Wormen kweken op je balkonnetje: ’t kan

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
15 september 2012
Wormen kweken op je balkonnetje

Met wormen valt aardig wat geld te verdienen. Ze vereisen weinig investeringen en met een training van een halve dag weet je al genoeg om wat in het Engels heet een vermiculture boerderij op te zetten.

Nou ja boerderij, aan een ladenkast heb je al genoeg. Koeienpoep als bedje, want daar zijn die wormen gek op. En op seksueel gebied zitten ze niet stil, want 1 worm produceert binnen 2 weken 8 nakomelingen.

De Teetat Farm van Teetat Bamrungsad is één van de vijftig wormenboerderijen in Thailand. Ze kweken en verkopen verschillende soorten aardwormen en verkopen hun bijproducten zoals vermicompost kunstmest en wormthee. Beide aarde-vriendelijk en goed voor de grond. Tezamen exporteren de bedrijfjes jaarlijks voor 2 miljard baht, voornamelijk naar Japan en China.

De populairste wormen die worden gekweekt, zijn de tijgerworm (Eisenia foetida), African night crawler (Eudrilus eugeniae) en de rode worm (Lumbricus rubellus). Ze worden gebruikt als visaas, voer voor siervissen en ingezet voor het maken van compost.

Wormhoopjes bevorderen de groei

Nadat Teetat een graad in elektrotechniek had behaald, werkte hij bij een veevoederbedrijf, maar het boerenbedrijf trok meer. Hij nam ontslag en begon groentes te verbouwen. Zo kwam hij in contact met wormen. Hij merkte dat het gebruik van wormhoopjes de groei bevorderde.

Van het een kwam het ander. Hij volgde een training aan de Kasetsart universiteit, die in 2004 was begonnen het gebruik van aardwormen te promoten. Zo werd Teetat een fulltime vermiculture boer. Zijn boerderij ten westen van Bangkok fungeert nu als trainingscentrum.

Teetat verkocht al 200 wormencondo’s

Teetat doet nog meer dan belangstellenden trainen. Hij verkoopt condo’s voor aardwormen, een stapel plastic lades. Ideaal om op je balkon te zetten, in de achtertuin of de garage. Meer dan 200 zijn er al over de toonbank gegaan. Een ladenkast met vier laden kost 800 tot 2.500 baht per set. De 800 baht-set wordt geleverd met 1.000 wormen, de duurdere met 3.000 tot 4.000 wormen. En dat is dan inclusief een cursus van 3 à 4 uur.

De bovenste laden hebben gaatjes voor de ventilatie en gaatjes voor het afvoeren van de wormthee die in de onderste lade wordt opgevangen. Het is wel van belang de koeienmest zo nu en dan los te maken, anders loopt de temperatuur te hoog op. Ideaal is een temperatuur van 29 à 32 graden.

De marktprijs van wormen varieert. Aardwormen kosten 5 baht per stuk of 5.000 baht per kilo, vermicompost doet 35 à 40 baht per kilo en een liter wormthee 50 baht.

De meesterkweker zelf levert ook nog een speciale kunstmest die voor 7.000 baht per ton geëxporteerd wordt naar Frankrijk en Australië.

[Bangkok Post kan weer eens niet rekenen, dunkt me. Die speciale kunstmest zou dus aanzienlijk goedkoper zijn dan de vermicompost, want die komt op 35.000 à 40.000 baht per ton. Misschien weer eens een nulletje te weinig of wordt bedoeld 7.000 baht per kilo?]

(Bron: Bangkok Post, 11 september 2012)

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Wormen kweken op je balkonnetje: ’t kan”

 1. fransamsterdam zegt op

  Ik ben bang dat er nog wel meer getallen niet kloppen.

  Hoeveel weegt een worm? Ik schat dit – laag – in op 1/3 gram.

  Stel ik koop 3 ladenkasten a 800 Baht met elk 1000 wormen.
  Kosten : 2400 Baht.

  Ik heb nu 3000 wormen, 1 kilo, die ik verkoop.
  Opbrengst: 5000 Baht.

  Winst: 2600 Baht + 1 ladenkast.

  Dit is te mooi om waar te zijn dus is het …. …. .

  In Nederland koop ik in een hengelsportwinkel 1 kilo wormen voor ongeveer 15.- euro.
  Dat gaat in Thailand echt geen 125.- euro opleveren.

  125.- euro komt in de buurt van de kiloprijs waarvoor ik mij in Nederland in een sterrenrestaurant kan laten fêteren.

  Overigens staat er in kranten nog veel meer onzin die je niet kunt narekenen.

 2. Piet zegt op

  http://www.pennworms.com/

  Bij deze leverancier kost een kilo wormen 2.500 baht inclusief verzending, dat scheelt dus al de helft! Als je grotere hoeveelheden koopt kan de prijs vast nog verder omlaag lijkt me.

  Waarom kloppen de cijfers toch nooit als het met Thailand te maken heeft. Of mischien is dat juist het spel om mensen af te zetten? Als die wormen echt zo snel vermenigvuldigen dan lijkt dit me een goede business en dan heb je in Thailand zo hele rijen winkels die wormen verkopen.

 3. fransamsterdam zegt op

  “We sell Worms: a mixture of our three compost worms costs Baht 2,500 per kg plus delivery depending upon your location.”
  Dat betekent volgens mij dat het 2500.- Baht exclusief verzendkosten is.
  Overigens nog steeds een ridicuul bedrag, 62.50 euro, voor een kilo wormen in Noord-Oost Thailand.

  Pak een schop of een riek, steek hem in de grond en sla regelmatig tegen de stok aan.
  De wormen komen vanzelf naar boven. (kunt u gewoon in de tuin proberen, levert geen gevaar op).
  Bij een prijs van 2500.- baht per kilo heeft iemand met een minimumloon van 300.- baht per dag dus 120 gram wormen nodig. Dat heb je in een half uurtje wel bij elkaar hoor.

  • Piet zegt op

   Volgens mij leveren ze gratis als het maar niet te ver weg is. Dan moet je bijbetalen.

   Ik vind het ook veel geld voor wat wormen. Daarnaast kan je de poep voor 60 baht per kg verkopen als vermicast.

   1 worm produceert binnen 2 weken 8 nakomelingen, dat gaat dus erg snel. Na 2 weken zijn het er 9, na 4 weken 72, na 6 weken 576, na 8 weken 4608 etc.

   • Ludo zegt op

    Het verhaal vergeet te vertellen dat het niet alleen een ladenkast kopen is koeienmest er in en het gaat van zelfs.Je zal ook naar vochtigheids graat en licht en temperatuur moeten kijken.Ik spreek uit ervaring ga elke week vissen met zelf in de vrije natuur gevangen rode aardwormen vissen.En geen ene Thai betaald 60 euro voor een kilo wormen om te gaan vissen die steekt ze zelf wel uit de vochtige grond
    Ludo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website