Same Same, but different

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
19 september 2017

Heel vaak heb ik inwendig moeten lachen om de uitmonstering van veel toeristen. Het gezegde ‘wie lacht niet die de mens beziet’ wordt maar al te vaak bewaarheid.

Verwonder me daarbij vaak over de vele shirtjes waarop met grote vette letters de naam van het kledingmerk staat aangegeven of de merkemblemen van verschillende biersoorten. En wat te denken van het shirt met de naam van jouw voetbalheld? Laten zien waar je vandaan komt of welk land je hebt bezocht is eveneens hot. In feite loop je getooid met sommige shirts rond als een onbezoldigde reclamezuil.

Soms zie je ook wel geinige shirts, maar ook dat is erg persoonlijk. Kan nog wel lachen om een shirt waarop een bruid en bruidegom staan afgebeeld met daarbij de tekst ‘Game Over’. Lijkt me zelfs aardig om te dragen op het vrijgezellenfeest van een goede vriend. Het shirt met de tekst “Good Boys go to Heaven and Bad Boys to Pattaya’ is in mijn beleving minder geslaagd, om van sommige gewoon ordinaire teksten en afbeeldingen maar te zwijgen. Smaken verschillen en dat is maar goed ook want anders zou het allemaal eenheidsworst worden.

Een nadenkertje

Een shirtopschrift waar ik tot voor kort nauwelijks iets van begreep was de opdruk ‘Same Same, but Different’. Maar inmiddels is de diepere betekenis mij duidelijk geworden.

Mijn Koreaanse vriend Jim, die plotseling met dat shirt ronddoolde, verklaarde het als volgt: “wij beiden zijn mensen van vlees en bloed met goede en minder goede eigenschappen. Allebei hebben we een vader en een moeder, dus we zijn Same Same”. Na mijn instemmende hoofdknik ging Jim verder: “jij bent blank en ik getint, maar er zijn ook mensen variërend van donkerbruin tot pikzwart, dus we are different”.

We hebben er nog lang over gesproken hoe verschillend zijn land en de gebruiken daar zijn ten opzichte van mijn geboorteland, dat Jim overigens ook redelijk kent. Ben daarna eens gaan nadenken over de verschillen tussen Nederland en Thailand en ook die zijn groot. Wat onder meer te denken over toekomstmogelijkheden voor jongeren, over onderwijs, ontspanning en niet te vergeten vrijheid van meningsuiting? In alle bescheidenheid zaken die in het voordeel van Nederland zullen uitpakken.

Maar Thailand heeft ook vele voordelen boven Nederland. Laten we maar eens beginnen met het klimaat, daar kan ons landje in de verste verte niet aan tippen. Belastingtarieven zijn aanmerkelijk lager en het prijsniveau eveneens. Een leven als een prins kun je er leiden als je tenminste over een redelijk inkomen kunt beschikken en niet rond moet zien te komen met tweehonderd baht per dag. Och, je kunt er urenlang over filosoferen en talloze verschillen opsommen.

De Thai zelf

Uiteraard is Thailand een geheel ander land dan Nederland met andere gebruiken en gewoonten. Het Boeddhisme, de monniken, de vele tempels, de natuur, ceremonies, kortom teveel om op te noemen. Het is allemaal geheel anders. En gelukkig maar, want anders konden we gewoon rustig thuis blijven.

Maar zijn de Thaise mannen werkelijk zo ontrouw als menige lieve aardige Thaise dame ons wil doen geloven. Zijn het allemaal dronkenlappen en nietsnutten? En zijn die dames met hun verleidelijke bruine ogen, perzikhuidjes en in het algemeen gesproken slanke en mooie figuurtje allemaal zo toegenegen? Met hun zwarte haardos, hun bruine ogen en slank postuur zijn ze inderdaad different, maar zou het percentage slechte en goede mannen en vrouwen in Thailand zoveel verschillen met Nederland, of is het toch Same Same?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Same Same, but different”

 1. eddy zegt op

  In elke gemeenschap zijn goede en slechte mensen, spijtig maar waar de goede vallen te dikwijls ten prooi van de slechte en slechte herkennen slechte zeer goed.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Mijn favoriete T-shirt. Jaar of tien geleden op Phuket gekocht. In Pattaya voor zover ik weet helaas niet verkrijgbaar.
  Op de rug de tekst in het engels, aan de voorzijde in het Thais. Succes verzekerd.
  .
  https://photos.app.goo.gl/HSY1fz3vqGfsbgZY2
  .

  • Martin zegt op

   smaken verschillen

  • Jasper zegt op

   Grappig, ik heb die vragen nog nooit gehad in Thailand.

 3. Cees1 zegt op

  Inderdaad mensen lopen gratis reclame voor allerlei zaken. Maar soms zie je inderdaad een heel origineel shirt. Zo zag ik enkele jaren terug een heel mooie blonde vrouw met een shirt waarop de voorkant stond
  I am a virgin. Maar op haar rug stond this is a very old shirt.

 4. ruud zegt op

  De belastingtarieven in Thailand zijn nu ook weer niet zo laag.
  U moet de tarieven wel vergelijken met de Nederlandse belastingtarieven en niet met de belastingtarieven plus sociale verzekeringen.(onder andere opbouw AOW)

 5. Hendrik S. zegt op

  Same same but different kan ook afleiden uit dat veel Thaise vrouwen zeggen: same same but ….

  Ofwel: Hetzelfde als maar dan …

 6. Luit zegt op

  Heb eens een T-shirt in Pattaya laten drukken met de tekst ” Spreken is ziluer en zwijgen is goud”, De volgende dag vloog ik terug naar Nederland dus kon het woordje zilver niet meer laten veranderen, daar ze de v voor een u hadden aangezien. In Nederland natuurlijk veel commentaar gehad op de tekst, maar deze mensen gewoon aan gekeken en niet gezegd dat de tekst fout was, ik kon beter zwijgen.>>>>


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website