Theeplantages in Thailand (+video)

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
5 maart 2018

Wereldwijd kunnen we constateren dat de consumptie van thee de laatste jaren enorm is toegenomen en dat de bierconsumptie stagneert.

China neemt met een productie van ongeveer anderhalf miljoen ton thee een derde van de wereldproductie voor haar rekening met als goede tweede India met bijna een kwart van het totaal. Kenya en Sri Lanka nemen de plaatsen drie en vier in met Turkije op plaats vijf. Thailand missen we in de top tien van producerende landen.

Van opium naar thee

Hoewel de marktaandelen van de belangrijkste theeproducerende landen nauwelijks aan grote schommelingen onderhevig zijn, kunnen we constateren dat de in het noorden van Thailand gelegen theeplantages zich aardig ontwikkelen. Op de tegen de berg gelegen gronden floreren de uit Taiwan afkomstige theestruiken uitstekend. De voormalige opiumvelden, ooit gelegen tegen de hellingen van de zo bekende Gouden Driehoek, hebben zo’n twee decennia geleden plaats moeten maken voor de productie van groente, fruit en niet te onderschatten thee.

Vanwege de benoeming tot Thai Royal Project en niet in geringe mate door de vakkennis van de Chinese etnische bevolking nam de theeproductie in dit meest noordelijk deel van het land een grote vlucht. Met een jaarproductie van tweehonderd ton en 28 hectare theestruiken staat het gebied weliswaar in de schaduw van de grote productielanden maar kwalitatief bezien teelt men excellente thee en kan men met alle andere grotere producenten wedijveren.

De plantages zijn naar internationale maatstaven klein tot middelgroot van omvang en liggen allemaal op minimaal 1200 meter hoogte. De Mae Salong berg is 1800 meter hoog.  Groene- en Oolong thee zijn de meest verbouwde theesoorten.

Doi Mae Salong

De kleine plaats Doi Mae Salong vormt het centrum van de thee en ligt midden in een van de allermooiste gebieden van Thailand. Je hoeft echt geen fervente theedrinker te zijn om hier je hart op te halen en te genieten van wellicht het mooiste stukje Noord-Thailand.

Eigen vervoer is het meest praktisch, maar vanuit Chiangrai kun je met de bus naar Ban Basang waar vandaan zogenaamde songtaews naar Mae Salong rijden. De plaats heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden C.

De nachttemperatuur is laag en overdag is het warm waardoor de theestruiken slechts langzaam groeien. Een ideale situatie voor de aromavorming in de  blaadjes van de theestruik. Wil je echt iets meer weten over de vele theesoorten, het plukken en de verdere bewerking, las dan een of enkele dagen in en bezoek de fabriekjes waar de thee verder wordt bewerkt.

De bevolking van Mae Salong bestaat hoofdzakelijk uit Chinezen. Na de culturele revolutie en Mao Tse Tung’s overwinning sloegen de soldaten van generaal Chiang Kai Shek in 1948 op de vlucht voor het communistisch regime en een deel van hen belandde onder andere in Mae Salong.

De 101 theeplantage

Het meest bekend is de 101 Tea Plantation. Naast Mae Salong bezit men ook plantages in China en Taiwan. De onderneming werd in 1901 in Taiwan opgericht door de familie Tsai. De theestruiken rond Mae Salong zijn voornamelijk van daar afkomstig.

Mae Salong verlatend richting Chiangrai zie je de plantage van deze onderneming aan je linkerzijde. Stop hier even en wandel een stukje naar boven. De lange onafgebroken rijen met theestruiken liggen als het ware tegen de glooiende berghellingen gedrapeerd.

Bekijk dan even hoe de blaadjes met de hand worden geplukt en daarna weet je waarom de kleine blaadjes aanmerkelijk duurder zijn dan de grotere exemplaren. Het bij ons zo bekende theezakje is een restproduct waarvoor de echte kenner zijn neus ophaalt. Echte thee, dat zijn blaadjes. Ter geruststelling: in Mae Salong bevinden zich meer dan voldoende gelegenheden waar je behalve thee ook een blonde pint kunt bestellen.

Video: Exploring Chiang Rai’s Tea Country – Doi Mae Salong

Bekijk hier de video:

2 reacties op “Theeplantages in Thailand (+video)”

  1. Lung Hans zegt op

    Heel interessant om wat meer over thee te leren en ook de video is leerzaam. Ik heb nooit geweten dat er zoveel behandelingen nodig zijn alvorens thee te kunnen drinken.

  2. Jan Bisschop zegt op

    Ben er gisteren geweest,met verteren uit Chang Mai.
    Heel mooi en lekkere the.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website