Het Phi Ta Khon Festival, in het district Dan Sai in de provincie Loei, vindt dit jaar plaats van 1-3 juli 2022. De grote optocht vindt plaats op de tweede dag. Het evenement staat ook bekend als het ‘ Geesten Festival’ en trekt duizenden mensen naar het doorgaans slaperige stadje.

Het driedaagse evenement Bun Luang

Het hele evenement in juni duurt drie dagen en wordt Bun Luang genoemd. Op de eerste dag wordt het ‘Geesten Festival’ gehouden. De bewoners van de stad roepen de geest aan van Phra U-pakut, oftewel de geest van de Mun rivier, en vragen hem om bescherming. De tweede dag is de beroemde optocht waarbij de plaatselijke bevolking zich verkleed als geesten en spookmaskers dragen. Ook worden er in de optocht houten fallussen meegedragen als symbool van vruchtbaarheid.

De organisatoren van het festival houden wedstrijden voor de beste maskers, kostuums en dansers. Er worden prijzen toegekend aan de winnaars in elke leeftijdsgroep. Het meest populaire onderdeel is de danswedstrijd voor spoken.

Op de laatste dag van het evenement verzamelen dorpelingen zich bij de plaatselijke tempel. De dag staat in het teken van het luisteren naar dertien preken van de monniken in de Wat Ponchai.

Oorsprong van het Phi Ta Khon Festival

De Phi Ta Khon Festival is ook voor Thailand een bijzonder evenement Er zijn meer van dit soort feesten maar het festival in Dan Sai in de provincie  Loei (ongeveer 450 km ten noorden van Bangkok) spant de kroon.

Er komen ieder jaar vele toeristen op af maar ook duizenden Thai. De precieze oorsprong van Phi Ta Khon is onduidelijk. Maar het verhaal gaat terug naar het op één na laatste leven van Boeddha.

De boeddhistische legende: het verhaal van Prins Vessandorn

Volgens de boeddhistische legende heeft Boeddha 500 keer geleefd. Bij de op één na laatste reïncarnatie, voordat hij Boeddha werd, kwam hij terug als Prins Vessandorn. Deze prins was een ruimartige en zeer genereuze man. Op een dag gaf hij een witte olifant, die eigendom was van zijn vader de Koning, weg aan een buurland wat te kampen had met ernstige droogte. De witte olifant werd door de eigen bevolking vereerd als een symbool van regen en vruchtbaarheid.

De stedelingen waren erg boos omdat zij vreesde voor een periode van droogte en hongersnood. Om die reden werd de prins verbannen. Uiteindelijk kregen de mensen wroeging en ze vroegen de ruimhartige Prins Vessandorn terug te keren. Toen hij uiteindelijk terugkwam, waren de mensen dolblij. Ze verwelkomde hem terug met een groot feest dat zo luid gevierd werd dat de doden werden gewekt uit hun slaap. De geesten sloten zich vervolgens aan bij het feest en vierde dat samen met de stedelingen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website