Melder: Louis

Jaarverlenging op basis van huwelijk in Bangkok. Vorig jaar heb ik mijn jaarverlenging op basis van huwelijk gedaan in Roi Et. Aangezien we nu in Bangkok wonen, was de procedure net allemaal wat anders en zou ik die graag weer delen met jullie.

Eerst zijn we naar Bangkok Bank gegaan voor een bankstatement en update van mijn bankboekje (even een bedrag pinnen, zodat die tot op die dag ge-update kon worden). Ik had op de website gekeken van immigratie Bangkok en alle documenten verzameld en vol goede moed naar Immigration Division 1 bij Chaeng Watthana afgereisd samen met mijn vrouw. Vanaf mijn condo is het ongeveer 45 minuten rijden. Parkeren is daar niet eenvoudig, maar we wisten buiten ergens een plekje voor de auto te vinden, op een paar minuten loopafstand.

Als je daar aankomt lijkt het een behoorlijk gekkenhuis met heel veel mensen, maar we hadden online een afspraak gemaakt en moesten alleen nog even uitzoeken bij welke afdeling we moesten zijn. Dat bleek L1 te zijn. Geen nummertje trekken, maar gewoon gelijk aan de beurt. Eerst langs een loket waar een dame controleerde of we alle documenten hebben. Dat werd goedgekeurd en toen mochten we naar het volgende loket bij de immigratieofficier. Die bladerde door de documenten en blijkbaar was het toch niet goed. Ik was mijn TM30 vergeten (daar vroegen ze niet om op de website). Die had ik wel in mijn telefoon staan en toonde ik, maar er ontbraken nog meer papieren. Het gesprek ging voornamelijk via mijn Thaise vrouw, die het gevoel kreeg afgeblaft te worden.

Er ontbrak ook nog een eigendomsbewijs en id-card van de verhuurder van de condo en dat moest allemaal door de verhuurder ondertekend worden. We stonden binnen een kwartier weer buiten. Beetje verbaasd en verontwaardigd. Waarom kunnen ze het niet duidelijker op hun website vermelden? Ook zat de officier te zeuren dat mijn huurcontract van zes maanden eind januari al afliep.
Het was duidelijk dat het die dag niet ging lukken. Ik werd al zenuwachtig, want precies een week later zou mijn visum verlopen. Ik moest dus achter de verhuurder aan en papieren verzamelen die allemaal ondertekend moesten worden. En mijn huurcontract verlengen. Dat ging allemaal dan weer via de verhuuragent van het condo-gebouw. Gedoe en stress.

Dus weer online een afspraak ingepland. Dit keer twee dagen voordat mijn visum verliep. Alle nieuwe documenten op tijd verzameld en dan zou ik alsnog twee dagen hebben, mocht het weer niet goed zijn.

Tweede rit naar immigratie. We moesten weer eerst naar de Bangkok Bank voor een nieuwe update van mijn bankboekje en een nieuwe bankstatement. Aangezien we weer online een afspraak hadden staan, waren we weer gelijk aan de beurt. Dit keer was alles compleet en goed, maar…immigratie in Roi Et had mij 11 maanden jaarverlenging gegeven in plaats van 12 maanden. Dat wist ik, maar ik had vorig jaar geen zin om weer naar immigratie in Roi Et te gaan om het te laten corrigeren. Ik dacht laat maar zitten die maand minder. Maar bij Chaeng Watthana was dat een probleem. Zij gingen bellen naar Roi Et en uitzoeken waarom het mis was gegaan. Al met al werd het met veel moeite geaccepteerd.

Toen werden we weggestuurd , want alle documenten moesten nog een keer gekopieerd worden (dat staat ook niet op hun website dat het allemaal in tweevoud moet). Beneden zijn er winkeltjes waar je kan kopieren. Alles gekopieerd en weer naar boven, maar het was nog niet goed.

Ik moest twee dagen later terugkomen, op de dag dat mijn visum afliep met alweer een update van mijn bankboekje. Waarom begreep ik echt niet. We hadden alles al compleet. Maar waarschijnlijk omdat mijn visum een maand te vroeg verliep en eigenlijk een maand langer had moeten doorlopen. Geen idee, want dat werd niet uitgelegd. Om gek van te worden. Ook dit keer was mijn vrouw chagrijnig omdat de officier bepaald niet aardig was. In Roi Et ging dat er allemaal een stuk vriendelijker aan toe. Maar ik begrijp het wel. Er staan daar bij Chaeng Watthana elke dag vijfhonderd mensen die allemaal een visum of iets anders willen.

Inmiddels kennen we de route uit ons hoofd en reden we twee dagen later voor de derde keer naar Chaeng Watthana. Ook hebben we een vaste plek gevonden om de auto te parkeren. Weer bij dezelfde officier aan de balie. We hadden dit keer geen afspraak gemaakt. Toen we bij haar aankwamen zei ze dat we een nummer moesten trekken. Nog vijftig wachtenden voor ons. Maar we konden toch wel even tussendoor. Dat was dan wel weer fijn, maar waarom moeten we dan een nummer trekken?

We waren er om half elf ’s ochtends en het duurde weer eens lang. We zaten te hopen dat het voor het middaguur ging lukken, want anders is het weer eerst een uur lunchpauze. Gelukkig kregen we om vijf voor twaalf het verlossende seintje. Mijn paspoort was voorzien van een maand ‘under consideration’. Ik had in mijn hoofd al allemaal alternatieve scenario’s bedacht om het land uit komen, omdat mijn visum die dag verliep, en ik was bang dat ik weer bot ving. Dat hoefde gelukkig dus niet en met een opgelucht gevoel maar even gaan lunchen daar. Ze hebben overigens een prima foodcourt, dus we hebben heerlijk rustig gegeten en daarna naar huis gereden.

Waar er in Roi Et nog een huisbezoek was, is er in Bangkok niemand langs geweest. Precies een maand later zijn we weer naar immigratie gereden (vierde keer dus) om mijn visum op te halen. Ze hadden vorige maand gezegd om weer een update van het bankboekje te tonen, dus netjes gedaan, maar toen we daar aankwamen werd daar helemaal niet om gevraagd. Voor niks dus naar de bank gegaan. Dit keer moesten we ons melden bij afdeling L2. Daar was een zeer vriendelijke officier. Wat een verademing. Gewoon een aardige dame die normaal praat en ons ook respect toont. Zo kan het dus ook. Binnen een kwartier had ik mijn notitie van mijn jaarverlenging in mijn paspoort en mag ik dus weer een jaartje blijven.

Al met al best een gedoe dus, maar ik heb een lijst bijgehouden wat er allemaal nodig is en ik weet nu hoe het er aan toe gaat in Chaeng Watthana. En uiteindelijk raakt het best vertrouwd om daar te zijn. Je kan er eten, koffie drinken, alle banken zijn er en kopieren gaat snel. Alleen parkeren is wat lastig, maar we hebben dus een plekje gevonden ergens aan de zijkant waar we altijd kunnen staan.

Lijst van documenten.

Meenemen:

 • Paspoort
 • Bankboekje
 • Tabien Baan van Thaise partner
 • Id card Thaise partner
 • Originele gelegaliseerde huwelijksakte + vertaling
 • Originele Kor Ror 22 (moet elk jaar vernieuwd worden)
 • Originele lease agreement condo
 • TM 7 formulier ingevuld met 1 pasfoto eraan gelijmd

Documenten kopieren 2x:

 • Paspoort fotopagina
 • Paspoort visumpagina
 • Paspoort binnenkomstpagina
 • Paspoort jaarverlengingspagina
 • TM 6 departure card
 • 90 dagen notificatie
 • Huwelijksakte + vertaling
 • Kor Ror 22
 • Kor Ror 3
 • Brief van bank dat er 400.000 baht twee maanden opstaat
 • Statement bank met alle transacties van de afgelopen drie maanden
 • Alle pagina’s van het bankboekje met transacties
 • Id card Thaise partner
 • House register (tambien baan) Thaise partner
 • Google map afdruk met route naar woning
 • Minimaal 3 foto’s samen met partner bij woning
 • lease agreement condo
 • Id card verhuurder met handtekening
 • eigendomsakte verhuurder met handtekening
 • TM 30

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

20 reacties op “TB Immigration Info Brief 071/22: Immigration Bangkok – Jaarverlenging Thai Marriage”

 1. KopKèh zegt op

  Wij wonen nu nog in Frankrijk
  en, eerlijk gezegd, ben ik bang voor al deze
  rompslomp als we ooit besluiten om voor vast naar Thailand te verkassen…

  • fred zegt op

   Dit is ook de reden waarom ik het niet meer zo doen mocht het te herbeginnen zijn. Volgens mij ook de reden waarom rijke mensen zich niet snel in TH zullen vestigen. Die gaan echt niet iedere maand ergens in de rij staan aanschuiven met de zoveelste maal 14 copietjes voor alles en nog wat.

   • Bart2 zegt op

    Overdrijven is ook een kunst, ik zou hoegenaamd niet weten waar je elke maand zou moeten aanschuiven!

    Eén maal per jaar je jaarverlenging aanvragen en om de 90 dagen je eventjes melden (wat heel gemakkelijk online kan gedaan worden), ik snap het probleem niet.

    Ik heb de indruk dat je hier niet echt gelukkig bent Fred. Als de jaarlijkse papierwinkel de enige reden is om nooit te herbeginnen dan is er meer aan de hand. Misschien moet je ons dan maar de rest van je verhaal kenbaar maken.

  • Geert zegt op

   Beste KopKèh,

   Ik heb al vele malen mijn jaarverlenging vernieuwd en heb nog nooit problemen gehad. Wees gerust, als je dossier in orde is dan krijg je je verlenging.

   Ik heb al enkele malen een Farang gezien die de discussie aangaat met de immigratie beambte omdat zijn papieren niet in orde waren. Dit pleidooi win je dus niet. Als er, zoals in bovenstaand verhaal, enkele honderden klanten per dag je loket passeren dan is het begrijpelijk dat men kordaat optreedt. Ik zou dit werk niet willen doen.

  • Leo Bosch zegt op

   KopKeh,
   Laat je niet afschrikken door dit horror verhaal.
   Verleng je verblijfsduur d.m.v. een ” Retirementsvisum ” i.p.v. een “Marriagevisum”, dat is 10000 x
   eenvoudiger.

   • Jan zegt op

    Wat me vooral opvalt aan dit ‘horror verhaal’ is dat de oorzaak van de problemen de onvolledigheid van het dossier is.

    De ware toedracht zullen we wellicht nooit kennen maar een correcte aanvraag, waarbij alle gevraagde documenten aanwezig zijn, zorgt ervoor dat je zo goed als zeker je jaarverlenging krijgt.

    Ik denk niet dat een immigratie medewerkster zomaar voor haar plezier iemand tot 4 maal toe laat terug komen. Als je enkele honderden aanvragen per dag moet verwerken veronderstel ik dat een volledig en correct opgesteld dossier voor de beambte enkel maar voordelen heeft. Al de rest is tijdverlies voor beide partijen.

    Ik woon hier nu 7 jaar en werd maar 1 keer terug gestuurd. En het was mijn fout.

    Ik zou me ook niet laten afschrikken door bovenstaand verhaal. In bijna alle gevallen is de aanvrager in fout.

 2. Pjotter zegt op

  Kopkèh, dit is een heel gedoe als ik dit zo lees idd.
  Maar laat je niet afschrikken. Zeker als je met een ander imm. kantoor te maken hebt. Wel hebben veel imm. kantoren wat afwijkende regeltjes t.o.v. “De standaard”. Zelf ben ik in Korat weinig problemen tegengekomen, doch heb een afwijkende situatie.
  a. Ik ga op basis van retirement dus kopieën en zo van huwelijks bewijzen, woonplaats, foto’s e.d. heb ik niet nodig. Ook krijg ik geen “Under consideration” tijd.
  b. Ik ga op basis van inkomen met de visumondersteuningsbrief van de NL Ambassade. Gelukkig is mijn pensioen hoger dan de gevraagde 65,000฿ per maand. Dus ook geen “bank statement” of kopieën van bankboekje nodig.
  Al met al, maakt dit het krijgen van de jaarverlenging een heel stuk eenvoudiger. Heb zelfs begrepen, zeker met genoeg inkomen, dat mensen voor de jaarverlenging op basis van retirement gaan, ondanks men legaal getrouwd is in Thailand.

 3. Chris zegt op

  Als je dan opmerkt dat sommige zaken niet op de website staan, zegt men dat deze helaas niet is ge-update.
  Daarnaast – en dat staat wel op de website – kan de ambtenaar van Immigration alle informatie vragen die hem/haar goeddunkt.

 4. expatszatin BKK zegt op

  Als ik dit lees en als trouwe BKK-ganger weer helemaal overtuigd van mijn besluit daar nooit permanent te gaan wonen. Maar er zijn toch zowel forums/infosites-als expats zat in die grote stad die tijd zat hebben al dat soort zaken helemaal uit te kauwen en voor anderen in hetzelfde schuitje dat wel ergens met waarschouwing op het grote www te kwakken? Zodat je niet al die beginnersfouten hoeft te maken. of was het gewoon weer onderhuids vissen naar extra bijbetalen om de zaak te bespoedigen?

 5. herman zegt op

  Wij wonen in Mae Rim – Chiang mai en heb vorige maand dezelfde procedure doorlopen, alleen had ik deze keer graag een muliple entry visa verkregen , gelukkig zorgt mijn vrouw voor het papierwerk. Maar wat mij opvalt is de service en de vriendelijkheid waarmee alles afgehandeld werd , ik heb het ooit anders geweten, pre corona liet de vriendelijk wel eens te wensen over.Terug thuis wist mijn vrouw mij te vertellen dat de persoon die de eerste afhandeling doet dwz kijken of je alle vereiste papieren bij hebt, geen thai is maar een phillipino die ze aangenomen hebben omdat hij perfect engels praat en je zodoende perfect kan uitleggen wat ontbreekt of fout is, een copietje kan ala minute ter plaatse bijgemaakt wordt. Kortom het is nu een voorbeeld van hoe het wel kan en dat mag ook eens gezegd worden.

 6. Willem zegt op

  Ik doe al jaren een jaarverlenging gebaseerd op retirement en heb het altijd als erg eenvoudig ondervonden. Ik begrijp ook van vrienden dat de verlenging op basis van Thai marriage veel omslachtiger is en vaak langer duurt. Ik sta gemiddeld in ongeveer een half uur weer buiten met de jaarverlenging stempel in het paspoort.

  • Jan zegt op

   En ik doe een jaarverlenging op basis van mijn huwelijk met mijn Thaise echtgenote.

   Voordeel:
   – Ik moet maar 400.000 THB op de bank
   – Geen bewijs nodig van pensioenbedrag en/of alternatief

   Als er niet teveel volk aanwezig is sta ik meestal in een uurtje terug buiten.
   Het enige nadeel (wat in feite maar een formaliteit is) is dat er een politieambtenaar eens bij je thuis komt kijken.

   Omslachtiger? Ik zou niet weten waarom.

 7. haki zegt op

  Nu ik lees over de recente ervaring bij de aanvraag voor extension bij immigratie Bangkok, rijst bij mij de prangende vraag, of iemand ook dezelfde ervaring heeft bij de aanvraag voor de extension van het Non Imm “O” (retired) visum/verblijfsperiode bij immigratie Bangkok. Met name of dat ook van toepassing is voor die extension (Non Imm O-retired-)nu foto’s (wat voorheen niet hoefde) en 2 (i.p.v. 1) set kopieën verlangd worden? Want spoedig ben ik ook aan de beurt voor de verlenging.
  Ik hoor het graag.

  Haki

  • Ger-Korat zegt op

   Heb voor de kopieen wel een oplossing want je drukt 2 op het kopieerapparaat en dan krijg je 2 kopieen, of vraagt degene die het uitvoert per afdruk 2 kopieen. Probleem opgelost. Idem even naar een fotoshop en een officiële pasfoto maken en daarvan 20 afdrukken voor de komende 5 jaren want men verandert niet zo snel, nooit een probleem gehad dat de foto niet recent was.

   • Kris zegt op

    Mijn vrouw die doet de nodige paperassen voor mijn jaarverlenging.

    Van alle gevraagde documenten heeft ze er altijd meer bij zich dan gevraagd, we moeten nooit een extra kopie laten maken. Ik begrijp niet goed waarom men problemen maakt van een extra papiertje, dat kost toch zo goed als niets.

    Bij deze Ger-Korat heb je meer dan gelijk!

 8. Jacobus zegt op

  Een frustrerende ervaring. Bij immigratie Prachin Buri heb ik soortgelijke ervaringen. In ongeveer 10 jaar tijd is het immigratie team 3 keer gewijzigd met even zovele wijzigingen van de documenten die ingeleverd moeten worden. Bij mij laatste verlenging van verblijfsperiode ben daar 3 x geweest en 2 x naar Bangkok voordat het in orde was. Ondanks het feit dat ik vooraf geïnformeerd had welke documenten benodigd waren. Telkens ontbrak er weer iets. Ik ben samen met mijn vrouw er een week mee bezig geweest.

 9. Yan zegt op

  Tja, waarom gaat het in de ene provincie zoveel vlotter dan in de andere? Waarom is Immigration in Jomtien een hel en in het aangrenzende Rayong een hemel? Iemand merkte (misschien terecht) eens op dat de ambtenaren veel liever hebben dat de “aanvrager” via een bureautje zijn aanvraag doet omdat daar dan ook een fooi aanhangt…en die bureautjes heb je in overvloed in sommige provincies…

 10. RonnyLatYa zegt op

  Wat mij voor pleziert is de reactie van lezers dat wanneer je alles op orde hebt er geen enkel probleem is.
  Je hoort enkel de klagers en dan is het natuurlijk normaal dat mensen schrik krijgen.
  Wanneer iets goed gaat? Mensen worden dan al snel verweten dat ze een roze bril dragen.

  Bedankt

 11. Conimex zegt op

  Het is maar net welke ambtenaar je treft en welk immigratie kantoor.
  Mijn verlenging is met een ondersteuningsbrief, bij de eerste controle post, alles voldoende, kom ik bij de immigratie ambtenaar, wil ze een bank statement over het hele jaar, dat duurt minimaal 3 dagen, 3 dagen later terug, krijg je een ‘under consideration ‘, na 12 dagen de immigratie op de stoep, 2 dagen later de verlenging met een papiertje in je paspoort geniet, dat ik de eerste 3 maanden niet onder de 800.000 bht mag komen en daarna boven de 400.000 moet blijven, ik had geen 800.000 op mijn rekening staan, dus dat papiertje in mijn paspoort heeft geen waarde. Ondersteuningsbrief is gemakkelijk te verkrijgen, maar daarna mag je nog naar Bangkok om die brief te laten certificeren, bij het ene kantoor is dit wel nodig, bij het andere weer niet.

 12. Lung addie zegt op

  Beste Ronny,
  hier sla je opnieuw de nagel op zijn kop: indien je alles op orde hebt is er GEEN enkel probleem.
  Zelf heb ik reeds jaren een jaarverlenging: gedurende deze jaren ben ik eenmaal moeten terugkeren en ja: het was mijn eigen schuld, iets vergeten.
  Zo begrijp ik ook niet wat mensen: rompslomp’ noemen. Als copietjes nemen reeds een probleem is, ja dan begrijp ik het wel. Maar sommige mensen maken van ALLES een probleem. En het is steeds andermans schuld.
  Net als jij, behandel ik een dossier hier via TB: wat ik te behandelen krijg zijn de ‘moeilijke gevallen’. Waar komen deze moeilijkheden vandaan? Niet van de openbare diensten maar van henzelf:
  – geen belastingaangifte doen en dan klagen dat ze een boete krijgen
  – de diensten niet ervan op de hoogte stellen dat hun status veranderd is: dan klagen dat ze fout behandeld worden
  – geen of laattijdig levensbewijs insturen: dan klagen dat hun pensioen niet betaald werd

  Klagen en een ander de schuld geven is de boodschap.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website