Vraagsteller: Dirk

Ik ben Belg, 82 jaar oud en gehuwd met een Thaise. Moest ik overlijden krijgt mijn Thaise echtgenote dan nog een overlevingspensioen? Zij heeft geen inkomsten.


Reactie Lung Addie

Het antwoord is JA maar onder bepaalde voorwaarden:
– Leeftijd van de echtgenote: bij overlijden in 2023 is de vereiste leeftijd 49j.
Hier komt nu telkens 6 maanden per jaar bovenop tot in 2025 dan zal het dus 50j zal zijn.
– De betrokkenen moeten minstens 1 jaar gehuwd zijn maar hier zijn ook uitzonderingen op. (zie link)
  • Indien aan deze voorwaarden niet voldaan is dan is er een ‘overgangspensioen’ van 1 aar voorzien en kan de aanvraag opnieuw gemaakt worden wanneer de weduwe  zelf de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft.
  • Indien de weduwe ook de Belgische nationaliteit heeft en jullie in Belgie wonen dan gaat alles automatisch
  •  Indien niet in Belgie wonende of niet de Belgische nationaliteit heeft dan moet het weduwepensioen aangevraagd worden. Zij heeft hiervoor 6 maanden de tijd.
  • Hou er wel rekening mee dat de afhandeling van zo een dossier tot 6 maanden kan aanlopen, dus zorg zelf alleszins voor een financiele overgangsperiode.

Meer gedetailleerde  informatie kan U vinden in het dossier ‘UITSCHRIJVEN VOOR BELGEN” en op volgende link: https://www.sfpd.fgov.be/nl/recht-op-pensioen/overlevingspensioen

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website