Twee uitersten in Chachoengsao

Door Dick Koger
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Tempels, Thailand tips
Tags: ,
23 november 2021

Een Thaise vriend vertelt me dat hij een paar dagen geleden een prachtige en beroemde tempel bezocht heeft in Chachoengsao. Hij weet dat ik dan onmiddellijk zeg ‘die wil ik ook zien’.

Mijn vriend heeft een auto, dus gaan we de volgende morgen op stap. Zijn vrouw en zoon zijn ook van de partij. Na twee uur zijn we in Chachoengsao en feilloos weet mijn gids de desbetreffende tempel te vinden. De naam is Wat Sothorn Wararam Worawihan of kortweg Wat Sothon. Wat Sothon is de belangrijkste tempel in de provincie Chachoengsao. Hij ligt op de westelijke oever van de Bang Pakong rivier. In de tempel bevindt zich één van de meest vereerde Boeddhabeelden van Thailand, Luang Pho Sathorn geheten.

Dit beeld, in meditatiehouding, is bijna twee meter hoog en is altijd beplakt met goudbladen. Tweemaal per jaar vinden hier grote processies plaats. Gelovigen uit heel Thailand komen dan hierheen om eer te bewijzen aan dit beeld. Thaise dansers zijn dan gekleed in traditionele kledij en geven verschillende malen per dag een voorstelling.

Het gebouw zelf is ronduit prachtig. Er is dan ook vijftien jaar aan gebouwd. Helemaal van marmer. De top is 85 meter hoog en versierd met vijf gouden parasols. In totaal 77 kilo goud. Binnen is het altijd een drukte van belang, overal zitten mensen te bidden. Afgezien van de Boeddhabeelden in het huidige hoofdgebouw vallen vooral het plafond en de vloer op.

Binnen vind ik nog een amusante Boeddha, waar Hans Brinker zijn vingers bij afgelikt zou hebben. Het is me volstrekt onduidelijk waar dit gaatje voor moet dienen. Buiten zitten meisjes gereed om hun klassieke danstalenten te tonen.

Ik ben het met mijn vriend eens dat dit inderdaad een bijzondere tempel is, die duidelijk afwijkt van het normale type tempels. Ik vertel hem maar niet dat ik hier eerder ben geweest. Het moet jaren geleden zijn. Thuis ga ik op onderzoek en ontdek ik dat deze tempel onderdeel was van een excursie in 2007 naar een tentoonstelling van zandsculpturen.

Wat Saman Rattana Ram

Mijn gids heeft nog een andere tempel in petto. We rijden naar de Wat Saman Rattana Ram. Wat een verschil met de rustieke schoonheid van de vorige tempel. Dit is kennelijk een pretpark voor Chinese boeddhisten. Een driekoppige olifant, een Boeddha in een vrolijke outfit, een veelarmige roze olifant, wassen beelden van befaamde monniken en een lotusvormig eiland, het kan niet op.

5 reacties op “Twee uitersten in Chachoengsao”

 1. Farang tingtong zegt op

  Deze farang is er vorig jaar geweest Dick, ik was er ook al eens in 2008 maar toen was de bouw nog in volle gang, maar hij is inderdaad schitterend geworden, het heeft meer weg van een paleis en ook de tuin er omheen is prachtig.

  Maar het is er wel streng als je kleding draagt die je lichaam niet voldoende bedekt dan moet je een soort van badjas aan anders kom je er niet in.
  De Chinese tempel aan de achterzijde valt echt in het niet bij dit prachtige gebouw.

  De tentoonstelling van de zandsculpturen is trouwens vlakbij deze tempel en daar staat ook deze tempel op schaal en helemaal van zand nagebouwd, het is trouwens ook een aanrader om dit eens te bezoeken hardstikke leuk.

  Of dit nu de mooiste tempel is die ik ooit gezien heb weet ik niet, ik vind Wat Pailom in Nakhon Pathom ook heel mooi, en niet te vergeten de witte Wat Rong Khun Tempel in Chiang Rai.

  groet

 2. Theo Tromp zegt op

  Vorige jaar heb ik bij toeval een enorm tempelcomplex in aanbouw aan getroffen in de buurt van Chonburi. De grootste tempel is denk ik op meer dan meer dan 100 marmeren zuilen geplaatst. Daar op staan twee schitterende tempels. Schitteren ingelegde trap. Weet alleen niet meer waar het precies was. Weet iemand de plaats toevallig. Ik heb er wel een aantal foto’s van deze staan op https://plus.google.com/photos/110650463243707035497/albums/5813264555000437937/5815520773924377938?banner=pwa&pid=5815520773924377938&oid=110650463243707035497

 3. Theo Tromp zegt op

  Heb de bewuste tempel gevonden. Ben benieuwd of er al andere zijn die deze tempel bezocht hebben. Het ligt wel in het zelfde district

  Het is Wat Phrong Akat.

  De coördinaten zijn : N13°47’48.77’’ E101°03’25.19’’

  Wat Phrong Akat(Phra Archan Somchai)
  Bang Nam Priao District
  Chachoengsao

 4. Willem Elferink zegt op

  zie ook youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p881ywILHvo

 5. henk zegt op

  Ook redelijk in de buurt van ChaChoenSao is Bang Khla. Daar is de tempel wat Pho Bang Khla.
  De bomen langs de rivier daar hangen vol met een soort vliegende honden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website