Vraagsteller: Chris

Beste, tijd voor personenbelasting in België, en heb hierbij een vraag. Ik ben woonachtig in België en ben in 2022 gehuwd met Thaise partner in België.
Het vereenvoudigde voorstel van de belastingsdienst heeft ons fiscaal gecatalogeerd als “gehuwd, maar feitelijk gescheiden” aangezien mijn Thaise partner in Thailand woont.

Moet mijn Thaise partner ook een belastingaangifte indienen voor België? Moet de gewone bankrekening van mijn Thaise partner vermeld worden op mijn aangifte?


Reactie Lung Addie

Het is heel normaal dat jullie als ‘feitelijk gescheiden’ door de belastingen behandeld worden. Dit door het feit dat jullie niet op hetzelfde adres wonen. Ook voor de pensioendienst, indien je reeds gepensioneerd bent, worden jullie op deze manier behandeld, wat wil zeggen: geen gezinspensioen en een voorheffing als alleenstaande.

Of uw Thaise een eigen aangifte moet doen: MEEN, indien zij de Belgische nationaliteit nog niet heeft en dus ook niet belastingplichtig is België is. Indien zij toch de Belgische nationaliteit heeft: JA maar dan wel een aangifte in ‘september’ als ‘niet in België wonende belastingplichtige’. Jij moet dan ook het rekeningnummer van uw Thaise partner niet kenbaar maken.

Voor de belastingen ben je trouwens feitelijk gescheiden en hebben dus geen gezamenlijkinkomen.
Groeten,

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website