Vraagsteller: Marnix

Ik ben een Belgische man relatie 12 jaar  (ik verblijf in België – zij in Thailand) – gehuwd 5 jaar huwelijk in Thailand en België geregistreerd – kind 4 jaar (Thais – Belgische nationaliteit).
Probleem: voor de Belgische staat word ik als alleenstaande behandeld (hoogste belastingschaal). Ik betaal elke maand Bath 30 000 (ongeveer € 820) als steun aan mijn vrouw en kind. Echter, ik kan dit niet in mijn belastingen inbrengen (tenzij ik voorafbetalingen doe op dit bedrag – dus nogmaals belastingen op mijn reeds zeer hoog belaste inkomen).

Vraag: kent er iemand een mogelijkheid om dit bedrag (ongeveer € 10 000/j) legaal in mijn belastingen te brengen?

Graag uw advies.


Reactie Lung Addie

Zelfs als is uw huwelijk geregistreerd in België, is het best dit zelf aan de belastingdienst te melden. Dit met toevoeging van een officiële huwelijksakte.

In feite ben je reeds heel laat dit te doen daar je, bij het ontvangen van uw afrekening, de mogelijkheid had bezwaar aan te tekenen. Doch er zijn andere factoren welke hier een rol spelen en dit bezwaar nutteloos maken.

Dit bezwaar, indien je dat maakt, zal NIET aanvaard worden wegens het feit dat uw echtgenote in Thailand woont en jij in België. Door de belastingdienst, en ook volgens de Belgische wetgeving, word je dus, en dat is rechtmatig, beschouwd als: ‘FEITELIJK GESCHEIDEN’. Een van de hoofdvoorwaarden is namelijk dat, als gehuwde, je op hetzelfde adres moet wonen en dat doe je duidelijk niet.

Het inbrengen van ‘steun’ of beter gezegd ‘onderhoudsgeld’ zal ook niet aanvaard worden daar je dit op vrijwillige basis doet. Om dit bedrag, voor 80% te kunnen inbrengen, moet het vanwege een gerechtelijke beslissing tot betaling van onderhoudsgeld, afkomstig zijn en dat is het dus niet.

Besluit: u wordt correct behandeld door de belastingdienst.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website