Blackjack, een doorgestoken kaart

Door Jos Colson
Geplaatst in Column
Tags: ,
24 maart 2017

Wachtend op de Skytrain kom ik in gesprek met een goed Engels sprekende man van naar eigen zeggen 45 jaar. Uiteraard komt alras de in Thailand bijna vanzelfsprekende vraag waar ik vandaan kom. Hij reageert heel enthousiast en laat mij weten dat zijn zus de komende maand naar Amsterdam vertrekt om daar als verpleegster aan het werk te gaan. Gezien het tekort aan medisch geschoold personeel een alleszins geloofwaardig verhaal.

Daniël, zo stelt hij zich voor, belt in mijn bijzijn zijn zus en vertelt haar in het Engels dat hij mij, een Nederlander uit de omgeving van Amsterdam heeft ontmoet. Ik krijg Anna aan de lijn en zij zou het prachtig vinden om mij te mogen ontmoeten. Daniël stelt voor om met hem mee naar zijn huis te gaan en gezien zijn uitstraling ga ik op zijn verzoek in. Via metro en aansluitende taxirit kom ik bij een keurig huis terecht en krijg meteen iets te drinken aangeboden. Even later komt zijn niet onaantrekkelijke 30-jarige zus binnenstappen en begroet mij allervriendelijkst. Vraagt heel geïnteresseerd het hemd van mijn lijf omtrent allerhande zaken in Nederland en specifiek over Amsterdam.

Oom Rudy

Even later komt oom Rudy binnenstappen en ook hij spreekt redelijk Engels met een licht Amerikaans accent. Vertelt dat hij in het casino van een cruiseschip als croupier werkzaam is en met name het onderdeel blackjack voor zijn rekening neemt. Verder somt hij een aantal routes op waar hij zoal is geweest. Als ik zijn nichtje het nodige over haar toekomstig verblijf in Nederland heb uiteengezet wil hij mij wel iets meer over zijn werk vertellen. Tot dusver komt het allemaal aardig en geloofwaardig bij mij over.

De speelkamer

Even later stelt ‘nurse Anna’ voor om naar boven te gaan waar oomlief op mij zit te wachten om iets over zijn werk te vertellen.

Rudy zit achter een tafeltje en vraagt mij om tegenover hem plaats te nemen. Anna komt op de stoel naast mij zitten en ik krijg les in het kaartspel blackjack. Het spel is mij niet geheel onbekend maar ik krijg nu inzicht in de trucjes die bij dit spel volgens Rudy worden gehanteerd. Kortom je verliest als speler altijd van de combine bank en tegenstander. Anna legt al een hand op mijn dijbeen en kijkt mij steeds liefdevoller aan terwijl ik me toch begin af te vragen in welk gezelschap ik terecht ben gekomen. Vertrouw het allemaal niet zo en wacht geduldig en op mijn hoede af hoe dit spel verder gaat verlopen.

Sultanaat Brunei

Even later komt een keurige oudere heer binnenstappen, stelt zich netjes aan mij voor en verneem dat hij uit het Sultanaat Brunei op Maleisisch Borneo komt. IJverig haalt croupier Rudy de fiches te voorschijn en wil mij tegen de binnengekomen gast laten spelen. Met een vette knipoog laat hij mij weten dat hij de zojuist aan mij uiteengezette trucs gaat toepassen en ik dus het nodige geld kan opstrijken.

Kloek besluit

Sta meteen op en vertel dat ik weg ga en niet wens te spelen. Verbouwereerd kijken de heren mij na en van de liefdevolle blik van Anna is niets meer te bespeuren. Beneden kom ik Daniël weer tegen en maak hem duidelijk dat ik zacht gezegd een bittere smaak in mijn mond heb gekregen en totaal niets van zijn verhaal geloof. Anna is in geen velden of wegen te bespeuren.

Dom genoeg heb ik haar mijn visitekaartje gegeven. Ben benieuwd of ik de volgende maand iets van haar verneem. Eerlijk gezegd geloof ik er geen snars van.


» Laat een reactie achter


27 reacties op “Blackjack, een doorgestoken kaart”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Jos, als je in Thailand aangesproken wordt door een Thai moet je altijd op je hoede zijn. Thai spreken niet zomaar buitenlanders aan, tenzij ze aan je willen verdienen.
  Verstandig dat je weggelopen bent anders had was je slachtoffer geworden van een bekende oplichterstruc en dat had je waarschijnlijk veel geld gekost.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Spreken we in Nederland dan wel zomaar vreemden aan?

   Of je nu in Thailand of Nederland zit, vreemden worden over het algemeen alleen aangesproken als:

   – Er iets gek, opvallend of iets anders opvallends gebeurd voor de ogen van diverse toeschouwers.
   – Iemand een ander te hulp schiet. Dat zal meestal echt (‘ pardon, u heeft dit laten vallen’) zijn maar oplichters gebruiken dit ook nog weleens als afleiding of binnenkomer.

   – Die vlieger gaat ook op als met een groot vraagteken boven je hoofd rond loopt: de verdwaalde of onbekende toerist. Zelf heb ik de indruk dat meeste mensen je aankijken maar niet snel vragen of ze je kunnen helpen. Een klein deel (wat meer extravert) doet dat wel, ook hier weer oppassen want het lokt natuurlijk ook mensen (aasgieren) die zo makkelijk geld denken te verdienen.

   – Je zelf hulp zoekt, liefst spreken we dan iemand aan die gezien de kleding een functie lijkt te hebben (medewerker) en dus mogelijk bekend is met e.e.a.

   – Bij sociale gelegenheden: een restaurant, bar, dancing, feest of ander evenement maar iedereen het gezellig heeft hutje mutje tussen allerlei vreemden.

   Maar zo op straat of in de trein, out of the blue? Dat gebeurd niet zo snel waar ter wereld je ook bent. Als het dan gebeurd dan mijn in ziens eerst na wat oogcontact, een glimlach over en weer etc. Meestal moet er toch iets bijzonders zijn. Hangt natuurlijk ook af van de setting. Als ik in de stad (Bangkok, Den Haag) rond loop dan is er geen tot weinig contact met vreemde. Loop ik door een boeren gehucht dan kan het goed voorkomen dat boer Teun of Somkiat een groet geven, een gesprekje beginnen. In het dorp van mijn schoonfamilie ben ik tijdens rondstruinen vaak genoeg door voor mij totaal vreemden aangesproken in het Thai of Engels, gevraagd wat Engels te spreken met de kinderen of een hapje mee te prikken.

   De meeste contacten met vreemden zijn natuurlijk positief, de meeste mensen hebben een goed, warm, hart dus het is zeker niet zo dat je constant achterdochtig moet zijn, dan maak je je eigen leven wel heel zuur.

   Ga uit van het goede maar als iemand een bijzonder voorstel heeft, wees dan op je hoede. En als het te mooi is om waard te zijn dan is vaak ook zo. Als iemand jou vertelt hoe jij makkelijk geld kan verdienen dan kun je er donder op zeggen dat die persoon er zelf ook of meer mee zal verdienen dan jij zelf. Een goede reactie is dan ook “Sssst, dat moet je aan mij niet en niemand anders vertellen maar voor jezelf houden, dan wordt jij rijk!” en laat je die verkoper of oplichter verbaasd achter. 555

   NB: Jos, wat jij hebt meegemaakt is een bekende oplichterstruck. O.a. bij een Nederlands TV programma behandeld. “Oplichters in het Buitenland” dacht ik? Heb ik zelf niet gezien.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • Marijke zegt op

    Dat klopt inderddaad was op tv ik weet niet meer of het in thailand afspeelde.Hij heeft nog geluk gehad dat hij normaal weg kon komen.Op tv zag dat de persoon die weg wilde agressief behandeld werd.Altijd voorzichtig zijn.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. RuudRdm zegt op

  Volgens mij is het raadzaam om de wijze lessen van moeders te volgen om geen snoepjes aan te nemen van vreemden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +21 (obv 21 stemmen)
 3. Leon zegt op

  Dit is een bekende oplichterstruc die ook in Vietnam veel wordt toegepast door Filipijnen. Identiek verhaal wordt er gehouden. Verdovend middel in je drankje of eten en de argeloze toerist verliest het nodige geld. Ze zijn ook niet te beroerd om met je naar de ATM te gaan. Je hebt geluk gehad dat je zonder brokken buiten hebt weten te komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 4. Siam zegt op

  Dit is een oude truc om je portemonnee leeg te trekken en waarom belt hij met zijn zusje het Engels?
  Hier een aflevering van opgelicht in het buitenland met exact dezelfde truc maar dan in Vietnam

  https://youtu.be/5AoFQD2wSbQ

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • VMKW zegt op

   Exact. Dit is ook behandeld in een van de uitzendingen “Oplichters in het buitenland” door Kees van der Spek. Thaise mensen zullen je zelden zo maar uit het niks aanspreken. Gebeurt dat om welke reden dan ook wel wees dan extra op je hoede.!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Gringo zegt op

  Nu ken ik Jos toevallig, hij had mij het verhaal al eerder verteld. Ik heb hem toen al de huid volgescholden over hoe dom en naïef hij was geweest.

  Inderdaad is hij nog op tijd weggelopen, maar het had al te laat kunnen zijn geweest. Na zijn weigering te spelen, hadden de boeven ook rigoureuze maatregelen kunnen nemen om zijn zakken leeg te kloppen.

  Overigens denk ik, dat hij helemaal niet door een man is aangesproken, maar door die aantrekkelijke vrouw, die hij later zegt te hebben ontmoet. Hij ontkent het natuurlijk, maar volgens mij ging hij gewoon voor de bijl, u weet het toch… een k.. trekt harder dan 10 paarden!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
  • Jos Colson zegt op

   Nee Gringo het was een vent en geen vrouw. Overigens had ik dat best in mijn verhaal durven te vermelden als dat zo was geweest. En eerlijk gezegd was ik dan ook veel alerter geweest en beslist niet meegegaan. Uiteraard had ik met die vent niet mee moeten gaan maar dat is achteraf praten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 6. Rob zegt op

  Dit verhaal is uitgebreid in het tv programma oplichters in het buitenland geweest.
  Maar dat was in Vietnam.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Bert Vos zegt op

  Ik had het zelfde gesprek in Phnom Penh, twee jaar geleden. Die man had ook een zus die als verpleegster in Rotterdam, of zo, ging werken. Verder niet op ingegaan. Daarbij, een Aziaat spreekt jou niet zo gemakkelijk aan. Dan zit er altijd iets achter. En, als ze met My Friend beginnen, dan moeten helemaal de alarmbellen afgaan. Nog mazzel dat Jos er zo gemakkelijk vanaf kwam. Meestal gaat de deur achter je op slot en heb je een groot probleem als je weg wilt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Jay zegt op

  Bekende truc die veelal door Filipijnen wordt uitgevoerd (vandaar ook het goede Engels) . Ze opereren vooral in Cambodia maar duiken de laatste tijd ook in Thailand op . Wees op je hoede , vooral als ze je eten en drinken aanbieden . Vaak zit hier een middeltje in om je minder bewust te laten worden waardoor je een makkelijke prooi wordt.
  Verstandig gedaan om weg te lopen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. kees zegt op

  Ik heb hetzelfde in HCMC in Vietnam meegemaakt met mensen uit de Philipijnen.

  De medespeler die opgelicht zou worden door ons kwam ook uit Brunei en zou schatrijk zijn.

  Was wel een grappige ervaring maar vrij doorzichtig.

  Toch blijven oppassen !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. Jack G. zegt op

  Het jachtgebied van dit soort praktijken zijn ook restaurants in winkelcentra zoals MKB in Bangkok. Ik ben een keer aangesproken door een vrouw die zich als Vietnamese zakenvrouw presenteerde in een ‘Amerikaans restaurant’. Ik zat te eten en toen vroeg ze of ze bij mij tafel mocht zitten. Alleen eten is zo ongezellig zei ze. Ze had alleen maar een bekertje cola. Van eten was dus geen spraken. Heel verhaal over haar bedrijf en diverse pogingen werden er gedaan om mij te overtuigen mee te gaan. Uiteraard werd ik ook flink uitgehoord. Ze kon mij ook helpen met winkelen en ‘s avonds wilde ze met me dansen enz. Heb haar aanbiedingen maar even gelaten voor wat ze waren omdat ik ook wel eens oplichtingsprogramma’s bekijk. Overigens heb ik 2 keer het Amsterdamse ziekenhuisverhaal gehoord door kleermakers als openingsverhaal. Alleen waren die nu in Amsterdam en niet aanwezig. En ik werd alleen geacht even flink te bestellen. Ik heb me nu overgenomen om de volgende keer Londen of Berlijn te zeggen op de vraag waar ik vandaan kom. Eens kijken of daar ook veel Thai werken in de ziekenhuizen aldaar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • l.lagemaat zegt op

   Als ze vragen waar je vandaan komt, kun je Foodland zeggen.De meesten weten niet waar dat ligt!!555

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Leo Th. zegt op

  (Helaas) niets nieuws onder de zon. Het programma ‘Opgelicht in het buitenland’ heeft aan dergelijke bedriegers eens een uitzending besteed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 12. loe zegt op

  De zelfde truc overkwam mij al in 1987 in de Filipijnen.Meegegaan naar huis van een ”vriend” alwaar
  ik een croupier ontmoette, die in een casino werkte en een rijke zakenman, die hij wel van zijn geld
  wilde afhelpen met blackjack. Hij zou mij inseinen wanneer ik moest inzetten,
  Nu ben ik helemaal niet iemand, die blackjack speelt en toen ”het kwartje viel” meteen het huis verlaten.

  Er bleek toen al in de ”Lonely Planet” gids voor deze scam werd gewaarschuwd. Het verbaast me, dat
  deze truc na 30 jaar nog steeds wordt toegepast.
  Net als met ”balletje balletje” inspelen op de hebzucht van de mens 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   Hetzelfde overkwam mij in 2010 in Hanoi. Overigens vermoed ik dat je, wanneer je op het voorstel ingaat, nooit aan het spelen in dat casino toekomt maar dat men gokt op je ‘blinde hebzucht’ en men je wat kosten voortovert die gemaakt moeten worden om jou te laten winnen…….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 13. Jan zegt op

  In 1985 is mij ongeveer hetzelfde overkomen in Bangkok. Ik was daar toen voor het eerst en werd op straat (Sukhumvit) aangesproken door een goed Engels sprekende man.
  De volgende dag werd ik door hem opgehaald en we gingen per taxi (gratis voor mij) naar een mooi huis ergens in Bangkok.
  Eerst werd gevraagd om geld om bloed te kunnen kopen voor zijn zuster (die moest worden geopereerd) maar omdat ik deed alsof ik op de kleintjes moest letten kreeg het gesprek een wending: de bedoeling was dat ik naar Genting Highland (Maleisie) zou gaan om daar te gaan gokken en dan zou ik (met medewerking van een corrupte croupier) winnen…
  Toen wist ik wel wat er aan de hand was… de pech was dat ik net uit Maleisie kwam en niets op heb met gokken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Jan S zegt op

   Dat waren echte amateurs zeg. Zo doorzichtig !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. Peter zegt op

  Nee dit zijn oplichters, je hebt nog geluk dat ze je zo hebben laten gaan, normaal eisen ze geld z.g. voor het advies en de drank.
  Komt ook voor in the Philippines, exact dezelde werkwijze.

  Peter

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 15. George zegt op

  Ik kwam vergelijkbare oplichters tegen op Bali met een vergelijkbare aantrekkelijke zus die in Amsterdam ging werken in de verpleging dat was 13 jaar geleden. Een jaar later zag ik hen weer maar in Kuala Lumpur Zij herkenden mij niet maar ik hen wel. Minder fris als je niet mee wilt doen. Geen blackjack maar poker was het voorstel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 16. jules zegt op

  Hallo Jos,
  Heb een twintig jaar geleden juist hetzelfde meegemaakt in Manilla.
  Kom op straat een mooie dame tegen die een gesprekje begint. Om kort te zijn : haar zuster ging in belgie werken voor de firma dredging international. Dat was juist de firma waar ik mij huis aan verhuurde had.
  Dus ik mee naar haar huis met taxi op haar kosten. In het huis hetzelfde scenario inclusief de man uit Brunei. Ik kreeg ook argwaan en ben gaan lopen op mijn blote voeten.
  Er is mij verteld dat enkele ogenblikken later nepagenten zouden binnenvallen en mij betichten van ilegaal gokken. Ik denk dat ik maar net ontsnapt ben.
  groetjes
  Jules

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 17. theoS zegt op

  Dit is zo oud als de weg naar Rome. Maakte hetzelfde mee al in ’80. Maar toen gebruikten zij de truck van ” Hey, ik herinner mij je van het vliegveld” Ik ‘hoezo?’ Hij “ik werk bij de immigration, heb een mooi huis te huur voor weinig geld, kom maar mee kijken” Voor de rest hetzelfde, ging om gokken met kaarten. Was ook Blackjack of zoals wij het noemen 21tigen. Lang verhaal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 18. Sjaak S zegt op

  Volgens mij hadden je veel geluk bij al die naïviteit die je aan de dag legde om met een vreemd persoon naar diens huis of waar ook maar naar toe te gaan. Is dat niet iets dat je je kinderen leert? Niet met vreemden meegaan enzovoorts.
  Ik heb ook al een paar keer dat soort lokverhalen meegemaakt. Maar dan wilde men dat ik voor een spotprijs robijnen en smaragd zou kopen, waarmee ik in Nederland een fortuin kon maken. De derde die dat probeerde te doen was de laatste in een periode van tien jaar. Toen ik zijn verhaal overnam en hem vertelde dat ie eens met een nieuw verhaal op de proppen moest komen, begon hij te protesteren omdat het nu eens tijd zou zijn rijkdom van gierige toeristen te halen.
  Misschien is het verhaal hier de nieuwere variante en hebben ze tien jaar geleden naar mijn voorstel geluisterd?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Slagerij van Kampen zegt op

   Op “Bangkokscams” kunt u lezen welke trucs men zoal gebruikt en bent u gewaarschuwd. The gemstones, uw robijnen, worden uitgebreid behandeld. Een van de meest voorkomende trucs. Grandpalace gesloten meneer. Ik weet een mooie tempel. Tuk tuk ook in het complot staat al te wachten. Bij de tempel raakt u in gesprek met een keurig geklede man, enz.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website