Tips voor succesvol investeren in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
2 maart 2024

Thailand heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van de meer dynamische economieën in de regio. Het land geniet van een gemengde economie die sterk leunt op export, waarbij sectoren zoals automobiel, elektronica, landbouwproducten en toerisme belangrijke bijdragen leveren aan het bruto binnenlands product (BBP).

De Thaise economie heeft een gestage groei doorgemaakt, gedreven door zowel binnenlandse als buitenlandse investeringen, hoewel het ook gevoelig is gebleken voor externe schokken, waaronder de wereldwijde financiële crisis en recentere uitdagingen zoals de COVID-19 pandemie.

De Thaise regering heeft buitenlandse investeringen actief aangemoedigd en biedt diverse stimulansen, waaronder belastingvoordelen, vereenvoudigde bedrijfsregistratieprocessen en speciale economische zones die zijn gericht op het aantrekken van buitenlandse directe investeringen. Deze beleidsmaatregelen hebben bijgedragen aan het creëren van een gunstig investeringsklimaat voor buitenlanders, die vooral actief zijn in sectoren zoals onroerend goed, toerisme en de productie.

Toch kent investeren in Thailand zijn uitdagingen, waaronder politieke instabiliteit en een zekere mate van bureaucratie die het zakendoen kan compliceren. Desalniettemin blijft het land aantrekkelijke investeringsmogelijkheden bieden, vooral voor diegenen die bereid zijn de lokale markt te begrijpen en zich aan te passen aan de Thaise zakencultuur. De groeiende middenklasse en de strategische positie van Thailand als een handels- en logistiek knooppunt in Zuidoost-Azië bieden verder potentieel voor bedrijven die op zoek zijn naar uitbreiding in de regio.

De financieel-economische positie van Thailand, gecombineerd met overheidsinspanningen om investeringen aan te trekken, maakt het land tot een boeiende bestemming voor buitenlandse investeerders. Het is echter belangrijk om een grondige due diligence uit te voeren en lokale partnerschappen te overwegen als sleutel tot succesvolle ondernemingen in dit dynamische en veelbelovende land.

Investeren in Thailand

Thailand biedt diverse investeringsmogelijkheden, die elk hun eigen potentieel rendement en risico’s met zich meebrengen. Hieronder volgt een uitgebreid advies, inclusief voorbeelden, mogelijke rendementen, voordelen, nadelen, en tips voor goede investeringsmogelijkheden in Thailand.

Voordelen van investeren in Thailand

 • Sterke economische groei: Thailand heeft een van de meest dynamische economieën in Zuidoost-Azië, met een goed ontwikkelde landbouwsector, een groeiende industrie en een bloeiende toeristensector.
 • Strategische locatie: Gelegen in het hart van Zuidoost-Azië, fungeert Thailand als een gateway naar de Mekong-regio en heeft het sterke handelsrelaties met China, India en de ASEAN-landen.
 • Overheidsstimulansen: De Thaise overheid biedt diverse stimulansen voor buitenlandse investeerders, inclusief belastingvoordelen, niet-tarifaire ondersteuning, en speciale economische zones.

Nadelen van investeren in Thailand

 • Politieke instabiliteit: Thailand heeft een geschiedenis van politieke onrust en coups, wat een risicofactor kan zijn voor investeerders.
 • Corruptie: Hoewel er verbeteringen zijn, blijft corruptie een uitdaging in Thailand, wat de bedrijfsvoering kan compliceren.
 • Concurrentie: De markt kan zeer competitief zijn, vooral in sectoren als toerisme en exportgeoriënteerde industrieën.

Investeringsmogelijkheden en tips

 • Onroerend goed en vastgoedontwikkeling: Met een groeiende middenklasse en een bloeiende toeristensector biedt vastgoed, vooral in toeristische gebieden zoals Phuket, Bangkok, en Chiang Mai, aantrekkelijke investeringskansen. Potentiële rendementen variëren afhankelijk van locatie en type vastgoed, maar kunnen aanzienlijk zijn.
 • Toerisme-gerelateerde bedrijven: Van hotels tot restaurants en toeristische attracties, investeren in de toeristensector kan lucratief zijn, vooral in populaire bestemmingen.
 • Landbouw en voedselverwerking: Thailand is een grote exporteur van landbouwproducten. Investeringen in duurzame landbouwtechnieken of voedselverwerkingstechnologieën kunnen zowel lokale als internationale markten bedienen.
 • Technologie en start-ups: De technologiemarkt in Thailand groeit, met kansen in fintech, e-commerce en medtech. De overheid ondersteunt innovatie via incubators en investeringsfondsen.

Tips voor succesvol investeren in Thailand

 • Doe grondig onderzoek: Begrijp de lokale markt, wetgeving en cultuur.
 • Netwerken: Bouw relaties op met lokale partners en investeerders.
 • Navigeer door de bureaucratie: Wees bereid om te navigeren door de soms ingewikkelde bureaucratie in Thailand, met name bij het opzetten van een nieuw bedrijf.
 • Focus op duurzaamheid: Investeringen die de lokale gemeenschap ten goede komen en milieuvriendelijk zijn, worden steeds belangrijker.

Investeren in Thailand kan aantrekkelijk zijn door de combinatie van een groeiende economie, strategische locatie en overheidsondersteuning. Echter, zoals bij elke investering, is het cruciaal om de risico’s zorgvuldig af te wegen tegen de potentiële beloningen en een gedegen due diligence uit te voeren.

3 reacties op “Tips voor succesvol investeren in Thailand”

 1. Arno zegt op

  Advies, als er iets betaald moet worden, vertrouw niemand! Ga altijd zelf mee en hou je geld in eigen hand, want helaas zal je niet de eerste zijn die geld meegeeft aan iemand om iets voor je te gaan kopen, dat die persoon vertrekt en zie je die nooit weer en je geld ook niet, of ze komen terug zonder de door jou bestelde materialen, maar je geld is foetsie en dan zijn het grootmeesters in dommertje spelen ,naar elkander wijzen en hoe je het wend of keert, je hebt geen materialen en naar je geld kan je fluiten!
  Wees ongelooflijk alert op je geld en blijf er zelf bij!

  Gr. Arno

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Arno, lees het bovenstaand artikel nog eens aandachtig.

  ‘Investeren’ is toch heel iets anders dan ‘er moet iets betaald worden’? Kijk onder de tips: doe grondig onderzoek’ en dat is echt iets anders dan een pak bankjes meegeven aan iemand. Jij hebt het over een ervaring van, nou, misschien van jezelf en dat was mogelijk een teleurstelling?

  Een investering gaat per bank en niet cash. O, dan kun je evengoed nog bedonderd worden hoor maar daarvoor zijn er de goeie tips hierboven. En natuurlijk lopen er ook in Thailand boefjes rond die profiteren van anderen. Iemand zei me ooit :’Een klein vermogen opbouwen in Thailand? Dan investeer je een groot vermogen en je zet er een Thai aan…’ Daar zal best een kern van waarheid in zitten maar heus, niet iedereen is een rotte appel.

 3. Chris zegt op

  Ik mis het grootste nadeel van invetsren in thailand: het absolute gebrek aan gekwalificeerd personeel.

  Naast de uitermate geringe werkeloosheid (officieel nog geen 1 %) hetgeen een oververhitte economie betekent (of zit het anders in elkaar?????) is er aan goed personeel niet te komen. De afgestudeerde academici zijn niet meer dan Europese middelbare school leerlingen en hun Engelse taalvaardigheid en probleemoplossende kwaliteiten ver beneden peil.
  Investeren leuk, maar je zult alles zelf moeten doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website