Rohingya bevolking op de vlucht

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
25 september 2020

(Sk Hasan Ali / Shutterstock.com)

De laatste jaren komen de trieste verhalen omtrent de vervolging van de Rohingya met name in Myanmar via de media steeds meer los. Op Thailandblog kon je in mei 2015, dus ruim vijf jaar geleden, al een aantal verhalen erover lezen.

De Rohingya betreft een etnische groep met een wereldwijde bevolking tussen anderhalf en drie miljoen mensen. De meesten van hen wonen in Rakhine, een provincie in het westen van Myanmar, aan de grens met Bangladesh en vormen daar een staatloze moslimminderheid.

Uit angst voor geweld vluchtten in augustus 2017 honderdduizenden van hen naar de vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh. Inmiddels verblijven daar rond een miljoen van hen. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie is meer dan de helft minderjarig en 42% zelfs jonger dan 11 jaar.

Myanmar blijft genocide, waarvan het land wordt beticht, ontkennen en schuift de schuld in de schoenen van de Rohingya. Zij zouden -volgens de zienswijze van de Myanmarese overheid- zelf schuldig zijn aan de opstanden in 2017 waardoor de militairen wel moesten ingrijpen. Daarbij kwamen naar schatting 20 duizend bewoners om het leven, werden dorpen verwoest, vrouwen en kinderen verkracht en de Rohingya bevolking het land uitgedreven. Het geweld bracht een stroom van honderdduizenden vluchtelingen naar Bangladesh op gang. Anno 2020 zijn er voor het eerst bekentenissen geregistreerd van twee gedeserteerde militairen die bekennen dat zij met hun eenheid, in opdracht van kolonel Than Htike, Rohingya-dorpen aanvielen, inwoners hebben gedood en dorpen platgebrand.

Vanwege de etnische zuiveringen die het leger pleegde op de Rohingya kwam Aung San Suu Kyi in opspraak. Sinds 6 april 2016 is zij de State Counsellor of Myanmar, te vergelijken met de functie van minister-president, dus hoofd van de regering. In december 2019 verdedigde zij het handelen van de junta in haar land bij het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis in Den Haag. Volgens haar zeggen hebben slechts enkele uit de hand gelopen anti-terreuracties plaatsgevonden die Myanmar zelf afhandelt.

(Sk Hasan Ali / Shutterstock.com)

Toch wel vreemd als je bedenkt dat deze nu 75-jarige dame voorheen in Myanmar de leidster was van de beweging voor mensenrechten en democratie en in 1991 de Nobelprijs voor de vrede en vele andere internationale onderscheidingen ontving. Het leger is in aanzienlijke mate onafhankelijk van de burgerregering en kan door burgerlijke rechtbanken niet ter verantwoording worden geroepen. Je kunt je daarbij dus afvragen hoe mevrouw Suu Kyi denkt dit te kunnen afhandelen.

Er bestaan enkele theorieën omtrent de herkomst van de Rohingya:

 1. het betreft een autochtone bevolking die al generaties lang in de Birmese staat Rakhine wonen.
 2. het zijn migranten die oorspronkelijk in Bangladesh leefden en tijdens de Britse overheersing (1824-1948) naar Myanmar zijn gemigreerd. De Birmese overheid hangt de tweede lezing aan en ziet hen als illegale immigranten uit Bangladesh en daarmee als ongewenste vreemdelingen. Daardoor zijn de meesten van hen nu staatloos. Honderdduizenden Rohingya-moslims zijn de afgelopen jaren het boeddhistische Myanmar ontvlucht, uit angst voor uitbuiting, moord en verkrachting

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen Japanse troepen Birma, het tegenwoordige Myanmar, binnen dat destijds onder Brits koloniaal bestuur stond en moest het Britse leger zich uit het land terugtrekken. Daarna ontstond een fikse ruzie tussen de Birmese pro-Japanse boeddhisten en de islamitische Rohingya. Waar geloof en politiek al niet toe kan leiden! En om dat nog even te staven: in maart 1942 werden ongeveer veertigduizend Rohingya moslims vermoord door anti-Britse onafhankelijkheidsstrijders. Ja, dat kon Allah blijkbaar niet verkroppen en gaf meteen toestemming tot een wraakactie waarna twintigduizend boeddhistische Arakanen door de Rohingya enkele reis naar het hemelse walhalla werden verwezen.

De strijd gaat verder

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog wilden de Rohingya de door hen bewoonde gebieden samenvoegen met het tegenwoordige Bangladesh, destijds nog Oost-Pakistan geheten. Daarmee schopte men tegen het zere been en de opstand werd genadeloos door het Birmese leger neergeslagen. We belanden in de tachtiger jaren als het Birmese leger de Operatie Dragon King in zet om de burgers in het noorden te registreren en daarmee ‘buitenlanders’ wil verbannen. De operatie begon op 6 februari 1978 en in een tijdsbestek van drie maanden vluchtten meer dan 200.000 Rohingya moslims naar Bangladesh. Immigratie en militairen werden door de Rohingya beschuldigd van het met geweld verdrijven door intimidatie, verkrachting en moord.

Anno 2020

We kennen de verhalen omtrent vluchtelingen die met kleine bootjes vanuit Bangladesh de zee op gaan om hun geluk elders in Azië te vinden. Volgens de statistieken wonen momenteel 100.000 van hen in Thailand, 200.000 in Pakistan, 24.000 in Maleisië en ook 13.000 in Nederland

Zeer onlangs zette een bootje koers naar Maleisië of Thailand, maar      de opvarenden werden in beide landen vanwege het coronavirus geweigerd. In juni werden 94 ondervoede en sterk verzwakte Rohingya gered voor de kust van Atjeh. Concluderend zou je kunnen stellen dat het een oorlog is tussen het Boeddhisme en de Islam. Als Atheïst vraag ik mij toch af welke waarde een geloof nog heeft. Als ik de denkbeelden van Allah en Boeddha lees is er heel veel mis met een aantal van hun volgelingen.
Bekijk de link (Hilarisch van de Evangelische Omroep!) om een indruk te krijgen omtrent alle leed: metterdaad.eo.nl/rohingya

27 reacties op “Rohingya bevolking op de vlucht”

 1. Edinho zegt op

  Triest verhaal van de Rohingya’s.

  Maar van de 1.763 oorlogen in de geschiedenis van de mensheid kennen slechts 123 een religieuze oorzaak.

  De meeste doden zijn te schrijven op conto van Atheisten:

  Mao Zedong 58 miljoen slachtoffers
  Stalin 30 miljoen slachtoffers
  Pol Pot 1,4 miljoen slachtoffers.

  Dit waren Atheisten die religie wilden uitbannen. Als gelovige je afvragen welke waarde het Atheisme dan nog heeft lijkt me eigenlijk logischer.

  • puuchaai korat zegt op

   En zelfs als er een directe link te leggen valt tussen religie en oorlog is het toch altijd de mens zelf die blijkbaar zijn eigen religie niet snapt of verkeerd interpreteert die zijn eigen broeders en zusters vermoordt. Maar de religie, God of Allah krijgen dan de schuld. En niet alleen daarvan, maar van alle tegenslagen waar de mens mee te maken krijgt. Met als resultaat dat mensen blijkbaar atheisme verkiezen boven geloven in de liefde en rechtvaardigheid van onze Schepper. Jammer en onterecht, want de mens heeft als lichaam, geest en ziel tenslotte het eeuwige leven. God bedankt !

  • Joseph Jongen zegt op

   Edinho, wil je de politieke warhoofden die je opsomt vergelijken met Atheïsten? Zou me dan toch eens gaan verdiepen omtrent de denkwijze van deze groep. Gewoon schandelijk dat je een dergelijke opmerking durft te maken. Niet in Goden geloven betekent niet dat je een idioot bent.

   • Edinho zegt op

    Ik noem niemand idioten. Mensen die niet in God geloven hebben meer doden en oorlogen op hun geweten. De redenen vind ik het niet waard om de focus op te leggen. Als religie de reden is om 10 mensen te vermoorden, maakt dat het niet erger dan miljoenen mensen vermoorden met als redenen macht en geld.

  • Johnny BG zegt op

   Inmiddels mag toch wel bekend zijn dat religie misbruikt voor vele oorlogen?

   • Edinho zegt op

    Dat houdt dus in dat religie erbuiten staat. Het wordt alleen misbruikt voor geld en macht. Macht is waar de 3 bovengenoemde personen o.a. ook op uit waren. Waarom zou ik mij nu als gelovige afvragen wat de waarde van het Atheisme dan is? Macht en geld hebben niks met religie en Atheisme te maken.

 2. Nico zegt op

  Het is heel triest wat deze Rohingya mensen moeten meemaken. De Birmeses regering/militairen is echt heel slecht voor ze. velen leefden er al generaties lang voor de regering hun paspoorten af namen in 1982. Ik heb Cox bazar in Bangladesh bezocht, waar 1 miljoen Rohingya,s in een vluchtelingen kamp leven, waar ze in principe niet uitkunnen. Als iemand mijn verslag wil lezen van dit bezoek met verhalen van Rohingya’s zelf dan kunnen ze me mailen naar nicostokvis@hotmail.com Hier in Thailand hebben Rohingya vluchtelingen het ook niet makelijk. Ze blijven stateloos, geen paspoort, werkvergunning is onmogelijk. Geen uitkering om eten te kopen. Sommigen zijn in detentie kampen in Thailand. Anderen proberen te overleven met illegaal verkoop van roti of iets dergelijks. School voor kinderen is moeilijk. Hun geboorteland Myanmar neemt ze niet terug. Voor.1 Rohingya meisje in Thailand betaal ik de opleiding. In ieder geval 1 kind met kans op een betere toekomst. Ik zou graag meer doen, maar dan is meer hulp nodig. Als u ook iets wilt doen kunt u me ook mailen.

 3. Erik zegt op

  Joseph, de herkomst van de groepering is onduidelijk zoals je al schrijft doch velen kwamen, binnen het Britse Rijk, uit de regio Nagaland (NO India, Assam, Manipur) naar Rakhine. Bangladesh bestaat pas 50 jaar (sinds 1971) en de bevrijdingsoorlog tegen Pakistan heeft de hele regio op de vlucht gejaagd.

  Hindoes noch Boeddhisten lijken de Rohingya te willen als buren; wat in Myanmar gebeurt is algemeen bekend, maar in India en met name in NO India (Assam met name) is eenzelfde beweging aan de gang maar dan op wettelijke basis volgens een bevolkingsonderzoek naar etnische achtergrond. Moslims worden stateloos, andere religies krijgen de kans zich te registreren als Indiër…

  Rohingya worden niet eerst nu geweigerd in Thailand en Maleisië vanwege corona; de exodus is al een paar jaar aan de gang en de marine van beide landen heeft ook eerder al gammele bootjes weer de zee op gestuurd. In de regio Satun, Thailand, zijn een paar jaar terug in de bossen kampen met gevluchte Rohingya ontdekt die werden uitgebuit en kaalgeplukt door lokale maffiabazen en er werden zelfs graven gezien…..

  Wat de vervolging betreft, China is de grootste boosdoener tegen moslims. De behandelingen van Oeigoeren verdient geen lintje!

 4. Freddy Van Cauwenberge zegt op

  Dit bericht is niet correct. Is een weergave van de VN en Saouidi Arabie en andere links politiek correcte bronnen. De waarheid is heel anders. De Rohingya terroristen hebben de boeddhistische bevolking tientallen jaren lang geterroriseerd in de Rakhine. De journalisten keken toen de andere kant uit. Toen de Rohingya eindelijk terecht het land werden uitgezet schoot de moslim propaganda in actie. Saoudi Arabie is baas in de VN. Maar SA en Turkije leverden wapens en geld aan de Rohingya moslim terroristen. Want het ging ook over olie. Aung San Suu Kyi deed wat moest. Jammer genoeg hebben wij zo geen leiders. Spijtig dat onschuldige kinderen slachtoffer werden. Als alle info op deze site zo eenzijdig en onjuist is zal ik Thailandblog niet meer geloven. Jammer.

  • Erik zegt op

   Freddy Van Cauwenberge, inderdaad, spijtig dat onschuldige kinderen slachtoffer werden. Genocide is niet voor niets de aanklacht van The Gambia. NIETS rechtvaardigt genocide.

   Met de ‘terroristen’ die jij noemt bedoel je vast en zeker de ARSA, Arakan Rohingya Salvation Army? Een legertje in Rakhine van een paar honderd moslimmannen? Of verwar jij dat legertje met de veel grotere en sterkere, Boeddhistische militaire organisatie Arakan Army (Kachin) welk leger, mannen en vrouwen, het niet gemunt heeft op burgers maar op het Myanmarse leger?

   Jij verdedigt naar mijn mening op magere historische gronden de genocide; verwacht van mij geen applaus daarvoor.

   • Tino Kuis zegt op

    En zo is het maar net, Erik. Freddy schrijft niet de waarheid.

    Extreme haat tegen moslims is er al heel lang in Myanmar, al voor de Rohingya gebeurtenissen.

    https://www.latimes.com/world/asia/la-fg-myanmar-rohingya-hate-20171225-story.html

    De boeddhistische monnik Wirathu predikt haat tegen alle moslims.

    https://www.theguardian.com/world/2013/apr/18/buddhist-monk-spreads-hatred-burma

    Een paar korte feiten uit het leven van deze monnik:

    1968 Wirathu is born in Kyaukse, near Mandalay

    1984 Joins the monkhood

    2001 Starts promoting his nationalist “969” campaign, which includes boycotting Muslim businesses

    2003 Jailed for 25 years for inciting religious hatred after distributing anti-Muslim leaflets, leading to 10 Muslims being killed in Kyaukse

    2010 Freed under a general amnesty

    • Erik zegt op

     Tino, in 2016 heeft in Thailand de monnik Apichart Punnajanto opgeroepen om voor iedere monnik, die in het zuiden wordt gedood door de opstandelingen, een moskee in de fik te zetten. Het ‘keer de andere wang toe’ is duidelijk geen gewoonte die monniken wordt aangeleerd. Gelukkig heeft de sangha de man teruggefloten.

     Deze monnik refereerde aan het gedachtegoed van de door jou genoemde Wirathu die, zover ik weet, nu in Myanmar wordt gezocht maar ongetwijfeld door ‘vrienden’ wordt verborgen gehouden. Overigens zijn ze daar in Thailand ook erg goed in als ik me de monnik herinner die dure Mercedessen verzamelde….

    • KhunKarel zegt op

     En dit is zeker ook niet gebeurd?
     Tja als terroristen aanvallen doen op 30 politie buro’s met doden tot gevolg dan kan er wel een tegenactie verwacht worden, toch gek dat hier weer angstvallig over gezwegen word

     24 aug. 2017 – Muslim militants in Myanmar staged a coordinated attack on 30 police posts and an army base in Rakhine state on Friday, and at least 59 of the …

     • Erik zegt op

      KhunKarel, 2017? Dus tijdens de genocide?

      Dat is actie en reactie, Khun Karel. Ik wil je adviseren eens iets te lezen en te leren over het gecompliceerde land Myanmar, de ‘Unie van Myanmar’ zoals het nota bene heet. Freddy van Cauwenberge heeft het over aanvallen in het verleden, niet over de huidige gevechtshandelingen.

      Jij pikt één handeling er uit om je gelijk te halen; dat schiet echt niet op. Bij een oorlog heb je meer dan één strijdende partij, dat zou jij toch moeten weten. En oorlogen zijn altijd smerig, welke legers ook strijden vanuit welke ideologie ook.

      • Rob V. zegt op

       Mee eens Erik, prima om haat, misdaden en onmenselijke acties van groep A te benoemen maar dan ook B, C etc. En vingerwijzen wie er begon.. het is veelal acties en reacties, escalatie. Aanwijzen wie er begin of meer/meest schuldig is.. gaat je niet lukken als je een stapje terug doet en vanaf een afstand observeert. In plaats van ‘maar hunnie’ (wij vs zij) reactie is het zinniger om af te vragen waarom te boel escaleert, hoe toenadering te zoeken, hoe er recht gesproken kan worden en uiteindelijk mogelijk vergeving. Haat lost zeker niets op. Ik vraag me af hoe mensen wiens hart vol haat is en daarmee geweld goed praten of zelfs zelf uitvoeren zichzelf nog in de spiegel aan kunnen kijken. Ongeacht wel geloof ze wel of niet aanhangen. Verkrachting, moord, platbranden van zaken enzovoort is gewoon niet goed te praten. Daar hoef je (kun je?) geen partij in kiezen.

       Zo lastig kan het toch niet zijn om te zeggen: ik keur ten strengste af wat dat die Birmezen Rohinya afslachten en Rohinya die Birmezen afslachten verafschuw ik even zo zeer. Stop het geweld, ga praten, kom tot elkaar. Probeer dat althans.

 5. Hans Pronk zegt op

  Laat ik voorop stellen dat wat er gebeurd is natuurlijk niet te rechtvaardigen is. Er moet sprake geweest zijn van haat en waarschijnlijk wederzijdse haat. Een factor zal de snelle bevolkingstoename onder de moslimbevolking geweest zijn wat natuurlijk problemen geeft in een al overbevolkt land (“42% zelfs jonger dan 11 jaar.”). Verder kan de moslimgeestelijkheid een bedenkelijke rol gespeeld hebben zoals gedwongen toetreding tot het geloof bij gemengde huwelijken en typering van andersdenkenden als ongelovigen of erger. Maar er zal wel veel meer aan de hand geweest zijn.
  In Thailand lijkt er van haat tussen de boeddhisten en moslims gelukkig vrijwel geen sprake en discriminatie lijkt ook mee te vallen (al is het Boeddhisme min of meer staatsgodsdienst). Hier in Ubon is een moskee en op de plaatselijke markt verkoopt een moslim echtpaar (rund)vlees. Geen problemen. Maar hoe is het in het zuiden van Thailand? Hoe gaan daar de mensen met elkaar om?

 6. leppak zegt op

  De conclusie van reageerder Edinho dat de meeste doden op conto van atheïsten te schrijven zijn is een aperte onwaarheid. Door de eeuwen heen, tot ver voor onze jaartelling is onder de vlag van allerlei zgn. godsdiensten gruwelijk gemoord. Tot op de dag van vandaag moge duidelijk zijn dat de godsdiensten slechts een instrument van machtsuitoefening, controle over de bevolking als doel, zijn geweest en nog zijn. Wij gedogen het gedrag en gedachtegoed van bijv. Erdogan in Turkije en veroordelen China terwijl beiden in wezen hetzelfde doen. Feitelijk, afgaande op de uitoefening van (politieke) macht in de wereld zijn de
  zichzelf gelovig noemende politieke machthebbers in hun gedrag atheïsten. Waar het toe leidt kun je prima zien in Thailand waar de uitoefening van het Boeddhisme is ontaard in ceremonie-geile club uitmelkers en een om gunsten smekende groep volgelingen hetgeen niets met de leer van Boeddha te maken heeft.
  Wat onder de vlag van de Islam gebeurt laat ik dan ook maar onbesproken. Intens verdrietig dat de Rohingya
  geen beroep kunnen doen op datgene waar de verschillende religies voor staan hetgeen illustreert wat ik hiervoor heb geschreven.

  • Edinho zegt op

   Het klopt dat door de eeuwen heen mensen zijn vermoord in naam van religie. Dat ontken ik ook niet. Het aantal slachtoffers en oorlogen vallen allemaal alleen in het niet bij het totale aantal slachtoffers van maar 3 personen die niet in een God geloofden.

 7. Nico zegt op

  Ten onrechte ziet Freddie hier links en rechts. Voor mij gaat het om humaan gedrag, om menselijkheid. Saudi Arabia kun je echt niet onder links scharen. De overgrote meerderheid van de Burmeze vluchtelingen in Thailand zijn overigens Christenen. Deze worden ook onderdrukt door de Burmese militairen. Ook zij zijn rechteloos als een militair hun vrouw verkracht. En als zij zichzelf verdedigen moeten ze het land maar uitgejaagd worden. Zo is het toch Freddie en aanhangers? Of geldt het alleen als het om moslims gaat? De Rohingya’s die ik in Bangladesh heb gesproken zijn zeer vreedzaam en zijn Bangladesh dankbaar. Bangladesh zien ze alleen als een probleem en wil ze terugsturen naar Myanmar. Een miljoen mensen leven daar in tentjes van de VN. Geen stroom, water en electra in hun tenthutjes. Mag niet van Bangladesh. Kinderen tot een jaar of 14 krijgen iets van school, maar het is verboden om ze de taal van. Bangladesh te leren. Ze mogen het kamp ook niet verlaten. Ze mogen ook niet werken. Moeten ze hier voor tientallen jaren zo gaan leven? Cre-eren we zo geen mensen die willen vechten om hun stukje land terug te krijgen? Freddie en vrienden, wat is de oplossing?

  • Rob V. zegt op

   Overal links/rechts labels op willen plakken is nogal absurd en simplistisch. De VN en SA het stempel links op pakken.. ik verslikte me bijna in mijn koffie!

   Wat de kampen betreft, dat gaat zeker geen verbetering treffen. Mensen jaren lang in primitieve omstandigheden houden kweekt niet bepaald begrip, samenwerking en samenhorigheid tussen (groepen) mensen. Net zo min helpt het om een blik militairen en politie open te trekken die iedereen die anders is dagelijks te controleren. Dat drijft mensen uit elkaar ipv naar elkaar. Zo las ik pas in een boek over bergvolkeren in het noorden van Thailand die zich buitengesloten voelen (id controles, statenloosheid etc) en in het zuiden.. tja.. lees dit maar:

   https://thisrupt.co/current-affairs/living-under-military-rule/

 8. Marc zegt op

  steeds opnieuw haten religies elkaar met dikwijls genocide als gevolg , ik vermoed dat het hier niet anders is temeer dat de Rohingya in Myanmar een moslimstaat wensten op te richten met de hulp van buitenlandse mogendheden , maar daar praat men niet over .
  Geen reden dus om alles goed te praten en eveneens niet wat de reactie van Myanmar was .
  We zijn 2020 we denken geevolueerd te zijn en dat is dikwijls zo , maar dan duikt dat spook van godsdienstoorlogen weer op , moord en verdrukking zijn dan troef .
  De hele wereld kijkt toe en doet niets tenzij de mogendheden die de moslims steunen meestal door bewapening en gewapend verzet ! En Myanmar reageert steeds !
  Hoe dit oplossen ? Dat kan alleen door overleg , maar zeer zeker niet door geweld te gebruiken , en dat geld voor beide partijen .
  Ik herhaal het steeds , een godsdienst beleven moet kunnen , maar alleen in de prive en de tempel , nooit in de openbaarheid zodat provocaties niet kunnen , een regel die overal ter wereld zou moeten gelden
  Maar zolang godsdienst anderen wil overtuigen en zelfs opdringen komt er niets van in huis , godsdienst is macht en macht willen ze steeds uitbreiden !
  De religieuse machtshebbers moeten zich diep schamen om hun godsdienst op die manier door het slijk te trekken , zij zijn de echte oorzaak en hun plicht is geweld te schuwen en vreedzaam naast anderen te leven

 9. Mike A zegt op

  Alleen al vorig jaar meer dan 10.000 doden door deze fijne religie van de Rohingya : https://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks.aspx?Yr=2019

  Ik begrijp dus wel dat sommige landen de mensen die deze levensgevaarlijke religie aanhangen, liever niet binnen hun grenzen hebben. Moet ik misschien ook nog wijzen op de vele, vele aanslagen op onschuldige mensen in Europe die ook op het konto van de islam staan ?

  Misschien ten overvloede ook nog dat christelijke minderheden in moslim landen nu niet bepaald zorgeloos en veilig door het leven gaan.

  Wij hebben een groot probleem met deze religie in het westen en je mag er niet over praten van de politiek correcten, het is meer dan krankzinnig.

  • Rob V. zegt op

   Je mag er niet over praten? Sinds 2001 gaat het bijna dagelijks over moslims en dan veelal niet positief. Ook op dit blog komt het met enige regelmaat voor bij of anders gaat het wel om links vs rechts. Reacties zoals die van Freddy snap ik dan ook weinig van. Het is toch juist fijn om (onderbouwde) geluiden te horen die anders zijn dan de eigen. Zo stap je (ik) tenminste minder snel in een ‘echo chamber’. Prima dus dit stukje op TB en als iemand het anders ziet: stuur vooral een stuk in.

   Wat niet helpt: ‘help! moslims!!’ en ‘je mag het niet benoemen’. Dan zit je rap in zwart-wit hokjes in plaats van toenadering, begrip en zelf reflectie te zoeken.

   • Mike A zegt op

    Hoewel ik je standpunt begrijp, is het toch helaas zo dat in de MSM het nog steeds niet benoemd wordt. Aanslagen worden gedaan door “verwarde mannen” terwijl dat duidelijk niet zo is. Steekpartijen in Duitsland worden steevast gedaan door “een man” en overlast in onze wijken in Nederland zijn door “jongeren”. Zodra je kritiek heb op de islam ben je islamofoob of erger.

    Als je politiek kiest om iets tegen deze religie in te brengen, ben je je leven niet meer zeker en moet je dagelijks verhuizen en op onderduik adressen een slaap plaats vinden. Zie Geert Wilders. Tolerantie tegen intoleranten is een heel slecht idee.

 10. Chander zegt op

  Ik heb al deze reacties gelezen, maar niemand heeft het over de invloed van Jihadisten in de moslimwereld.

  AIVD heeft een heel duidelijk rapport hierover gepubliceerd.

  https://www.aivd.nl/onderwerpen/terrorisme/jihadistische-ideologie

  Inmiddels is Jihadisme al geïnfiltreerd in Rohingya groeperingen in de landen Bangladesh, Pakistaan, India, Afghanistan en Maleisië.

  • Erik zegt op

   Jammer dat een goed artikel over geschiedenis nu wordt gebruikt voor andere doeleinden; in de link die Chander aangeeft komt het woord Rohingya niet eens voor! En in zijn laatste volzin staat helaas geen bron vermeld.

 11. TheoB zegt op

  De primaire bron van deze ellende en alle door de mens veroorzaakte destructie is de waanidee van superioriteit: ‘Ik ben/wij zijn superieur aan jou/jullie.’
  Ik ken geen religies die niet van die waanidee uitgaan en ook de Boeddha was die mening toegedaan. Dat de man superieur zou zijn aan de vrouw, die op haar beurt weer superieur zou zijn aan andere dieren, enz., enz.
  Die misvatting ontaard bij veel mensen al gauw in: ‘Daarom moet jij/moeten jullie doen wat ik zeg/wij zeggen, want anders… ‘


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website