Melding: Teun

Betreft: Immigration – Extension – General

Mijn jaarvisum loopt in december ’19 af. Omdat er in de afgelopen tijd wat wijzigingen door de Thaise Overheid/Immigration zijn aangebracht, heb ik de 2 mogelijkheden op een rijtje gezet (t.w. TBH 8 ton aanhouden en inkomensondersteuningsbrief van NL ambassade.

Ad 1.
De regeling is nu kennelijk zo, dat je de TBH 8 ton gedurende 2 maanden voor je vervaldatum van je visum op een bankrekening moet hebben. Vervolgens 3 maanden na verlenging jaarvisum aantonen, dat de TBH 8 ton nog steeds op de rekening staat en daarna tenminste TBH 4 ton.
Als je 90-dagen meldingen niet samenvalt met datum van je visum-verlenging, zul je dus apart voor het aantonen van je banksaldo naar Immigration moeten. Dus 3-4 keer extra per jaar naar Immigration.

Ad 2.
Ik heb vernomen, dat je een inkomensondersteuningsbrief (dus de handtekening van de ambtenaar op ambassade) moet laten legaliseren door het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dus dat geeft weer extra werk en kosten. Ik weet niet zeker of dit klopt.

Tot slot. Er zou ook een bewijs van een ziektekostenverzekering moeten worden overlegd. Dit is op zichzelf wel te begrijpen, maar het wordt waarschijnlijk toch vervelend. Dit omdat het een verzekering bij een Thaise (!!) verzekeringsmaatschappij moet zijn. Buitenlandse verzekeringsmaatschappijen zijn kennelijk niet acceptabel. Dit gaat dus voor een aantal buitenlanders (Nederlanders) een probleem opleveren. Vooral als zij – zoals ikzelf – boven de 70 jaar oud zijn. Immers Thaise maatschappijen accepteren je dan niet. En als je jonger bent dan 70 jaar dan worden allerlei bestaande gebreken niet meeverzekerd.
Als deze extra eis wordt gesteld, zullen velen hun visum niet kunnen verlengen.

Het lijkt erop, dat men of buitenlanders wil weren of er is onvoldoende nagedacht over de consequenties.

En als ik slecht denk dan zou het kunnen, dat er een collectieve Thaise ziektekostenverzekering voor buitenlanders wordt opgetuigd. En dan rijst de vraag: wat gebeurt er met de premie-opbrengst (verdere toelichting lijkt mij overbodig).


Reactie RonnyLatYa

Bedankt voor je melding.

1. Die controle zal afhangen van je immigratiekantoor.  Ofwel tijdens je 90 dagen melding(en), ofwel op een tijdstip door hun te bepalen, maar het kan evengoed zijn dat ze dit pas bij de volgende aanvraag tot jaarverlenging gaan controle.Volgens de nieuwe regels moet het er inderdaad 2 maand voor de aanvraag op staan, maar er zijn ook al meldingen dat immigratiekantoren 3 maand eisen zoals voordien.  Best op veilig spelen dus en 3 maand aanhouden voor de aanvraag.

Er zijn bovendien ook nog steeds immigratiekantoren die de nieuwe regels helemaal niet toepassen en bij het oude blijven.  Wel oppassen hiermee natuurlijk, want het kan zomaar van de ene op de andere dag veranderen naar de nieuwe.

Beste advies dat ik kan geven is om tijdig te informeren bij je immigratiekantoor welke de geldende regels zijn dat ze toepassen.

2. Sommige immigratiekantoren eisen inderdaad dat de “Visumondersteuningsbrief” (eigenlijk alleen de handtekening van de ambassade) nog eens wordt gelegaliseerd door het Thais Ministry of Foreign Affairs. Maar er zijn ook heel wat immigratiekantoren die de brief ook zonder legalisering aannemen. Best ook hier lokaal informeren.

3. Wat die verplichte ziekteverzekering betreft. Het is nu toch al lang duidelijk dat het momenteel enkel gevraagd zal worden (nog niet in voege. Richtdatum zou juli zijn) ingeval je een Non-immigrant “O-A” visum aanvraagt. Dat kan enkel in een Thaise ambassade die gevestigd is in het land waar je de nationaliteit van hebt, of het land waar je officieel geregistreerd bent. Welke ziekteverzekering al dan niet aanvaard wordt is nog steeds niet beslist. Vermoedelijk zullen dezelfde voorwaarden toegepast worden als die bij een Non-immigrant “O-X” visum, maar daar is nog geen bevestiging over.

Het geldt dus NIET voor jaarverlengingen.  Daar is een ziekteverzekering niet verplicht en momenteel zijn er ook geen tekenen dat dit op korte termijn zal gebeuren.

4. “Slecht” denken is o.a. de oorzaak dat er allerlei geruchten de wereld worden ingestuurd, die dan hun eigen leven gaan leiden en tot misverstanden leiden.  Dat helpt al zeker niemand vooruit.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “TB Immigration Info Brief 068/19 – Jaarverlenging – Algemeen”

 1. RuudB zegt op

  Het is jammer dat er zo slecht wordt gelezen, er allerlei eigen interpretaties voor waar worden, en vervolgens deze als waarheid worden doorgegeven. Dat maakt het geheel aan wat te doen als je in TH woont/wilt gaan wonen er niet vrolijker op. Tav van punt 1 door inzender ingebracht, heeft RonnyLatYa ontelbare malen al aangegeven hoe de vork in de steel zit. Toch heb je nog mensen die vragen hoe lang een bedrag in ThB op een bankrekening moet blijven staan. Waar dan opeens de “zorgen” vandaan komen dat de 90-melding wel of niet synchroon lopen met banksaldo-controle, is mij een raadsel. Die controle is immers aan de orde. Zou dat wel zijn, waren we allang door Thailandblog op de hoogte zijn gesteld. Onrust om niets, zoals ook geldt tav punt 2: het is absoluut niet gemene zaak dat de ondersteuningsbrief aan legalisatie onderhevig is.

  Tav de ziektekostenverzekering wordt de formulering: “er zou een bewijs (…) moeten worden overlegd. Hetgeen duidelijk maakt dat er maar wat rondgebazuind wordt. Doordat niet goed wordt gelezen en eenieder meent te weten hoe de zaken zijn geregeld, ontstaat veel ruis op de zaak. Zo las ik onlangs een reactie van iemand die voor zijn jaarverlenging ging, en tevens ziektepolis aanbood. Hoe sterk wil je het hebben? Kortom: doe zelf ook eens je best, en vraag niet voortdurend naar de bekende weg.

  • RuudB zegt op

   Die controle is immers aan de orde, moet zijn: die contro;le is immers niet aan de orde.

  • Sjaak S zegt op

   Dat was ik. Ik lees niet alleen Thailandblog. Ondanks dat ik het gelezen had, was er ook sprake van dat deze controle ook bij een verlenging zou komen. Hoe durven ze het en hoe dom was ik gewoon een kopie mee te nemen, he? Nu zullen ze het de volgende keer aan iedereen vragen. Ojee.
   Die domme reactie kreeg ik vroeger tijdens mijn werk ook van collega’s. Wanneer ik een gast in economy een glas chocolade melk bracht, kreeg ik te horen dat ik niet moest doen, want dan zouden ze er allemaal naar vragen.
   Welke criminele actie beging ik nu? Ik bracht ook twee pasfoto’s, had er maar een nodig en ook mijn gele boekje, waar niet naar werd gevraagd. Het kostte mij geen moeite en zolang niet alles duidelijk is, omdat blijkbaar iedere immigratiedienst andere regels toepast, neem ik het zekere voor het onzekere. Ik heb mijn verlenging zonder moeite gekregen. Tot nu toe is me alles gelukt in Thailand, doordat ik iets meer deed dan noodzakelijk en niet omdat ik te lui was om zo min mogelijk te doen.

  • Lung addie zegt op

   Citaat reactie RuudB: ‘Waar dan opeens de “zorgen” vandaan komen dat de 90-melding wel of niet synchroon lopen met banksaldo-controle, is mij een raadsel’
   Die ‘zorg’ is er omdat er reeds verschillende zijn op zoek naar een mogelijkheid om aan die regels te ontsnappen.
   Citaat artikel: ‘Het lijkt erop, dat men of buitenlanders wil weren of er is onvoldoende nagedacht over de consequenties.”
   Neen, men wil niet de buitenlanders weren. Men wil enkel ‘bepaalde’ buitenlanders weren en het hen moeilijker maken om op allerhande manieren te ontsnappen aan de geldende wetgeving. Door te eisen dat de 800.000THB 2 maanden voor en 3 maanden na plus de rest van het jaar niet onder de 400.000THB mag gaan wil men eenvoudig het moeilijker maken om het bedrag ergens op een rapje, voor een paar dagen te gaan lenen, wat vroeger nogal het geval was.

   • loe zegt op

    ”Neen, men wil niet de buitenlanders weren. Men wil enkel ‘bepaalde’ buitenlanders weren en het hen moeilijker maken om op allerhande manieren te ontsnappen aan de geldende wetgeving.”

    Dat zal heus wel de intentie zijn van de regering/immigration, maar de praktijk is dat buitenlanders, die zich aan de wet proberen te houden, het steeds moeilijker wordt gemaakt.

    Wetsovertreders, criminelen en andere ”nietsnutten” betalen gewoon 5.000-10.000 baht aan een
    corrupte ambtenaar, al dan niet via een tussenpersoon en krijgen de verlenging zonder daar voor
    alle handelingen te hoeven verrichten.

    Alleen al in mijn kennissenkring ken ik 4 mensen, die het op die manier doen en dat zijn niet eens
    criminelen, maar mensen die er te lui voor zijn. 555

   • teun zegt op

    Lung Addie,

    Geen dingen door elkaar halen aub. Mijn opmerking over “buitenlanders weren” had betrekking op de (kennelijk niet vereiste) ziektekostenverzekering bij een buitenlandse verzekeringsmij.

    Wat betreft de opties om te werken met Inkomensondersteuningsbrief van Ambassade of TBH 8 ton aanhouden, verkeer ik in de omstandigheid dat ik beiden kan toepassen.

    Het klopt overigens, dat er figuren zijn die voor korte tijd TBH 8 ton leenden en zo hun jaarvisum verkregen. Dat kan niet meer dus. En dat is prima.
    Het zou echter prettig zijn als je bij gebruikmaken van TBH 8 ton regeling de vereiste bedragen kunt aantonen op het moment, dat je toch voor je 90 dagen je moet melden. En dat is nu niet overal zo. In Pattaya bijvoorbeeld heeft een kennis van mij te horen gekregen, dat hij toch echt 3 maanden na visumverlenging met zijn bankboek met TBH 8 ton moet komen. Ook al is zijn eerstvolgende 90 dagenmelding pas ca 3 maanden later.

   • RuudB zegt op

    Precies: het gaat niemand lukken onder regelgeving uit te komen. Men dacht dit al te doen in NL/BE door naar TH te verkassen, gaat hier ook niet gebeuren. Wie niet kan voldoen aan vigerende eisen heeft nou eenmaal in TH niets te zoeken, Dat is spijtig voor velen, maar het is niet anders.

  • teun zegt op

   Ruud,

   De verwarring over punt 1 en 2 ontstaat, omdat – zoals Ronny zelf opmerkt – niet alle Immigratiekantoren dezelfde spelregels aanhouden. Dus is het niet zo heel gek om inderdaad ruim tevoren bij je Immigratiekantoor te vragen welk setje regels men hanteert.
   Dat doe ik dan ook.
   Kennelijk weet jij al precies hoe alles werkt en ook welke wijzigingen door welk Immigratiekantoor worden nageleefd.

 2. Ger-Korat zegt op

  Begin juni ook een verlenging geregeld voor mijn verblijf in Korat. Kreeg voor het eerst een verzoek om alle pagina’s van het bankboek te kopieren ( ik gebruik de 800.000 baht op de bank regeling) in plaats van enkel de laaste maanden. Ik concludeer hieruit dat dit in Korat de nieuwe procedure is dat de beambte na een jaar controleert of het minimumsaldo en de maandtermijn van 2 maanden voor en 3 maanden na de verlenging goed wordt aangehouden. Verder geen verzoek om tussentijds ,tussen de jaarverlengingen, een bankboek te laten zien.

  • Wil zegt op

   Beste Ger-Korat, in Hua Hin is het al jaren zo,(wij weten niet beter) dat als je voor een jaarverlenging gaat je kopieën van alle pagina’s van je bankboekje moet overleggen, die dan ook nog getekend en gestempeld dienen te worden door de bank.

 3. ruud zegt op

  “Het lijkt erop, dat men of buitenlanders wil weren of er is onvoldoende nagedacht over de consequenties.”

  Ik weet niet of men alle buitenlanders wil weren, of misschien alleen maar selecteren.
  Tot op dit moment worden er geen busladingen vol Farang op het vliegtuig gezet.
  Wel worden de eisen voor verblijf, en ook de controle daarop strenger.

  Maar is dat anders, dan in Europa, of Amerika?
  Daar kun je ook niet zomaar gaan wonen, zonder verzekering of geld.

  • Jef zegt op

   Dan ken jij Belgie niet. Daar kan dat wel.

 4. RobHuaiRat zegt op

  Sorry maar aan een dergelijke inzending hebben we helemaal niets. Na de eerste 5 regels van Ad1 gaat hij volledig in de fout. Heeft het over geruchten roddels en de beroemde ik heb het gehoord in de kroeg. De nieuwe regels zijn hier uit en ta besproken en door Ronny zeer deskundig toegelicht. En dat iemand op dit blog weer terugkomt op de ziektekostenverzekering die op dit moment niet aan de orde is moet ik helaas als ronduit belachelijk benoemen. Feitelijk zou Ronny vragen en opmerkingen ove deze verzekering niet meer beantwoorden. Over dit onderwerp moet ik Teun een klein beetje verdedigen, wanr hij is niet de enige die niet kan lezen. In de rubriek Postbag van de Bangkok Post staan ook de laatste dagen veel ingezonden berichten van diverse expats die ook niet kunnen lezen of niet begrijpen voor welk visum deze verzekering mischien verplicht word per 1 juli.

  • Sjaak S zegt op

   Ik ben het ermee eens, ik weet het nu ook, maar de week voordat ik naar de immigratiedienst ging stond in een Duitse Thailand krant (ik geloof TIP Zeitung für Thailand) dat dit wel binnenkort zou zijn. En je kunt toch in Thailand ervan uitgaan dat óf niks gebeurt óf dat de veranderingen van de ene op de andere dag plaats vinden.
   De ziektekosten verzekering is voor de verlenging NIET nodig. Wij zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten en je kunt nooit iets voor 100% weten. Dus is het niet verkeerd een beetje meer te doen dan noodzakelijk. In het ergste geval krijg je op Thailandblog te horen dat het belachelijk is wat je deed. Ha, daar kan ik goed mee leven.
   Maar ik heb vaak het gevoel dat hier ook veel mensen zijn die iedere moeite te veel vinden. En dat zijn vaak de mensen die nooit begrijpen wat ze nou verkeerd gedaan hebben.

  • teun zegt op

   Rob,

   Lees eerst even wat Ronny nou precies als reactie geeft, voordat je mij meent te moeten wegzetten als kroegloper en roddelaar. Kennelijk is lezen niet echt jouw ding. Ik hoop, dat je bij jouw lokale Immigratiekantoor steeds vooraf weet wat de eisen zijn.

 5. De laender zegt op

  Tot over een goede week was het mogelijk een ziekte verzekering te nemen bij ASSUDIS van AXA nu heeft men die plots beëindig . Nu zou ik eens graag weten wat daar de reden van is . Die verzekering kan men overal ter wereld nemen alleen niet meer in Thailand .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website