Melder: Paul

Visumverlenging Jomtien, afspraak geregeld via internet. De papieren die ik bij me had:

 • Affidavit afgegeven door de Belgische ambassade.
 • Bewijs van inkomsten via pensioen.
 • Bewijs van maandelijkse stortingen naar Thaise bankrekening, afgeleverd door de bank op dezelfde dag van het bezoek aan immigratie.
 • Copy’s van alle bladzijden paspoort.
 • Copy huurcontract en identiteit verhuurder.
 • Copy voorste blz. bankboek.

Vijf minuten voor de afgesproken tijd was het aan mij om 5 minuten later te moeten horen dat ik niet voldoende papieren bij me had, zijnde: copy van de bedragen in mijn bankboek en een verklaring van de bank dat het eindbedrag wel degelijk op mijn rekening stond. Volgens de officier is dat nodig voor Belgen die met een affidavit werken. Dus naar de bank maar en net voor de middagpauze weer terug, 10 minuten later had ik mijn nummer beet waarmee ik de volgende dag mijn paspoort kon ophalen.

Na de vraag wat ze volgend jaar voor nieuws gingen verzinnen want dat dit de vorige jaren niet nodig was zei hij doodleuk dat hij niet begreep hoe ik toen aan mijn visum geraakt was, met een smalend lachje haastte hij zich naar zijn bezorgde maaltijd.

Weer een jaar gerust.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

13 reacties op “TB Immigration Info Brief 072/22: Immigration Jomtien – Jaarverlenging”

 1. Lung addie zegt op

  Beste Paul,
  vernoem om te beginnen bij welk immigratiekantoor je ging.
  Je had wel degelijk vele documenten maar de helft ervan waren documenten die je gewoon niet nodig hebt en het meest belangrijke ontbrak:
  – daar je een affidavit, van de Belgische ambassade had, heb je daar reeds jouw inkomsten moeten bewijzen en moet het, bij de meeste kantoren, niet opnieuw bewezen worden. Dus die inkomsten bewijzen: overbodig.
  – bewijs van maandelijkse stortingen ook overbodig daar je een affidavit had en enkel mensen, met nationaliteit van wie de ambassade geen affidavit meer aflevert, moeten dit op deze manier doen.
  – copy ‘voorste bladzijde’ van het bankboek: totaal nutteloos want dit zegt niets over de huidige toestand, enkel dat je een bij een bepaalde bank een rekening hebt.
  – copy van de bladzijden, over bv 1 jaar teruggaande van de aanvraagdatum, zou logischer wijze wel nuttiger geweest zijn. Dit levert het bewijs dat je niet aan ‘MONEYHOPPING” doet. Dat ontbrak.
  Vergeet niet dat de immigratieofficier het volste recht heeft bijkomende informatie te vragen indien hij dat nodig vindt.

  • paul zegt op

   Beste Lung addie,

   Immigratiekantoor Jomtien.

   Volgens de officier van dienst zijn al die paperassen wel degelijk nodig voor Belgen die met een affidavit werken.

   2 Jaar geleden was een affidavit voldoende.
   Vorig jaar, affidavit+bewijs van maandelijkse stortingen.
   Dit jaar+copy van de bedragen in mijn bankboek en een verklaring van de bank dat het eindbedrag wel degelijk op mijn rekening stond.

   Dat de immigratieofficier het volste recht heeft bijkomende informatie te vragen is waar maar dat dit afhangt van hoe zijn klak staat is me nu wel duidelijk.

   Mvg. Paul

   • Lung addie zegt op

    Beste Paul,
    jammer genoeg doen zo een situaties zich voor en, zoals je zegt:” naargelang de klak van de officier staat”….
    Volgens de regelgeving is dat NIET nodig met een affidavit van de Belgische ambassade maar ja…. discussieren heeft geen zin, Stel je voor, dat je geen, zelfs niet verplichte overschrijvingen, maandelijks deed, wat dan? Wel heel eenvoudig: dan heeft hij een reden om jou een ‘extra service voor te stellen en aan te rekenen’…. je zal wel weten wat ik hiermee bedoel en of dit ooit zal veranderen??? Zolang er genoeg aanvragers zijn die van deze ‘extra diensten’ gebruik “MOETEN’ maken : NEEN.
    Ik gebruik de 800.000THB methode op een FIXED account vanwege het feit dat dit voor mij gewoon eenvoudiger is. Ze kunnen dan eisen dat ik maandelijks ook 65.000THB overschrijf, iets wat ik niet doe. Ik schrijf maar hoogstens driemaal per jaar geld naar hier over, maar dan wel genoeg om hier goed rond te komen. Wat me wel al gevraagd werd, en dat vond ik niet abnormaal: om mijn mijn SAVING account te tonen om aan te te tonen waarvan ik hier leefde. Daar werden wel geen bedragen bij geeist, ze zagen wel dat dit voldoende was.
    Ik geef daarom de raad: wacht nooit te lang om een verlenging aan te vragen. Indien er eventuele problemen zijn heb je tijd deze op te lossen, al moet je naar het hoofdbureau Immigratie te Bangkok gaan.

  • Berry zegt op

   Best Lung Addie,

   Je schrijft:daar je een affidavit, van de Belgische ambassade had, heb je daar reeds jouw inkomsten moeten bewijzen.

   Dit is compleet nieuw voor mij omdat mijn Belgische vrienden dewelke gebruiken maken van een Belgisch affidavit, juist niet hun inkomsten moeten bewijzen. Tot op heden was een gewoon (WORD) document als bijlage voldoende waarop je verklaarde wat je inkomsten waren omdat er toch geen enkele controle door de ambassade plaats vindt. Als je dan ergens een officeel uitziend document had was dat natuurlijk beter. Maar er was 0 controle.

   Bewijzen is dan van een heel andere groot orde.

   Alle Belgische affidavits gebruikt voor inkomsten verklaring hebben ook een rode stempel waar duidelijk wordt weergegeven dat er geen enkele controle plaats vind van de bijgeleverde documenten. Ik kan de juiste tekst niet herinneren.

   Voor enkelen was het dan ook schrikken te vernemen dat je nu de inkomsten moet bewijzen.

   Heb je eventueel een officiele tekst waarin staat vanaf wanneer een bewijslast gevraagd wordt?

   • Lung addie zegt op

    Beste Berry,
    ik heb totaal geen affidavit van de Belgische ambassade en heb dat ook nooit geschreven. Ik gebruik de 800.000THB methode.
    Hoelang is het geleden dat je van je ‘vrienden’ hoorde dat je geen bewijzen moest leveren? Je weet toch wel dat van ‘horen zeggen’ je veel nonsnens hoort. En JA, ik heb de officiele tekst dat je bewijzen moet voorleggen.
    En wat er op die stempel staat moeten ze maar eens goed lezen.
    Zie hier de officiele tekst:
    Deze infobrief werd door de ambassade aan de Belgen in Thailand gestuurd:
    https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-infobrief-nr-047-belgisch-affidavit/

    Vanaf 01.07.21 zal legalisatie plaatsvinden – op vertoon van de nodige bewijsstukken. De legalisaties uitgevoerd door de Ambassade zullen echter systematisch het volgende vermelden : “This legalization only concerns the signature of Mr. … or Ms. … and in no way prejudges the accuracy of the information mentioned therein”.Deze wijziging wordt ook officieel meegedeeld aan de bevoegde Thaise autoriteiten. Op verzoek en indien nodig kan een kopie van deze mededeling u gratis worden verstrekt voor verduidelijking bij de plaatselijke immigratiediensten.

    De ambassade heeft idd niet de mogelijkheid en het is ook hun taak niet, om zelf uit te zoeken of wat je aangeeft wel klopt en, of de voorgelegde documenten, wel degelijk authentiek zijn. Dat staat in de stempel en niet dat zijn NIET CONTROLEREN maar wel niet kunnen garanderen dat wat je voorlegde authentiek en correct is.
    En wat in de infobrief van de ambassade staat is wel duidelijk: dat je vanaf 21 07 2021 de nodige bewijsstukken zal moeten voorleggen. Ik zuig dat dus niet uit mijn duim, het staat zwart op wit in de infobrief!!!
    En, wat is daar ‘schrikken aan’? Indien je de juiste verklaring aflegt is er toch geen schrikken aan. Het bewijs kan eenvoudig geleverd worden door middel van:
    – jaarlijkse belastingaangifte
    of
    – jaarlijks ontvangen pensioenfiche

    Lung addie.
    Dus daar is toch geen ‘schrikken’ aan verbonden.

    • Berry zegt op

     Beste Lung Addie,

     Je zegt zelf dat de ambassade de stukken niet controleert en dat ze er zelfs de middelen/mogelijkheden niet toe hebben.

     De bijgevoegde stukken kan je dan moeilijk bestempelen als “bewijsstukken”.

     En mijn reactie was op je mededeling van je dat het Belgische affidavit wel opgesteld is op basis van bewijsstukken.

     Ik heb even het antwoord van Ronny gelezen op de link dewelke je meegaf:

     ————–

     Die tekst die ze erbij gezet hebben zegt eigenlijk net hetzelfde als wat al op de legalisatiesticker stond “Legalisatie van de handtekening” en “De legalisatie waarborgt de authenticiteit van de inhoud van het document niet.” Alleen stond dat er enkel in onze drie officiële landstalen Nederlands, Frans en Duits op. Nu hebben ze er ook een Engelse tekst bijgezet heb ik begrepen. Die dan eigenlijk gewoon hetzelfde zegt, namelijk dat ze niet garanderen of bevestigen dat wat verklaard wordt ook juist is. Maar daarmee voldoet het eigenlijk nog steeds niet aan de voorschriften van immigratie, die eist dat het sinds 1 januari 2019 (als ik me goed herinner) gecontroleerd wordt en de juistheid van het bedrag ook wordt bevestigd.

     —————————–

     Ronny geeft een mooie verklaring van wat er op de stempel staat.

     De ambassade garandeert of bevestigt niet de inhoud van affidavit.

     Hij schrijft zelfs dat de het Affidavit dan eigenlijk niet voldoet aan de vereisten van immigratie.

     Sorry, maar Ronny is wel een heel betrouwbare bron hier of Thailandblog. (Of je moet aangeven dat Ronny verkeerd is)

     De infobrief geeft gewoon aan dat een Belgisch affidavit aanvaard moet worden, met de benodigde extra bewijstukken waarin immigratie vrij is om te kiezen wat ze aanvaarden.

     De infobrief geeft niet aan een Affidavit zonder extra bewijsstukken aanvaard moet worden!

     Maar als je extra bewijstukken moet leveren zijn die op zichzelf al voldoende en heb je in principe geen affidavit meer nodig.

     Misschien omdat je de 800 000 THB gebruikt en niet het affidavit, dat hier en daar een paar details niet echt klaar zijn. Als je direct al begint met “waarom schrikken” is dan een flauwe poging om af te wijken van je stelling dat een Belgisch affidavit via de ambassade gebasseerd is op bewijsstukken.

     • Chris zegt op

      De Nederlandse ambassade controleert de jaaropgaven en de maandelijkse overschrijvingen wel. Je moet die gegevens verplicht opsturen om de visumondersteuningsbrief te krijgen. En men berekent zelfs voor je hoeveel Euro je per jaar uit het vaderland ontvangt.
      Op het immigratiekantoor van Udonthani is de brief van de ambassade dan ook voldoende bewijs. Als voorbeeld liet men mij een brief van de Zweedse ambassade zien die dat blijkbaar ook doet.

     • Jan zegt op

      Beste Berry,

      Wees blij dat we mensen zoals Lung Addie hebben op ons blog.

      Addie zal altijd proberen te helpen of te informeren daar waar nodig. Hij is een intelligent man die een zeer goede dossierkennis heeft.

      Zijn reactie afschilderen als ‘een flauwe poging’ geeft blijk van weinig waardering en vind in spijtig. Spijkers op laag water zoeken kan iedereen en draagt niet bij tot de discussie.

     • Lung addie zegt op

      Beste Berry,
      dit is wel mijn laatste reactie aan jou en ik hoop dat de redactie dit niet beschouwt als ‘Chatten’.

      Ofwel ben jij een heel oppervlakkige lezer of ben jij een heel slechte verstaander.
      Je schrijft hier zaken en interpreteert zaken naar eigen goodwill. Je valt over een woord als ‘Bewijsstukken’. Heb je dan liever dat ik schrijf ‘Overtuigingsstukken’?
      Dat de Belgische ambassade de voorgelegde ‘Overtuigingsstukken’ niet controleert heb ik ook nergens geschreven. Lees het GOED en je zal zien dat de ambassade aangeeft dat zij de OORSPRONG= AUTHENTICTEIT van de voorgelegde stukken niet KUNNEN controleren en dekken zich op deze manier perfect in. Ze proberen, zo goed als mogelijk, tegemoet te komen aan de eisen van Immigratie. Deze eis geldt trouwens reeds van 2018 toen de ambassades op de hoogte gesteld werden van deze eis door de Thaise immigratie. Sommige ambassades besloten dan om geen affidavit meer af te leveren. Anderen, zoals de Nederlandse, besloot een ‘visumondersteuningsbrief’,met af te leveren ‘overtuigingsstukken’, te leveren. De Belgische ambassade besloot om ‘overtuigingsstukken’ te vragen en verder het affidavif, op die manier, in stand te houden. Zowel de Nederlandse als de Belgische ambassade beseften maar al te goed dat dit niet volledig kon voldoen aan de eis van Immigratie, doch beschouwden het als een mogelijk aanvaard hulpmiddel voor hun landgenoten. De gebruiker van een affidavit is trouwens de eindverantwoordelijke van de afgelegde verklaring.

      Betreffende RonnyLatya:
      Is een heel bekende en goede vriend van mij. Ook werken wij vaak samen en, voor ik mijn antwoorden aan jou instuurde, heb ik eerst telefonisch overleg met hem gepleegd. Hij wou zelf niet op uw reacties inspelen omdat hij wist dat mijn reactie correct was en hij het gewoon beu was om op zaken, als die van jou, nog te reageren.
      De infobrief van de ambassade werd me trouwens door Ronny zelf doorgestuurd.

      Maar indien je alsnog beter weet of twijfels hebt kan ik je een goede raad geven:
      vraag volgende keer een affidavit, bij de Belgische ambassade aan, zonder de nodige ‘Overtuigingsstukken’ te leveren. Dan zal je meteen ook de mogelijkheid hebben een klaagartikel te schrijven over het feit dat je nu wel degelijk deze stukken nodig hebt en dat DEZE wel ‘gecontroleerd’ worden met wat je in jouw A4-tje schreef.
      Lees de zaken zoals ze geschreven staan.

      • Louis zegt op

       Addie,

       Laat het net die mensen zijn waarvan hun dossier door immigratie afgekeurd wordt. Achteraf komen ze dan klagen op het blog dat ze meerdere malen moeten terug keren vooraleer ze hun jaarverlenging krijgen. En wees gerust, het is niet hun fout maar die van de ambtenaar.

       Gelukkig hebben we enkele deskundigen in huis de effectief weten welke regels en wetten er gelden en die steevast hun kennis met ons delen. Dit is van onschatbare waarde.

      • Berry zegt op

       Lung Addie,

       Echt, ik begrijp je irritatie niet.

       Ik reageer gewoon op je schrijven van: “Daar je een affidavit, van de Belgische ambassade had, heb je daar reeds jouw inkomsten moeten bewijzen.”

       Ik heb het nog eens nagevraagd en geen enkele Belg moet inkomsten bewijzen voor een affidavit.

       De Nederlanders bevestigen wel dat ze hun inkomsten moeten bewijzen en er een controle is op deze bewijzen, maar daar krijgen ze dan een visumsondersteuningsbrief.

       De ambassade geeft het zelfs heel duidelijk aan: De ambassade controleert enkel de echtheid van de handtekening en geeft dit met een stempel duidelijk aan, geen enkel controle wordt uitgevoerd op de beweringen dewelke op het affidavit staan. Een affidavit is een verklaring op eer, en daarmee uit.

       De ambassade vraag nu wel een document, maakt niet uit wat het is, mag een WORD/EXel file zijn, met hoe je aan dat bedrag komt. Maar er is geen enkele controle op dit document, je mag en kan schrijven wat je wil.

       Je schrijft zelfs heel duidelijk dat de ambassade niet wil/mag/kan de inhoud controleren.

       Daarom mijn vraag aan jouw: Sind wanneer moeten de Belgen dan hun inkomen bewijzen als ze een affidavit aanvragen?

       En blijkbaar is dat een vraag dewelke niet gesteld mag worden.

       In mijn opinie is een bijgevoegd document waarop geen enkele controle is uitgevoerd op echtheid en correctheid geen bewijs. Het is enkel een bijgevoegd document.

       En als de ambassade dag nog eens heel duidelijk met een stempel aangeeft: Wij hebben het niet gecontroleerd, is het in mijn opinie nog een bijkomend argument dat het document geen bewijsstuk is.

       Ben ik verkeerd, had je ook gewoon kunnen antwoorden, Berry, daar ben je verkeerd. Omdat …..

       Je reacties dat enkel Belgen dewelke misbruik maken schrikken, of omdat ik niet goed kan lezen, of omdat je een vriend van Ronny bent, of omdat ik aan chatten ben, voegen niets toe aan het antwoord of de vraag. Doet me zelfs vermoeden dat je hoopt dat mijn antwoord niet geposts wordt zodat je officieel geen enkele vraag over je stellingen hebt gehad.

       • Janderk zegt op

        Beste Berry, Addie en anderen in deze blog.
        Ik ben Nederlander. Ik verleng mijn extensie nu al bijna 17 jaar(ik heb een afspraak op 11januari op cheang Wattena). Ik doe het altijd met behulp van wat nu heet de visum ondersteuning brief van de Nederlandse ambassade
        Hoe deze brief en de procedure waarop deze brief tot stand komt is helemaal niet interessant.
        Wat telt is wat de immigratie ambtenaar aanvaard. Als hij extra informatie wil moet je het gewoon geven. En als dat wel of niet al is gecheckt door de ambassade is dus niet belangrijk. Je bent verplicht de informatie te geven aan de immigratie dienst.
        Als je gegevens door de ambassade zijn gecheckt heb je die gegevens toch ook en zou eigenlijk door de aanvrager direct getoond kunnen worden.
        Dus dit geneuzel over of de ambassade dit al heeft gecheckt of niet mag checken is een non-discussie.
        Het is elkaar wijzen op punten en komma’s.
        Ik denk dat we gewoon moeten vertrouwen wat Ronny hierover weet te vertellen.

   • Francois zegt op

    Op de legislatie van een Belgisch affidavit staat NIET dat er geen controle gebeurd is.
    De laatste jaren moet je dan ook een bewijs van je geschriften toevoegen zodat ze het wel kunnen controleren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website