Koningin-moeder Sirikit (1000 Words / Shutterstock.com)

De verjaardag van koningin-moeder Sirikit (88) op 12 augustus, wordt de gehele maand augustus gevierd met speciale activiteiten, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt.

Alle provinciale gouverneurs hebben de opdracht gekregen feestelijkheden te organiseren om de koningin-moeder te feliciteren. Zo komt er een felicitatieregister waarin de bevolking een gelukwens kan schrijven. Ambtelijke instellingen en overheidsbedrijven dienen de kantoorgebouwen te versieren met haar portret en vlag.

De bevolking is gevraagd blauwe kleding te dragen, de kleur van vrijdag, de dag waarop ze is geboren. Tevens wordt op 12 augustus in heel Thailand moederdag gevierd.

Koningin Sirikit

Sirikit, geboren Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara op 12 augustus 1932, is de echtgenote van de overleden koning Bhumibol Adulyadej. Zij was koningin van Thailand van 1950 tot 2016. Zij is bovendien de moeder van de huidige Thaise koning Vajiralongkorn (Rama X).

Sirikit werd geboren als dochter van Nakkhatra Mangala, de tweede prins van Chanthaburi II (1897-1953) en Luang Bua Kitiyakara (1909-1999), een achterkleindochter van koning Chulalongkorn. Zij groeide op in Europa, omdat haar vader was aangesteld als Thaise ambassadeur, in achtereenvolgens Engeland, Denemarken en Frankrijk. Ze ontmoette hat latere echtgenoot Bhumibol in Parijs, toen haar vader daar werkte als ambassadeur.

Sirikit kreeg met Bhumibol één zoon en drie dochters. Op 21 juli 2012 kreeg Sirikit een hersenbloeding. Sindsdien verschijnt ze nauwelijks nog in het openbaar. Toen Bhumibol overleed op 13 oktober 2016 werd zij de Koningin-Moeder.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website