golf bress / Shutterstock.com

De ‘Bierflessen Tempel’ in Khun Han dichtbij de Cambodjaanse grens, staat ook bekend onder de naam ‘De tempel van een miljoen flessen’. De officiële naam is Wat Pa Maha Chedi Kaew, de tempel is de droom van een monnik.

Op zich is het niet bijzonder dat er een gebouw is gemaakt van gerecyclede bierflessen, maar vooral het opmerkelijke ontwerp van het tempelcomplex maakt het uniek.

The Beer Bottle Temple in Sisaket

De tempel ligt in de afgelegen Noordoostelijke provincie Sisaket, ongeveer 650 km van de hoofdstad Bangkok.

Veertig jaar geleden ontstond er al een idee bij Heineken om in samenwerking met ontwerper John Habraken, een gebouw te ontwerpen van bierflessen en onderdelen van Volkswagen busjes. Helaas werd dit project geschrapt. Het is nu opmerkelijk dat ook in de ‘Bierflessen Tempel’ gebruik gemaakt wordt van Heineken flessen, naast de Chang (Thais bier) flessen.
Door de combinatie van groene- en bruine flessen, ontstaan er mooie contrasterende kleuren.

Milieuvriendelijke Theravada boeddhisme

De milieuvriendelijke Theravada monniken van de Wat Pa Maha Chedi Kaew zijn al in 1984 begonnen met het verzamelen van bierflesjes. Tot die tijd werden de afgedankte flessen alleen gebruikt voor het maken van decoraties.

De geruchten gaan dat een monnik al het zwerfvuil meer dan zat was en hij de lokale bewoners gevraagd heeft om lege alcohol flessen in te zamelen. In de loop der jaren nam het aantal bierflessen fors toe. Op een dag werd er besloten om de flessen te gaan gebruiken als bouwmateriaal. De flessen werden verwerkt in het beton. Met de hulp van de lokale gemeenschap, zijn de monniken in staat geweest om hun prachtige tempel van bierflesjes te bouwen.

20 gebouwen, anderhalf miljoen bierflesjes

Tot dusver bestraat de ‘Bierflessen Tempel’ uit een complex van maar liefst 20 gebouwen die bijna geheel uit bierflessen bestaan. Het complex omvat gebedsruimten, een crematorium, een watertoren, toiletten voor toeristen en de tempel.

De belangrijkste tempel is een ingewikkeld ontwerp, die voor een deel over het water is gebouwd. Er zijn ook verscheidene bungalows, die dienen als onderkomen voor de monniken, zowel binnen als buiten het complex. Niets gaat hier verloren, want zelfs de mozaïeken van Boeddha zijn gemaakt van gerecycled flessendoppen! Er zijn in totaal naar schatting 1,5 miljoen bierflesjes gebruikt!

De lokale autoriteiten helpen de monniken ook bij het verzamelen van de flesjes, zodat er nog meer kan worden gebouwd. De monniken hebben een voorkeur voor bierflessen omdat deze gemakkelijk schoon te maken zijn. De gekleurde flessen zorgen tevens voor een prachtige verlichting van de gebouwen.

Wat Pa Maha Chedi Kaew is nu een bekende attractie voor ecoreizen in Zuidoost Azië. Zeker een bezoek waard, maar niet gemakkelijk te vinden!


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

10 reacties op “Een tempel van 1,5 miljoen bierflessen in Thailand”

 1. Gerbrand zegt op

  Inderdaad deze tempel is uniek,,,zo,n 10 jaar geleden was ik er voor het eerst,inmiddels ben ik er al 3 keer geweest ,en het blijft geweldig om te zien wat ze daar van al die lege flessen hebben opgebouwd,zelfs het toiletgebouw en het martuarium is van lege flessen gebouwd,,ik zou zeggen ben je daar ooit in de buurt moet je daar gewoon heen,,,,,Thailand heeft duizenden tempels maar hier is er in heel Azië maar een van,
  Gerbrand Castricum,

 2. Elly zegt op

  We zijn er geweest en vonden het best aardig (zeker niet mooi, wel bijzonder) om te zien. Het is natuurlijk een uniek gegeven: een heel tempelcomplex van bierflessen. We vroegen ons af of het crematorium, van bierflessen gemaakt, de hitte van een crematie wel aan kan.
  Er loopt een zeer agressieve hond rond op het terrein. Wij sloten ons aan bij een groepje mensen die ook steentjes gooiden om van de hond af te komen, en vluchtten snel weg van het terrein. De hond was echt zeer vervelend aanwezig! Gewoon eng. En wij fietsen al maanden door Thailand, zien dagelijks honden, ook blaffende, maar nooit zo aggresief als deze!
  Daarnaast is het best een rare combinatie: monniken van wie verwacht mag worden dat zij geen genotmiddelen gebruiken, bouwen tempels van bierflessen. Tja….

 3. Piet zegt op

  Ben er 2 maal geweest is vlakbij resort van een Hollander
  Je kon er in ieder geval geen bier kopen om de inzameling lege flesjes te steunen…ook zag ik dat ze veel andere soorten flesjes ook gebruikten , niet speciaal alleen bier maar bijv ook veel van die kleine M150 flesjes…het was verder fraai saaie en lege bedoening..leuk om er geweest te zijn maar zeker niet voor jaarlijkse missie …redelijk dichtbij ( nou ja voor iedereen is redelijk dichtbij weer anders, )zit ook de Thaise imitatie van de Indonesische Boerobodour..ook leuk om te zien

 4. Willem zegt op

  De tempel ligt in het stadje Khunhan , voor de rotonde rechtsaf daarna linksaf en hij zit aan de rechterkant .

 5. Hendrik-Jan zegt op

  Een vriendin van mij heeft er 10 jaar gewoont en onder andere het toilet gebouwd.
  Ze heeft het er nog vaak over.
  Mooie tempel en
  een mooie omgeving in Khunhan

 6. Peter zegt op

  Heeft iemand coördinaten voor het vinden van deze tempel?

  Dank, Peter.

 7. Peter zegt op

  Piet, heb jij gegevens van dat Nederlandse resort?

 8. John zegt op

  Heel leuk om gezien te hebben, wij hebben een resort daar in de buurt ( Pongsin resort and restaurant) de hele omgeving daar is prachtig met lava durian fruit, water vallen en natuurlijk khao Pra Wihan National park.

  • Piet zegt op

   Hallo Peter
   Jazeker de naam is Pongsin Resort in het plaatsje Khun Han
   De eigenaar John heeft zelf ook al op dit bericht gereageerd
   Zijn resort is heel leuk ingericht met vrijstaande leuke complete bungalows en een goed restaurant
   Ik ben daar al meerdere malen met veel plezier geweest ( vergeet niet je zwembroek mee te nemen mooi eigen zwembad)
   De flessen tempel is niet ver af en per auto redelijk snel te bereiken
   Veel plezier gewenst
   Piet

 9. Peter zegt op

  Piet,

  Dank voor je info.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website