Wat is het toch heerlijk, wanneer schatrijke mensen beseffen dat ze met hun geld iets voor de gemeenschap kunnen doen. Het meest bekend hier in Pattaya, is misschien wel het The Sanctuary of Truth, dat prachtig houten bouwwerk in Naklua. Minder bekend is een archeologisch museum met de naam The 13. Minder bekend, maar niet minder indrukwekkend.

Het museumgebouw is modern van ontwerp en inrichting. Binnen is er, na een grote hal, een duidelijke route langs 16 zalen, die van recent tot zeer oud een compleet beeld geven van de geschiedenis van het Boeddhabeeld. Bij iedere zaal is er een Engelstalige uitleg van wat er gezien kan worden. De totale collectie telt 2.900 beelden, maar alleen de belangrijkste exemplaren worden tentoongesteld.

Het oudste bekende Boeddhabeeld ter wereld is 2.400 jaar oud, het oudste hier 1.900 jaar. Boeddha zelf leefde een paar honderd jaar eerder. De Boeddhistische jaartelling (2017 is dan 2560) begint niet bij de geboorte van Boeddha, maar bij zijn sterven.

De eerste zaal laat beelden zien van de Thonburi-Rattanakosin-periode van 1782 tot heden. De tweede gaat over de periode daarvoor, toen Ayutthaya de hoofdstad was. Vervolgens de Sukhothai tijd. Steeds gaan we verder terug tot we uiteindelijk in zaal 6 de Srivijaya periode bezien, die ruim duizend jaar oud is. Het is verbazingwekkend dat iedere afzonderlijke periode, maar ook fasen binnen zo’n periode stijlelementen heeft, die het mogelijk maakt de ouderdom te schatten. Je ziet de ontwikkeling van een tamelijk lomp beeld duizend jaar terug tot de verfijnde beelden van nu. Na de zesde zaal zijn er nog zalen met speciale thema’s. Zelfs een Christelijk zaaltje met daarin een levensgrote kopie van een piëta van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Het is vreemd dat dit museum niet meer bezoekers trekt. Misschien lijkt het saai, alleen maar Boeddhabeelden, maar niets is minder waar. Gebrek aan promotie moet de oorzaak zijn van de geringe bekendheid. Op Google vind ik geen Engelstalige websites, misschien wel Thaise, maar dat kan ik niet beoordelen. In het museum krijg ik wel een uitvoerig Engelstalige handleiding, althans er werd voor mij een kopie gemaakt. Dit zou de basis kunnen zijn van een prachtige gids.

Overigens is het leuk dat de oprichter van het museum een allesverzamelaar is. Vanuit de grote zaal in het begin is er ook een zaaltje, waar ik de eerste radio zag, die in mijn ouderlijk huis binnenkwam. Ook flessen Nederlandse drank, die indertijd een speciaal etiket hadden om aan te geven dat er belasting betaald was.

Ik kan dit museum van harte aanbevelen aan een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Thailand of in de geschiedenis van het Boeddhisme in Thailand.

Adres: Nongmaikaen Rd, Muang Pattaya, Amphoe Bang Lamung, Chang Wat Chon Buri 20150


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

4 reacties op “Museum voor Boeddhistische kunst in Pattaya”

 1. Tino Kuis zegt op

  Zat Engelstalige websites over dit museum, deze bv:

  http://goodmorningpattaya.com/museum-of-buddhist-art-nongprue-one-of-pattayas-hidden-gems/

  OK, en hier de Engelstalige website met openingstijden en volledig adres:

  http://www.buddhistartmuseum.org/about-us.html

  en hier de Thaise Facebook pagina:

  https://www.facebook.com/mbda.nongprue/

  En is dit hetzelfde museum als dit (uit 2016, verwarrend allemaal):

  https://www.thailandblog.nl/thailand-tips/museum-of-buddhist-art/

 2. l.lagemaat zegt op

  Dit is inderdaad hetzelfde museum.

  Bij het organiseren van een rallyrit in 2017 heb ik bewust dit museum in het programma opgenomen
  om meer bekendheid te geven.De deelnemers konden die dag het museum gratis bezoeken omdat ik de eigenaars goed ken.

  Later heb ik Dick Koger dit museum laten zien.

  Vanaf De Sukhumvit soi 89 inrijden tot de splitsing bij het Chaknok meer. Links aanhouden, na 2 kilometer is het museum rechts: Museum of Buddhist Art.

 3. Rene Martin zegt op

  Goede tip en wanneer ik in Pattaya ben zal ik zeker proberen dit museum te bezoeken.

 4. Joost Mous zegt op

  Voor iedere geintetesseerde in Aziatische kunst, Buddha collector een droomplek. Ongehoord fantastische collectie van authentieke antieke beelden uit heel Zuid Oost Azië en beyond door de meest beroemde schrijver van DE standaard werken over de verschijning van Boeddha images door de eeuwen heen.
  Ga vooral. Uniek in de wereld..de verzamelaar heet: Somkiart Lopethcharat. (Eer wie eer toekomt). Zijn zoon geeft ook rondleidingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website