‘Gij zijt toch niet zot’

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
22 augustus 2016

De koffer staat gepakt en alle paperassen voor de vlucht naar Bangkok, die voor vanavond staat gepland, zijn goed opgeborgen. Nog even snel een afspraak gemaakt met mijn huisarts, want een plotseling opkomende stevig gezwollen dikke enkel dreigt de reis te gaan dwarsbomen. De laatste drie dagen blijkbaar te veel gewandeld in het heerlijkste land ter wereld. Waarom wil ik eigenlijk naar Thailand want mijn buurland België met onder meer prachtige steden als Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Leuven heeft mijn hart gestolen.

Drie dagen wandelen in ‘den Anvers’ is waarschijnlijk de boosdoener, of ligt de oorzaak toch bij de restaurants of de gezellige stammineekes. Wil niet beweren dat Nederland geen mooie steden heeft; maar toch, onze Belgische buren zijn wat meer … , ach laat ik er maar niet verder op ingaan, want het is en blijft toch iets heel persoonlijks.

De uitspraak van Marcel

De uitspraak van een echte Antwerpenaar, die ik al heel wat jaren ken, zal ik niet licht vergeten. Na het onverwacht en plotseling overlijden van mijn lieve Nederlandse vrouw aan een acute hartstilstand op het mooie Thaise eiland Koh Lanta, ontmoette ik later een dame die haar man eveneens plotseling had verloren. Marcel is voor zijn werk veel in Japan geweest en heeft daar het hart van een lieftallige jonge dame veroverd. Hij vertelde dat hij iets omtrent mijn nieuwe relatie had vernomen en vroeg letterlijk: ‘Joseph, ik heb gehoord dat u een vriendin heeft, als ik vragen mag hoe oud is ze?’ Op mijn antwoord dat mijn vriendin twee jaar jonger is dan ik kwam het antwoord: “Awel Joseph gij sijt toch niet zot. U weet toch dat mijn vrouw 35 jaar jonger is dan ik.” Maak er inmiddels ruim 20 jaren later, nog wel eens een grapje over; als ik mijn vriendin wil plagen vertel ik haar dat ik maar snel bij Marcel in de leer moet gaan.

Grote fout

De grootste fout die de Belgen ooit hebben gemaakt was in 1835 toen ze na heel wat gerommel, dat al vijf jaar eerder begon, zich losmaakten van de Zuidelijke Nederlanden. Hadden ze nooit moeten doen. Heel wat beter was geweest om Willem I lekker in Holland te laten aanmodderen en verstandig met de Zuidelijken en Luxemburg één natie vormen.

Revolutionaire krachten

Spijt als haren op hun hoofd hebben de Belgen van die daad en met name bij de jaarwisseling komen de onderhuids levende gevoelens weer los. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse zuidelijke provincies. Ooit met Nieuwjaar een wenskaart ontvangen uit de streek die ooit de Zuidelijke Nederlanden vormden? Dan moet het toch opgevallen zijn dat er nog steeds revolutionaire krachten aan het werk zijn. Je kunt op die kaarten heel vaak de letters Z N (Zuidelijke Nederlanden) als revolutionaire tekst ontdekken. De meer Noordelijke Calvinisten en de Roomsen vertalen het in Zalig Nieuwjaar, maar de échte betekenis zal duidelijk zijn. Kijk, in Thailand draai je met een dergelijke uiting levenslang het gevang in. Het enige waarbij je een vergelijking met Thailand kunt maken is ons klimaat versus de Thaise politiek. Beide zijn zeer wisselvallig en zeer onbestendig. Als, ja als, het klimaat ook maar een heel klein beetje meer tropisch zou zijn dan werden wij Revolutionaire Zuidelijken overspoeld met toeristen en had Thailand het nakijken. Want wat hebben wij toch veel moois te bieden waar geen enkel ander land tegenop kan. Ik begin de Brabançonne al te neuriën. Ge zou toch wel zot zijn om dan nog naar Thailand te gaan.

Tax free

Als ik op Schiphol veel te vroeg arriveer vanwege de vele waarschuwingen betreffende drukte en extra beveiligingsmaatregelen dwaal ik, om de tijd te doden, maar eens rond in een van de tax free shops. Als niet-roker schrik ik van de prijzen van het rookgerei, maar heb dan ook -gelukkig- geen enkel prijsbesef daaromtrent. Een blik op de dranken werpend, en daar heb ik wel verstand van, haal ik mijn schouders maar op. En dat betreft ook voor heel wat andere artikelen. De lieden die daar kopen zijn in mijn ogen wel heel erg zot. Het is heel wat jaren geleden dat tax free op Schiphol aantrekkelijk was. Die tijd is voorbij. Denk dat als ik in Bangkok aankom de Singha maar eens laat staan en een echt Palm biertje ga drinken, want dat merk behoort sinds kort tot de Zuid Nederlandse Bavaria stal.

Groet met een knipoog naar onze allerbeste buren de Noordelijken met daarbij een patriottisch getinte toast op Z N.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “‘Gij zijt toch niet zot’”

 1. Daniel VL zegt op

  Proficiat met dat Brabançonne neuriën. Wij hebben hier onlangs al iets gehad over het volkslied van Thailand. De Brabançonne (het Belgische volkslied) dat is wat anders. Respect heeft praktisch niemand, kennen slecht enkelen (zelfs geen nationale ministers). ik ken het en kan het zelfs zingen ik ben dan ook een goede Vlaming. Eigenlijk wordt het niet gezongen. Als ik naar de TV kijk en een belg of sport man heeft iets gewonnen dan moogt ga de klank afzetten deze mensen zijn ofwel te moe of buiten adem
  Ze staan daar smoelen te trekken lijk een vis die op het droge terecht komt. Klank komt er gewoon niet bij te pas.
  Geen wonder ook hebben we te danken aan een stomme uit Portici.
  Voor uitleg zie Wikipedia.

  • Paul zegt op

   De Olympische Spelen in Rio brachten een notoire uitzondering op je overigens terechte opmerking: de Belgische hockeyspelers brachten telkens een uitmuntende versie van het Belgisch “volkslied” ten gehore: duidelijk gearticuleerd, tekst perfect, èn in twee talen tegelijk! Voor de rest kent iedereen wel de tekst van het Spaanse “volkslied” (die bestaat wel, mag wordt als politiek incorrect aanzien…)

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik heb het Belgisch volkslied gewoon nog op school geleerd.
   Was tot in de jaren 60 zeker een onderdeel van de leerstof. Iedereen kon dat zonder problemen meezingen. Ook in het Frans, want dat was ook in de Franse les verwerkt.
   Vervolgens 40 jaar als militair er dagelijks mee te maken gehad.
   Maar inderdaad, het is soms triest om te zien hoe sommige kijken als een zieke koe als hun gevraagd wordt om de tekst eens op te zeggen.

 2. psm zegt op

  Leuk verhaal Joseph,

  Maar “den Anvers”, waar haal je het 🙂

  Misschien een s.v.p. of auccasion gevoel 🙂

  Nee, Bart De Wever en ook ik fronsen de wenkbrauwen 🙂

  Waar ik het wel mee eens ben, is dat we beter bij Nederland zouden horen, foutje van de geschiedenis.

  Inderdaad, op Schiphol moet je niet wezen om “goedkoop” te kopen. En die Shinga, laat die maar staan want lijkt te veel op Heiniken, inclusief flesje. Probeer eens een Lee ooo zoals de Thai het uitspreekt, best lekker 🙂

 3. Kris zegt op

  Citaat: “België met onder meer prachtige steden als Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Leuven”

  Maar als je deze inderdaad mooie steden verlaat, rij je volgens mij door het lelijkste land ter wereld. Misschien moeten we de urbanisatie van Vlaanderen eens vergelijken met deze van Bangkok of Pattaya?

  Alvast een prettig verblijf in Thailand.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik vind Belgie zeker niet het lelijkste land ter wereld. Wat is er dan wel lelijk aan ?

   • Kris zegt op

    We mogen niet chatten. Maar als de redactie het toelaat, een kort antwoord.

    Citaat: “Wat is er dan wel lelijk aan?”
    Stadsvernieuwing, stedenbouw/urbanisatie (of het gebrek eraan).
    Zoals ik reeds zei: de historische stadskernen zijn prachtig, maar daarbuiten doet iedereen z’n ding.
    Vorig jaar was er een driedelige documentaire op de Vlaamse TV met als titel “Is België het lelijkste land ter wereld?” Ook de De Wereld Draait Door had er aandacht aan besteed.
    Ik weet dat in Thailand de steden ook chaotisch overkomen. Maar van een Westers land mag men toch iets meer visie verwachten.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     “Is België het lelijkste land ter wereld?” Daar staat dan ook een vraagteken achter.
     Neen dus.
     Het is niet omdat iemand een boek heeft gemaakt met “de voor hem” 100 lelijkste huizen, dat België daarom het lelijkste land is.

     Ik kan die vraag ook stellen over Nederland, en binnen de week ook zo een boek maken.

     Ik heb ook in Nederland gewoond.
     Bedoel je met “een Westers land mag men toch iets meer visie verwachten” dan die standaardhuisjes en straten, waar 1 woning wordt ontworpen en die dan 50 of 100 keer wordt gekopieerd.
     Waar ganse wijken op elkaar lijken, en je niet weet in welke straat je bent, omdat ze allemaal eender zijn, en waar je aan de kleur van de voordeur kan zien of het ondertussen aangekocht is of nog eigendom van de gemeente .
     In België hebben we die ook wel. Zijn wijken van de Sociale Dienst of Militaire woningen.

     Dat vind je dan wel mooi ?
     Wat is het volgende ? Iedereen dezelfde broek en jas aan ?

     Je moet trouwens maar eens naar steden gaan kijken indien je denkt dat er geen stadsvernieuwing is.
     Wat dan het voordeel van urbanisatie is weet ik niet. Of bedoel je die lelijke blokken die je in Nederland overal in de rand vind om die toestroom op te vangen ? In kooitjes boven elkaar, en allemaal netjes op een rij…

     “Ook de De Wereld Draait Door had er aandacht aan besteed.
     Dan zal het dus wel zo zijn want… DWDD als informatiebron kan tellen..

     Dat iedereen zijn ding maar mag doen vergeet dat maar.
     Trouwens wat willekeur in de bouw heeft wat mij betreft ook zijn charme.
     Informeer je op een degelijke manier, en dan zal je zien dat bouwen of renoveren niet zo eenvoudig is als je denkt in België. Maar als DWDD je informatiebron is, dan moet ik daar verder niet teveel van verwachten.

     Je vergelijking met Thailand zal enkel maar als reden gehad hebben om even je gal te spuwen over België denk ik.

     Tot zover en ik laat het erbij want het gaat hier helemaal niet meer over Thailand.

 4. Daniel VL zegt op

  Vergelijken met Thailand, Ik woon in CM en vind het hier heerlijk, maar Vlaanderen heeft meer charme.
  Nederland heeft zijn blokkedozen en legowijken. In B mag men nog leven als indivudu en in beperkte mate bouwen lijk men het wil. De oude stadskernen zijn net als in Nederland gebouwd op een oud stramien waar men niet aan raakt en waar verbouwen bijna onmogelijk is omdat men het stadsgezicht niet wil wijzigen. Gewoonlijk mag aan de voorgevel niets gewijzigd worden maar kan men van de binnenzijde echte pareltjes maken. CM heeft naar mijn mening geen planning. veel te veel smalle sois die gebruik worden als parking en waar ge aan elke geparkeerde wagen moet opletten voor uw buitenspiegels
  er zijn hier geen parkings en geen beleid. Het is binnen de omwalling zelfs geen stad maar een wat en er komen er nog meer. Planning beduid in de toekomst kijken Zie ik niets van nieuw bouw op een paar cm van de andere oude gebouwen. Achter mij Is men bezig Ik hoop dat men geen ramen gaat maken die uitgeven op mijn balkon. Iets verder is een huis afgebroken voor een nieuw hotel. ites beter blijven een meter van de anderen. Parking nee zal ergens in de soi zijn. In B 10 appartementen 10 parkings of geen verguning.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website