Foto: Pattaya Mail

Hij werd wel de Thaise superpolitieman genoemd: Lt. Gen. Surachate Hakparn, beter bekend onder zijn bijnaam ‘Big Joke’. Je kent hem van de vele acties bij het opsporen en arresteren van buitenlanders, die illegaal aan het werk waren of zonder geldig visum in Thailand verbleven. Het motto van zijn werk was dan ook “Good Guys In, Bad Guys Out”.

De chef van de immigratiepolitie had goede ideeën die expats aanspraken. Zo wilde hij af van de 90-dagen meldingsplicht en een visum voor gepensioneerden met een geldigheidstermijn van 10 jaar invoeren.

Maar het is nogal voorspelbaar geëindigd want het gaat over Thailand, niet voor niets een van de meest corrupte landen ter wereld. En zo werd de ambitieuze Surachate onlangs abrupt overgeplaatst naar een minder belangrijke post.

Zijn verbeten jacht op illegaal in Thailand verblijvende buitenlanders zou de irritatie gewekt hebben van corrupte hoge functionarissen. Althans dat is de verklaring die gegeven wordt in een opinie-artikel van Phuket News: www.thephuketnews.com/phuket-opinion-it-no-joke-71079.php

Wat vinden de lezers van de soap rondom Surachate Hakparn ‘Big Joke’?

18 reacties op “Waarom moest Big Joke het veld ruimen?”

 1. Rob V. zegt op

  Het corruptie argument komt denk ik van achter de toog. Zo las ik op Thaivisa zowel speculatie dat BJ zelf corrupt was als dat hij hoge collega’s hun illegale neven inkomste deed dalen. Maar dan zou je ook verwachten dat men de nieuwe aanpak van de mmigration terug draait om de geldstromen veilig te stellen. Dat is niet het geval.

  Een logischer verklaring vind ik zelf dat iemand in Duitsland er iets mee te maken heeft. Zo schrijft Khaosod dat ‘wegens juridische redenen details uit deze reportage zijn weggelaten’. Zelf censuur vanwegw de wet is veelal vanwege de strenge regels omtrent een bijzonder huis. Maar ook dat blijft gissen, want hoe BJ deze bekende Thaise meneer dan op de teentjes heeft getrapt blijft onbekend.

  Tot nu toe wil men niets over kwijt over het abrupt overplaatsen van BJ naar een inactieve/nieuwe burger functie als adviseur. Prawit (generaal vice premier minister van defensie) zegt de reden niet te weten en dat we het BJ zelf maar moeten vragen. BJ zelf verwijst juist naar de autoriteiten. Niemand wil praten. Die mogen we blijkbaar niet weten. Prawit liet weten dat er geen onderzoek zal worden gestart naar BJ. Dus weten we nog steeds niet het waarom en de bedoeling is dat we het nooit zullen weten.

  Wat de reden ook is, het laat maar weer eens zien dat transparantie en verantwoording ver te zoeken zijn voor mensen in hoge functies en instanties. Tenminste als het de ‘khon die’ , de goede mensen, zo uit komt.

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/04/19/govt-names-replacement-for-big-joke/

  • chris zegt op

   Ik heb al eens vaker betoogd dat het vereenzelvigen van ‘het koningshuis’ met alleen 1 persoon je de mogelijkheid ontneemt om precieser te kijken naar de feitelijke situatie. De rel rond de prinses die voorgesteld werd als nieuwe minister-president bewijst dat nog eens.
   Kritiek op de koning en de koningin, de kroonprins en de regent is verboden maar ook op: “any member of the royal family, royal development projects, the institution of royalty, the Chakri Dynasty, or any previous Thai king. These harsher provisions have been retained to the present day.” (Wikipedia).
   BJ heeft wellicht niet die ene persoon op de tenen getrapt maar wellicht een ander lid.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat uit die alleswetende en ware Wikipedia;

    ‘Kritiek op de koning en de koningin, de kroonprins en de regent is verboden maar ook op: “any member of the royal family, royal development projects, the institution of royalty, the Chakri Dynasty, or any previous Thai king. These harsher provisions have been retained to the present day.’ (Wikipedia).

    Ja, dat is waar. Laat ik er aan toevoegen voor hen die er mee te maken hebben dat niet alleen kritiek verboden en strafbaar is maar ook het spreken van de waarheid. De waarheid gecriminaliseerd.

 2. erik zegt op

  Een andere visie las ik elders; Hakpal (Hakparn) heeft iets te voortvarend gehandeld in de zaak van de gevluchte Saoedische jonge dame die hij vrije doortocht gaf, weg van haar ouders. Hij schoffeerde daarmee een belangrijke handelspartner, luidt het. Het fijne van de zaak komt over 50 jaar wel eens boven drijven, denk ik. Nu sluiten alle hoge uniformen de gelederen……….

  • Rob V. zegt op

   Hakpal? Een L op het eind wordt uitgesproken als een N. Zijn naam is สุรเชษฐ์ หักพาล [Sǒerachêet Hàkphaan]. De meeste media en voor zijn eigen Facebook gebruikt(e) hij ‘Surachate Hakparn’ als transliteratie. Maar er zijn andere spellingen te vinden.

 3. Petervz zegt op

  Volgens Matichon is de reden anders.
  In 2014 vlak na de coup zouden 3 top ex-politie generaal de Junta hebben verzocht Big Joke to onderzoeken ivm smeergeld betalingen door nachtclubs en massage paleizen in het noord-oosten. Big Joke was daar voorheen hoofd van een lokaal politiebureau.
  De Junta weigerde een onderzoek maar regelde zijn overplaatsing naar eerst de toeristen politie en later de immigratie. Om redenen die nog niet dudelijk zijn, kwam de eerdere corruptiekwestie weer boven water drijven en heeft dat nu dus tot zijn ontslag geleid.
  Opmerkelijk is wel dat er geen nader onderzoek wordt gedaan en zelfs geen duidelijke verklaring wordt verstrekt. Big Joke is inmiddels verkast (eh, met vakantie) naar de VS, alhoewel zelf dat niet zeker is.
  Zelf denk ik dat een nader onderzoek zou gaan wijzen naar enkele personen hogerop, en dat hoopt men nu dus te voorkomen, door Big Joke buiten schot te plaatsen.

  Ik hoop voor hem dat de VS minder strikte financiele visumeisen stelt, want zijn pensioen ligt vast nog niet boven de 65,000.- baht per maand.

  • RonnyLatYa zegt op

   Maar 800 000 Baht zal hij wel kunnen ophoesten denk je niet ? 😉

 4. theoS zegt op

  Hij was niet populair bij zijn eigen Immigratie ambtenaren. Toen hij begon met het aanpakken van de zgn visa agents was zijn lot beslist. Hoeveel poen denk je dat er dagelijks binnenkwam via deze agents en via ander smeergeld? Hij werd dan ook door zijn eigen Immigratie ambtenaren flink tegengewerkt.

 5. hendrik zegt op

  Een moedig en een vooruitstrevend man, daar moesten er meer van zijn jammer.

 6. Leo Th. zegt op

  Op de vraag wat ik als lezer van Thailand Blog vind van de soap rondom ‘Big Joke’ is mijn antwoord: ‘helemaal niets’. Aangezien de betreffende overheidsinstantie en de betrokken persoon zelf om hen moverende redenen geen enkele transparantie ten toon spreiden, zoals zo vaak in het (Thaise) politieke klimaat (én daar ook mee wegkomen), bllijft het bij gissen en speculeren. Met het verder verspreiden van geruchten is niemand gediend.

 7. Yan zegt op

  Bekijk de informatie over de bezittingen van de corrupte officieren…je wordt er niet goed van…Elk een SUPER CORRUPT….met rekeningen tot in Singapore…Het zal er niet beter op worden, integendeel…De bevolking kan hier niets tegen ondernemen…de nieuwe koning heeft geen zeggenschap. De hele corrupte handel stijgt met het ogenblik…in het voordeel van de hogere legerofficieren. En wat “immigration” aangaat, die moeten het corrupte geld blijven doorsluizen aan de hogere officieren of ze verliezen hun job…Thailand is passé…het is voorbij…Het toerisme stort ook volledig in, ondanks het fake news….Kom kijken…er zijn minder toeristen…EN er zijn ook meer en meer residents die het land verlaten. Alle verwarde en verwarrende regels, “à la tête du client” doen hier geen goed aan…De ambtenaren vullen de regels in naar eigen goeddunken maar zijn helemaal niet eensluidend….

  • Gerard zegt op

   Geen probleem – er is immers Chinees geld…

  • chris zegt op

   Was het maar zo gemakkelijk, maar dat is het niet.
   Veel hoge militairen en politie-officieren zijn getrouwd met een vrouw uit een rijke familie. Vaak is zij rijker dan hij is. Of zo’n huwelijk gearrangeerd is (vanwege wederzijdse belangen) of werkelijk stoelt op liefde laat ik graag aan anderen over.
   Daarnaast is het krijgen (cq. geven) van dure cadeaus of geld niet verboden natuurlijk. Als ik miljardair was, mag ik een bevriende hoge militair of politicus toch wel 1 miljoen Euro cadeau doen voor zijn verjaardag, of een leuk appartement voor hem kopen? Dat is niet illegaal. Waar het in Thailand aan schort is de transparantie in dit soort zaken. Verplicht een lijstje met roerende en onroerende goederen inleveren is aardig, maar nog aardiger zou zijn als de eigenaar verplicht wordt aan te geven hoe hij aan bepaalde zaken is gekomen.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:

    ‘Veel hoge militairen en politie-officieren zijn getrouwd met een vrouw uit een rijke familie. Vaak is zij rijker dan hij is. Of zo’n huwelijk gearrangeerd is (vanwege wederzijdse belangen) of werkelijk stoelt op liefde laat ik graag aan anderen over.’

    Al die huwelijken moeten uit liefde tot stand zijn gekomen want waarom zou een rijke vrouw anders dan uit echte liefde trouwen met een straatarme soldaat of veldwachter? En vervolgens al haar geld aan hem geven?

    • chris zegt op

     Soms zijn er gevallen in het prive- of zakenleven van de familie van vrouwlief (en al haar familieleden en vrienden) waarin vitamine P(olitie) of Vitamine L(eger) wonderen doen. En voor de toekomst is het dus een soort verzekering.Heet ook wel patronage. Je netwerken op orde maken en houden kost wat…..

    • chris zegt op

     En o ja, dat geld geeft ze helemaal niet aan hem. Nou ja, een klein beetje dan.
     Jij weet als geen ander dat bij een huwelijk iedere partner datgene houdt wat hij/zij inbrengt. Na de huwelijksdatum is al het gekochte gemeenschappelijk bezit. Dus ze geeft maar 50% van dat beetje weg.

 8. Chander zegt op

  Ik heb gemerkt dat het vertrek van BJ toch invloed heeft gehad op de handelswijze van corrupte ambtenaren bij de Immigration.
  Deze ambtenaren passen een vertragingstactiek toe bij visumaanvraag/verlenging.
  Aangeleverde documenten raken onverwachts zoek.
  Er moet nieuwe aangeleverd worden. Ondertussen gaat veel tijd overheen, waardoor de farang in de knel komt te zitten.
  U raadt het al. Tea-money doet wonderen.

 9. RuudB zegt op

  De algemene opvatting onder Thaise vrouwen h.t.l. is dat een een heel grote grap betreft richting betrokkene omdat hij heeft gepoogd illegale geldstromen in en uit van de wat hogere regionen te doen indammen. Dat had hij kunnen weten, dus is het gezegde: een beetje dom!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website