Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Vanaf dan is de nieuwe haring te koop en worden op tal van plaatsen in Nederland haringfeestjes georganiseerd, dus ook bij SAY CHEESE. De Hollandse nieuwe is uiteraard nergens zo lekker en vers als bij ons, dus kom GRATIS proeven en overtuig je van de geweldige kwaliteit Hollandse nieuwe… 

Kenners zeggen “hij is beter dan vorig jaar”. Bij SAY CHEESE kun je de haring vers van het mes opeten en bestellen. Haring in het land, dokter aan de kant! Jazeker, haring zit bomvol voedingsstoffen als Omega3, vitaminen en eiwitten die ideaal zijn voor o.a. het verlagen van je cholesterolgehalte en de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Start daarom a.s. zaterdag met een gezond harinkje! Haringhappen behoort naast o.a. oliebollen en beschuit met muisjes eten tot de top 10 van meest bekende Nederlandse tradities.

Hollandse traditie

Voor degenen die het nog niet wisten… Naast de goudgele ronde kazen, de plakkerige zoete stroopwafels en de gekke zwarte dropjes, zijn de zoute haringen erg in trek. Niet zozeer de lekkernij is populair, maar vooral de manier waarop deze vis gegeten wordt; uit het vuistje. Het haring happen doen wij Nederlanders erg graag. Per hoofd van de bevolking eten wij gemiddeld 5,2 stuks haring per jaar.

Wat maakt deze vis nou zo bijzonder? Het allerbekendste aan het haring happen is de manier waarop deze eetgewoonte uitgevoerd word. Veel mensen denken dat haring rauw gegeten wordt, maar dat is niet waar. Het wordt weliswaar koud gegeten, maar de vis is van te voren gekaakt. Dit is een bepaald rijpingsproces, waar de vis in zout wordt gelegd. Als de vis klaar is, wordt het gefileerd en daarna krijg je de vis op een schoteltje met wat uitjes erbij. Het is de bedoeling dat je de vis aan z’n staart oppakt en door de gesneden uitjes haalt. Daarna hoor je volgens traditie de vis boven je hoofd af te happen.

Buitenlanders snappen echt he-le-maal niets van onze vissige met uitjes bedekte snack. Neem je buitenlandse vrienden mee om te proeven… Mocht je niet van vis houden dan hebben we natuurlijk zoals vanouds onze gezelligheid – je bent altijd van harte welkom bij SAY CHEESE.

1 reactie op “Agenda: Haringhappen bij Say Cheese in Hua Hin op zaterdag 24 juni om 17.00 uur”

  1. Pauwel G. Smid zegt op

    Kaken is het verwijderen van de kieuwen en ingewanden van een vis, echter bij de Haring moet de alvleesklier blijven zitten om de smaak te geven aan de Haring tijdens het pekelen en de invriesperiode die tegenwoordig verplicht is om parasieten etc te doden. Officieel wordt Haring gegeten zonder uitjes, deze uitjes worden eigenlijk alleen maar toegevoegt aan de Haring wanneer deze te lang in het “vat” geweest is, dus om een teveel aan zout te verdoesselen. Haring werdt vroeger gegeten met “wittebrood” om eventuele graatjes en schubben makkelijker door je strot te krijgen, en afhappen boven je hoofd is geen traditie.
    Het zijn dus niet alleen de Buitenlanders die echt niets van Haring snappen. Trouwens de Belgen eten bijna net zoveel Haring als de Nederlanders, maar de Duitsers zijn de koplopers.
    Eet smakelijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website