Thaise Shopping Malls

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , , , ,
26 juli 2012
Gaysorn

Als paddenstoelen schieten de grote shopping malls in Thailand uit de grond. Op de Sukhumvit Road in Bangkok opende zeer onlangs het warenhuis Terminal 21 en vlakbij het Ekamai busstation een Japans georiënteerd warenhuis.

En wat verder te denken van Central Plaza, Central World, MBK, Emporium, Gaysorn of het imposante Siam Paragon? Het lijkt wel of in al die warenhuizen goud wordt verdiend.

Investeren in een warenhuis

ECC Investment Management BV uit Eindhoven ziet de winst al zitten en verkoopt obligaties in Thaise shopping Malls, echter zonder AFM-toezicht. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Ze zorgt ervoor dat de wet en regels worden nageleefd en duidelijke en eerlijke informatie wordt verschaft. Op dit moment kun je bij ECC inschrijven voor obligaties A van vijfduizend euro, met een minimum van twee stuks, of type B van vijftigduizend euro. Het betreft obligaties in Promenada The River, een vier verdiepingen tellende mall op de westoever van de Chao Praya rivier in Bangkok.

Rendement

Het beloofde rendement: jaarlijks 7 procent rente plus een aandeel in de verkoopwinst.

Verwachte bruto opbrengst 12,32 procent per jaar voor A, 13,38 procent voor B. ECC-directeur Tjeerd Kwant woont met zijn gezin nu drieëneenhalf jaar in Bangkok en gelooft heilig in de Thaise economie. Ook een dertigtal investeerders die hem bij elk project trouw volgen geloven daarin. Je bent niet gebonden aan dit ene project, want ook in Chiangmai kun je participeren in een nog groter winkelproject.

Wat moet je er van denken? Een handige zakenman, een interessante investering of straks wellicht fluiten naar je geld? “Ongelezen weggooien” die ECC-prospecti, adviseerde financieel planner Kapé Breukelaar van het blad Fiscalert. Een “onduidelijke aanbieding” zonder AFM-toezicht. Moet je het doen vraagt ook Effect, het orgaan van de Vereniging Effecten Bezitters (VEB), zich af. “Alleen als je gelooft in de lokale kennis en het onderbuikgevoel van ECC-directeur Tjeerd Kwant en het dertigtal investeerders dat hem in ieder project trouw volgt” is de vermakelijke eindconclusie van het blad.

Gedachten

Steeds weer verbaas ik me over al die mooie warenhuizen die je met name in Bangkok aantreft. De Thaise economie mag dan wel jaarlijks een aardige groei vertonen, maar hoeveel procent van de Thaise bevolking heeft werkelijk iets te besteden vraag ik me af. Trek daarbij een parallel met China, hetzelfde laken een pak. Al vele jaren is het land booming, maar ook daar heeft de gemiddelde inwoner weinig of niets te besteden. Wandelend door al die mooie warenhuizen van Bangkok tref je in de verschillende zaken nauwelijks kopers aan. Waar die winkels van moeten bestaan blijft een raadsel.

Dat de grote wereldmerken in een wereldstad als Bangkok vertegenwoordigd willen zijn kan een argument zijn. Het verlies schrijven ze af op het reclamebudget. Mocht je overwegen om je geld aan ECC te willen toevertrouwen dan moet je wel een bijzonder goed onderbuikgevoel hebben. Ik weet in elk geval wat ik ga doen en daar hoef ik geen moment over na te denken, noch mijn onderbuikgevoel te raadplegen.

5 reacties op “Thaise Shopping Malls”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Beste Joseph, Een kleine correctie: Terminal 21 ging niet zeer onlangs open, maar is zeker al meer dan een jaar in bedrijf. Ben er vorig jaar vaak langsgelopen.

  • Joseph Jongen zegt op

   Dick, de tijd gaat snel, maar toch minder snel dan jij wellicht denkt. Om exact te zijn: Terminal 21 opende haar deuren op 11 oktober 2011.

 2. Gringo zegt op

  Lees vooral ook het verhaal van Harold Rolloos van februari jl. en bekijk het interview van Harry Mens met die Tjeert Kwant. Hij praat veel met mooie woorden, maar zegt in feite niets bijzonders.

  Ik ben het dan ook wel met Joseph eens en steek mijn geld (als ik het had, ha ha) zeker niet in dit soort risicovolle projecten.

  • bacchus zegt op

   Helemaal mee eens. In Veel landen in Azie heerst momenteel een enorme onroerend goed gekte; er is sprake van een echte onroerend goed bubble. In China alleen al staan tientallen miljoenen appartementen leeg. Ook in Thailand schieten de shopping malls als paddestoelen uit de grond. Iedere zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig meerdere shopping malls. De vraag is hoe lang dit nog goed gaat.

   Zo gauw er met rendementen van 10% plus bij dit soorrt eenzijdige investeringen wordt gestrooid, is enige voorzichtigheid geboden. Als het werklijk zulke goede investeringen zouden zijn, zouden alle pensioenfondsen in Nederland staan te springen om deel te nemen. We hebben al een paar van die “easy invest” bedrijven gehad in Nederland en gezien hoe dat afliep. Koop maar staatsobligaties van Spanje; 7,5% rendement op 10 jaar, gegarandeerd door de ECB und Deutschland.

 3. M.Mali zegt op

  Inderdaad in Udon Thani is het oudere Cetral Plaza verbouwt tot een prachtige shopping mall. Maar waar is de drukte?
  Hoofdzakelijk in het weekend zijn de vele restaurants op de vijfde verdieping goed gevuld.
  De kleine restaurants op de begane grond zijn altijd wel goed gevuld, daar de prijzen van de gerechten goedkoop zijn.

  Maar nu de andere luxe zaken?
  Veel personeel, maar weinig klanten.
  Wat zei ook weer die
  Chinees?”Ik wens u veel personeel toe”

  Er moet achter deze zeer luxe winkels, wel enorme rijke investeerders zitten die de verliezen jaren kunnen dragen…

  In Bangkok is het nog iets anders, want daar wonen de 300 rijkste familie’s van Thailand en dan de middenklasse kan zich ook wel wat veroorloven.
  De overige klanten zijn alleen maar zoals de Turkse zakenlieden zeiden:”Kijke en nie kope”

  Met het sombere economische vooruitzichten in de werekld, zie ik daarom de winst in dit soort bedrijven somber in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website