Melder: Louwrens

Op 22 oktober had ik gereageerd op een discussie over financiële perikelen met de Thaise Ambassade in Den Haag bij een aanvraag voor een Non-immigrant O visum. In de discussie werd voornamelijk gerefereerd aan een Tourist visa te nemen, en die in Thailand over te zetten naar een Non O. Mijn bijdrage was, dat ik het gedaan heb met Visa Exemption, dus geen visum, en dan het traject naar Non O bij Immigration Udon Thani in te gaan.

Inmiddels heb ik zelfs de jaarverlenging al binnen, en dat verrassend snel. Op verzoek van Ronny een overzicht met belangrijkste mijlpalen. Ik ga niet in op de benodigde paperassen, alleen de benodigde ondersteuningsbrief van de de NL ambassade vermeld ik. Het overzicht:

 • 14 oktober: Arrival Bangkok, visa exemption verkregen.
 • 17 oktober: Aangemeld bij immigration.
 • 19 oktober: Ondersteuningsbrief ontvangen.
 • 21 oktober: Aanvraag Non O visum gehonoreerd door immigration, goedkeuring loopt via Khon Kaen.
 • 21 november: Visum ontvangen met datum 2 november, omzetting naar Retirement.
 • 19 december: Jaarverlenging verkregen, geldig t/m 30 januari 2024

Al met al ongeveer 2 maanden doorlooptijd, en geen gedoe met Den Haag. Belangrijk is te weten, dat als er een periode van 90 dagen wordt aangegeven, dit kan worden gelezen als tenminste 45 dagen. Het kan zijn dat er andere meningen zijn over het verloop, maar in dit geval zijn de data keihard, en is dit wellicht te verkiezen boven een Tourist Visa.


Reactie RonnyLatYa

Bedankt voor je verslag.

Als aanvulling:

 • Of iemand nu eerst met een Visa Exemption binnen komt of met een Tourist Visa maakt voor de procedure van omzetting niet zoveel uit. Enkel het aanvraagformulier verschilt dan TM86 of TM87.
 • Wel belangrijk voor de aanvragers is dat ze moeten zorgen dat er minsten nog 15 dagen verblijf resten bij het indienen van de aanvraag.
 • Die 90 dagen is de initiële Non-immigrant periode die iemand ook zou bekomen hebben bij een binnenkomst met een Non-immigrant visum.

De 45 dagen is dan de periode dat je in Udon al je aanvraag tot verlenging kan indienen. Andere immigratiekantoren houden dan weer aan de 30 dagen voor afloop van de 90 dagen perioden vast. Dat zijn eerder lokale regels die elk maar eens moet bekijken in zijn immigratiekantoor. De jaarverlenging zal echter altijd aansluiten op die 90 dagen, ongeacht wanneer je in die laatste 45 of 30 dagen je aanvraag gaat indienen.

In het geval van Lourens zullen zijn initiële 90 dagen dan lopen van 2 november tot 30 januari 2023. Vervolgens sluit zijn jaarverlenging daar op aan van 31 januari 2023 tot 30 januari 2024. Een omzetting naar Non-immigrant kost 2.000 Baht. Een jaarverlenging 1900 Baht.

Als aanvulling ook nog eens de link waar je kan bekijken wat de voorwaarden zijn.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

13 reacties op “TB Immigration Info Brief 070/22: Immigration Udon Thai – Omzetten van een Tourist status naar een Non-immigrant”

 1. Pascal zegt op

  Lourens,

  Heb jij bij vertrek moeten aantonen dat je na de verkregen visa exemption Thailand zou verlaten op één of andere manier?

  • Louwrens zegt op

   Bij vertrek uit Amsterdam niet, maar bij het verkrijgen van de Visa Exemption werd door Immigration in Bangkok wel gekeken naar een terugvlucht. Deze stond op 6 januari 2023, ruim na de 90 dagen dat de exemption geldig is. Op mijn reactie dat ik voor een vervolg een Non-Immigrant O zal gaan, was het akkoord, ook al omdat ik voor de Covid-pandemie al over dit type visa beschikte. Het ging overigens erg soepel, naar de voorbereide paperassen met bijv. financiele en verblijfgegevens werd niet eens gevraagd, geen garantie dat het altijd zo gaat natuurlijk. Maar goed, tevreden met de gang van zaken en de Visa Exemption is nog gratis ook!

 2. Maximice zegt op

  Aanvullend op de vraag van Pascal: met welke airline ben je gegaan naar Bangkok? En heb je bij hen een retour ticket moeten tonen die aansloot op de visa exemption periode?

  • Louwrens zegt op

   Met KLM, ook retour. Geen vragen in die richting.

 3. marc zegt op

  Ronny,
  Lourens heeft pas na 1 maand zijn non immigrant O visum ontvangen. Als je het maar 15 dagen op voorhand aanvraagt ben je 15 dagen in overstay. Wat gebeurt er dan? Sancties of niet?

  • RonnyLatYa zegt op

   Neen je bent niet in “overstay”.
   Hij heeft dan wel zijn aanvraag maar terug gehad op 21 november, maar zoals je kan lezen is zijn Non-immigrant ingegaan op 2 november. Ruim binnen tijd dus.
   Normaal krijg je ook een bewijs van je aanvraag mee en dat ze in behandeling is. Ik weet niet of dat ook zo bij Lourens was.

   Je hoeft je geen zorgen te maken over “overstay”. De behandeling is bezig en elk immigratiekantoor kan dat normaal zien wanneer ze je gegevens opvragen.

   • marc zegt op

    Ik heb op vrijdag 23/12/22 mijn aanvraag gedaan en mijn verblijfsperiode ingevolge exempt visa + extension loopt tot 8/01/23. Ik mag op 9/01/23 mijn visum gaan afhalen. Wat als mijn aanvraag geweigerd wordt?

    • marc zegt op

     ik heb een ontvangstbewijs gekregen van de 2000 BTH die ik betaald heb en hierop hebben ze het nummer van mijn visumaanvraag vermeld

     • RonnyLatYa zegt op

      Dat is de normale procedure dat je dat ontvangt.

    • RonnyLatYa zegt op

     Als het om welke reden ook geweigerd wordt zal je daar voordien wel van op de hoogte worden gebracht.

     Je zal dan normaal ook wel een verblijfsperiode bekomen van 7 dagen zodat je de tijd hebt om Thailand te verlaten binnen een reglementaire periode.

 4. marc zegt op

  Laurens,
  Heb je bij je aanvraag jaarverlenging opnieuw een ondersteuningsbrief (affidavit?) moeten bijvoegen.

  • Louwrens zegt op

   Marc,

   tot mijn leedwezen moest ik alle financiele documenten opnieuw inleveren, dus ook de ondersteuningsbrief weer opgevraagd. Zelfde maandgegevens, 1 maand opgeschoven, en in de brief alles gelijk behalve verzenddatum veranderd. Tja.

   • RonnyLatYa zegt op

    Beide aanvragen staan dan ook los van elkaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website