Heb in al de jaren dat ik in Thailand op vakantie ben geweest heel wat kilometers met een huurauto afgelegd. Doorkruiste het noorden en oosten van het land veelvuldig en heb nog nimmer een schrammetje of deukje opgelopen. En dat wil in dit land heel wat zeggen.

Op alles moet je bedacht zijn. Met name langs de weg stilstaande auto’s kunnen zomaar pardoes wegrijden. In de spiegel kijken of er geen verkeer aankomt rijden; nooit van gehoord.

Beschermheilige

Ik geloof niet zo erg in geesten en Goden, maar in Thailand is mijn geloof toch versterkt. Zo ga ik wanneer ik in Bangkok aankom en daar om te acclimatiseren een paar dagen verblijf, steevast naar het Erawan tempeltje. Inwendig moet ik daar altijd glimlachen omtrent al de poespas rondom Godenverering. Maar toch… je weet het immers nooit. Alleen al mijn aanwezigheid daar hebben de Goden en niet te vergeten de vele Thaise geesten, op waarde geschat. Ben hen daar ook dankbaar voor en om dat te bewijzen tooi ik de spiegel van mijn huurauto altijd met een Phuang Malai, zo’n mooi slingertje met jasmijnbloempjes en kleine roosjes.

De diepere betekenis daarvan is het verzoek aan de Goden voor good luck. De Thai zal bij het ophangen van de malai devoot de handen vouwen en een verzoekje richting hogere sferen richten.

Zover gaat mijn handeling niet. Voor mij is het meer een feestelijks iets waarbij ik het gevoel heb een hele kleine bijdrage te leveren om deze traditie in stand te houden. Tevens is het een kleine beloning voor de mensen die de sierlijke bloemslingertjes vervaardigen en bij kruispunten van wegen -met stoplichten- aan de man brengen.

Op de brommer

Er bestaat een plaats waar ik altijd een brommer, beter gezegd een lichte motorfiets, huur in plaats van een auto: Pattaya.

Krijg de indruk dat het verkeer in deze plaats steeds drukker aan het worden is. Op Beachroad en ook op Secondroad sta je meer in de file dan in Bangkok tijdens de spitsuren. Huur daarom daar een motorfietsje waarmee je tussen de stilstaande auto’s door kunt laveren. Op een bepaald moment ontwaar ik een oudere vrouw die met haar karretje bloemen tracht te slijten, waaronder ook de malai. Kan niet nalaten mijn vervoermiddel met maar liefst twee stuks te versieren. Omstanders moesten er om glimlachen en het vrouwelijk schoon lachte mij meer dan gewoon toe.

Dus mannen je weet het met een malai aan je brommer sta je ècht in de belangstelling. En wat veel voornamer is; na twee weken Pattaya zonder schrammetje aan mijn Honda noch aan mijzelf kon ik de plaats vaarwel zeggen. Zouden er toch Goden en geesten bestaan?

4 reacties op “Geen krasje op mijn brommer in Pattaya”

 1. Jacques zegt op

  Ja Joseph zonder geluk vaart niemand wel. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik heb al vier jaar mijn motorbike in Pattaya en deze is nog in staat van nieuw. Ik heb het tot heden dus ook niet slecht gedaan, maar het is en blijft uitkijken geblazen en preventief rijden. Onze auto’s daar hangt mijn vrouw ook altijd van die bloemenkransjes in. Ruikt lekker, maar ontneemt wat zicht als je ze aan de binnenspiegel hangt. Hier is vrouwlief zowaar zelfstandig van afgestapt. Ze legt ze nu achter het stuur en de reuk blijft hetzelfde. Ongelukken hebben we met de auto wel gehad. Natuurlijk nooit onze schuld, eenmaal een bigbike in de flank met een buitenlander erop. Engelsman met haast. Eenmaal een grote vrachtauto achterop onze truck in Ang Thong. Dat was een angstig moment. Stonden in de file en de overlaat had een truck waarvan de remmen haperden en vol achterop. Gelukkig geen nekletsel opgelopen, dus het bloemenkransje had gewerkt.

 2. janbeute zegt op

  Over geluk gesproken .
  Afgelopen Zondagmorgen kwam er uit een onoverzichtelijke Soi eerst een stuk bamboo van een meter of vier de straat op .
  Daarna kwam de draager een oudeman op tevens een oude fiets die een stuk bamboo van wel een totale lengte van rond de 10 meter op zijn fiets meenam .
  Moest dus snel uitwijken op de motorbike , en dan heb je geen tijd om te spiegelen .
  Moet er niet aandenken als er net een auto achter je rijd die gaat inhalen .
  Als je hier rijd auto of motorbike, je aandacht kan geen moment verslappen of anders is het je weet wel .

  Jan Beute .

  • theoS zegt op

   @ Jan Beute. Dat is waar. ! moment niet opletten of bij een maneuvre niet in je spiegels kijken en het is BANG! Soms lijkt het wel of er een andere weggebruiker uit de lucht komt vallen. Kijk links, kijk rechts en lege rijweg ga rijden en hevig getoeter achter me. Waar komt hij vandaan? Weet ik ook niet zegt dan mijn vrouw. Avontuurlijk hier dat auto en motor rijden.

 3. frankytravels zegt op

  Ik rijd al jarenlang met aan elke kant van het stuur van mijn Honda Wave 125 een malai. In eerste instantie waren het verse bloemetjes maar ik ben overgestapt op plastic hangertjes. Op een motorfiets ruik je ze toch niet. De Thai apprecieert duidelijk mijn geloof in geluk. Nu reeds 35.000 km totaal schadevrij gereden. Dankzij de puang malai of ook vanwege mijn contante oplettendheid?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website