Column: Observaties voor de 7-11..

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags:
16 maart 2013
Observaties voor de 7-11

Ha luidjes! (om met Mark Rutte/ Diederik Samson te spreken-wat een leuk stel he?) Ik ben vanmiddag gaan observeren.

Ik had een ontiegelijke honger en besloot mijn fort te verlaten, en een wandeling te maken naar de zeven-elf, in de volksmond ook wel Seven Eleven genoemd. Kennen we in Nederland niet, hoeft ook niet, boeit ook niet, er zijn genoeg landen die het zonder deze ‘convenient store” moeten stellen, waaronder Nederland en Somalië.

Ik vergelijk de Seven Eleven altijd met het voorportaal van de hel in mijn klassen. Net zoals de vroegere onderwijzers in Nederland altijd dreigden met het, bij nader inzien oh zo nobele beroep van putjesschepper; ‘als jij zo doorgaat jongeman, dan eindig jij als putjesschepper’.

Nou, dan zat de schrik er goed in. Wie wil dat nou, putjes scheppen?

Hetzelfde geldt voor het 7/11 dreigement hier in Thailand. Om te beginnen gaat er de godganse dag een gruwelijk irritante geautomatizeerde pieptoon af zodra er iemand de winkel binnen stapt of de winkel uit loopt, “Beep, beep, beep, beep” Heel naar.

Maar ik ben dus vanmiddag op de stoep gaan zitten, voor de 7/11, aan de razend drukke Charan Sanithwong, nadat ik drie Sala Pao’s moo deng had gekocht, dat zijn gestoomde Chinese broodjes gevuld met rood varkensvlees, louter en alleen om de boel te observeren.

Er komt een dame aanrijden, op het trottoir, op haar roze Honda, volle lippen, hot pants en ze voelt in haar broekzak, waar haar telefoon trilt. Ze vist het ding op, stapt af, neemt op en haar ogen verstarren, Ze beent, om mij heen, de 7/11 binnen. Niets, maar dan ook niets van het gesprek meegekregen…

Een oudere, gezette man stapt van zijn fiets af, en begint door de doorzichtige plastic vuilniszakken te wroeten, op zoek naar lege plastic flessen. Hij draagt grijze, wollen handschoenen en kijkt af en toe om zich heen, alsof hij bezoek verwacht. Een minuut later stapt hij weer op zijn fiets, een kinderfiets, en vervolgt zijn overlevingstocht. Zonder doping.

Twee kinderen lopen de 7/11 uit met een waterijsje in de hand., dat door de hitte in de verpakking al is gaan lekken. Paniek. Het jongetje is uiteindelijk degene die het papier er het snelst af heeft en begint als een razende de druppels van zijn ijsje af te likken. Zijn zusje scheldt hem uit en loopt kwaad weg met het ijsje nog steeds in het papier.

Nadat ik mijn tweede ‘sala pao’ verorberd heb lopen er twee ‘motorsai’ jongens voor me voorbij. Ze buigen allebei licht omdat ik zit. Als een kaars voorbij een zittend, ouder persoon lopen is ‘not done’ in dit land…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Column: Observaties voor de 7-11..”

 1. tiny goertz zegt op

  Fijne winkeltjes om goedkoop en gemakkelijk drinken,ijsje of zakje chips te scoren. idd typerend en irritant geluidje bij in en uit lopen van de winkel.
  Elke hoek van de straat is er wel eentje te vinden.

 2. Sir Charles zegt op

  Heb ooit eens op een forum gelezen dat dat 7-11 geluid verkrijgbaar is als deurbel bij Karwij-bouwmarkt. Ooit ook eens iemand meegemaakt die dat irritante geluid als ringtone op zijn mobiel had, je werd er stapelgek van.

  • Khun Peter zegt op

   Klopt, een kennis van mij heeft het geluid als deurbel. Om gek van te worden.
   De 7-Eleven geeft mij hetzelfde gevoel als een campingwinkel zoals vroeger op een camping. Kon je alles halen waar je tijdelijk behoefte aan had, zoals koffie, snoep, tandpasta en toiletpapier.

 3. cor verhoef zegt op

  Het wemelt inderdaad van de 7-eleven’s. Er is een grapje over; “zullen we afspreken voor de 7-Eeleven?” “Welke 7-Eleven? “Die tegenover de 7-Eleven”..

 4. RonnyLadPhrao zegt op

  Ieder van ons zal al wel eens een 7-Eleven bezocht hebben vermoed ik en de beschreven tafereeltjes kan je je zo voorstellen
  Ik hou er ook niet zo van maar vind het wel gemakkelijk om het in de buurt te hebben. Eigen vind je er zowat alles wat je dagdagelijks nodig kan hebben. Het gebeurt altijd wel eens dat een of ander product op is, voor de geplande inkopen dag, en dan kan je het daar snel wel even halen en dit 24/7. Je betaalt meestal wel wat meer maar goed het is ook niet overdreven. Ook praktisch als op wandel bent en je hebt dorst, kan je er snel even een koele drink halen uit de muur van koelkasten
  Het belletjes is inderdaad irritant en je zal er maar naast wonen, laat staan er werken en gans de dag dat belletje horen. Ik vraag mij trouwens af waarom dat irritant geluid op staat. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit in een 7-Eleven ben geweest en er niemand in de winkel was. Want dat is toch eigenlijk de bedoeling van het belletje dacht ik – aandacht vestigen dat er kant is.
  In sommige van die winkels is de deurdetector slecht afgesteld. Meestal bevindt de kassa zich vlak bij de buitendeur. Het gevolg is dat, wanneer er een klant aan de kassa staat af te rekenen, die deur voortdurend open en dicht gaat en het belletje volgt natuurlijk lustig dat ritme tot de klant buiten is.
  Ik weet niet of het waar is want ik volg zulke dingen niet echt ,maar mij is eens vertelt dat de oudste dochter van de Koning eigenares is van de 7-Eleven keten.

  • loe zegt op

   Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk, dat de oudste dochter van de koning eigenares is
   van de 7/11 keten.
   7/11 is een Amerikaans bedrijf en de afzonderlijke winkels in Thailand worden gedreven
   op franchise basis, waarbij de afzonderlijke eigenaren een deel van de winst af moeten staan aan de eigenaar.
   Misschien heeft de dochter van de koning aandelen in het beurs genoteerde bedrijf.

 5. tuurlijkniet zegt op

  ze heten zo, omdat ze-in hun ontstaansland de USA, van 7 tot 23 open waren/zijn!
  Het bijzondere in TH is toch wel, dat ze anders als die oplichters uit Zaandam, ofwel die Appiehappie met AHtoGO, normale prijzen aanrekenen, amper duurder als de tesco of BigC.
  Zelf vraag ik me af waarom ze in die kleine Isandorpjes, waar ze dan de enige AC-winkel zijn, toch 24 uur/dag open zijn.
  Momenteel is het aantal net rond de 7000 en wordt het tempo van nieuwe zaken opgehoogd tot 5 per week erbij.
  Eigenaar is CP= Charoen Pokpand, ook erg bekend van de kippetjes-kwekerijen. Verder is er nog FAMILYMART, 108 SHOP en little BigC en tesco-Express
  de THiase se-hwen (Cor-je weet toch dat dat de echte Thaise naam is!) doet ook de razende expansie in China.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website