Fietsen in Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Activiteiten, Fietsen, Thailand tips
Tags: ,
24 mei 2019

Zo nu en dan krijg ik uit mijn omgeving de vraag omtrent de mogelijkheden om Thailand per fiets te verkennen. En eerlijk gezegd moet ik daar het antwoord steeds op schuldig blijven. De fietsen die je op bepaalde plaatsen kunt huren zijn zoals ik dat door mijn lekenogen bekijk van inferieure kwaliteit en ongeschikt om langere afstanden te overbruggen.

Wil je Bangkok per tweewieler verkennen dan bestaan daarvoor enkele mogelijkheden zoals onder andere te zien op de site van covankessel.com. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om je eigen fiets mee naar Thailand te nemen maar daarbij komt naar mijn bescheiden mening toch heel wat voorbereiding aan te pas.

Siam bike tours

Logerend in Chumpon arriveerde in het hotel waar ik verbleef een groep Zwitsers, mannen en vrouwen, allen keurig gekleed in dezelfde wielerkledij en rijdend op prima fietsen geschikt om langere afstanden te overbruggen. Het kwam bij mij allemaal zeer professioneel georganiseerd over. Zelfs een met de groep meerijdend busje, met aangekoppelde materiaalwagen met daarop alle gegevens omtrent Siam bike tours, ontbrak niet. (Zie foto) Reden om eens op hun site verder te neuzen.

De oprichter van de onderneming is Martin Brot, een Zwitser die al heel wat jaren aan de fiets is verslaafd en in 2003 samen met echtgenote hun mooie land hebben verruild voor Thailand om daar Martin’s grote hobby -fietsen- te vercommercialiseren. Afgaande op zijn website is dat aardig gelukt. Prima fietsen, een goede organisatie en door mijn niet echte kennersogen bekeken, racefietsen van behoorlijke kwaliteit. De kenners moeten dat maar zelf beoordelen aan de hand van de site met afgebeelde fietsen, maatvoering en merk.

Mogelijkheden

Vanaf 4 tot 30 personen kun je bij Martin Brot terecht voor mooie tochten met begeleiding van busje en materiaalwagen. Eventueel kunnen niet fietsers in het busje meerijden. Alles wordt voor je geregeld tot en met de hotels voor overnachting. En gezien het hotel waar ik sliep en waar ik de deelnemers ontmoette, behoef je omtrent de hotelkwaliteit je geen zorgen te maken.

Hoewel de fietstochten in overleg kunnen worden samengesteld heb je de keuze uit een aantal vaste routes waar ik enkele van noem. 1. Van Bangkok naar Phuket. 2. Chiangmai-Mae Hong Son 3. Chiangmai-Gouden driehoek. 4. De Oost Thailand toer.

Voor een uitgebreidere informatie moeten de liefhebbers maar op de site www.siambiketours.com kijken waar je meerdere gegevens aantreft en met Martin Brot contact kunt opnemen via mail@siambiketours.com

En denk er aan een helm is verplichte kost en beschikbaar.

29 reacties op “Fietsen in Thailand”

 1. Harrie zegt op

  Tien jaar geleden ben ik met fietsen begonnen in bangkok, eerst diverse tochten mee gemaakt met co van kessel toen die net begon, ik heb zeven jaar een eigen fiets gehad, helaas twee jaar geleden gestolen uit de parkeergarage waar ik hem altijd achter liet als ik na huis ging,

  Door dat ik nu een nieuwe heup heb en nog steeds slecht loopt maar weer een fiets aan geschaft, wat een sortering aan fietswinkels zijn er bij gekomen, fietsen nu in alle maten, ook mooie mountainbikes met hele dikke banden ongeveer 8000 bath, maar ook veel racefietsen, ik heb een kleine fiets aan geschaft die ik in een tas kan doen en kan achter laten in het hotel, voor 3500 bath

  vanmorgen vanaf bo baetower vertrokken richting het koningklijk paleis daar in de buurt rond gereden toen kwam ik de eerste dutch pancake winkel tegen. Via het victoriaplein dwars door de stad na bayook waar ik een boodschap moets doen en via siam mbk terug na het prince palace hotel

  Fietsen in thailand echt doen je komt op plekken waar andere toeristen niet komen

 2. Foodlover zegt op

  Bij ons in Rayong zie je bijna iedere ochtend rond 6.00 uur veel fietsers die alvorens te gaan werken een uurtje fietsen. Het zijn bijna allemaal goede degelijke fietsen die momenteel te koop zijn. Zelfs 2de hands voor een bathje of 2 -3000 heb je een prima fiets. Omdat de wegen niet allemaal egaal zijn heb je wel vaker kans op een platte band, geen probleem, nieuwe binnenband incl. monteren 100 baht. Ook in team verband wordt. er heel vaak gefietst met volgauto.

  • Kees zegt op

   Die platte banden komen niet door de ‘niet egale wegen’ maar door de lege flessen lao khao/Leo en andere rotzooi die door de lokale bevolking uit het raam van de pick-ups gegooid wordt.

   Doe ongeveer 5,000 km/jaar op de racefiets, mooi rijden in Thailand, wel alert zijn!

 3. tommie zegt op

  even wat tips wat goede fietstochten en aanschaf goede fietsen
  ik zelf heb in chiang mai perfecte fietsenwinkels gezien die oa
  trek bianchi verkopen

  en de organisatie spice Roads in chiang mai verhuren en organiseren
  door heel azie perfecte trips
  ik zelf heb veel in het noorden gefietst en geen probleem om veilige en mooie tochten te maken
  en ik neem ieder jaar mijn racefiets gewoon mee in het vliegtuig gaat perfect even info bij de vliegmaatschappijen
  verder in pattaya zit ook een goede fietsenzaak die trek verkoopt
  het beste is gewoon je eigen fiets mee te nemen
  groet Thom en veel fietsplezier

 4. Ruud NK zegt op

  http:\bicyclethailand.com

  Op deze site vind je een hele boel over fietsen in Thailand. Zowel over tochten, als alle goede fietswinkels per provincie. Maar het is niet gericht op vakantiegangers, maar op de Thai. Overigens de site is in het Engels.

 5. Kammenga zegt op

  Twee jaar geleden hebben wij negen weken n Thailand gefietst. Gevlogen op chang mai, toen naar het noorden en terug naar Chang Mai. Ca. duizend km. Daarna naar het zuiden naar Phuket, ca. 3000 km. Geweldig. Eigen fiets in het vliegtuig mee. Alles perfect t gegaan gewoon doen!

 6. PEER zegt op

  Als echte Thailandliefhebber, met méér dan 10.000 Aziatische km in de benen, en je wilt Noord Thailand exploreren, adviseer ik dat je dan bij Etienne Daniëls MOET zijn. Zijn bedrijf ‘clickandtavel’ voorziet je van de beste fietsen, op maat, helm, zijtassen en uitgebreide toermogelijkheden. Of je begeleid- of op je eigen houtje wilt toeren heeft hij de meeste opties, van halve dag tot 10daagse. Klik op zijn site en heb alvast voorpret.hij is al meer dan 20 jaar onbetwist de fietsspecialist van Chiangmai en Noord Thailand.
  Veel fietsplezier

  • Daniel VL zegt op

   http://www.clickandtravelonline.com

 7. Cornelis zegt op

  Ben nu onderweg naar Homestay Chiang Rai, waarvandaan ik de komende week voor de vierde maal met een mountainbike de prachtige omgeving ga verkennen. Een prima manier om veel te zien en eentje waarbij je ook gemakkelijk contacten maakt onderweg. Zeker een aanrader!

  • Cornelis zegt op

   Twee jaar later en intussen woon ik 8 maanden per jaar in de provincie Chiang Rai. Vorig jaar in die 8 maanden hier ruim 8600 km gefietst op een hier nieuw aangeschafte MTB, en ook dit jaar heb ik er vanaf begin vorige maand al weer een paar duizend opzitten. Ik zien negatieve reacties als ‘het is te heet, de wegen zijn slecht, het is levensgevaarlijk’, maar mijn ervaringen (en die van andere farang-fietsers die ik spreek) zijn heel anders. Defensief rijden, altijd bedacht zijn op vreemde manouevres van anderen, is van levensbelang, maar dat is het in het drukke Nederlandse verkeer – en al helemaal op de vaak overbevolkte fietspaden – óók.
   Ik merk dat er in het algemeen best rekening met je wordt gehouden maar, zoals ik al in een reactie las, je moet je je ervan bewust zijn dat je vaak aanzienlijk harder rijdt dan de ‘gewone’ Thaise fietser op het Chinese fietsje met mandje voorop, die niet boven de 10 km/u uitkomt – net genoeg om niet om te vallen. Hou daar rekening mee bij kruisingen en afslagen. De temperatuur hoeft, als je redelijk gezond bent, ook geen probleem te zijn. Voldoende eten en drinken meenemen en onderweg aanvullen, redelijk vroeg starten, goed smeren met een sunblocker (na een uur of 10 ‘s morgens trek ik ook zgn. armstukken aan ter bescherming), helm op je hoofd, en genieten maar. Zo trap ik regelmatig ritjes van 100 km en méér weg, op m’n 72e. Man, wat is dat lekker! Laat je dus niet ontmoedigen of bangmaken, je zou veel missen………

   • Patrick zegt op

    PROFICIAT Cornelis *****

 8. Lung addie zegt op

  Fietsen is, net als golfen, een status geworden in Thailand. Meer en meer zie je groepen fietsers langs de weg. Uitgedost in echt professionele outfit en met fietsen om ” U ” tegen te zeggen. Zelfs hier in Chumphon, een kleine stad te noemen, is er voldoende aanbod wat fietsen, in alle maten en prijsklassen,
  Ik woon niet ver van een uitgestippelde fietsroute, met een 1.5m breed fietspad, langs beide kanten van de weg, de “SCENIC” route welke van Hua Hin langs de kust naar Chumphon leidt en zie dat deze steeds meer en meer gebruikt wordt, zowel door de Thais als door touristen.

  • Nick zegt op

   De goeie fietswinkels in Chumphon zijn dun gezaaid. Ik ken ze allemaal. Een degelijk fiets huren gaat er bijv. al helemaal niet. Daarvoor moet je naar Hua Hin.

 9. Ger zegt op

  Kort, maar krachtig: niet doen!
  1. het is te heet.
  2. de wegen zijn slecht.
  3. levensgevaarlijk; al het verkeer is ondergeschikt aan de auto, en de bestuurders daarvan hebben vaak geen kennis van verkeersregels, en zijn vaak dronken.

  • Ruud NK zegt op

   Ger, wat een onzin. Fietste je wel in Nederland of was je daar ook bang voor? Niets is lekkerder dan een stuk fietsen in Thailand. En vooral als het heet is ontvlucht je zo de warmte. Zorg dat je armen en schouders bedekt zijn, zodat je niet verbrand. Wat menthol poeder op je lijf is ook lekker en koel.
   Afgelopen week heb ik nog een tochtje gemaakt van 78 km. Lekker relaxt, en de Thai let echt wel op de fietsers. Maar bedenk wel, de Thai kan niet inschatten hoe snel je rijdt. En een Thai op de fiets rijdt een stuk langzamer dan de buitenlander. Dus extra opletten bij wegen van links, omdat daar de kans groot is dat je wordt gesneden door achterop komend verkeer.
   Ook in Nederland vallen er slachtoffers onder de fietsers. Angst is de rem voor een gelukkig leven!!!

  • Joost zegt op

   Als het te heet is om te fietsen en de wegen te slecht, dan is een (half) dagje op een fat-tire E-bike van Buzzy Bee Bike in Chiang Mai aan te bevelen.Door de trapondersteuning is het relaxed fietsen en als je een van de ritten in het vlakke land kiest is het helemaal ontspannen. Door de dikke banden is er ruim voldoende veercomfort op de Thaise wegen.
   En wil je toch een zwaardere tocht, kies er dan een in het heuvellandschap ten zuidoosten van Chiang Mai, dan moet je ondanks de trapondersteuning toch nog wat werken.
   Je kunt meer informatie vinden op http://www.buzzybeebike.com

   Veel fietsplezier

   • Joost zegt op

    Zie dat ik had geschreven ten zuidoosten van Chiang Mai, dat moet zijn zuidwesten.

 10. Hans zegt op

  Mijn vrouw en ik hebbeb enkele jaren terug ongeveer 4000 km. In Thailand gefietst.

  Een fantastische ervaring. Alle dagen leven met de Thai. Eten en overnachten wat je tegen komt.

  gelukkig hadden wij prima route boekjes met veel achtergrond informatie bij ons.

  Deze boekjes hadden wij besteld bij AWOL in Hoogland.

  Een echte aanrader.

  Hans Kammenga

 11. Jan Bisschop zegt op

  Bij ons in Leam Mae Phim wordt veel gefietst.Er gaan soms georganiseerde fietsritten door.
  Het grote gevaar is het verkeer en de is lopende honden.

 12. Jan zegt op

  We zijn net terug uit Thailand van een fietsvakantie.

  Dit was de tweede keer en ook nu weer zonder problemen. Eerste keer met ieder een racefiets en de tweede keer met een tandem. Beide keren met een één wielige aanhanger. Fietsen en aanhanger gewoon mee in het vliegtuig. Meestal mag je 30 kg pp meenemen en dat is meer dan voldoende.

  Over het algemeen zijn de wegen erg goed. Als je de route via https://ridewithgps.com uitzet dan heb je streetview tot je beschikking. Je ziet dan hoe de kwaliteit van de weg is. Simpel gratis programma. Wil je offline navigeren dan kost het ca €5 per maand. Ik navigeer gewoon via mijn mobile telefoon. (Thaise simkaart kopen dan kun je gewoon met de gratis versie uit de voeten. Kost ca 600 Bath voor 1 mnd en 4.5Gig)

  Je hebt in heel Thailand Google streetview zelfs de kleinste straatjes.

  Warmte en vooral de RV zijn afhankelijk van tijd van het jaar. Is het erg warm dan moet je vroeg in de morgen gaan fietsen.

  Als je voorbeeld van routes nodig hebt dan kan ik je van dienst zijn.

  Kortom fietsen in Thailand is een aanrader. Je komt dan op plaatsen waar bijna geen toeristen komen. Mensen zijn vriendelijk en behulpzaam

  groet Jan

 13. theoS zegt op

  Denk er wel om dat het volgens de Thaise verkeers wet verboden is om met een fiets op snelwegen e.d. te komen. Dit geldt ook in de stad. Buiten de sois te fietsen is verboden.

  • Cornelis zegt op

   Dat is grote onzin. Op de vluchtstroken langs snelwegen staat zelfs vaak expliciet aangegeven dat fietsers worden geacht op die strook te rijden. Als je met ‘snelwegen’ tolwegen bedoelt is het een andere zaak, daar mag je met de fiets – maar ook met de motorfiets – niet op.

 14. herman69 zegt op

  Fietsen in Thailand, daar wil ik even een woordje over schrijven.
  Ik fiets graag, geef mij een goed gevoel, eerder zelfvoldoening

  Mijn PERSOONLIJKE ervaring, fietsen in Thailand, is zeer teleurstellend.

  Platte banden, Rommel op de weg, honden die liggen te slapen op de weg, uitkijken dat er geen hond
  aan u broek hangt, putten in de weg, zeer goed uitkijken op de weg voor brommer en auto die zich niks
  aantrekken van de tweewieler, als ik in een dorpje fiets komen de kinderen zo maar uit het huis gelopen,
  kippen op de weg, nu deze periode ligt er meer suikerriet op de weg dan asvalt, auto of brommer die
  in de tegen over gestelde richtig rijden en waar u dan nog moet voor uitwijken, en nog van dat meer.
  Zelf al een ongeluk met de fiets gehad, een kerel die kwam uit een zijstraat, bam, een snee onder linker
  oog, hospitaal, dicht naaien, 2800 bathjes meneer, dank u dokter.
  Hier moet men 4 ogen hebben, en een reflex van fomule 1 piloot, en verdomd veel geluk dat u heelhuids
  van u fiets kunt stappen.

  Dat zijn allemaal factoren die mij toch geen aangenaam fietsgevoel geven in Thailand.

  Maar alleeeeeee, ik leer er met leven, zo als veel zaken hier in Thailand.

 15. Somchai zegt op

  Ben fervent fietser.
  In Nederland iedere dag naar het werk en terug (2 * 25 km) met de fiets gedurende 44 jaar,
  Verblijf nu 5 jaar in Thailand, waarvan 2 jaar in Bangkok.
  Ik probeer tenminste 20 km per dag of meer te blijven fietsen en soms langere tochten.
  Heb gekozen voor ‘n wat bredere band (32) in verband met het soms iets slechtere wegdek en ook de
  cassette aangepast om ook de steilste wegen op te kunnen.
  Ja, het is warm, maar door de rijwind blijf je toch (relatief) koel.
  Ben volledig gewend aan het Thaise verkeer en aan het gedrag van honden en vormt voor mij geen probleem.

 16. Enrico zegt op

  Asian Way Of Live (AWOL) heeft een uitgebreid netwerk aan fietsroute in het hele land. ZIJ regelen het meenemen van je fiets met de vluchten, maar hebben op.een paar plaatsen ook huurfietsen. Bijvoorbeeld ophalen in Bangkok en inleveren op Phuket.
  Hun routes gaan over rustige wegen. En in hun routeboekje staan geschikte accommodaties
  http://www.awol.nl

 17. RobHH zegt op

  Een absolute aanrader is Hua Hin Biketours. Ook wel gekend als Tour de Asia.

  De eigenaar is een Amerikaan, Chris. Hij, zijn vrouw en team verzorgen georganiseerde tochten van één dag tot meerdere dagen. Met volgauto’s, lunches en hotels inbegrepen.

  Ook verhuurt hij zijn perfect onderhouden fietsen (type: hybride) al dan niet met eventuele toebehoren.

  Al met al een bijzonder professionele opzet. Steekt met kop en schouders uit boven de concurrentie.

 18. BertH zegt op

  Ik woon in Chiang Mai en doe alles op de fiets. Geen motor of auto. Ik heb dan ook een hele goede fiets. 2 a 3 keer per week klim ik naar doi Suthep. Als je daar vroeg in de morgen of begin van dr avond heen gaat zie je heel veel Thai naar Suthep fietsen.
  Ik heb ook al heel veel meerdaagse tochten ondernomen in Thailand. Ook in Europa, toevallig net onderweg met het vliegtuig naar Lyon om in de Franse Alpen te fietsen en dan op de fiets naar Nederland met een Thaise vriend. Wat de wegen betreft valt het in Thailand goed te doen. Vorig jaar van Nederland naar Rome gefietst. In Italie zijn de wegen stukken slechter dan in Thailand.
  In Chiang Mai zijn goede fietsenzaken en ook verhuurbedrijven. Een vriend heeft een Trek fiets gehuurd bij een Nederlander. Ik weet de nasm helaas niet meer.
  Soms huur ik een motobike en dan merk ik het verschil. Thai laten een fietser veel vaker voor gaan.

 19. Marius zegt op

  Inmiddels zijn er een heleboel mogelijkheden in Thailand om een georganiseerde tocht te boeken (schreeuwend duur) of een goede fiets te huren. Zelf heb ik vorig jaar een tweedehands hybride fiets bij Chris gekocht voor 11.000 THB en ben daarop richting Phuket gefietst. Begin dit jaar de fiets weer terug gefietst naar Hua Hin. Fietsen is prima te doen in Thailand, zolang je buiten de grote steden blijft. Af en toe kom ik andere toeristen tegen die ook deze tochten individueel doen. Enige nadeel is dat je zelf je bagage mee moet nemen. De honden, ja als ze op de weg liggen is het geen probleem, gewoon erom heen fietsen. Wel heb ik schrik van de honden die onverwacht een oprit af komen rennen en in je been proberen te happen. Altijd zorgen dat je nog wat energie hebt om extra aan te zetten. Ik heb alleen ervaring in het fietsen in zuid west thailand, waar je langs de B-wegen en over fietspaden kunt fietsen. De snelwegen probeer ik te mijden. Ik vind het niet prettig dat met name vrachtwagens langs je heen razen. Prachtig de plekken waar je als toerist anders niet gauw komt en de reacties van de lokale bewoners die ook meestal weinig toeristen zien. Ik ga dit als het enigszins kan nog eens doen.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste, gewoon je eigen fiets mee nemen. Heb zelf jaren 30km per dag heerlijk naar mijn
   werk gefietst en daar buiten ook.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website