaccepteerd worden. Dan kan dus geen verzekeringscertificaat van een buitenlandse maatschappij worden gebruikt.
  Dit staat nog los van de 100,000 USD/COVID verzekeringseis voor diegenen die Thailand will inreizen.
  Alle goedgekeurede NON OA plannen alsmede de 100,000 USD/COVID plannen zijn verkrijgbaar bij AA Insurance. Communicatie kan in het Nederlands.
  https://www.aainsure.net/nl-index.html

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat is toch wat ik al eerder in een reactie zei en wat ook op de link staat.
   “First year, all applicants can buy health insurance from insurance companies in their owned countries or authorized insurance company in Thailand. When the applicants want to renew the visa, the applicants must buy insurance from authorized insurance companies in Thailand only.”
   longstay.tgia.org/home/guidelineoa

  • Cornelis zegt op

   Goed om te benadrukken dat e.e.a. los staat van de ‘100.000 USD incl. Covid’ eis om het CoE te verkrijgen waarmee je Thailand binnenkomt!

   • RonnyLatYa zegt op

    Denk dat dit nu toch al lang duidelijk moet zijn. Hoe lang is men nu al op het blog bezig over die verzekeringen?

    Samengevat:

    De 40 000 / 400 000 eis bestaat al verschillende jaren. Is een eis geworden bij de invoering van het O-X visum. Ze hebben dat dan ook uitgebreid naar het O-A visum. Daarvoor was dat geen eis voor een O-A visum. Momenteel is dit ook een eis geworden voor het aanvragen van een Non-immigrant O (Retirement). Definitief dit of niet zal de toekomst uitwijzen

    Recent hebben ze dat dan ook ingevoerd voor een re-entry, waarvan niemand de reden ziet want is momenteel ook geen eis bij verlenging van je verblijfsperiode in Thailand. En zoals men al terecht opmerkte heb je al aan de eisen en voorwaarden van de verlenging voldaan in Thailand.
    Ik vraag me zelfs af of dat overal wordt geëist of enkel in Den Haag

    De 100 000 eis is recent en is voor het CeO en moet eigenlijk enkel COVID dekken, normaal geen andere ziekten.
    Als je de Thaise verzekeringen ziet die dit aanbieden staat dat er duidelijk bij dat dit enkel COVID en de gevolgen daarvan dekt. De ambassades verwijzen naar die verzekeringen dus waarom zou dat dan niet volstaan?

    https://covid19.tgia.org/
    https://www.tipinsure.com/CovidRegional/product_detail
    Zie Exlusions


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website