Beste lezers,

De zus van mijn vriendin heeft de Thaise nationaliteit, heeft een aantal jaar in Italië gewoond en gewerkt (ze heeft een Italiaanse verblijfs- en werkvergunning voor onbepaalde tijd), is inmiddels in Thailand (niet in Italië) getrouwd met haar Italiaanse man en heeft 2 kinderen die de Italiaanse nationaliteit hebben. Ze wonen alweer 2 jaar in Thailand, nadat ze noodgedwongen door de aardbevingen in Italië van 2 zomers geleden daar hals over kop weg moesten. Omdat de wederopbouw daar nog altijd niet van de grond is, overwegen ze zich in Nederland te vestigen.

Weet iemand of zij in Nederland zonder aanvullende vergunningen mag wonen en werken? Haar man en kinderen mogen zich volgens mij zonder beperkingen in Nederland vestigen? Wij kunnen haar zus een baan aanbieden, dus inkomen is gewaarborgd.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

vr.gr. Michel.


Beste Michel,

Omdat deze dame familie (door huwelijk) is van een EU onderdaan die niet naar eigen land reist vallen ze onder EU regelgeving. Directive 2004/38/EC over vrij verkeer van personen geeft EU onderdanen en hun directe familieleden (in opgaande of neergaande lijn) het recht om samen te zijn als ze zich naar een ander EU land begeven dan het land waar de EU onderdaan zelf de nationaliteit van heeft. De Italiaanse partner kan zich dus beroepen op dit Directive en zijn vrouw ontleent dan haar recht op verblijf in Nederland via haar Italiaanse man.

Wat te doen? Als de Italiaanse verblijfsvergunning nog geldig is kan zij hierop naar Nederland reizen. Zelfs als de verblijfsstatus in Italië feitelijk vervallen is zijn er nog mogelijkheden, immers heeft ze via haar man recht op verblijf en de luchtvaartmaatschappij kan aan de hand van het verblijfspasje niet haar actuele verblijfsstatus zoals die in de Italiaanse computer staat controleren. Eenmaal aan de grens zal men gaar in Nederland ook toe moeten laten onder het genoemde Directive.

Mocht haar verblijfsstatus toch vervallen zijn dan zou ik bij de Nederlandse ambassade een kosteloos visum aanvragen. Wederom heeft ze daar recht op, dankzij het Directive, met een minimum aan papieren en een versnelde procedure. Men zal moeten bewijzen dat:

  • de aanvraagster familie is van een EU onderdaan, dit door middel van een rechtsgeldig huwelijk. Overleg dus de huwelijksakte. Of dat huwelijk alleen in Italië, alleen Thailand of beide bekend is doet er formeel niet toe. Een vertaling is ook zeer wenselijk want de beslisambtenaar spreekt geen Thai of Italiaans.
  • de aanvraagster samen met de EU partner reist naar Nederland (of elk ander EU land behalve Italië). Een schriftelijke verklaring van de EU partner volstaat, maar als ze een vliegticket reservering hebben is dat mooi meegenomen.
  • zij en haar man moeten zich kunnen legitimeren met hun (kopie) paspoorten. Hiermee kan men vaststellen of de personen op de huwelijksakte ook degene is die de aanvraag indient.

Eenmaal in Nederland kan de dame zich bij de IND melden om een TEV (Toegang en Verblijf) procedure te starten. Niet de reguliere maar die voor familie van EU onderdanen. Als ze ook aan de IND bovengenoemde 3 punten kan aantonen en het stel verder geen “onredelijke last voor de staat is” (lees: zelf voorzienend van inkomen en dus geen uitkering trekkend) en geen staatsgevaarlijke mensen zijn dan zal ze een VVR verblijfsvergunning krijgen. Te weten een verblijfskaart “familielid van een burger van de Unie (EU/EER)” . Dat zal ook op het pasje staan.

Uiteraard zou ze ook vanuit Thailand de procedure op kunnen starten maar persoonlijk zou ik het vanuit Nederland doen want dan zijn de communicatielijnen korter: post, bellen of langs de IND gaat dan makkelijker en sneller.

Om in detail de TEV uit te leggen wordt wat lang voor een reactie. Raadpleeg hiervoor allereerst de IND website -vul de klantdienstwijzer in- en neem anders nader contact op met de IND. Ook hier zou mijn voorkeur uitgaan naar een bezoek aan een IND loket want dat is prettiger communiceren dan via de telefoon of mail.

Uiteraard mag ze met haar Nederlandse VVR hier gewoon werken. Mogelijk zelfs op haar Italiaanse VVR maar zover rijkt mijn kennis niet en het afhandelen van het Nederlandse VVR zou mag hoogstens drie maanden duren, dat valt toch wel te overbruggen voor haar zonder werk? Haar man kan uiteraard meteen aan het werk.

Voor meer informatie, in meerdere talen, over het EU Directive zie:
– http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm
– http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/index_nl.htm

Het Directive zelf, in meerdere talen, welke ik je raad te lezen zodat je in grote lijnen bekend bent met de regelgeving
– http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A32004L0038

Lees dus allereerst over hoe je kunt inreizen onder Directive 2004/38/EC. Weet je in grote lijnen hoe dat zit, vul dan op IND.nl de klantdienstwijzer in (“ik ben een Thai, mijn partner is Italiaan, verblijf voor langer dan 3 maanden”) en als je die informatie tot je hebt genomen neem dan daar waar nodig nog contact op met de IND, bij voorkeur door langs een IND loket te gaan. Dan heb je je ruimschoots voorbereid en een goede voorbereiding is al meer dan het halve werk.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Disclaimer: Dit advies is vrijblijvend en uitsluitend als service aan de lezers van Thailandblog. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.


Heb je vragen over een Schengenvisum, MVV of andere zaken die betrekking hebben op Thai die naar Europa reizen/emigeren, stuur ze naar de redactie en Rob V zal jouw vragen beantwoorden.


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website