De Nederlandse Vereniging in Bangkok heeft in haar nieuwsbrief een artikel opgenomen over het TM30 formulier, ook voor de lezers van Thailandblog is dit interessant om te lezen. 

Dit schrijft de NVT:

De onrust rond het formulier TM30 de laatste tijd kan u als buitenlander nauwelijks ontgaan zijn. Het formulier bestaat echter al lange tijd (sinds 1979). Het is een formulier waarmee de verblijfplaats van iedere buitenlander in Thailand moet worden geregistreerd. Dit is een verplichting die rust op de eigenaar dan wel verhuurder van de verblijfplaats. Als u denkt dat invullen van het adres op de aankomstkaart (TM6) voldoende is, hebt u het mis. Er moet ook een TM30 aanmelding plaatsvinden en wel binnen 24 uur. Wie dat niet doet riskeert een boete van 800 baht per buitenlander. Hoewel de boete voor de verhuurder is, zit u met de problemen als buitenlander wanneer u een verlenging van uw visum komt halen.

De verhalen op de vele forums zijn zeer tegenstrijdig. Er zijn mensen die al tientallen jaren hier wonen en nog nooit zo’n formulier hebben ingevuld, anderen melden prompte boetes van 800 baht per persoon. Ook zijn er verhalen van onduidelijke en inconsistente informatie bij de immigratie afdeling waarbij de ene ambtenaar een ander verhaal heeft dan de ander.

Er komt nogal wat kijken bij een aanmelding. Een opsomming van de benodigde documenten vindt u hier. Voor eigenaren van appartementen die er zelf in wonen geldt dezelfde meldplicht. Het is allemaal veel bureaucratie en het is de vraag hoe streng er gehandhaafd gaat worden, maar het lijkt erop dat de immigratiedienst beter zicht wil hebben op wie er allemaal het land binnen komen en waar ze verblijven. Het is iets waar we wellicht mee zullen moeten leren leven.

Eigen onderzoek

De NVT is op eigen onderzoek uitgegaan. Er is een website waar je je als verhuurder kunt aanmelden. Allerlei documenten moeten geüpload worden en dan komt er een email om het email adres te bevestigen. Daarna blijft het stil (althans de laatste twee weken, misschien is er meer tijd nodig). Dan is er het algemene inlichtingennummer van de regering (1111). We spraken eerst in het Thais en kregen een aantal telefoonnummers. Deze, en nog een aantal andere die we vonden (in totaal 11 nummers) gaven of geen gehoor of bleken niet te bestaan. Verder werden we verwezen naar Section 38, maar dat is niets anders dan het wetsartikel waarin staat dat de “alien” aangemeld moet worden. Maar dat wisten we al. Na het kiezen van de Engelse optie kregen we na enig wachten een dame die het eerder genoemde document voorlas. Gevraagd of na iedere uitreis en terugkeer het hele pakket van 7 tot 8 formulieren moet worden opgestuurd werd bevestigend geantwoord. Ga er maar aan staan, maar dat lijkt nog meer te gelden voor de ontvangers van deze bergen papier.

No votes yet.
Please wait...

50 reacties op “NVT heeft onderzoek gedaan naar TM30 formulier”

 1. fred zegt op

  Ik ken heel wat mensen die in Thailand wonen en helemaal nooit zo’n TM 30 formulier hebben gehad. Ieder jaar gaan ze voor een verlenging en ook nooit een opmerking over gehad.
  Anderen gingen destijds navraag doen of ze dit formulier nu al dan niet nodig hadden en kregen prompt een boete.
  Alles hangt af van bij wie je je aanbiedt…het immigratie kantoor …de dag en het uur dat je je aanbiedt en uiteraard wat geluk.

 2. Koos zegt op

  Ik heb het zelf in die 16 jaar nog nooit gedaan.
  Ook mijn laatste visum aanvraagt was er geen opmerking over.
  Dit is in Udon Thani en ik heb nog nooit van iemand hier gehoord die problemen kreeg.
  Maar wat nu niet is kan uiteraard morgen wel het geval zijn.
  Ik maak geen slapende honden wakker en wacht rustig af.

 3. niek zegt op

  Ik heb eenmaal in Chiangmai een boete gehad van 1500B en heb vervolgens de ‘Receipt of Notification’ in mijn paspoort gehouden en dat was de jaren daarna voldoende kennelijk. Me wel aangemeld bij de receptie van mijn condogebouw na aankomst, waar ik dan telkens een nieuwe notificatie van verblijf krijg, maar niet daarmee naar het immigratiekantoor olm het daar nog eens te laten registreren.

  • Dick41 zegt op

   Ik heb hetzelfde meegemaakt in CM bij aanvraag verlenging. Werd niet uitgelegd alleen B 1500 schokken, daarna 2 jaar niets en nu maken ze elke maal een probleem als je 1 dag te laat bent met melding. Ze geven een papiertje met info in Thai hoe je het moet doen online maar dat werkt niet en als je daar een opmerking over maakt halen ze hun schouders op.
   Ik reis veel in en uit Thailand en moet soms elke week melden met mijn hospita die er niets van begrijpt. Gewoon werkverschaffing, soms Middeleeuwen, soms digitale tijdperk. Dit is Thailand beetje anders maar soms wel lastig en de charme van het leven hier.
   Een beetje machtsvertoon van de plaatselijke Politie Generaal, Kolonel Luitenant Immigratie guru. Met meer decoraties op zijn borst dan een heuse generaal. Je kunt ze waarschijnlijk per postorder bestellen.
   Niemand maakt zich er druk over dan wij.

 4. Jan zegt op

  over het TM30 formulier ik verblijf soms alleen in ons huis eigendom van eega en mij..zij woont in Nederland en gaat soms niet mee . het aanmelden door haar kan dan niet . ik bezit het gele huisboekge en een thaise id card. is het voor mij ook nodig dit formulier in te vullen ? wie weet raad ? graag info

  • Frans Pattaya zegt op

   Ik verkeer in precies dezelfde situatie, met dien verstande dat ik zelfs niet beschik over het gele boekje.
   Wat ik doe is dat ik in Nederland al het TM30 formulier download en door mijn Thaise echtgenote in Nederland laat invullen en ondertekenen.
   Naar Thailand neem ik dan haar blauwe huiseigenaar boekje mee en haar thaise ID kaart. Heeft ze in Nederland toch niet nodig.
   Maak kopieen van alle benodigde stukken (mijn paspoort, arrival card, visum e.d) en lever het hele spul aan bij Immigration in Jomtien. Heb er nooit een probleem mee gehad.
   Laatste keer werd er zelfs nauwelijks naar gekeken. De dame die bij de ingang alle documenten checkt en normaal gesproken een volgnummertje geeft, handelde het meteen voor me af en overhandigde mij het getekende strookje voor in mijn paspoort.

  • willc zegt op

   Hallo Jan,

   Je moet je aanmelden binnen 24 uur met een kopie van de tm30 + kopie van haar id card +blauwe huishoudboekje (alles ondertekent met pen ,dus deze handtekening geen kopie ) .Kopien van handtekening worden niet geaccepteerd.

   • willc zegt op

    Voor alle duidelijkheid van vorige reactie,het moeten haar handtekeningen zijn.

 5. Louis Tinner zegt op

  Wordt nu echt strenger en denk dat het erg verstandig is om langs de immigratie te gaan om dit aan te geven. Het is natuurlijk belachelijk, ik heb een eigen appartement op mijn naam, ik vul het t6 formulier in bij binnenkomst Thailand. Steeds meer controle en ze maken het moeilijker voor de buitenlander om hier te verblijven.

  • Bob, jomtien zegt op

   Bent u expat of niet. That’s the question

 6. Marcel zegt op

  woon reeds 22 jaar in Korat en nooit geen probleem met een vereiste M30.Dit jaar anders ,ging mijn 1jaar verblijf verlengen en mijn echtgenote -als huiseigenaar-kreeg prompt een boete van 800 baht omdat er geen M30 was.Betaald zonder commentaar en de kous was af.Protesteren is verloren tijd.Op mijn vraag om wat meer uitleg over dat nodige M30 kreeg ik als antwoord dat ik mij in het Changwat van mijn verblijfplaats vrij kon bewegen,als ik er buiten ging bv naar Pattaya dan moest er bij mijn terugkeer binnen 24 uur een M30 voorgelegd!

 7. Peterdongsing zegt op

  Al diverse keren meerdere maanden bij mijn vriendin verbleven in Roi Et. Nog nooit iets ingevuld of aangemeld. Wel tegen haar verteld dat dit verplicht was.
  Laaste keer met tourist visa 60 dagen, weer geweest en op tijd voor een verlenging gegaan naar immigratiekantoor in Roi Et..
  Zij mee voor het evt vertaal en hulp werk.
  Al diverse keren zo gedaan en het gaat prima, maar dit keer…..
  Ze kreeg direkt een boete van 800 Baht.

 8. Han zegt op

  Hier in Korat nog nooit een tm 30 ingevuld, ook nooit naar gevraagd.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja Han, ik doe het wel al jaren in Korat en elders. Ze hebben nu de balies voor de TM30 pal naast de Jaarverlengingen etc geplaatst, sinds een 2 maanden. En dan kun je wel raden waarom, lees de reactie van Marcel maar, en zelfs toen ik de laatse keer in Juni er was hoorde ik diverse doorverwijzingen naar de TM30 balie.

   • Han zegt op

    Ik ga nogal eens 2/3 dagen naar een hotel buiten de provincie, ik heb mijn eigen huis en mijn eigen huisboek, in principe woon ik alleen op dat adres op geleasde geond. Dus zou ik elke keer als ik terug kom naar immigratie moeten gaan en mezelf aanmelden?
    Ik ga deze week ook weer drie nachtjes weg met mijn vriendin. Heb haar het hotel laten bestellen, hopelijk hoeft alleen zij zich in te schrijven dan voorkom ik in elk geval gedoe.

    • Ger-Korat zegt op

     Inderdaad als jij je inschrijft bij het hotel dan wordt je aangemeld en sta je in het systeem op de bewuste dagen in het hotel en dan dien je als je terug in je eigen huis bent weer zelf aan te melden middels een TM30. De oplossing geef je zelf al aan. Idem als je tijdelijk in een ander huis verblijft kun je altijd nog vertellen dat je “toevallig net vandaag” bent aangekomen en je morgen meldt, mocht er ooit een controle komen. Simpel toch zolang je maar een eerdere TM30 papier in paspoort hebt weet men dat je de regels hieromtrent kent.

 9. Willem van den Broek zegt op

  Ik heb dit nooit gedaan voor over acht jaar. Maar ik was op mijn vingers getikt in Chiangmai immigration en de boete was THB 1500.- doe dat maar in je pijp and rookt het.

 10. chris zegt op

  Ik woon nu in Thailand sinds juni 2006. Ik heb altijd gehuurd. Ik heb nog nooiot zelf zo’n formulier ingevuld of aan Immigratie overhandigt. Ik ben er ook niet van bewust dat een van mijn huis-/condo-eigenaren dat gedaan heeft.
  Ik moet in september weer een nieuiwe jaarstemepl in mijn paspport krijgen en had daarom afgelopen Maandag het TM30 formulier maar gedownload en geprint. Kan ik dat aan de eigenaar van de condo geven zodat zij dat kan invullen.
  Wie schetst mijn verbazing dat op Maandag de medewerker Personeelzaken van mijn instituut mij een TM30 formulier overhandigde met de mededeling dat ik dat moest laten invullen door de eigenaar.Vervolgens gaf zij ook nog een Power Attorney zodat ik dat de komende keren zelf kan doen. Blijkbaar heeft de regering ook alle instituten geinformeerd over de TM30 procedure.

 11. John Chiang rai zegt op

  Iemand die nog nooit aangemeld is met een TM30 formulier,of altijd nog geluk gehad heeft,om op een ambtenaar te stoten,die het zelf niet eens wist,heeft natuurlijk geen vrijbrief dat dit geluk tot in de eeuwigheid doorgaat.
  Het is gewoon de plicht van ieder hotel,huisbezitser of verhuurder enz.om een buitelander binnen 24 uur te melden.
  En deze melding moet verplicht binnen 24 uur, iedere keer herhaald worden als de buitenlander na een paar dagen afwezigheid opnieuw zijn adres betreed.
  Persoonlijk vindt ik de hele procedure,zeker als men hiervoor iedere keer vaak vele Kilometers rijden moet, behoorlijk storend.
  Per slot van rekening blijft iemand die met een Thai gehuwd is,en zodoende vaak in haar huis onderdak vindt, toch in de meeste gevallen de betaler van een eventuele boete.

 12. Dirk zegt op

  Graag geweten of deze TM 30 verplichting ook geldt voor eigenaars die na verblijf in een ander land terugkeren naar hun eigen woonst in Thailand. Dat blijft me onduidelijk.
  Dank bij voorbaat voor enige opheldering.

  • Frans Pattaya zegt op

   Ja, formeel geldt dat ook in deze situatie.

   • Ton zegt op

    Was ook voor mij onduidelijk.
    Dus vorig jaar voor de zekerheid, teruggekomen in TH na verblijf elders, op naar Immigration om mij daar aan te melden. Ik ben eigenaar van een condo, Immigration van betreffende regio informeerde mij, dat ik mij als eigenaar NIET hoefde te melden. Het gaat m.i. dus alleen om eventuele gasten.

 13. Freddy zegt op

  Ik heb een retirement visa met multiply entrys. Buiten Thailand gegaan van 11 tot 18 july. Op 19 july naar immigration jomtien geweest met een TM30. Nog nooit gedaan voorheen. Alle fotocopies laten maken naast de deur in het bureautje (20 baht ) . Alles was in orde en geen boete moeten betalen. Had er nochtans zelf een opmerking over gemaakt. Heel vriendelijk behandeld en terug buiten in een half uur. Heel vriendelijke dame die mij te woord stond.

 14. Koos zegt op

  Download de “section 38” app. Hiermee kun je de TM30 online invullen

 15. Henk zegt op

  Toen ik in Pattaya voor een verlenging ging bleek mijn verhuurder mij niet aangemeld te hebben. Ik kreeg het advies dat eerst in orde te laten maken. Dat heb ik gedaan en kreeg geen boete. Of verhuurder boete heeft gekregen weet ik niet.

 16. Facttester zegt op

  De Thaise eigenaresse van mijn condo in Jomtien heeft – toen ik er vorig jaar kwam wonen – zoals dat hoort, zelf aangifte gedaan bij Immigration in Soi 5 met alle benodigde documenten. Zij gaf mij het “Receipt of notification” en ik heb dat zelf in mijn paspoort geniet. Enige tijd geleden toen ik toch bij Immigration was voor mijn 90 dagen melding, ben ik ook even naar het “loket” voor huiseigenaren gegaan om te vragen of het absoluut noodzakelijk is om mij wederom aan te melden als ik even in het buitenland ben geweest en weer terugkom op HETZELFDE adres. Het antwoord was: “Ja dat is verplicht. De eigenaar hoeft dat niet per se te doen, u mag het ook zelf doen. Wel binnen 3 dagen”!

 17. Henri zegt op

  Beste Koos, als je geen slapende honden wilt wakker maken, mijd dan internet als een middeleeuwse pestplaag. Ik bevestig wel je verhaal, zelf ook nooit enig probleem gehad met die vorm van registratie.
  En hopelijk blijft dat zo..

 18. Bob, jomtien zegt op

  Het is zoals Ik al eerder uitvoerig beschreef. En toch gaat de NVT wederom door niet nauwkeurig te memoreren in de fout. Alleen de verhuurder, hotel of particulier, moet de melding verrichten. De huurder is niet aansprakelijk en hoeft in principe ook niet te controleren. Maar het is wél fijn om het gewaarmerkte strookje mag ontvangen als bewijs, of een foto per email. De huurder is niet aansprakelijk maar als men bij controle toch om geld vraagt is dat corruptie en dient u bij de immigratie aan te geven, zorg voor bewijs.
  Een expat hoeft zich bij terugkomst in eigen domicilie niet te melden.

  • LOUISE zegt op

   Bob Jomtien,

   “””Een expat hoeft zich bij terugkomst in Thailand in eigen domicilie niet te melden”””

   Dus als wij naar Nederland gaan en komen terug in ons eigen huis, dan behoeven wij ons niet te melden bij immigration en hebben genoeg aan dat formuliertje in ons paspoort ???

   Dat is correct???

   LOUISE

   • Bob, jomtien zegt op

    Bent u expat?

  • Ger-Korat zegt op

   Waar haal deze onjuistheid vandaan?. Voor als je het niet weet zou ik de koptekst van het TM30 eerst eens lezen en desnoods vertalen, dan wordt het misschien wat duidelijker voor jou.

 19. Fon zegt op

  We verblijven jaarlijks van oktober tot april in een appartement in Chiang Mai. De manager van ons appartementencomplex doet bij aankomst altijd de TM30 aanmelding.
  Als we in die periode een meerdaagse tocht in Thailand maken, moet hij ons bij terugkomst dan weer aanmelden?

 20. PaulW zegt op

  Wat betreft Jomtien waar ik woon: Ik reis nogal veel, dus moet me elke keer weer registreren als ik terugkom in Thailand. En binnen 24 uur, behoudens weekenden, feestdagen. De procedure is echt een fluitje van een cent als je het even goed voorbereid.
  Vorig jaar had ik een appartement gehuurd voor 6 maanden. Heb de landlord het TM30 laten invullen. Eerst zonder datums om wat copieën te maken voor de volgende keren. De 1e keer is landlord met me meegegaan met haar houseowner boek en id. Al de keren daarna ging ikzelf met copy id card landowner, kopie van de tm30 maar met de datums erop ingevuld, copy huur contract, copy paspoort, tm6, copy arrival stamp. Copy houseowner book niet meer nodig. Landlord hoeft er ook niet meer bij te zijn. Zorg dat je telefoonnummer van de landlord hebt indien immigration wil bellen. Als je aan de beurt bent is het in 5 minuten gepiept.

  Wat betreft de vereiste documenten dit kan naar alle waarschijnlijkheid variëren per immigratie kantoor. Dus dat moet je even checken van te voren.

  Mijn nieuwe landlord is via computer aangesloten op immigration. Na aankomst in Thailand geef ik m’n paspoort en tm6 aan hun en zij registreren me via de computer en ik krijg meteen een printer uitdraai. Helemaal perfect.

  Wat ik gehoord heb wat betreft Jomtien kun je je beter registreren omdat dit bij visum verlenging gecontroleerd wordt. Niet geregistreerd, geen verlenging. OK, ik weet niet of dit cowboy verhalen zijn, maar ik registreer me dus maar elke keer weer. En is niet moeilijk.

  Paul

 21. aad van vliet zegt op

  Wij verblijven al 9 jaar in Chiang Mai en daar gaat het als volgt.

  1. De verhuurder meld je aan, zo niet ktijgt die de boete (al meegemaakt)
  2. Je gaat naar het (nieuwe) immigation office bij het vliegveld en gaat de trap op rechts. Daar is de uitvoerings afdeling van de TM 30
  3. Je vult een daar aanwezig formulier in en wacht tot je aan de beurt bent
  4. Je overhandigt je paspoort met daarin de Notification Form
  5. Er wordt wat in de computer gedaan/gekeken
  6. Je krijgt een datumstempel op hetzelfde Notification Form. Duurt tussen de 10 en 20 minuten.
  7. Het Notification Form ALTIJD achterin in je paspoort gehecht laten
  8. Bij het verlaten van het land kijkt de immigration op het vliegveld er altijd naar

  Bij het verlengen van het visum (wij hebben een Non Immigrant O-A) kijkt de immigration office in Chiang Mai zeker naar het bijgewerkte Notification Form dus ALTIJD in je paspoort laten!

  Nog even ter aanvulling. In het vliegtuig voor aankomst dien je een Arrival/Departure kaart in te vullen met je woonadres. Bij aankomst neemt de immigration officer je Arrival kaart in en voert je adres in de computer in. Dat adres en je aankomstdatum wordt dus door de afdeling TM30 gecontroleerd in de computer.

  Bij vertrek checkt de immigration op het vliegveld de Departure Card.

  Echter, wij weten ook dat iedere overheids afdeling in Thailand zijn eigen interpretatie heeft van de wet. Dus Chiang Mai immigration is precies maar die in Udon Thani kennelijk niet! Gaan we dus allemaal in Udon Thani wonen! Alle gekheid op een stokje maar gewoon aanpassen is het beste in Thailand, ZONDER kommentaar!

  Groeten,

 22. Fred zegt op

  Geldt het invullen van zo’n formulier ook als ik tijdens vakantie bij mijn Thaise schoonouders logeer in hun huis?

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Fred,Iedere verhuurder of eigenaar moet onafhankelijk, of het je eigen partner of familie betreft, verplicht een TM 30 formulier invullen en aangifte doen dat een buitenlander in hun huis woont.
   Bij de meeste Hotels die deze verplichting nakomen,gebeurd dit automatisch zodat de toerist er zelf niets van meekrijgt.
   Zelfs een buitenlandse eigenaar van een condo,is verplicht zich iedere keer te melden als hij na een paar dagen opnieuw in zijn condo woont.

  • Jacques zegt op

   Ja dat is nodig en niet alleen invullen maar ook nog afgeven met de nodige kopieën bij immigratie, binnen 24 uren, weekenden uitgezonderd.

 23. L.Burger zegt op

  Het lijkt er op dat ze de buitenlanders die lang verblijven in kaart willen brengen.
  voorheen was er geen vraag naar tm30 en werden er geen boetes uitgeschreven.

  Nu zijn het voornamelijk de longstayers die het formulier moeten hebben en boetes krijgen.

  Een nl vriend van ons was in thailand met een toerist visa en wilde zich melden met tm30
  hij kreeg te horen dat hij dit niet hoefde met tourist visa

  iemand die tijdelijk op bezoek gaat bij het vriendinnetje hoeft zich dus niet al te druk te maken.

 24. eduard zegt op

  Ik sta op het chanod als huurder voor 20 jaar, geld het voor mij dan ook? Huis staat op vriendin van mij der naam.

 25. Marc965 zegt op

  wat een gedoe weer om de wantrouwige overheid te plezieren, waarom wil je nu als buitenlander in een land gaan wonen (jou geld gaan opdoen) en bezoeken waar je vrijheid drastische wordt beperkt?
  Ondanks het feit dat er alsmaar meer (westerse) toeristen weg blijven en vertrekken uit het “paradijs” gaat men de regeltjes nog wat strakker maken i.p.v eenvoudiger.
  Vermoeiende lange vluchten maken om in Thailand te geraken uren aanschuiven in de luchthavens om daar al behandeld te worden als een mogelijke crimineel , behandeling van al uw vingerafdrukken, oog scans etc ..lange gezichten in het land van de lach waar je echt niets meer van merkt.
  Onze westerse vrijheden worden in Thailand drastisch beperkt, mss moeten ze daar in het westen maar eens goed over nadenken en voor deze dezelfde regels toepassen.
  Nog hebben ze het niet door of willen ze het bewust niet zien dat de toeristen weg blijven door hun houding tegenover de toerist, absurde regeltjes, dure Bath ,leren uit een scheef gelopen situatie is voor deze niet mogelijk, toegeven nooit, oeverloos rond de pot draaien zonder zichzelf in vraag te stellen dat dan weer wel.
  De westerlingen blijven niet gek hoor, de buurlanden van Thailand zijn ondertussen de winners, dat hebben ze in het “paradijs” blijkbaar nog niet door.
  Veel van mijn vrienden hebben er ook genoeg van gekregen en hebben nu andere bestemmingen en er gaan er nog vele volgen als ze hun kar niet op heel korte termijn draaien.
  mss wat off topic maar het een heeft wel met het andere te maken “het leven verzuren” van gepensioneerden, toeristen, expats over het algemeen enz..
  ik moet met dit soort van zaken eerder aan een Oost Duitse dienst denken voor de val van de muur ipv aan een klant vriendelijk land.
  Met een smile..Prettige dag verder nog.

  • RuudB zegt op

   Beste Marc, je bent een beetje abuis en draaft wat door. Als je in TH wilt wonen dan dien je aan een aantal regels te voldoen. Zoals daar zijn: het voor aankomst invullen van een arrival card, het met je verhuurder afspraken maken rondom de TM30 procedure, elke 90 dagen ter Immigration jouw woonadres bevestigen, elk jaar aldaar je verblijfsvergunning verlengen, en uiteraard bij dit laatste voldoen aan de inkomenseisen. Maak er periodiek terugkerende festiviteiten van en verder niet zeuren, want niemand moet of hoeft in TH te komen wonen. Is niet verplicht. In één van de buurlanden mag ook. Vergeet tevens de Filipijnen en Indonesië niet. Bedenk wel dat ook in die landen men niet zit te wachten op mopperaars.
   Jouw opmerking dat in TH “westerse vrijheden drastisch worden beperkt”, lijkt mij wat onzinnig. Zo heb je in TH het recht om er te wonen, mits je voldoet aan enkele voorwaarden, bv terzake grond en gebouw. Je mag in TH een auto aanschaffen, en je verplaatsen, zo je wilt: kriskras door het land heen. Maar als je elders dan op je eigen woonadres wilt overnachten dan wordt TM30 van kracht.
   Daar kun je natuurlijk tegen ageren, maar dat helpt niet. Uiteindelijk is het toch je eigen weerstand- een persoonlijke mentale kwestie- die maakt dat je verward raakt.
   Ik heb eerder en vaker betoogd: TH is geen land op zomaar naar toe te gaan omdat NL niet bevalt. Maar na jezelf goed informeren, voorbereiden en je instellen op een totaal ander land’s aard, kom je een heel eind. Wil je dit alles niet, dan kom er ook niet!

  • KhunKarel zegt op

   @Marc965
   Helemaal de correcte waarheid, ik ben blij te zien dat er nog mensen zijn zoals jij die niet met genoegen en volle overgave naar de pijpen van de bemoeizucht zieke overheid willen dansen.

   Altijd maar weer de reactie van de die mensen dat als het je niet bevalt je maar weg moet blijven, of je kunt er toch niks aan veranderen dus het heeft geen zin om ongenoegen te ventileren slaat kant nog wal, want het is niet Thailand op zich en hun bevolking waar jij en ondergetekende en vele andere mensen zich aan ergeren, maar de bemoeizucht en belachelijke regels van het regime, het woord overheid wil ik in deze niet eens gebruiken.

   De meeste mensen hebben grote angst voor overheid en gezag en zullen buigen als een knipmes en de steeds maar weer nieuwe onzinnige regels zullen velen van hen gelaten over zich heen laten komen, of erger nog zelfs worden verdedigd, dat is een menselijke reactie overigens, want je kunt er immers toch niks aan veranderen.

   Wel Het is danmaar niet anders, maar ik ga geen zakken met geld meer naar Thailand brengen om vervolgens mij als een potentiele misdadiger te laten behandelen.
   Erg jammer allemaal want Thailand was een prima land waar ik nog steeds van houd.

   Wat de geweldige westerse vrijheidswaarden betreft waar jij het over hebt: wel dat is ook een ”slippery slope” aan het worden of is het eigelijk al, en ik ben daar ook zeer ongerust over.
   GLOBALISERING, iedereen gaat iedereen in de gaten houden, cash geld word binnenkort ook afgeschaft, voorvechters journalisten die gelekte corrupte regeringsgeheimen publiceren gaan voor 400 jaar en 30 dagen de gevangenis in, kortom geen prettige vooruitzichten, en het gaat dan ook binnenkort niks meer uitmaken waar je bent of woont, iedereen gaat wonen in een stulp (little house) beplakt met TM 30 formulieren.

   Mensen die graag een goed bron willen hebben met ongecensureerd nieuws (dus niet het NOS 8 uur journaal off CNN) raad ik iedereen aan om maar eens de podcast van Michael Revero ( What really happened) te beluisteren, dan word je wel wakker, ik heb deze onafhankelijke nieuwsbron nog niet op onzin en leugens of propaganda kunnen betrappen.

   Nog een prettige dag gewenst aan alle TB bloggers,

  • geert zegt op

   Beste Marc,

   Ik begrijp je frustraties maar ik denk dat het beter is om het gewoon te accepteren, klagen en zeuren helpt niet.
   Naar andere bestemmingen gaan ? Buurlanden?
   Ik denk dat die binnen afzienbare tijd ook het voorbeeld van Thailand zullen volgen.
   Cambodja doet het alvast.
   https://www.bangkokpost.com/world/1716315/cambodia-government-orders-strict-registration-of-foreigners#cxrecs_s

   Geert.

 26. aad van vliet zegt op

  Hallo Marc965,
  Laat ik het zo zeggen. Als u Thailand met Oost Duitsland vergelijkt dan heeft u nog weinig begrepen denk ik.
  Ik neem aan dat u ook al langere tijd niet in de EU bent geweest of dat u als buitenlander nog niet naar de EU bent gereisd. Vrijheid in de EU? Ik woon in de EU en vrijheden zijn daar nagenoeg afgeschaft en vervangen door regels.
  Ik ga graag naar Thailand en ik vind de vrijheden daar lijken op de jaren 60 in NL als dat u iets zegt. U moet zich wel aanpassen natuurlijk. Bent u de laatste jaren al eens op een EU camping geweest waar nederlanders komen met kinderen?

  Niet meer naar Thailand gaan als ik u mag adviseren.

 27. Bob, jomtien zegt op

  Nogmaals als u bezoeker bent vsn Thailand dan geldt de tm30 tegel. Als u Domicilie heeft in een condominium dan hoeft u niet te melden echter heeft u een huis dan bent u geen eigenaar van de grond en dient de grond eigenaar u te melden.

  • Han zegt op

   Als je, zoals ik, een stuk grond hebt geleased voor 30 jaar en daar een eigen huis op hebt gezet kun je de eigenaar van de grond niet verantwoordelijk houden voor melding lijkt mij.

   • Ger-Korat zegt op

    Er wordt nergens over “grond” gesproken of “eigenaar van de grond”.
    Slechts over “Residence” wordt er gesproken en dat is woning, verblijf,onderkomen en zo voorts.
    “Notification from for house-master, owner or possessor of the residence where alien has stayed “. Kijk dit is de letterlijke tekst.
    Als bezitter (possessor) van de grond en/of eigenaar van de woning ( ja een vreemdeling kan eigenaar zijn van alleen de woning en een aparte chanoot hiervoor hebben) kun je de melding doen.

  • John Chiang rai zegt op

   Bob,jomtien, Ik zou toch maar een keertje gaan praten met een Immigration medewerker die het werkelijk weet,en jou van deze absurde fantasie afbrengt.
   Iedere buitenlander moet zo snel hij in Thailand een hotel,condo,huis of ander onderdak betrekt gemeld worden van de eigenaar.
   Ook als dit huis op een gehuurd stuk grond staat,kun je nog steeds eigenaar zijn van het huis,en moet je net zoals de eigenaar van een condo je zelf aanmelden.
   Anders is dit bijv.als je alleen de huurder bent van het huis of condo,dan is in dit geval de verhuurder toestandig voor de melding.
   Zelfs als een verhuurder de melding verweigert,blijft het om verdere moeilijkheden te voorkomen,die bij o.a een Visum verlenging kunnen voorkomen,toch verstandig deze melding zelf te doen.

 28. bal bal zegt op

  Ben mij vorig jaar augustus gaan melden twee dagen na aankomst in Pattaya en werd mij medegedeeld dat ik pas over 90 dagen mij moest komen melden vanaf de datum van binnenkomst maar ik heb wel een vast adres .

 29. theoS zegt op

  43 jaar hier. Nooit gedaan en nooit om gevraagd. Mijn zoon of mijn Thaise vrouw doen de 90 dgn melding, no problem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website