topten22photo / Shutterstock.com

De stad Lopburi in Thailand viert in het laatste weekend in november haar jaarlijkse Monkey Festival. Morgen, op 26 november is het dan ook weer zover. Er wordt dan een uitgebreid diner klaargemaakt voor de meer dan 2.000 makaken die er vrij rondlopen. De apen worden door de Thai als ‘heilige dieren’ beschouwd omdat ze in de tempels van de stad leven.

Lopburi (ลพบุรี), ook Lop Buri of Lob Buri genaamd, is een interessante stad op ongeveer drie uur rijden ten noorden van Bangkok (150 kilometer). Het is één van de oudste steden in Thailand en alleen al daarom de moeite van het bezoeken waard. De stad werd opgericht in 1350. Zelfs Marco Polo beschreef Lopburi in zijn reisverslagen, de stad heette toen Lavo.

Tegenwoordig is de stad vooral bekend om de vele Makaken (Macaca fascicularis ) die vrij rondlopen in het midden van de stad. Vooral rond de Khmer-tempel, Prang Sam Yot en het Khmer heiligdom, Sarn Phra Karn, zie je de apen in grote getallen. Prang Sam Yot is van oorsprong een Hindoe heiligdom. Het bouwwerk heeft drie prangs, die staan voor Brahma, Vishnu en Shiva (de hindoeïstische drie-eenheid). Het werd later erkend als een boeddhistisch heiligdom.

De ‘locals’ denken dat geven van voedsel aan de apen, de bekendste bewoners van Lopburi, geluk en voorspoed brengt. Het feest is ook een soort van “dankbetuiging” aan de apen. De dieren trekken met hun gekke capriolen elk jaar duizenden toeristen naar de stad en daar plukt de bevolking ook de vruchten van.

Video: Monkey Festival in Lopburi

Bekijk hier de video:

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website