De miljoenenstad Bangkok, de stad die na tien jaar onder mijn huid is gaan zitten -wat een prachtig Anglicisme, al zeg ik het zelf- heeft 1 ding gemeen met Nederland: fielus.

En omdat er zoveel fielus zijn, zijn er geen ambulances voor noodhulp. Waarom zou je, als ziekenhuis zijnde, een ton uitgeven aan een ambulance, wanneer zo’n ding toch alleen maar vaststaat in het verkeer? Ja toch?

Toch een vervelende situatie voor de motorrijder die, na het rode stoplicht genegeerd te hebben, door een cement-truck geschept wordt en met ingedeukte borstkas, schedelbasisfractuur en twee gebroken benen naar adem ligt te happen tussen de lotusbloemen langs de kant van de weg.

Dat is het moment waarop de Body Snatchers van Bangkok het gaspedaal intrappen.

De jongens en meisjes van deze 2 organisaties, “Ruam Katanyu” en “Por Teck Tung” zijn in de niche markt van “lijken en gewonden ophalen” gesprongen. En met succes.

Met tot ambulance omgebouwde mini-busjes, uitgerust met hartmonitor en andere zaken die je aantreft in een doorsnee ambulance, scheuren de chauffeurs met ademstokkende snelheden door het verkeer, alle verkeersregels negerend, om te redden wat er te redden valt en het slachtoffer op te pikken om het vervolgens naar een mortuarium, mocht het een inmiddels overledene betreffen, of naar het ziekenhuis te vervoeren.

In een land als Nederland wordt de overledene zowiezo eerst naar een ziekenhuis vervoerd,maar Thais nemen het woord “ziekenhuis”, terecht naar mijn idee, letterlijk; een ziekenhuis is voor de zieken of nog levenden, het mortuarium is voor degene die ‘mort’ zijn, dood dus. Daar bestaat hier geen geouwehoer over…

Doen die jongens en meisjes van de Body Snatchers dit allemaal gratis? vraagt U, oplettende lezer, zich ongetwijfeld af.

Benjamin Franklin zei het al: ‘There is no such thing as a free lunch”. Of was het Bill Gates? Maakt niet uit. Het antwoord op die vraag is een zonneklaar “NEE”.

Mortuaria betalen 1000 baht (25 euro) per lijk, wat later weer betaald moet worden door nabestaanden. Ziekenhuizen betalen hetzelfde bedrag en derven daarop inkomsten van de medische behandeling van de ongelukkige motorrijder. (Het uitdeuken van een borstkas kost hier 10.000 baht).

De twee organisaties waren ooit rivaliserende groepen, die wanneer ze tegelijkertijd op dezelfde plaats aankwamen om een lichaam op te halen, elkaar letterlijk een mes op elkanders strot zetten, om als eerste zich te kunnen ontfermen over het al dan niet levenloze lichaam.

Die tijden zijn voorbij. “Ruam Katanyu” doet Bangkok Noord en “Por Teck Tung” doet Bangkok Zuid. Iedereen happy…


» Laat een reactie achter


13 reacties op “Column: Bangkok body snatchers…de een zijn dood, is de ander zijn rijst”

 1. Robbie zegt op

  @Cor,
  “Iedereen happy”, maar ook “Happy ending”?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -6 (obv 6 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   Dat is een goeie vraag. In sommige gevallen wel denk ik.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • LOUISE zegt op

    Hallo Cor,

    Om eerlijk te zijn zou het mij een zorg zijn waarimee zij mij, na een ongeluk in Bangkok op zouden leggen om naar het ziekenhuis te brengen.
    Van mijn part een Messerchmitt, als ik daar maar op tijd kom en de reparative tijdig uitgevoerd kan worden

    Louise

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Pujai zegt op

  @Cor

  Je hebt gevoel voor humor Cor! Leuk-geschreven stukje. Alleen moest ik je woord “fielus” een paar keer lezen, voordat het muntje bij mij viel. Ik dacht aanvankelijk dat het de een of andere SOA betrof. Maar dat was vast je bedoeling nietwaar?! LOL!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -1 (obv 1 stem)
  • cor verhoef zegt op

   @Pujai,

   Het is grappig dat je die link legt, want toen ik het stukje schreef had ik dat helemaal niet in mijn achterhoofd. Nu wel 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Pujai zegt op

  @Frank

  Tien jaar. Van files (rot tit) had ik uiteraard gehoord. Fielus is een nieuwe voor mij…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Maarten zegt op

  Voor degenen die hier meer over willen weten, is deze link wellicht interessant: http://www.stickmanbangkok.com/StickmanBangkokWeeklyColumn2011/Thailand-Foreign-Paramedics.htm

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Maarten zegt op

   Klopt Cor. Eerder zinspeelde hij regelmatig over een vertrek uit Thailand en het verkopen van zijn site. De laatste maanden meldt hij daar niets meer over. Als ik tussen de regels door lees, begrijp ik dat zijn huwelijk stuk is gelopen. Wellicht dat hij het daarom even gehad had met Thailand. Hopelijk blijft hij doorgaan want ik lees zijn columns met veel plezier.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. cor verhoef zegt op

  Frank, niet lang genoeg om afgevoerd te worden in een van de Ruam Katanyu mobielen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • frank zegt op

   lol Weer wat geleerd ; kende die term nog niet.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Song zegt op

  Nederlandse ambulances mogen geen overleden vervoeren, vandaar dat ze naar een ziekenhuis rijden, in het ergste geval wordt iemand bij aankomst dood verklaard. Lijkenvervoer is in NL per wet geregeld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Tookie zegt op

  1000 baht om met een omgebouwde bus zo snel mogelijk lijken op te halen en ze af te leveren. Ik vind het niet duur want hoeveel klanten krijgen ze nou per dag?

  Ook is er veel hulp-politie of rampen-teams in Bkk, ik heb respect voor die mensen en dan mogen ze van mij best iets verdienen.

  Na de grote brand in de nachtclub in Bkk wat jaren terug (Venicia ofzo) waren er veel farang lijken waarbij de portefeuille gestolen was. Ik weet nog steeds niet wie dat nou gedaan had maar dat vind ik echt het toppunt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 4 stemmen)
 8. andre nederpel zegt op

  Bevestiging van een kennis van mij die op de rescue wagen rijd, bij ongeval eerst fouilleren en afnemen en daarna opladen.
  Dit is ook een goede bijverdienste.
  Dus niet teveel geld meenemen en gouden kettingen thuis laten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website