Corona is een godsdienstoorlog geworden

Door Hans Bos
Geplaatst in Coronacrisis, Opinie
Tags:
11 mei 2020

De longinfectie heeft de mensheid verdeeld is twee kampen: de gelovigen en de ongelovigen. Corona is daarmee een godsdienstoorlog geworden, waarbij tegenstanders elkaar om de oren slaan met ‘feiten’. Afkomstig van websites waar menigeen nog nooit van heeft gehoord.

De kampen geloven alleen in het eigen gelijk en alles wat tegen hun overtuiging ingaat, wordt weggehoond. Om van de vele complottheorieën nog maar te zwijgen. Is het Bill Gates die ons leven straks gaat bepalen? Zijn het de Joden die Covid-19 eerst de wereld in hebben geslingerd om ons daarna voor veel geld te komen redden. Zijn het de Chinezen die streven naar wereldheerschappij?

Thailand in totaal slechts 55 doden door Corona? Onmogelijk. En bovendien vallen dagelijks meer doden in het verkeer. Dus wat stellen die 55 doden nu in feite voor. Opengooien dus het land. Waardoor, maar dat lees je nooit, de vakantie van de gelovige wordt veiliggesteld, de vriendin kan komen, zijn bar weer open kan en het restaurant van zijn vrouw/vriendin kan proberen wat baht te verdienen.

De gelovigen aan de andere kant hebben geen belang bij opening, maar hechten meer waarde aan hun gezondheid. Dicht dus, die bars en massagehuizen. Daar kwamen ze toch al nooit. En naar Nederland vliegen, doen ze al jaren niet meer.

Ik lees dagelijks het nodige wat in de wereld wordt gepubliceerd over Covid-19. Op grond daarvan moet ik bekennen dat ik het antwoord niet weet, want ook in de gelederen van de deskundigen, vecht iedereen elkaar de tent uit. Volksgezondheid versus economie. Wat heb je aan je leven als je jouw baan kwijtraakt, tegenover wat heb je aan een baan als je aan Corona de pijp uit gaat.

Ook bij de acties om voedsel te verstrekken aan werkeloze en arme Thai kom je de kampen tegen. De lock-down is bijna ten einde, dus hulp hoeft niet. Of iemand meent gezien te hebben dat een Thai de pakketten in zijn pick-up heeft geladen. En is het niet de taak van de overheid om voor de eigen bevolking te zorgen?

In Nederland graven de kampen zich nu in rond de mondkapjes, in Thailand en andere landen verplicht in de buitenlucht. Ik wil niet oordelen of de mondkapjes hebben bijgedragen aan het inperken van Corona om de doodeenvoudige reden dat ik dat niet weet.

Maar baat het niet, het schaadt ook niet. Dit in tegenstelling tot de visie van veel deskundologen in Nederland dat een mondkapje schijnveiligheid biedt.

Daar gaat het volgens mij niet om. Het is de psychologische kant van het lapje dat ertoe doet. De drager is zich constant bewust dat de situatie niet normaal is. Hij zal zich eerder met dan zonder mondkapje realiseren dat er een virus rondwaart. Het mondkapje zit in en aan je hoofd.

56 reacties op “Corona is een godsdienstoorlog geworden”

 1. Ik zie wel overeenkomsten met dezelfde discussie over de opwarming van de aarde: erkenners en ontkenners. Wat deze crisis ons in iedere geval heeft geleerd is dat de Europese Unie geen reet voorstelt (mochten er personen zijn die dat nog dachten). Het was ieder land voor zich. Geen sturing vanuit Brussel, geen coördinatie, geen solidariteit. De landen in de EU probeerden zelfs nog de mondkapjes van elkaar te jatten. In tijden van nood leer jij je vrienden kennen.

  • Siamees zegt op

   Inderdaad dit is het bewijs, ik ben niet perse tegen Europa, maar aan een dergelijk Europa heb ik het schijt aan.
   Te liberaal en anti – sociaal, Europa moet er zijn maar een sociaal en rechtvaardig Europa, met beperkte bevoegdheden, want zonder Europa zouden we veel kwetsbaarder zijn in de wereld.
   Laten we hopen dat er een ommekeer komt bij deze.
   Dit Europa kan de pot op wat mij betreft.

  • guido zegt op

   Volksgezondheid is tot nog toe geen Europese bevoegdheid. Heel spijtig als je het mij vraagt.Dat willen de landen niet afstaan aan Europa. Alsof corona stopt aan landsgrenzen. Uw conclusie zou ook kunnen zijn méér Europa in plaats van minder. Alleen een economisch en monetair Europa zonder een sociaal Europa stuit veel mensen terecht tegen de borst. Maar net 75 jaar na WOII mag men het kind met het badwater niet weggooien.Maar de grond van de discussie gaat over de vraag of mensen wetenschap ernstig nemen. Dit heeft met geloof niet veel te maken eigelijk.En dat wetenschappers elkaars inzichten regelmatig in vraag stellen is typisch voor de wetenschap. Zo ontstaan nieuwe hypothesen die dat eventueel bevestigd of ontkracht worden. Alleen via die kritische ingesteldheid gaat wetenschap vooruit. Dit is een fundamenteel verschil met geloof en vooroordelen. (Op het eerste gezicht is de aarde een platte schijf, waar de zon rond draait!) Wat je in een cruciale fase van overleven laat voorgaan, economie of volksgezondheid is een debat over waarden. Een goed beleid probeert beide te verzoenen en niet te polariseren. Kampen bekampen elkaar maar lossen weinig op. Alles draait dan rond het eigen gelijk van (nogal grote) ego’s. Zo zijn ook de meeste oorlogen en burgeroorlogen ontstaan. En soms hebben die het iets met godsdienst te maken maar meestal wordt ook godsdienst misbruikt voor de eigen machtspositie.

  • Leo Th. zegt op

   Jammer om uitdrukkingen als ‘geen reet voorstelt’ en ‘schijt aan’ te hanteren op Thailand blog. Overigens is elke discussie over voor of tegen de EU in feite volstrekt kansloos, wat dat betreft een parallel met de gelovigen en ongelovigen van Hans Bos, of zoals Peter noemt de erkenners en ontkenners over de opwarming van de aarde. Trouwens Peter, ongetwijfeld kan iedereen tal van zaken opnoemen waarbij sturing vanuit Brussel tekort schiet maar er zijn natuurlijk ook, én nu hoop ik maar dat ik niet verketterd word, volop regels in Brussel vervaardigd die ons leven wel veraangenamen. Bijvoorbeeld zonder extra kosten telefoneren en online-diensten binnen Europa, Europese tegemoetkoming bij vliegtuigvertagingen, vrij verkeer van diensten, goederen en geld, wonen en werken binnen Europa en in Midden- en West-Europa was er nog nooit zo’n lange periode zonder onderlinge oorlog sinds het ontstaan van de mensheid. Alleen op de tekortkomingen van Brussel te wijzen is wel erg selectief en door een bijzin ‘mochten er personen zijn die dat nog dachten’ tussen haakjes te zetten wordt het bijna manipulatief. Als reactie op de bijzin kan ik je vertellen dat in het AD van 25-4-’19 volgens de uitslag van de meest recente Eurobarometer-enquête, door onderzoeksbureau Kantar, bleek dat 86% van de Nederlanders tegen een Nexit was. Nu is dat percentage niet zaligmakend maar om zoals jij doet te suggereren dat blijkbaar niemand in Nederland voorstander zou zijn van een verenigd Europa is het bewust negeren van de feiten. Voor- en tegenstanders van de strenge maatregelen rondom het corona virus vliegen elkaar in de haren zonder exact te weten wat de consequenties bij een ander beleid zouden zijn geweest. Zo geldt dat ook voor de Europese Unie, hoe hadden wij er als Nederlander of Belg voorgestaan zonder deelname aan de EU?

   • Leo, misschien moet je de mainstream media iets minder geloven. De NOS (nogal Pro Europa) heeft in aanloop naar de Brexit steeds volgehouden dat een meerderheid in de VK tegen uitreding was. Nou, dat hebben we gezien. De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson heeft vervolgens een monsterzege behaald bij de Britse verkiezingen en de Brexit was een feit. Waarom denk je dat D66 opeens voor een afschaffing van het raadgevend referendum was? Het volk sprak en dat was niet in lijn met de ideeën van de politieke elite.
    Er zou in Nederland en alle Europese landen een referendum moeten komen over de EU, wedden dat er dan niet veel meer van de Europese heilstaat overblijft.

   • Ik was even bang dat ik dement aan het worden was en heb mijn reactie een paar keer overgelezen, maar waar staat ‘schijt aan’?

 2. Rob V. zegt op

  Mondkapjes verplicht? Ik weet niet beter dan dat die plicht in enkele provincies van toepassing (zoals Phuket) is en bepaalde plekken (OV, winkels). Een krant waarin een landelijke verplichting is afgekondigd ken ik niet, heb ik wat gemist??

  Of de mondkapjes nu nauwelijks, een heel klrin beetje helpen of praktisch niets (Dat ze écht goed werken is makkelijk ontkracht) en waar ze dan te verplichten is ook deel van de eindeloze discussie. Er is echter ook een risico: mensen nemen iets teveel risico, door toch dicht op elkaar te gaan staan in plaats van afstand te nemen. Er zijn dus voordelen (je spettert anderen wat minder onder met jouw speeksel) maar ook risico’s. Een perfecte oplossing is het niet. Net zoals het schipperen is tussen beperkingen opleggen (lock down , social distancing) en de economie en maatschappij laten draaien. Waar is de gulden middenweg? Pas achteraf kunnen we dat zien want ook de deskundigen zitten niet op 1 lijn.

  Ik krijg ook nog eens hoofdpijn van de complot theorieën: Bill Gates, Soros en andere rijke lui zouden er achter zitten, ofwel ter zelf verrijking dan wel om de wereldbevolking drastisch in te perken. En zo hebben nog wel meer bizarre theorieën decrevu gepasseerd. Koekoek.

  • ruud zegt op

   Ik ben er van overtuigd, dat er groeperingen op de wereld zijn die druk bezig zijn steeds meer rijkdom en vooral macht te verzamelen.
   Rijkdom is daarbij alleen maar nodig voor het krijgen van macht.
   Hoe goed ze daarin slagen zal er van afhangen van hoe ver hun tentakels in de overheden reiken.

   Wat u wel bewijst, is dat ze dat tot op dit moment veilig kunnen doen, want u gelooft er niet in.

   U vergeet echter dat het macht hebben over anderen voor veel mensen een verlokkend idee is.
   Neem de heersers van landen, die in opperste weelde leven terwijl de bevolking van honger sterft maar als voorbeeld.
   Kijk ook in Thailand maar om u heen, waar de rijke bovenlaag is met een arme onderlaag.
   Denk aan Amazon, waar de werknemers niet naar het toilet mogen en een fles moeten gebruiken, omdat de tijd om naar het toilet te gaan ten koste gaat van de netto werktijd.
   Wat zegt dit over het wereldbeeld van die mensen?

   • Rob V. zegt op

    Ik ben een bronnenfetisjist, ik moet dus enig bewijs zien voordat ik iets wil geloven. Nu denk ik wel dat een groot deel van de elite (de amnaat, อำนาจ) er vooral bezig is met het zichzelf verrijken (meer macht, invloed, kapitaal). Zie de grote ongelijkheid in Thailand (meest of een van de meest ongelijke landen ter wereld). Zie de misstanden van kapitalisten in o.a. VS (Amazon). In Amerika is er bijvoorbeeld Last Week Tonight die met humor dat soort misstanden onder de aandacht brengt. In Nederland ook diverse programma’s. In Thailand.. is het al snel mondje dicht en intimidatie, helaas.

    Dus ja dat die lui her en der tentakels hebben geloof ik wel. Maar daar is dan vaak ook wel enig bewijs voor of tenminste signalen die dat zeer aannemelijk/plausibel maken.

    Wat ik echter niet geloof is wilde speculatie zonder enige degelijke bron of onderbouwing. De verhaaltjes over hoe Bill Gates achter Corona zit of er belang bij heeft. We weten dat hij zich inzet voor afname van de bevolkingsgroei, dat bereik je door minder baby’s per vrouw en daarvoor za de kindersterfte af moeten nemen en en sociaal economisch niveau toe moeten nemen. Die twee factoren gaan hand in hand met minder kinderen op de wereld zetten (zie ook de bekende videos van professor Hans Rosling). Gates stopt grote bakken geld in landen waar de achterstanden nog groot zijn. Op termijn help je zo de mensen en ook nog eens afname van de groei. Dat zijn makkelijk te checken feiten. Maar dan komen er bizarre theorieën langs dat Gates mensen wil doen overlijden aan vaccins, of chips (?) in de vaccins stopt of andere rare kwaadaardige praktijken. Onderbouwing? 0,0. Een verklaring (als we even uitgaan van dat niet alles bewezen kan worden)? Ontbreekt ook. Dan haak ik af, kan zelfs gevaarlijk zijn. Wat als een of andere gek die man wat aan wil doen na het horen van zo’n complot?

    Dat is ook meteen de reden waarom een deel van de Corona video’s offline gehaald wordt: fake news, complotten, haat. Het is erg oppassen geblazen. En ja, daarom is het ook belangrijk diverse media te raadplegen. Overheidsinfo, wetenschappers van divers pluimage, diverse (online) kranten. En niet bang zijn je mening bij te stellen als je nieuwe dingen verneemt. Maar de mens heeft er een handje van de feiten (of ‘ feiten’ ) te zoeken de aansluiten bij het eigen wereld beeld zonder deze eens kritisch tegen het licht te houden. Altijd kritisch blijven, naar jezelf en anderen. En zeker ook waakzaam: bijvoorbeeld of dat een farmaceut niet schandalig de zakken loopt te vullen (gebeurt nu al) of dat een overheid privacy afneemt onder het mom van de veiligheid (zoals we zagen na 9/11, minder privacy ivm terrorisme dreiging).

    • wim zegt op

     @Rob. V
     Die complottheorieën gaan mij veel te ver. Ook geloof ik niet dat Bill Gates achter het corona virus zit.
     Wat mij echter wel zeer ongemakkelijk maakt is dat hij overal in zit, van regelgeving tot productie tot verkoop tot toedienen. Er is geen enkele industrie waar regelgeving en toezicht in dezelfde hand zit als bijvoorbeeld productie, laat staan toedienen.

     Het lijkt mij uiterst ongezond dat iemand die geen medische achtergrond heeft, alleen vanwege zijn miljarden plotseling zonder enig toezicht met vaccins mag rommelen.
     Ik mag toch echt hopen dat er straks 1 of 2 vaccins beschikbaar komen die niet door Bill Gates worden gecontroleerd.

    • chris zegt op

     1. Niet alles staat in bronnen. De maffia en de criminelen schrijven niks op een papiertje of een document dat later achterhaald kan worden. En men laat anderen vaak de vuile zaakjes opknappen. Er zijn Panama Papers voor nodig om te bewijzen dat rijken (ZOALS MENIGEEN AL DACHT) in grote mate belasting ontduiken. En ja, dan zegt iedereen: ja dat dachten we al.
     2.Ik ben een groot voorstander van vrije meningsuiting. Natuurlijk zit er rotzooi tussen, fake nieuws maar ik denk dat mensen wijs genoeg zijn om dat met anderen te bediscussieren en hun mening te vormen. De persconferentie en tweets van Trump worden ook niet offline gehaald en bevatten veel leugens. Of een bericht haat zaait en wellicht strafbaar is is NIET aan Youtube of Facebook, maar aan de rechter.
     3.Het is een feit dat Bill Gates met zijn stichting meer geld in de gezondheidszorg in een aantal Afrikaanse landen steekt dat het hele overheidsbudget. Daar moet je op zichzelf niet blij te zijn vanwege het gebrek aan democratische controle.

     • Rob V. zegt op

      1. Bronnen zijn niet altijd op schrift… feiten ook op andere manieren bewezen worden.
      2. Zeker, ik geef dan ook de voorkeur aan een waarschuwing (‘let op diverse claims in dit bericht zjin onbewezen’ ‘ waarschuwing, diverse claims in dit bericht zijn bewezen onjuist’ etc. Dan kan men alsnog verder kijken of lezen, eventueel doorklikken naar de fact heckers. Valse informatie die levens in gevaar brengt moet men echter wel verwijderen (zoals advies om chloor te drinken tegen corona, levensgevaarlijk!), dan is er geen tijd om een lang proces via de rechter op te starten.
      3. Is een terecht kritiek punt. Zo heb ik ook moeite met farmaceuten en gaat mijn voorkeur uit naar publieke universiteiten e.d aangestuurd door een overheid en zonder winst oogmerk. Maar dat laat onverlet dat private personen en bedrijven ook veel goeds kunnen doen.

     • Tino Kuis zegt op

      Chris, er zijn veel schriftelijke bronnen over de mafia. Klokkenluiders en rechtbank verslagen. Nummer 3. Dat Bill Gates meer geld in de gezondheidszorg van een aantal Afrikaanse landen stopt dan het hele overheidsbudget is niet waar. Het ontbreekt wel vaak aan democratische controle. Maar daar kan Bill ook niets aan doen.

      • chris zegt op

       Het is toch ongelooflijk dat een Thailand kenner waarde hecht aan geschreven materiaal dat in rechtbanken wordt gebruikt. Het wemelt van de valse papieren, documenten en getuigenverklaringen, naast het zoek raken van belastend bewijsmateriaal. Zwart op wit ontkent de maffia schuld tot aan de Supreme Court. Dan kan men halvering van de straf krijgen door schuld te bekennen, en dat doet men dan graag.
       In een wereld die bol staat van gedokterd en gefotoshopped materiaal op zoek gaan naar echte waarheid (op schrift, video, foto) is monnikkenwerk.

      • chris zegt op

       https://philanthropynewsdigest.org/news/gates-foundation-to-invest-5-billion-in-africa-over-five-years

    • Tino Kuis zegt op

     Citaatje:

     ‘ … elite (de amnaat, อำนาจ)…….’

     Amnaat (tonen: midden, dalend) is ‘gezag, macht, autoriteit’. Elite is อำมาตย์ ammaat (tonen: midden, laag). Subtiel verschilletje. Tien jaar geleden demonstreerden de roodhemden onder het motto โค่นอำมาตย์ ‘khoon ammaat’ (tonen: dalend, midden, laag) ‘Weg met de elite!’ Dat kwamen de roodhemden op een echte oorlog (en honderd doden te staan). De elite is gebleven. Had ook iets met corona te maken.

  • HarryN zegt op

   Rob V. U krijgt hoofdpijn van al die complot theorieën. Dan kan ik er wel voor zorgen dat dat migraine wordt.
   KIjk dan maar eens naar de video: The Global Health Mafia Protection Racket. (YouTube) Daar wordt helder uitgelegd wie de belanghebbenden zijn. In ieder geval niet U en ik en vele anderen. Voor mij is het wel duidelijk ( was het al langer): we worden gigantisch belazerd.
   Oh ja nog wel een leuke video van George Carlin – Germs ,Immune system .Prachtig de man is al een jaar of 10 dood en wat een vooruitziende blik.

   • Rob V. zegt op

    Met woorden als ‘plandemic’ wordt ik al achterdochtig naar hoe objectief de spreker is. Er wordt al jaren gewaarschuwd voor virusuitbraken, we hebben er ook divers gehad. Wetenschappers en gezondheidsorganisaties blijven hameren op gevaar en voorbereiding op de volgende uitbraak en dan vind deze vrouw het verdacht dat Covid uitbreekt. Zal ze het ook verdacht vinden dan er vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami’s en bosbranden zijn? Waarschuwt men ook voor en bemoeien zich ook instanties mee, wie zal daar aan verdienen? Verdacht hoor. *zucht*

  • Hallo Rob, is de theorie dat de militairen in Thailand alleen maar bezig zijn om de elite te beschermen en dat Thanathorn expres is aangepakt omdat hij te populair werd, dan geen vorm van complotdenken?

   • Rob V. zegt op

    Dat het leger en de elite (en in het bijzonder een bijzondere familie) een hechte band hebben kan al vanaf 1932 onderbouwd worden door allerlei journalisten, historici, politici etc. uit binnen en buitenland. Daar zijn dus stapels boeken, studies en mediaberichten enzo over te vinden. Dan is het geen complot meer. Al komt daar soms ook nog wel een bericht langs ‘uit anonieme/geheime bron vernomen dat’ , dan is -ook al past het vaak in het bekende plaatje- altijd een slag om de arm geboden. 1 bron is immers geen bron, al helemaal niet als iets niets concreet bewezen kan worden.

    • Ja, maar veel zaken, waar het elite en het leger betreft, berustten ook op aannames en vermoedens. Niet alles is bewezen. Zolang het geen feiten zijn….? Het leger kan ook zeggen dat de groep critici die op hun afgeeft, complotdenkers zijn.
     Ten aanzien van de coronacrisis kan je mensen met gezonde argwaan niet simpel wegzetten als complotdenkers. Daar komt bij dat de mainstream media altijd op de hand van overheden is, uit praktische overwegingen, dus die kan je ook niet altijd geloven. Ik vind dat je toch serieus naar de groep met complottheorieën moet luisteren en pas dan kan je een conclusie trekken. Om ze weg te zetten als koekkoek, is wel erg kort door de bocht. In het verleden zijn klokkenluiders ook weggezet als complotdenkers. Het is namelijk een manier om andersdenkenden de mond te snoeren en censuur toe te passen.

     • Rob V. zegt op

      Ik vind dat je zeker moet luisteren naar andere inzichten, ook als ze vreemd of bizar klinken. Wellicht zit er ergens een punt of kun je op zijn minst begrip vormen voor andere inzichten. Zo denk ik dat de beschuldigingen richting bijvoorbeeld Bill Gates wijzen op een wantrouwen dat grote bedrijven of personen uit eigen belang opereren of dit zwaarder laten wegen dan het algemeen belang: de graaiende farmaceut, de miljonair die ergens een slaatje uit wil slaan. Prima, wees kritisch. Speculeren mag, maar als er geen echt bewijs valt te vinden, of als je selectief bewijzen/feiten plukt die je denkbeeld ondersteunen en ontkrachtende informatie weg laat, dan ben je niet eerlijk naar jezelf of anderen. Dan sla je het pad in van wilde complot theorieën en dan roep ik koekoek (Of doorgeslagen religie gekkie: extremisten zijn ook niet voor reden vatbaar om nog eens kritisch over hun wereldbeeld na te denken ).

      • chris zegt op

       Het gaat bij Bill Gates ook over ‘conflicts of interest”. Zijn stichting heeft aandelen in farmaceutische bedrijven en hij is een groot voorstander van vaccinaties dier zijn stichting ter beschikking stelt.
       https://www.wsj.com/articles/SB1021577629748680000
       Nu kun je op verschillende manieren aankijken tegen ‘conflicts of interests”. In het westen is dat een nee, in het oosten maakt men zich er niet zo druk om. Het gaat hier om ethische vraagstukken.

    • chris zegt op

     Een hechte band is nog geen bewijs dat men onderlinge afspraken maakt over bepaalde zaken. Dat het bedrijfsleven in Nederland een hechte band heeft met bepaalde politieke partijen is ook een feit maar betekent nog niet dat die partijen aan de leiband lopen van dat bedrijfsleven.

  • rob H zegt op

   Beste Rob, In Prachuap maar ook wat ik van kennissen in een aantal andere provincies gehoord heb is het mondkapje buiten de eigen huis situatie verplicht. Dus ook op de openbare weg. Zelfs in je eigen auto.

   Verder geef je aan dat mensen daardoor dichter bij elkaar gaan staan. Die ervaring heb ik persoonlijk niet. Waar ik daarentegen vragen bij stel is hoe je in Nederland 1,5 meter afstand kunt houden (want onder andere daarom heb je geen mondkapje nodig) als steeds meer mensen naar buiten gaan naar winkels en dergelijke. Zie de verplichting die inmiddels voor het OV (als het 1 juni drukker (…) wordt) en bij de KLM gaan gelden. Loopt misschien prima. Kan het persoonlijk niet beoordelen aangezien ik al geruime tijd niet in Nederland ben geweest

   • Rob V. zegt op

    Beste Rob, dat is dus precies zoals ik al vernam en nog eens heb nagevraagd bij Thaise vrienden (voor het geval de Engelstalige media in Thailand het weer eens laat afweten): het beleid is per provincie, en in sommige provincies moet je een mondkapje op buiten de deur, elders weer niet. Daarmee klopt dus niet wat Hans Bos schrijft dat het om een landelijke verplichting gaat. Misschien een morele verplichting of groepsdruk verplichting maar geen wettelijke over het hele land.

    En ik betoog dat met mondkapjes de kans is dat men zich beschermd voelt ook al is dit nauwelijks zo met een eenvoudig kapje op (daarmee bescherm je anderen een beetje maar bescherm je jezelf niet!). Toch zie je in Thailand mensen met mondkapjes op dicht op elkaar staan, in het OV, (BTS Skytrain) bij het uitdelen van voedsel, zelfs bij ambtenaren die een of ander aankondigen. Zij aan zij… social distancing lijkt men dan te vergeten met al de kapjes op. Genoeg foto’s te vinden van mensen in Thailand die geen paar meter afstand houden. Ik denk dat dat deels komt omdat men zichzelf beschermd acht tegen het virus met een kapje op.

    • Hans Bos zegt op

     Rob V. OK, OK, er had moeten staan: in grote delen van Thailand. Of, in de toeristische delen van Thailand. Ik beschouw de provincie Prachuap ten onrechte als de navel van Thailand. Er staat hier een boete op van 20.000 baht (officieel) als je dat schaamlapje niet draagt. Het doet verder niets af aan de discussie, maar je hebt gelijk.

  • chris zegt op

   De facto moet je in Bangkok eigenlijk altijd een mondkapje dragen. Het is niet met zoveel worden omschreven maar een bezoek aan de 7Eleven, Tesco, BigC, de bank, het openbaar vervoer (voor mij songtaew, boot en bus) zijn onmogelijk zonder kapje.
   Zelfs om in het kantoorgebouw te komen waar ik sinds vorige week weer werk moet ik een kapje dragen. Anders kom ik er niet in.

   • Rob V. zegt op

    Een de facto ‘verplichting’ of een wettelijk af te dwingen plicht met strafsancties is toch een belangrijk verschil. Bijvoorbeeld als een agent je aan spreekt als je de straat over steekt zonder kapje en zijn bonnenboekje wil trekken. Spreekt uiteraard voor zich dat je je netjes aan de huisregels dient te houden van de gebouwen en diensten waar je komt en mocht je een mondkapje vergeten niet beleefd reageert als anderen je daar op aanspreken of je de toegang weigeren.

    • chris zegt op

     Volgens mij is er geen wet op het dragen van mondkapjes, alleen een algemene maatregel van bestuur.

 3. Hans Bos zegt op

  Hier in Hua Hin moet je niet proberen zonder mondlapje de straat op te gaan, op straffe van een bekeuring. Misschien gaan mensen met een lapje juist verder van elkaar staan. Het ziet er toch een beetje eng uit…

  • HarryN zegt op

   Nee Hans hier ga je toch echt de fout in. Ik kom tig mensen buiten tegen die geen mondkapje dragen. Rij met bromfiets naar de markt, Big C, Market village Villa Market en terug door centrum. Als ik een schatting zou moeten doen is het misschien 60% met kapje en 40% zonder kapje .

   • Hans Bos zegt op

    Formeel staat in de provincie Prachuap een boete van 20.000 baht op het niet dragen. Neem de proef op de som…

    • Leo zegt op

     Dan is het simpel. Een farang zal beboet worden, een Thai niet. Waar halen de meeste Thai die 20.000?

   • rob H zegt op

    Beste Harry, woon ook in Hua Hin en herken jouw schatting niet. Denk dat minstens 90% mondkapje draagt. Vandaag nog in BluPort en Villa Market geweest. Zeggen en schrijven 1 person zonder mondkapje gezien. En boetes worden ook aan Thai uitgedeeld (zie eerdere reactie). Ken de voorbeelden. De boete voor het niet dragen buiten de eigen huis situatie is (weet niet of farang een andere prijs betalen) THB 200.

    • HarryN zegt op

     Daar zeg je me iets, Ik heb niet gesproken over het binnen zijn bij de Blu port of Market village.
     Ik zit op de fiets of bromfiets buiten en daar is het echt wel anders. Conclusie ,binnen heb je gelijk maar buiten blijf ik bij m’n standpunt.

 4. wim zegt op

  Voor alle rampen tot aan de dood aan toe willen we een verklaring en iets of iemand de schuld geven . Daarom hebben we zoveel religies. Tegenwoordig hebben we internet waar een ieder met knip en plakwerk allerlei simpele en tenditieuze theorien kan ontwikkelen. Het is droevig om te zien dat mensen de gewone wetenschap wantrouwen maar zodra ze iets lezen wat ze uitkomt totaal kritiekloos worden en alles klakkeloos voor waar aannemen zonder enige controle. In de late middeleeuwen kregen de Joden al de schuld van de Pest en werden grotendeels uitgemoord in Europa. Ook nu worden Joden; Bill Gates ; een Chinees lab , G5 en nog veel andere zaken als de oorzaak of schuld gezien zonder enig bewijs of logica.

  • chris zegt op

   Wetenschap is niet waardevrij en in dienst van de samenleving. En in die samenleving heb je verschillende partijen en verschillende belangen: van altruistisch-wetenschappelijk tot puur commercieel. Je hoeft wetenschap niet per definitie te wantrouwen maar ook niet per definitie te vertrouwen.

   • Kees zegt op

    Ik denk dat je de wetenschap uitstekend kunt vertrouwen, maar men moet niet alleen de conclusies lezen. Lees ook wat en hoe er is onderzocht.
    Journalisten en belangengroepen zijn net mensen. Ze gebruiken wat ze goed uitkomt.

 5. Co zegt op

  Het enige waar ik in geloof is in een vaccin. Zonder vaccin zal het virus niet verdwijnen. Bewijs is nu weer in zuid Korea. Een persoon heeft al diversen mensen besmet met het virus en die weer misschien weer tientallen anderen. Zonder vaccin zullen er nog velen sterven door deze virus.

  • chris zegt op

   beste Co,
   Het corona virus gaat nooit meer verdwijnen, net als het griepvirus. Een vaccin is ook niet de oplossing. Hoeveel jaren hebben we nu een griepvaccin? En is het griepvirus verdwenen? Nee. Daarvoor zijn twee redenen te bedenken: 1. het griepvirus heeft de onhebbelijke gewoonte zich te veranderen en wellicht gaat het Corona-virus dat ook doen en 2. Niet iedereen neemt de vaccin-vaccinatie maar vooral de kwetsbaren.

   Het is ook helemaal niet verkeerd om een keer per jaar griep te hebben als je gezond bent. Dan bouw je wat weerstand op. Ik denk dat het ook niet verkeerd is om besmet te zijn met Corona, als je gezond bent. Ik denk ook dat veel meer mensen besmet zijn dan ze zelf denken. Ongeveer 6-10% van de bevolking is besmet dus in Thailand ongeveer 6 miljoen. Er zijn ongeveer 3000 gemeten besmettingen en 55 doden. Als 1-2 % van de Corona-zieken zou sterven gaan er in Thailand circa 100.000 mensen dood door Corona. De andere 5,9 miljoen merkt er niks van of geneest.
   Over een paar jaar praten we waarschijnlijk net zo over het hebben van griep als het hebben van Corona.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:

    ‘De andere 5,9 miljoen merkt er niks van of geneest.
    Over een paar jaar praten we waarschijnlijk net zo over het hebben van griep als het hebben van Corona.’

    De mensen die niet doodgaan aan het virusje blijven vaak achter met chronische klachten, vooral van de longen, maar ook extreme moeheid, nierproblemen en stollingsstoornissen. Dat komt nu pas meer naar voren.

    Het coronavirusje is echt heel anders dan het lieve, oude gewone voorjaarsvirusje. Echt waar.

    • Tino Kuis zegt op

     Jullie willen terecht altijd een bron. OK, dat staat hier:

     https://www.washingtonpost.com/health/2020/05/10/coronavirus-attacks-body-symptoms/?arc404=true&utm_campaign=wp_post_most&utm_medium=email&utm_source=newsletter&wpisrc=nl_most

     Opgepast! Het is wel een mainstream medium!

    • Hallo Tino, even voor alle duidelijkheid, komt dat door het virus of door drie weken beademing op de IC?

     • Tino Kuis zegt op

      De meeste van die andere ernstige problemen ontstaan al voor opname of beademing. Lees het artikel. Ik gaf de link. Ook kinderen werden getroffen hoewel in mindere mate.

      • Hendrik zegt op

       Beste Tino, dat klopt wat je zegt. Een goed overzicht van wat het Corona-virus doet in een mensenlichaam is te lezen op https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2020/02/wat-het-nieuwe-coronavirus-met-het-lichaam-doet
       Er wordt veel schade aangericht en aanvankelijk wisten medici niet goed raad met wat zij tegenkwamen, maar gaandeweg wordt de totale impact duidelijker.

   • Herman buts zegt op

    Ik heb ook het vermoeden dat de 55 doden zwaar onderschat 🙂 zijn en heb altijd gezegd dat er waarschijnlijk enkele nullen vergeten zijn.Maar we gaan waarschijnlijk nooit geen echte cijfers krijgen.Als je quasi niet test heb je ook weinig kans op bevestigde besmettingen.

  • Leo zegt op

   Waarom een vaccin ontwikkelen voor een onnozel griepje? Ok er sterven mensen maar aan een andere griep zijn ook mensen gestorven en met veel minder tamtam om hun dood dan nu. Denk je nu echt dat zonder corona niemand meer zou gestorven zijn? Maar ja nu is corona de schuld. In Belgie waar ik vandaan kom zou je al bang zijn om aan iets anders dan corona te sterven. Misschien krijg je dan wel een boete.

 6. chris zegt op

  Ik geloof niet zo dat er twee kampen, twee geloven zijn.
  Vanaf het begin heb ik vrij nuchter de informatie over Covid-19 tot me genomen. De achtergrond daarvan was wellicht dat ik in de SARS-periode met 25 studenten voor enkele weken in China was en niemand er belang bij had dat de docent in de stress schiet en zijn hoofd niet koel kan houden. (Saillant detail: deze trip verving de trip naar Indonesie de door de universiteit was afgeblazen na de bomaanslag op een discotheek in Bali) Net zoals toen stampten de Chinezen in Wuhan een nieuw ziekenhuis uit de grond in een paar dagen dus daar werd ik nou niet echt bang van. Ook toen wist men niks van het SARS-virus zoals nu bij Covid.
  Wat mij wel verbaasde dat er heel snel een hysterie onder medici (en vervolgens in de samenleving) ontstond over de onmetelijk aantal doden dat Covid-19 zou veroorzaken als we niks zouden doen. Covid-19 is geen griep maar zelfs met de aanwezigheid van een vaccin (dat niet iedereen koopt) zou het dodental kunnen oplopen tot de aantallen griep-doden, nl. ongeveer 600.000 per jaar wereldwijd. Over dit dodenaantal maakt niemand zich in de wereld zorgen. De reden werd me al gauw duidelijk: griep-patienten maken nauwelijks aanspraak op ziekenhuis-voorzieningen en bezetten niet de ICU’s: die gaan gewoon thuis dood of na een kort ziekbed in het ziekenhuis. De maatregelen die werden genomen (niet overal op hetzelfde tijdstip in de uitbraak, niet overal even zwaar, niet overal dezelfde maatregelen) berusten enkel en alleen op de vermoedens van doktoren en hadden alleen maar ten doel om de uitbraak te verlangzamen om zodoende (vermeende) overbelasting van het ziekenhuisapparaat te voorkomen. Geen woord over spreiding van patienten over meerdere ziekenhuizen buiten de regio en wellicht in het buitenland, geen analyse van het aantal ICU-bedden en materieel, geen woord over de mogelijkheid capaciteit te maken in lege gebouwen als conferentiecentra.
  Om er maar zeker van te zijn dat er werkelijk alles aan gedaan werd om de groei van het aantal besmettingen te remmen werd een een leger van maatregelen uit de kast gehaald: van het meten van de temperatuur in het begin tot complete lockdowns met fikse boetes op overtreding. Niet de zieken werden geïsoleerd zoals tot nu to te doen gebruikelijk in de medische sector maar de gezonde mensen werden “opgesloten”. Sommige juristen menen dat een en ander (bv. de 1,5 meter samenleving) in strijd is met de grondwet. Er was maar 1 doel: de groei van het aantal besmettingen moest omlaag, kost wat kost. De politici en politieke partijen volgden slaafs. Niemand, echt niemand had het lef op de mogelijke gevolgen van maatregelen te wijzen: een economische recessie, massa-ontslagen, faillisementen, gigantische overheidssteun, leerachterstanden bij kinderen, stress, zelfmoorden, huiselijk geweld, angst bij zieken om voor zorg naar een ziekenhuis te gaan waar ook covid-patienten worden verpleegd, woekerprijzen voor medische en beschermend materiaal. En een aantal van deze gevolgen had men echt wel kunnen voorzien. Ik weet weld at dat beslissingen er niet eenvoudig op maakt maar daar hebben we leiders voor. Ik heb in deze hele periode geen echte leider kunnen ontdekken, alleen schijtbange managers. Natuurlijk moeten we wetenschappelijke kennis gebruiken on de Covid-crisis op te lossen. Maar dat moet niet alleen medische kennis zijn maar ook kennis van massa-psychologie, sociologie, recht, logistiek, gerontologie en zo zijn er nog wel een paar te noemen.
  Zijn de winnaars nu alleen de mensen die van Covid genezen en zijn alle anderen nu verliezers? Nee, er zijn ook winnaars aan te wijzen: de online winkels, de supermarkten, de home-deliveries, de E-sport business en gokwebsites, de porno-websites, de aandelen speculanten, de producenten van medische materialen en op de middellange termijn ook de farmaceutische industrie. Maar wie wel of niet garen spint bij de maatregelen van de regeringen is blijkbaar nooit in de besluitvorming meegenomen. De meeste regeringen, van neo-liberale signatuur, hebben zware maatregelen afgekondigd waar de bevolking en de kleinere bedrijven veel last van hadden zonder echt in te grijpen alsof men een oorlog voert. (bv. het nationaliseren van bedrijven die medische apparatuur en beschermingsmateriaal maken; het stopzetten van de beurzen). Dit hinken op twee gedachten geeft natuurlijk aanleiding tot allerlei wilde theorieën, verhalen, geruchten en verdachtmakingen. Maar dat heeft de politiek over zichzelf afgeroepen. Later zal blijken wat er waar is van deze ‘geruchten’.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Je bent 3 belangrijke winnars vergeten .
   De pensioenfondsen , de begrafnisondernemers
   en de chinese bedrijfen , die mondkapjes en andere dingen maken
   met betrekking tot covid 19 !

   • ruud zegt op

    Ik denk niet, dat die paar voortijdig overleden bejaarden de aandelenverliezen van de pensioenfondsen kunnen goedmaken.

    De grote verliezers zijn de mensen met een zorgverzekering.
    Daarvan zal de premie volgend jaar waarschijnlijk flink gaan stijgen.

 7. Kowalik zegt op

  Laten we als leken niet zeggen dat we weten wat de experts niet weten. Ze zijn het niet eens, maar respecteren de opvatting van de ander, ze zeggen eigenlijk ‘ìk denk dat het zus is, maar ik sluit helemaal niet uit dat het toch zo is’. Als de experts het niet weten, dan weet jij het helemaal niet.

 8. Ramon zegt op

  HarryN zegt op 11 mei 2020 om 10:24
  Nee Hans hier ga je toch echt de fout in. Ik kom tig mensen buiten tegen die geen mondkapje dragen. Rij met bromfiets naar de markt, Big C, Market village Villa Market en terug door centrum. Als ik een schatting zou moeten doen is het misschien 60% met kapje en 40% zonder kapje .

  rob H zegt op 11 mei 2020 om 13:07
  Beste Harry, woon ook in Hua Hin en herken jouw schatting niet. Denk dat minstens 90% mondkapje draagt. Vandaag nog in BluPort en Villa Market geweest. Zeggen en schrijven 1 person zonder mondkapje gezien. En boetes worden ook aan Thai uitgedeeld (zie eerdere reactie). Ken de voorbeelden. De boete voor het niet dragen buiten de eigen huis situatie is (weet niet of farang een andere prijs betalen) THB 200.

  We hebben het over feiten en bronnen. Wat een mooi voorbeeld hierboven. Zit nog geen drie uur tussen de opmerking van Harry en die van Rob. De een ziet nauwelijks mensen zonder mondkapje en de ander bijna de helft. In dezelfde omgeving. Ik denk dat ik maar lekker tweets van Trump ga lezen. Net zo betrouwbaar.

 9. Annie zegt op

  Hoe we ook over alles speculeren, 1 ding ben ik zeker van overtuigd, GELD daar kunnen we hierbij onze gezondheid niet mee kopen , mooie dure auto voor de deur ? Die staat stil omdat men er niet meer mee kan toeren ( tja je kan uit het raam ernaartoe staren ) de kinderen hebben eindelijk wat meer aandacht van de ouders aangezien ze verplicht t
  huis zijn ( dit niet altijd ten goede hoor begrijp me niet verkeerd)
  De oudjes hier in de bejaardentehuizen zitten eenzaam weg te kwijnen omdat ze geen bezoek mogen ontvangen ( tja daar hebben de meeste kinderen nu spijt van omdat ze toch al bijna niet gingen omdat hun carrière op de 1e plaats stond vaak ,)de natuur krijgt nu even een adempauze,
  En dat reizen ? Tja zie je nu maa
  weer luxeprobleem,
  Ik hoop dat als al deze ellende voorbij is het wel even de mensen de ogen heeft geopend hoe je het ook wendt of keert!

  • Tino Kuis zegt op

   Geld en gezondheid. De rijkere groep mensen leven 6-10 jaar langer dan de armere groepen.

 10. Hendrik zegt op

  Wereldwijd lijden nog steeds meer dan 800 miljoen mensen honger of zijn ondervoed. https://nos.nl/artikel/2293632-hongerprobleem-groeit-820-miljoen-mensen-hebben-niet-genoeg-te-eten.html('Hongerprobleem groeit: 820 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten’) Wereldwijd sterven elke dag (herhaal: elke dag) meer dan 20 duizend aan honger of ondervoeding. (Hongersnood) https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongersnood
  Met minder geld dat in één van de westerse landen aan corona-maatregelen wordt versmeten zou aan dit dodenaantal een halt kunnen worden toegeroepen. Als wereldwijd via de VN en/of WHO en/of FAO gehandeld gaat worden dan is honger als probleem uit de wereld. Als diezelfde organisaties vervolgens leren blijvend samen te werken dan zijn pandemieën uit de wereld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website