Vraagsteller: Bruno

Ik vraag dit voor een vriend. Hij is getrouwd met een Thaise dame. Officieel ook in Belgie. Maar zij wonen al 4 jaar niet meer samen. Hij woont in Belgie en zij in Thailand. Als hij sterft heeft zij dan recht op pensioen? Vult wel ieder jaar het document in waarbij zij verklaren in Thailand te wonen. Is dat fraude? En wat kunnen de consequenties zijn, voor het latere pensioen?


Reactie Lung Addie

Je zal wel best weten dat dit fraude is en niet van de minste. Dit kan heel zware consequenties hebben indien het uitkomt en die kans zit er wel dik in.

  • In feite zijn zij voor de Belgische wetgeving ‘FEITELIJK GESCHEIDEN’ daar de voorwaarden, om als huwelijkse staat erkend te zijn en te blijven is: samen onder 1 dak wonen.
  • hij, als in Belgie wonende, een valse verklaring aflegt door aan te geven dat hij in Thailand woont. Dit noemt dan: valsheid in geschrifte.
  • hij, als feitelijk gescheiden, geen recht heeft op een gezinspensioen = Fraude.
  • hij dus ook belastingfraude pleegt daar hij als gehuwde belast wordt en niet als alleenstaande = fraude.

Betreffende pensioen, indien hij sterft heeft zij, onder deze omstandigheden, wel recht op weduwepensioen, hoewel dit ook onder frauduleuze omstandigheden zal zijn.
Bij de aanvraag van het weduwepensioen de kans HEEL groot is dat het zal uitkomen. Het pensioen zal dan geweigerd worden en er zal beslag gelegd worden op zijn tegoeden in Belgie wegens de door hem gepleegde fraude.

Zoals ik schreef, om een of andere reden, is de kans heel groot dat het vroeg of laat zal uitkomen en dan zullen de poppen aan het dansen gaan. Dit zal hem, indien dit voor zijn dood gebeurt, enkele gerechtelijke veroordelingen opleveren en een serieuze financiële kater nalaten. Zowel de pensioendienst als de ficus kunnen verschillende jaren de frauduleus verkregen sommen terug eisen. Dit kan, enkel voor de fiscus, oplopen tot 5 a 6000 euro op jaarbasis. Hier bovenop, voor de pensioendienst, kan dit ook 4000 euroE per jaar zijn. Dit alles met een terugwerkende kracht van 5 jaar. Daar dit duidelijk over een gewilde fraude gaat, met een ferme boete er boven op.

De kans dat het uitkomt is groot, heel groot en vaak door een of ander klein detail. Enkele voorbeelden:

  • elk jaar moeten zij beiden een levensbewijs indienen daar zij officieel in Thailand wonen. Dit moet gestempeld zijn in Thailand. Het land van afzending is heel gemakkelijk na te trekken of je het nu per post of per email doet.
  • elk jaar moet een belastingaangifte gedaan worden. Idem dito: of hij dit doet, via een papieren aangifte, dus per post, of via online: het land van de verzending is gekend
  • Paspoortcontrole: indien hij in Thailand woont heeft hij een paspoort nodig wat (nu nog) om de 7 jaar moet vernieuwd worden. Hierin staan wel de stempels van je verblijf in Thailand. De paspoorten, welke hier uitgegeven worden door de ambassade, gaan wel eerst naar Belgie….

Dit zijn maar een paar voorbeelden welke aangeven hoe groot de kans dat het uitkomt is. En dat hij er maar niet van uit gaat: ‘ze weten dat toch niet’.
Dus, die vriend danst op een heel slappe koord en zal er een of andere dag afvallen.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website