Volop in het nieuws deze week is de Franse Charles Sobraj, beschuldigd van het doden van ruim 20 westerse rugzaktoeristen onder wie twee Nederlanders in de jaren 70. Hij namelijk na 19 jaar vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in Nepal, waar hij levenslang uitzat voor de moord op een Amerikaanse en Canadese backpacker, in 1975. Heel veel nieuwsmedia, waaronder Bangkok Post, Algemeen Dagblad en enkele Engelse kranten brengen het verhaal weer tot leven.

Sobhraj bekende twaalf mensen te hebben vermoord maar is in verband gebracht met 24 moorden in Thailand, Nepal, India, Afghanistan, Turkije, Iran en Hongkong. De Thaise politie vaardigde in 1976 een arrestatiebevel tegen hem uit voor de moord op zes vrouwen. Hun lichamen waren op stranden in Pattaya gevonden, telkens gekleed in een bikini wat hem de bijnaam ‘bikini-moordenaar’ opleverde.

De Amerikaanse journalist Thomas Thompson schreef de bestseller Serpentine over de seriemoordenaar. De ‘slangachtige’ manier waarop Charles Sobraj van identiteit wisselde en politie en justitie telkens om de tuin wist te leiden, verklaart ook de titel van de op hem gebaseerde hitserie van BBC en Netflix: “The serpent”.

Die serie The Serpent heeft op Thailandblog destijds ook veel aandacht gekregen, om te beginnen met hetgeen de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Bangkok, Kees Rade, in zijn maandelijkse blog in juli 2019 schreef:

“Verder had ik de afgelopen weken twee bijzondere bezoeken, allebei gerelateerd aan een geruchtmakende episode in de geschiedenis van Zuidoost-Azië. Allereerst kregen we begin juli een forse delegatie langs van vertegenwoordigers van de BBC en Netflix. Zij wilden onze compound bezoeken om een idee te krijgen van de omstandigheden, waaronder in 1975 een jonge Nederlandse diplomaat op de ambassade had gewerkt. Deze diplomaat, Herman Knippenberg, had namelijk een belangrijke rol gespeeld bij de aanhouding van Charles Sobraj, een van de meest beruchte massamoordenaars van de moderne geschiedenis. Sobraj wordt verdacht van het vermoorden van zeker 12, en misschien zelfs 24 jonge westerse toeristen die door Zuidoost-Azië reisden. Hij heeft in diverse landen in de gevangenis gezeten, is ook een paar keer ontsnapt, en zit op dit moment vast in Nepal.

Het levensverhaal van deze Sobraj is dermate intrigerend, dat BBC en Netflix besloten hebben er een documentaireserie over te maken. Ze zijn al sinds 2014 bezig met het verzamelen van materiaal en het interviewen van de belangrijkste actoren. Ze overwegen op het moment niet om in onze compound te filmen, maar vonden het wel nuttig om de sfeer te proeven.

Van hen vernam ik dat Herman Knippenberg zelf, die tegenwoordig in Nieuw-Zeeland woont, op dat moment ook in Bangkok was. Uiteraard heb ik hem meteen uitgenodigd, en op 23 juli hebben we uitgebreid over deze bijzondere periode gesproken. Het was uitermate boeiend om uit de eerste hand te vernemen hoe het dankzij zijn intensieve speurwerk en vasthoudendheid mogelijk is geweest om Sobraj te verbinden aan een aantal moorden, waarbij hij niet altijd werd aangemoedigd door zijn superieuren en ook van de kant van de Thaise politie weinig medewerking kreeg, om het maar zacht uit te drukken. Ik ben erg benieuwd naar de documentaire zelf!”

Toen de serie in 2021 werd uitgezonden stonden deze twee uitgebreide verhalen op Thailandblog:

https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/hoe-een-nederlandse-diplomaat-in-thailand-een-seriemoordenaar-ontmaskerde

https://www.thailandblog.nl/agenda/kijktip-netflix-serie-over-twentse-diplomaat-die-seriemoordenaar-ontmaskerde

Best interessant om te lezen en uit te zien naar een herhaling van de serie!

2 reacties op “Seriemoordenaar Charles Sobraj (The serpent) vrijgelaten in Nepal”

  1. fredie zegt op

    onbegrijpelijk dat zoń man uberhaupt nog vrij komt

  2. RonnyLatYa zegt op

    Als je wil weten hoe hij er nu uitziet.

    https://www.hln.be/buitenland/vrijgelaten-franse-seriemoordenaar-the-serpent-ik-ben-onschuldig~a5e464


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website