Column: Gezakt voor het inburgeringsexamen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags:
12 maart 2013

DAMES EN HEREN, JONGENS, MEISKES EN ANDERE HOOFDDOEKDRAGENDEN: DE INBURGERINGSQUIZ…

Blogger Blacksmoker (dank daarvoor) stuurde mij een link naar de Teleac cursus “Inburgeren”. Ik ben dol op quizzen en cursussen. Ik denk nog steeds met weemoed terug aan Berend Boudewijn en “Pierre” die koffiezetapparaten weggaven alsof het niets kostte.

Dus met behulp van de link deed ik het incurseringburghergebeuren on-line, hoewel ik door Blacksmoker gewaarschuwd was. Een 4,9 was mijn deel, mij aldus begevend in het gezelschap van bekende Nederlanders als Jacques d’Ancona, Susan Smit en Howard Kompoe (en dergelijcke).

Laten we, gewoon voor de leuk eens een aantal vragen onder la loupe nemen. De eerste vraag is meteen een inkopper:

1. Welke traditie is in de vorige eeuw ontstaan?
a) Oliebollen eten.
b) de Nieuwjaarsconference.
c) Vuurwerk afsteken.

Het mooie van deze vraag is dat het de kern van de Nederlandse cultuur op genadeloze wijze blootlegt. Ik zie het al helemaal voor me, al die Ploy’s en Moo’s die zenuwachtig aan hun Boeddha amuletjes friemelen na het lezen van deze vraag.

Het antwoord moet natuurlijk zijn ‘b’. Wim Kan (R.I.P) is aan het begin van het Nederlandsche televiesietijdtperck, in de jaren 50 begonnen met de politici op milde wijze op de hak te nemen.

Ze zijn nog niet bekomen of daar is de volgende vraag alweer:

2. Waarom zijn Nederlanders ooit begonnen met vuurwerk afsteken?
a) Om de kwade geesten te verjagen.
b) Om het nieuwjaarsfeest een extra feestelijk tintje te geven.
c) Hebben we van onze Chinese medelanders afgekeken.

“Inkopper” denkt Lek en kruist ‘b’ aan.

FOUT!!! Hahaha, zie je wel dat die allochtonen niets van de Nederlandsche cultuur begrijpen. Het antwoord is ‘a’. De Germanen deden vroeger aan een hoop herrie om de geesten te verjagen en dat is zo in de 21ste eeuw geslopen, die gewoonte.

Op naar de volgende vraag:

3. Een collega van U geeft een feest omdat ze gaat trouwen. U bent niet uitgenodigd (PVV-feestje). Wat doet U?
a) U geeft haar een kadootje, iets voor de keuken bijvoorbeeld.
b) U stuurt haar een kaartje.
c) U stuurt haar een enveloppe met geld.

Hmm, da’s een lastige voor Ning… Zij neigt naar antwoord ‘b’, maar denkt “zo’n krent ben ik niet” en kruist antwoord ‘a’ aan.

FOUT, FOUT, FOUT!!! Hahahaha!!! Nee, hoor, Wij Batavieren vullen antwoord ‘b’ in. Wij houden helemaal niet van geld uitgeven. Een keukenmachine? Heb je soms iets van ons nodig?

You’re on your way home Ning… Hahaha!!

Moet ik nog doorgaan? Ok, nog eentje dan. “Om het af te leren” zoals wij Germanen plachten te zeggen…

3. Hoe lang doet U er over om met de trein, zonder vertragingen, van Amsterdam naar Enschede te reizen?
a) 1 uur
b) 2 uur
c) 3 uur

Lastige vraag. Vooral dat ‘zonder vertragingen’ is een instinker temeer omdat je nog nooit met een trein gereisd hebt die geen vertraging had (getuige de vertragingsvakjes).

Hmmm, denkt Noi, weet je wat, ik ben positief, ik ga voor antwoord ‘a’.

Mwoehaaahaaa!!! Fout, fout, fout!!! Het is antwoord ‘b’ slimpie. Enkele reis Nakhon Nowhere baby!!!

Ligt het nu aan mij of is het werkelijk zo dat dergelijke vragen zijn opgeborreld bij een ambtenarenkorps met chronisch maagzuur? Een inburgeringsexamen is alleen waardevol wanneer er open vragen gesteld worden. Volslagen achterlijk dit, en een belediging voor mensen die gedwongen worden dit soort infantiele vragen te beantwoorden.

Ik ben gezakt. Da’s een pree..

28 reacties op “Column: Gezakt voor het inburgeringsexamen”

 1. BA zegt op

  Je bent niet de enige, ik zakte ook met een 5 oid.

  Volkomen belachelijk dat je uberhaubt met dat soort zaken te maken krijgt. Als Nederlander heb ik al geen flauw idee bij de meeste vragen, waarom moet een buitenlander die dan weten?

  Inburgeren is naar mijn idee gewoon normaal kunnen functioneren in een maatschappij. Ik zie niet waarom dat soort examens nodig zijn. Toen mijn vriendin 3 maanden in Nederland was moest ik zelf 3 weken naar het buitenland ivm werk. Zij heeft zich prima kunnen redden in die weken. Boodschappen doen, pinnen you name it zo moeilijk is het allemaal niet.

  Het grootste probleem voor mijn vriendin is dat ze zich verveeld in Nederland, zo lang je de taal nog niet kent is het gewoon heel lastig om aan een baan te komen. Verder speelt een groot deel van het leven zich in Nederland binnenshuis af, in plaats van buiten zoals in Thailand. Verder zie ik niet zo goed op welke vlakken ze nou zonodig inburgeren moet.

  Ik vind het ook eigenlijk ontzettend suf dat je met dat soort inburgeringsprocedures te maken krijgt. Ik snap dat de Nederlandse regering economische vluchtelingen wil weren. Maar dan is het toch heel simpel, ben je getrouwd krijgen ze een verblijfsvergunning, ga je scheiden vergunning intrekken en klaar.

  • Rob V. zegt op

   Helaas ligt het niet zo simpel. Ik neem aan dat je met ” getrouwd” een duurzame en exclusieve relatie bedoeld, dat is een van de eisen om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen (tussen 1 oktober en eind december -officieel per april- was er een trouw eis maar deze is weer geschrapt). Daarnaast is er de inkomenseis: de referent -persoon die hier al woont- moet een duurzaam inkomen hebben. Dat klinkt aardig maar betekent dat je 100% minimumloon moet verdienen wat tenminste nog 1 heel jaar en geen dag minde beschikbaar is op de dag van aanvraag of men moet 3 jaar duurzaam inkomen hebben gehad. Dat maakt het lastig voor mensen die net starten op de arbeidsmarkt. Persoonlijk ben ik meer voor een ” zolang jullie je eigen broek maar op kunnen houden, de buitenlandse partner hoeft de eerste 5 jaar niet te rekenen op uitkeringen van de staat en groeit hier daarna met een paar jaar in”.

   Een taal eis is logisch, ook al zullen er mensen zijn die met een andere taal hier ook goed terecht kunnen (bijvoorbeeld Engels), maar voor het dagelijks leven is het wel zo praktisch als iemand in het Nederlands terecht kan (boodschappen doen etc.).

   De rest komt dan vanzelf wel. Perfect wordt het nooit, er zullen altijd wel mensen blijven die emotioneel gezien onterecht de dupe worden maar ook mensen die hier toch permanent kunnen verblijven terwijl zij eigenlijk ongewenst (maar geen strafbaar) gedrag vertonen. De ene persoon zou je na 10 jaar nog terug willen sturen, bij de ander is dat dramatisch. Simpelweg stellen dat na het beëindigen van de relatie de buitenlandse partner terug moet lijkt mij zeer kil. Denk aan kinderen, andere banden die inmiddels opgebouwd zijn. Aan de andere kant wil je ook weer niet dat iemand dan op zijn luie krent kan gaan zitten, maar dat geld uiteraard ook voor hier geboren en getogen Nederlanders. Iedereen behoort hier naar vermogen mee te doen in de maatschappij…

   Maar de huidige eisen en regeltjes, die zijn overduidelijk gericht op achterhaalde cliches van hordes derde wereld land (moslim?) migranten die hier heen willen komen en vervolgens niet integreren of zelfs problemen veroorzaken. Maar op een enkele partij na (SP, GL en een klein beetje D66) hoor je niemand daar over. De rest legt de focus op dit achterlijke immigratie en integratie beleid wat wij sinds 2006 kennen en al diverse malen is aangescherpt (bedankt PvdA, VVD, CDA, PVV).

   • BA zegt op

    Rob,

    Dat bedoel ik dus ook. Toets of men zijn eigen broek op kan houden en bemoei je er als overheid verder niet mee. Die inkomenseis die er ligt voor de referent lijkt me niet meer als logisch. Als je serieuze plannen hebt dan zal je toch een duurzaam inkomen moeten hebben en minimumloon is niet al te zwaar. Omgekeerd is dat in Thailand ook zo, als je met een Thaise getrouwd bent kan je ook een jaarvisum krijgen, waar wat financiele eisen aan zitten maar heb je serieuze plannen dan zal je financieel toch ook iets moeten.

    Een Pool die geen woord Nederlands of Engels spreek kan zo binnen wandelen en in Nederland gaan wonen. Beetje apart dat je als Nederlands-Thais gezin met voldoende inkomen dan ineens met allerlei gedoe als inburgering etc te maken krijgt. Neem dan een examen af als de Nederlandse nationaliteit aangevraagd word, dat vind ik redelijker als de manier waarop het nu gaat.

 2. Rob V. zegt op

  Open vragen gaan ze niet stellen, al was het maar omdat:
  – Meerkeuze makkelijk door een computer kan worden nagekeken. Meteen een stuk goedkoper.
  – Er dan geen zekerheid is dat de antwoorden objectief worden beoordeeld (valt enigszins te compenseren. je minimaal 2 onafhankelijke examinatoren hier naar laat kijken). Wat doe je bijvoorbeeld als iemand jarig is, een huwelijk heeft en jij wel/niet bent uitgenodigd? Of als je nieuwe buren krijgt? Eigenlijk is elk antwoord juist zolang je de wet niet overtreed: niets doen, cadeautje geven, geld geven, kaart sturen, toch langs gaan (kan asociaal zijn maar als de persoon zo iets heeft van ” iedereen die langs komt zonder afspraak is ook welkom” dan is het dus niet per definitie een fout antwoord), vragen of je langs mag komen, … Mijn conclusie: dit soort vragen zijn onzinnig.

  In het echte examen zitten wel meer vreemde vragen (bijvoorbeeld over wat je doet als je nieuwe buren krijgt, het antwoord is volgens mij dat je he gaat voorstellen, maar waarom zou een kaartje, niets doen of iets anders fout zijn?). Je moet het ” sociaal wenselijke” antwoord invullen, generaliserend over hoe de stereotype Nederlander zou reageren. Of ze in jouw regio grofweg genomen iets anders reageren, laat staan de miljoenen individuen, dat doet er niet toe. Verstand op nul, antwoord alsof je een stereotype Nederland bent met roots in het Christendom en oude Germanen, liefst ook nog hermafrodiet want je kunt vragen krijgen die een bepaald geslacht aangaan. Zo was er vorig jaar ophef over een bekende immigrant die de vraag kreeg “wanneer kan en vrouw weer zwanger worden nadat zij een baby heeft gehad?” . Tja, als man toch niet makkelijk te beantwoorden… En nee een antwoord als “dan raadpleeg ik een medische instantie zoals de huisarts of een website over zwangerschap” staat er niet tussen.

  Of wat dacht je van de vragen in het inburgeringsexamen op de ambassade?” wie zorgt er voor u als u in Nederland aankomt, de overheid of uw partner?” Uhm, wat dacht je van ” mijn partner en ik” (en dan laten we nog de nuance weg over het opbouwen/verkrijgen van sociale rechten, premie opbouw, familie en vrienden van de immigrant of partner die kunnen helpen etc.).

  En dan zijn er nog de tekortkomingen zoals een computer die de kandidaat niet begrijpt, bijvoorbeeld door uitspraak of niet kunnen omgaan met correcties. Antwoord je ” twee.. nee, drie DRIE” dan rekent de computer het fout, je mag alleen eenmaal ” drie” antwoorden. Zie oa de uitzending van Kassa in februari over Ning (?) die keer op keer zakt voor Toets Gesproken Nederlands terwijl haar docenten haar niveau als voldoende bestempelen.

  Nee, meer dan een schriftelijk en mondeling (met menselijke examinatoren) examen om het taalniveau te testen zou het examen niet moeten zijn. Die sociale vragen zijn vaak open voor een veelvoud aan antwoorden en wie zegt dat je in de praktijk sociaal wenselijk reageert? En die geschiedkundige of topografische vragen, ach handig of aardig maar niet perse noodzakelijk om hier in Nederland mee te kunnen draaien.

  Ik moest ook eventjes denken aan hoeveel Thai de oorsprong van SongKran weten of hoelang je onderweg (met de trein?) bent van Khrungthep naar een willekeurige grote plaats op meer dan 1 uur rijden. Laten we de Thaise overheid maar niet op ideeën brengen. 😉

  • Rob V. zegt op

   Hier een link naar het item in Kassa:
   http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/moeite-met-slagen-via-spraakcomputer-voor-inburgeringsexamen/speel/1/

   “Om een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen moeten immigranten slagen voor een spraakexamen. Dit examen is voor sommige mensen bijna onmogelijk om te halen. Wat moet je doen wanneer je volledig geïntegreerd bent en toch maar liefst negen keer zakt vanwege je buitenlandse accent?

   Negen keer zakken
   Dat overkomt de Thaise Ning van Vegchel. Ze woont sinds 2010 in Nederland bij haar man Jacques van Vegchel. Ning is volledig geïntegreerd en van de drie inburgeringstoetsen heeft ze er twee gehaald. De derde toets, de Toets Gesproken Nederlands (TGN) oftewel een mondelinge spraaktoets, blijft voor Nin onhaalbaar. Na maar liefst negen keer de toets gedaan te hebben, is ze nog steeds niet geslaagd. Het probleem van het niet kunnen slagen is van technische aard. De toets wordt (mondeling) afgenomen door een computer. Deze computer bepaalt of het gegeven antwoord goed is. Doordat Ning van Aziatische afkomst is, is het voor haar moeilijk om de Nederlandse woorden volledig goed uit te spreken (met name de ‘r’ en de ‘l’ klanken). Zelfs speciale lessen bij logopedisten mogen niet baten: de test is onmogelijk te halen voor Ning. Daardoor krijgt Ning geen verblijfsvergunning en moet ze ook maar liefst €6000 aan lesgeld terug betalen, omdat ze volgens de regeltjes van de wet “niet voldoende moeite heeft gedaan om te slagen voor het gehele examen”.

   Ondeugdelijk systeem
   Taal- en inburgeringsdocenten vinden het echt onzin dat mensen zoals Ning geen verblijfsvergunning krijgen omdat ze niet door de spraakcomputer heen komen. In de uitzending van Kassa komen meerdere deskundigen aan het woord over de zwakke punten van het systeem. Zo pleit Annelies Braams, docent Nederlands, voor een heel ander systeem. “Mensen moeten zinnen nazeggen, maar als ze al twee woorden omwisselen terwijl de essentie van de zin hetzelfde blijft, krijgen ze niet alle punten. Ze krijgen namelijk een punt per goedgezegd woord en een bonus voor een zin in de juiste volgorde.” Zij vindt dan ook dat de test afgeschaft moet worden: “ieder alternatief is beter dan deze toets.” Ook Spraaktechnologie deskundige Helmer Strik van de Universiteit Nijmegen vindt dat de gebruikte spraaktest niet voor deze (belangrijke) beoordelingen gebruikt kan worden. (…)”

   En kamervragen hierover, de antwoorden laten zich raden (“de toets is prima maar we gaan kijken of er wat moet gebeuren voor notaire zakkers” jaja):
   http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/07/antwoorden-op-kamervragen-over-de-problemen-met-het-examen-toets-gesproken-nederlands/antwoorden-op-kamervragen-over-de-problemen-met-het-examen-toets-gesproken-nederlands.pdf

 3. J.Jordaan. zegt op

  Het is eigenlijk schandelijk, zulke vragen. Ik was ook gezakt voor dat examen.
  Ben natuurlijk maar een gewone oude lul die op zijn 61 ste naar Thailand is verhuist.
  Misschien als ik door omstandigheden nog een keer terug wil naar Nederland zijn er misschien ook nieuwe wetgevingen die om zo’n examen vragen.
  Je weet nooit wat ze allemaal verzinnen.
  Natuurlijk als grapje bedoelt. Ik heb wel medelijden met die mensen met die inburgering
  te maken krijgen. Slaat helemaal nergens op.
  Is er nog een verstandig mens in Nederland die hier iets normaals van maakt?
  Ik denk het niet.
  J.Jordaan.

 4. GerrieQ8 zegt op

  Heb ook een keer deze vragen beantwoord, maar ook ik ben gezakt. Als een Nederlander zakt voor de inburgeringscursus, wat verwacht je dan van een buitenlander? Moeten we eerlijk zijn en stellen dat we gewoon geen buitenlanders meer binnen willen? Wees dan gewoon eerlijk, maar stel geen vragen die zelfs een Nederlander niet snapt, of hij moet later de antwoorden zien en dan danken zolals ik deed; OOO bedoelen ze dat met deze vraag.

 5. danny zegt op

  beste Cor,

  Ik vind het geweldig goed dat je deze inburgerings-onzin- vragen op deze manier toelicht.
  Het wordt de hoogste tijd dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze vragen bekent worden gemaakt want ik ben ervan overtuigd dat het gros van de Nederlanders zich niet erkennen in deze bijzonder domme vragen.
  Het is voor mij een wonder dat er nog geen enkele instantie bezwaren heeft gemaakt tegen deze al zeer lang lopende beledigende vragen aan buitenlanders. Deze vragen hebben niets met inburgeren te maken .
  Daarom nog een inburgerings vraag die een buitenlander mag beantwoorden om te slagen….hoeveel gevangenisstraf zou er democratisch gezien aan de opsteller van dit soort vragen in Nederland door de meeste Nederlanders worden gegeven , en die zulke grote consequentie hebben voor jou toekomst. A) 20 B)30 of C)40 jaar.
  de meeste zullen het goed hebben…het is C 40 jaar. joehoe ..geslaagd.

 6. kara zegt op

  Gesteld het feit, dat Thailand een inburgeringscursus verplicht zou stellen voor alle buitenlandse mannen die hier in Thailand met een Thaise vrouw samen wonen of met haar getrouwd zijn……hoeveel van hen zouden de vragen niet ens kunnen lezen omdat zij geen Thai kunnen lezen?

  • Rob V. zegt op

   Dat zijn voornamelijk “permanente toeristen” -d.w.z. ze zijn officieel geen immigranten- die op een kort visum hier verblijven. Net als bij het Schengen visum is er dan geen taaleis (wel een medische reisverzekeringseis, grappig genoeg staat er vandaag iets in Dicks nieuwsverslag over dat Thailand dit ook overweegt). In tegenstelling tot Europa volstaat hier een border visa run, elk x dagrn/maanden de grens over, voor Schengen gaat die vlieger niet op omdat je maar 90 dagen per 180 dagen in het gebied mag verblijven.

   Voor een Thai perminant ressidence permit is een taal examen wel degelijk vereist, ook voir naturalisatie tot Thai. Voor beide geld er nog een stapen andere eisen (dikke bsnkrekening, extreme leges) en beperkingen (oa een quotum).

 7. cor verhoef zegt op

  Kara, da’s een goeie vraag en ik denk dat we daar het antwoord wel op weten; zeer weing, (waaronder ik). Maar ik zak ook voor de Nederlandse inburgeringtoets. Waar hoor ik dan eigenlijk thuis 😉

  Voor de liefhebbers, hier de link naar de inburgeringtest, de test waar ik, en vele volbloed Nederlanders met mij, als een baksteen voor gezakt zijn. Ik zou zeggen, zet een pan met spruitjes op en leef je uit…

  http://educatie.ntr.nl/nationaleinburgeringtest/

  • Cornelis zegt op

   Cor, de link die je geeft verwijst niet naar het inburgeringsexamen, maar naar de Nationale Inburgerings Test van de NTR (publieke omroep) in het jaar 2005. Zou er intussen niet iets ten goede veranderd kunnen zijn op basis van de opgedane ervaringen?

 8. nadenken zegt op

  dat kan je best, Cor daar net over de rivier in Pinklao. Dat examen is niet in de 1e plaats voor Lek of Noi, maar voor de families Turk and Berber/Marokkaan, die neven en nichten willen huwen om die zo ook het met geld strooiende beloofde land binnen te krijgen. D.w.z.: om die zo veel als kan te weren, vanwege PVV e.d.
  Omdat de Thai die toch iets van schoolgaan heeft gedaan te behagen is het zo doodsimpel: er is een mand met bvb 200 vragen-daarvan krijg je er 20, 30, weet ik veel. De Thai is gewend (je bent toch kru/ajarn?) om de antwoorden netjes uit het hoofd te leren, dus die capaciteit is er al- en voor de rest zorgt de inburgeringscursus. Zoals je ook weet verwacht de Thai altijd te slagen- al is het maar omdat pa wel wat toeschuift of via extra bijspijkervursussen.

  • cor verhoef zegt op

   @nadenken,

   Ik denk dat de inburgeringstoets door de aard van de vragen zijn doel voorbij schiet. Dat blijkt ook uit het feit dat “volbloed Nederlanders” zakken voor deze toets. Ik snap ook wel dat de overheid gezinshereniging wil inperken om begrijpelijke redenen. Ik ben helemaal niet tegen een inburgeringstoets, dat is ook in het belang van de nieuwkomers. Alleen de vragen zijn in mijn ogen absurd en hebben geen enkele relevantie. Bovendien kan iemand uit de antwoorden al lezen wat het goede antwoord zou moeten zijn, terwijl hij of zij, wanneer er een eerlijk antwoord gegeven zou worden, het foute antwoord zou aankruisen. De vraag over de twee zoenende mannen op het terras is daar een goed voorbeeld van.
   Bovendien suggereren de meeste vragen dat er een duidelijke idee bestaat van wat de Nederlandse cultuur behelst en daar heb ik ook zo mijn vraagtekens over.

 9. Jogchum zegt op

  Ken slechts 1 Nederlander die, zo wel Thais kan spreken en schrijven.
  De gene die regelmatig Thailand-blog leest, kent zijn naam ook wel.
  Zijn naam is Tino Kuis. Het zou niet best zijn als Thailand ook een inburgerings-examen zou
  invoeren, want dan zou geen 1 buitenlander daar voor slagen.

  Behalve Tino.

 10. Theetje uit Huissen zegt op

  Het zou niet verkeerd zijn om al die langdurig in Thailand wonende (ex)Nederlanders een inburgering te laten doen, als ze terug naar Nederland gaan (vakantie of zo) dan weet je zeker dat niemand het land inkomt.
  Want met de jeugd van tegenwoordig zijn er niet veel die de oud Nederlanders kunnen verstaan. Kijk maar naar al die afkortingen die ze tegenwoordig gebruiken.
  Daar kun je al niets van maken als je gewoon hier woont.

 11. Peter zegt op

  Ik als Nederlander zou dus gezakt zijn voor mijn inburgerings examen door vragen die volkomen belachelijk zijn en ik ze zelfs niet weet. hahaha

 12. Leo Th. zegt op

  Cor,
  Ben het 100% met je eens!! Aan wiens brein zijn zulke stupide vragen ontsproten en wie ó wie verlost de inburgeraar van deze onzin? Weet nog goed de discussie over de verplichting om het ned. volkslied te kunnen zingen, de voorzitter van de landelijke oranje vereniging was te gast bij het programma “Pauw & Witteman”. Natuurlijk werd hij gevraagd om het volkslied op te dreunen en tot zijn schande wist hij de tekst niet (meer).
  Inburgeren op zich is prima, maar dan wel op een natuurlijke en reële wijze. Overigens telt ons land al decennia lang Chinezen, die nog nooit van inburgeren hadden/hebben gehoord maar zich prima staande wisten/weten te houden in onze maatschappij en het niet zonder uitzondering ver hebben geschopt. Heeft te maken met hun (aziatische) mentaliteit. Tegen beter weten in hoop ik toch dat de huidige symbool inburgerings-politiek
  weer snel zal verdwijnen. Maar ja, afgezien van de politiek is het thans ook big business, waar veel geld mee valt te verdienen.

 13. Lije Vanonschot zegt op

  Ik ben kennelijk -wat ik al eerder dacht- een vreemde in eigen land. Slechts EEn enkele vraag (die met betrekking tot de dienstregeling van de Spoorwegen) kon ik goed beantwoorden, maar heb dan ook op betreffende afdeling van de toen nog echte Nederlandse Spoorwegen gewerkt. Nog even en ik -geboren en getogen (en veel te lang gebleven) in Nederland- mag niet meer Nederland niet meer in. Als Thailand me dan maar nog steeds hebben wil…

 14. Harry zegt op

  Het probleem is, dat dit soort vragen en regelingen opgezet worden door.. hoe noemde Wim Kan deze ook alweer ? “zeer bekwaaaaame mensen”.

  Doch 15 jaar geleden was de stupiditeit niet veel anders±
  Voor mijn export naar TH iemand gezocht, die EN iets wist van levensmiddelen ( Bac food science), de douane regelingen en .. Thais kon. Dus iemand gevonden. Bovendien nog Bac berdijfseconomie ook ).
  Ministerie v Ec Zaken via Senter zelfs bereid Hfl 20,000 aan subsidie voor salaris te betalen.
  Echter. iedereen had buiten NL ambassade, NL Arbeidsdienst en vooral NL IND gerekend. Na 10 mnd eindelijk een “te werkstellingsvergunning” rond, geldig voor 1 jaar en kon niet verlengd worden ! Er wordt dus vanuit gegaan, dat een Thai dermate hongerig is, met dubbele HBO-opleiding dat ze al haar schepen achter zich verbrand voor slechts EEN jaar werk in NL !
  Doch, de onkunde is niet ten einde: in NL kreeg ze een MVV met als nationaliteit: Taiwanese “erop. Thailand, met Bangkok = Taiwan, u wist het niet, doch.. is hiermee een feit
  Helaas, in NL niet alles zo grondig bekeken, want.. de IND is toch niet gek !
  Voor een beurs naar Londen. Voor intree daar heb je een visum nodig. Terug na die beurs naar Schiphol en…. door de Marechaussee ingang in NL geweigerd, want.. paspoort was Thai en MVV kaartje was .. Taiwanese, dus.. is fraude, door haar begaan.
  Kon nog maar een kant uit: terug naar Thailand.

 15. J.Jordaan. zegt op

  Kara,
  Het verhaal gaat toch over een Nederlandse inburgerings cursus.
  Misschien ben ik de weg kwijt. Volgens mij gaat het over een soort beveiliging dat Thaise mensen die over het algemeen komen voor een beter leven en/of geld halen.
  Goed gecontroleerd worden. Dat ze in Nederland een cursus hebben die eigenlijk nergens op slaat is weer een ander verhaal. Waarom moeten wij inburgeren in Thailand? We brengen alleen maar geld en profiteren nergens van.
  Als we niet meer aan de inkomens toets voldoen krijg je gewoon geen visa meer.
  Ze simpel is dat.
  J.Jordaan.

 16. boonma somchan zegt op

  ook een leuke test vraag

  luister naar het volgende geluidsfragment van diverse Nederlandse dialecten , uit welke provincie komt de spreker en waar praat hij zij over ???

 17. Richard zegt op

  Ik ben er stil van geworden bij het lezen ( hier boven )

  Wat is er toch aan de hand in Nederland , het word steeds gekker !

 18. Dick van der Lugt zegt op

  Het inburgeringsexamen is een multiple choice toets. Deze toetsvorm wordt gekozen wanneer er veel kandidaten zijn en wanneer een betere vorm, bijvoorbeeld een gesprek met een panel, niet mogelijk is, omdat zo’n gesprek kostbaar is en lastig te organiseren.

  Op zich is er niets tegen deze vorm van toetsen, mits het onderwerp van de toets zich ervoor leent. Voor het toetsen van parate kennis is de toetsvorm uitermate geschikt, inzicht is al een stuk moeilijker.

  De makers van de mc-toets geven er blijk van de uitgebreide literatuur over het maken van een mc-toets niet te kennen. Dat blijkt uit de vraagstelling die soms niet duidelijk is, en uit de gegeven alternatieven (antwoordmogelijkheden) waarbij soms niet één antwoord duidelijk goed is.

  De zogeheten validiteit van de toets is zeer twijfelachtig. Validiteit wil zeggen: toetst het examen wat het pretendeert te toetsen, namelijk of iemand ingeburgerd is in Nederland? De vragen lijken willekeurig te zijn gekozen, met de natte vinger, onder het motto: we moeten toch wat vragen.

  Ik wil hierbij wel aantekenen dat het niet eenvoudig zal zijn te bepalen wat je als ingeburgerde buitenlander moet kennen en kunnen. De keuze van de onderwerpen en de vragen daarover zullen altijd wel voor discussie vatbaar zijn.

  Wat betreft de luistertoets. Bij de introductie hebben tal van experts al gewezen op de ondeugdelijkheid van deze methode, maar die is ook gekozen vanwege het gemak [lees: lage kosten].

  Het heeft er dan ook alle schijn van dat het examen bedoeld is buitenlanders af te schrikken om naar Nederland te komen. De kosten vormen sowieso al een hoge drempel.

 19. Lije Vanonschot zegt op

  Waarom een inburgeringscrsus? We willen in Nederland toch een muliticulti-samenleving? Met gewoonten, opvattingen, fanaat godsdienstigen die weer eens wat anders geloven dan altjd maar dat (intussen in Nederland al aardig verlopen)Christendom? Met mensen die hun gewoonten en opvattingen vrijuit mogen volgen en de autochtoon mogen opdringen, toch? Met mensen die letterlijk en figuurlijk een andere taal spreken. En voor die mensen moeten de niet-expat geworden (de niet gevluchte) Nederlanders toch begrip hebben, en de de samenleving verrijkenden moeten (om in het hun vreemde land te wennen) geknuffeld worden, toch?
  Wat is nou multiculti, als ze allemaal accentloos Nederlands spreken, beter dan de autochtonen zelf weten waar die hun gewoonten -soms eeuwen geleden- vandaan hebben gehaald, beter hun juiste trein (die naar Enschede of waar in Nederland dan ook) kunnen opzoeken, kortom meer “Nederlands” zijn dan vrijwel iedere autochtone Nederlander? Dan, HELP, is de multiculti in Nederland nergens meer! Dan zijn de autochtonen en blijven die de armen van geest die ze altijd al waren.
  .

 20. kara zegt op

  Heb – op advies van Cor – de inburgeringscusrus online gedaan en wat denk je? Gezakt. Ben ik even blij dat ik niet meer terug kan keren naar Nederland. Heb een printje gemaakt van de uitslag om terzijnertijd de immigratiedienst in Thailand te laten zien dat ik niet meer naar Nederland kan terugkeren….(hahahaha).

 21. cor verhoef zegt op

  @Kara, welcome to the club van ontheemde Batavieren. Wij weten als geen ander dat je in Nederland vandaag de dag niet meer aan de bak komt wanneer je de ‘n’ nog uitspreekt na elk heel werkwoord. Dat wordt tegen je gebruikt. Ik ga me hoe langer hoe meer asielzoeker voelen in Thailand 😉

 22. Sjaak zegt op

  Moderator: Dit lijkt wel erg op chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website