Thailand heeft een afvalprobleem, de verwerking van huisvuil schort aan vele kanten. Dagelijks produceren Thai per persoon gemiddeld 1,15 kilo afval, in totaal 73.000 ton. In 2014 had het land 2.490 stortplaatsen, waarvan slechts 466 behoorlijk beheerd worden. Meer dan 28 miljoen ton afval wordt niet verwerkt en verdwijnt in kanalen en op illegale stortplaatsen.

in Bangkok Post valt te lezen dat de situatie in Bangkok nijpend is. Er ligt troep op straat en op elk stuk braakliggend grond wordt afval gedumpt. Ook de kanalen worden gebruikt als stortplaats. Dat zorgt voor grote problemen bij regen. Kanalen en stuwen raken verstopt en zo ontstaan overstromingen. Bij een verstopte stuw in Bangkok lag voor vijf ton aan huishoudvuil en zelfs grofvuil, zoals matrassen en meubilair.

Het kabinet beschouwt afvalverwerking als een belangrijk speerpunt maar tot echte daadkracht komt het niet. Meestal blijft het bij plannen, die verzanden in bureaucratie. Volgens Bangkok Post moet er een gedragsverandering bij de Thai komen. Tot nu toe bleken goedbedoelde initiatieven het niet te halen. Een voorbeeld daarvan is de poging van grote winkelcentra om het gebruik van plastic tassen te beperken, dat werd al na een paar maanden opgegeven.

De krant is van mening dat de Thaise overheid zich meer moet richten op een verandering van het gedrag bij de bevolking dat werkt beter dan ambitieuze plannen die in een bureaulade blijven liggen.

23 reacties op “Thailand komt om in eigen huisvuil”

 1. Daniël M zegt op

  Oei oei oei… Het gedrag van de Thai veranderen? Dat zal dan neerkomen op een totale heropvoeding!

  Laten we eens kijken naar de foto die dit artikel illustreert: afval op het water, huizen aan het water,… Als je bedenkt dat aan de andere kant enkel een smalle soi is, langswaar je die huizen kunt bereiken, dan zie je al een probleem: wellicht kan daar geen vuilniswagen door… Dat heb ik ook in Bangkok gezien vanop een busboot (of bootbus?) in een kanaal dwars door de stad…

  Over dit onderwerp kan veel gezegd en geschreven worden. Ik mijn antwoord ga ik niet dieper in dit onderwerp. Maar het probleem ligt zowel bij de bevolking als bij de verantwoordelijke politici.

  Toch wil ik mijn antwoord afsluiten met een positieve noot: bij mijn schoonouders in een dorp in de Isaan worden plastic flessen (en ander plastic) niet samen met het ‘gewone’ huisvuil weggegooid.

  Het kan volgens mij – helaas – nog heel veel jaren duren voor deze problemen opgelost zullen worden…

  Zullen de Thaise politici hierop ook reageren met de Thaise versie van ‘Wir schaffen das’?

  • ruud zegt op

   Dat die plastic (water)flessen in Isan niet samen met het andere afval worden weggegooid, verbaast me niets.
   Ik dacht eerst dat de buurthonden regelmatig in mijn vuilnisbak aan het graven waren en alles ernaast gooiden.
   Later bleek het een Thai (niet helemaal meer bij de tijd door jarenlang teveel drank) te zijn die de plastic flessen opgroef.
   Ik gooi ze dus nu maar naast de vuilnisbak.
   Ze liggen er toch nooit erg lang.

   • John Chiang rai zegt op

    De plastic flessen worden niet weggegooid omdat velen deze flessen opnieuw verkopen aan z.g.n. opkopers,die ze voor een paar thaibath per kilo afkopen.

 2. Jaap zegt op

  De “gewone thai” zal iets van waarde (plastic flessen, karton. blik etc) niet snel weggooien. Dit is makelijk te verkopen en op maandbasis is er toch een leuke cent te sparen.

  Persoonlijk vind ik het ook lastig om van “grof vuil” af te komen, er is hier bij ons niet zo iets als een vuilstort of milieupark waar je het kunt brengen en d egewone vuilniswagen neemt het niet mee (of ze moeten het kunnen gebruiken/verkopen)

 3. John Chiang rai zegt op

  Wat ik aan de meeste Thai niet goed begrijp,ze zijn haast allemaal erg trots op hun land,terwijl ze dit land zelf degraderen in een vuilnisbelt. Bij de meeste supermarkten wordt het gekochte verdeeld over talrijke plastic zakjes en tassen,terwijl met een beetje omdenken meer als de helft van deze verpakkingen overbodig was. Sinds mijn Thaivrouw in Europa woont,en iedere plastic tas betalen moet aan de kassa,neemt ze of een tas van thuis mee,of gebruikt de plastic tas van de supermarkt zolang opnieuw,tot hij uit elkaar valt.

  • Thallay zegt op

   wat ik van de farang niet begrijp dat ze zo slordig omgaan met hun safval en dat verwijten aan de Thai.
   Ik heb er geen enkele moeite mee van mijn afval af te komen.Plastic en glas gaan naar een sloeber die er blij mee is., er zelfs van leeft. En voor grof vuil is ook altijd iemand te vinden. In Nedereland moest ik er voor betalen om het kwijt te raken, hier willen zij er nog wt voor geven.Wat een weelde.

 4. Ronald zegt op

  Er zijn dus blijkbaar zo’n 2500 -legale-stortplaatsen in Thailand. Kan iemand mij zeggen of een dergelijke stortplaats ook in Hua Hin of omgeving te vinden is.

  • Ginette zegt op

   Dat weet ik niet maar in samui is het erg wat de Thai betreft Al’s op de brommer rijden dumpen is alles langs de wegen

  • Kareltje Siam Hua Hin zegt op

   Jawel, ook in Hua Hin is een stortplaats. Is te bereiken via Soi 112 … Nong Thamniap area.

 5. rudy zegt op

  Hallo.

  Niet alle Thai hebben die mentaliteit, mijn vriendin gaat tweemaal per dag naar de grote afvaltonnen hier, en glazen flessen en plastiek gaan apart. Je ziet hier in de soi waar wij wonen in Pattaya nergens huisvuil op de straat liggen. Zelfs in de andere soi’s waar ik kom zie je nergens zwerfvuil, enkel ’s avonds op second road, maar dat is de volgende morgen weg. Het is natuurlijk duidelijk dat vele Thai zich daar niet aan storen, en dat is het grootste probleemals op het strand, Thai laten daar geen afval achter, want ze komen er niet, maar de toeristen, heb ik vaak genoeg gezien
  Het kan ook anders in Thailand…

  mvg Rudy.

 6. Aad zegt op

  Nou hier in de buurt van korat heb ik ook nog nooit een vuilniswagen gezien !
  Iedereen verbrand hier zijn afval
  En idd karton glas plastic oud ijzer daar komt altijd iemand voor langs en die koop het

  • Ger zegt op

   Nou hier in de buitenwijken van Korat , in mijn mooie Moo Baan en anderen, komen ze 2 per week het huisvuil gratis ophalen. Met een vrachtwagen.
   Er kan dus prima van worden geleefd van de opbrengst van de afvalscheiding.
   En 1 x per week wordt overig afval, snoei en tuin afval en meer opgehaald.
   Zelf zet ik alle lege plastic flessen apart voor een Thaise vriend en daarnaast verzamel ik karton en dergelijke en biedt het apart aan.

   Vuilophaal bij mij is beter dan in Nederland zelfs; daar duurt het 2 weken voordat je container wordt geledigd en mag je niet meer dan je container aanbieden.

   • theoS zegt op

    Bij mij in de soi duurt het zo lang voordat de vuilniswagen langs komt dat garbage gewoon over straat ligt te slingeren. Open oude 200 liter olievaten als afval tonnen. Door de garbage collector daar neer gezet. Deze tonnen staan overal. Dan eerst regen en dan zon en dan de stank. En dat vind jij beter dan in Nederland? Thailand moest zich schamen zoals het met het milieu omspringt.

 7. Sjaak S zegt op

  Tja, wij zijn dan ook een van die mensen die hun vuil scheiden: plastic, glas en papier wordt bij ons in grote tonnen bewaard, die we dan om de twee, drie maanden naar de plaatselijke verwerker brengen. Voor al dat “vuil”, waar je in Nederland bij een miljeupark moet betalen om het kwijt te kunnen, krijgen wij hier altijd rond de 100 baht voor…. dat wordt dan meteen omgezet in een lekker ijsje bij de 7/11.
  Tuinafval? Ik heb twee grote tonnen uit cementen ringen achter in de tuin en daar gooi ik alle tuinafval in. Als de bakken vol zijn gooi ik er een beetje 91 overheen en steek het in brand. Twee dagen later is er nog maar een bodempje over…
  Zo ook met schillen en andere biologische resten.
  Eten dat over is en niet door ons gegeten wordt, gaat naar een kommetje bij onze vuilnisbak, waar onze twee buur-honden, Muhan en Yoeng-Young zich iedere dag op verheugen en onze voordeur van onbekenden vrij houden…
  Blijft er altijd nog een rest over…dat moet dan maar in de vuilniston, die ons per jaar 350 baht kost!

  Het kan dus wel….

  • bona zegt op

   Bij ons vrijwel identiek. Gewoon even toevoegen dat veel oneetbare keukenafval, dienstig kan zijn als bemesting voor bloemen, planten en groenten, en dat de aanschaf van een of twee boodschappentassen, een hoop nnutteloze plastic zakjes kan besparen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Tuinafval – Is composteren geen betere oplossing dan het 2 dagen laten branden ? Kan dan toch ook in de tuin nadien.

 8. Frank Derksen zegt op

  Thailand is een heel mooi land maar helaas is er nog geen vuilnisverwerkingsproces zoals we dat in Nederland kennen.
  Ik hoop echt dat de regering dit als een prioriteit stelt, zodat het ook een positieve uitwerking heeft voor inkomsten uit tourisme en voor leefbaarheid voor de thai zelf. ik doe mn best om mijn thaise familie bewust te maken maar dat kost tijd.
  Ze zijn nog niet zover hier maar dat komt uiteindelijk later hopelijk goed.
  Uiteindelijk komt het goed.

 9. Emthij zegt op

  Afgelopen vakantie zag ik in de Isaan en in het hoge noorden, in de kleine dorpen, zwarte metalen bakken voor iedere voordeur staan. Ik dacht dat deze bestemd waren voor het zelf verbranden van afval en dat dan eens in de zoveel tijd de as wordt opgehaald. Klopt dit?

  • Theoweert zegt op

   Die zwarte metalen bakken zijn geen metalen bakken maar van rubber gemaakt. Dus verbranden kan niet maar hoe het met de vuilophaling is weet ik niet.

   Is Kantharalak wordt in de wijk wel meerdere malen per week het vuil opgehaald wat we in blauwe tonnen moeten doen. Wat er naast gedropt wordt dat wordt niet mee genomen.

   Dus wat groter groenafval en andere dingen is een probleem, maar mijn vriendin weet vaak wel iemand die het gratis komt ophalen.

 10. Danzig zegt op

  Toen ik aan de bazin van mijn condo vroeg waar ik mijn glazen flessen kwijt kon was het antwoord: “doe ze maar bij de rest van het afval”. Hier in Narathiwat wordt het afval dus absoluut niet gescheiden. Waar de stranden tot de mooiste van Thailand zouden kunnen behoren, worden vele ontsierd door grote hoeveelheden (plastic) troep. Zo wordt het natuurlijk nooit wat met het toerisme.

 11. Robert48 zegt op

  Nou beste Emthij je zal je wel vergist hebben had je goed gekeken dan zijn die bakken van Rubber gemaakt van autobanden.
  Die zijn niet voor afval te verbranden die rubberen bakken.heb ook zo,n bak hier en de buren allemaal ook zo,n zwarte bak.
  Je hebt ze ook in groen die bakken geverfd dan ben eens gestopt in de buurt van Kalasin daar maken ze die bakken.
  DUS Emthij ze zijn niet van metaal maar van Rubber.

 12. simon borgers zegt op

  Waar ik woon wordt ook geen vuil opgehaald overal rotzooi en enige kilometers verderop een illigale vuilnisbelt.En dan dat afval verbranden doen de Thai hier vooral dat plastick stinkt erg en is zeer slecht ook voor de kinderen die er dan de rook daarvan binnen krijgen heb al enkele malen er wat van gezegd maar dat helpt niks het vuil ophalen kost bijna niets maar voor deze dorpen is het te duur zeggen zij.

 13. RonnyLatPhrao zegt op

  In onze Soi worden de vuilnistonnen/bakken een keer per week geleegd (Bangkapi).
  Geleegd, en niet opgehaald, is hier wel het juiste woord, want er ligt meer op straat nadat de vuilniswagen is langsgeweest dan in de vuilniswagen zelf.

  Gedurende de week komen er regelmatig mensen in de tonnen/bakken rommelen om te kijken of er niks bruikbaars meer in ligt.
  Als laatst heb je dan de vuilnismannen die ook nog eens sorteren, als ze nog wat vinden dat geld opbrengt tenminste, alvorens het definitief in, of naast de vuilniswagen gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website