Nederlandse toeristen laten hun vakantieplannen niet verstoren door de politieke onrust in Thailand. Reisorganisaties merken er naar eigen zeggen weinig van, blijkt uit een rondgang van de NOS.

De politieke onrust die Thailand al maandenlang in zijn greep houdt bereikte de de afgelopen weken een climax met een staatsgreep van het leger, een avondklok, honderden arrestaties, gevolgd door straatprotesten.

Volgens het Thaise ministerie van Sport en Toerisme zijn de gevolgen in de toeristensector groot: de stroom reizigers naar Thailand zou met 20 procent zijn ingezakt. Dat is een gevoelige aderlating voor Thailand, waar het toerisme direct en indirect voor bijna 17 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product.

Maar dat beeld wordt door geen enkele reisorganisatie in Nederland herkend. “Het aantal boekingen is dit jaar weliswaar lager dan vorig jaar, maar dat geldt voor alle bestemmingen”, zegt Mirjam Desmee van de reiskoepel ANVR, die de daling wijt aan de gevolgen van de economische crisis.

TUI biedt mensen die een reis naar Thailand hebben gepland, de mogelijkheid om kosteloos om te boeken naar een andere bestemming, maar daar wordt maar mondjesmaat gebruik van gemaakt, zegt een woordvoerder. Thomas Cook, Djoser en 333TRAVEL bevestigen allemaal dat er geen sprake is van paniek.

De reden? Nederlanders zijn wel wat gewend, is een veelgehoorde verklaring. Annuleren betekent geld kwijt, is een andere. En verder beperkt de onrust zich vooral tot Bangkok, dus je moet daar niet blijven hangen, is het advies dat reisorganisaties geven. Ze geven toe dat het nu laagseizoen is in Thailand, maar verwachten dat het ook in de rest van het jaar zal meevallen.

Directeur Herman van der Velde van Djoser betwijfelt zelfs of er wel echt 20 procent minder toeristen naar Thailand komen, zoals het ministerie van Sport en Toerisme zegt. “Het zou mij niets verbazen als ze het erger maken dan het is. Op die manier voeren ze druk op het leger op om de situatie weer snel te normaliseren. Anders is de economische prijs te hoog.”

Verder denken reisorganisaties dat een eventuele daling vooral wordt veroorzaakt door thuisblijvende toeristen uit de regio. Met name Chinezen, die Thailand de laatste jaren platlopen, blijven nu massaal thuis, zegt Arno van Uffelen van 333TRAVEL.

20 reacties op “Nederlandse toeristen gaan nog gewoon naar Thailand”

 1. Rick zegt op

  Ja mensen die al geboekt hebben of betaald hebben voor hun ticket die zullen zolang het de spuigaten niet uit loopt niet zo snel annuleren. Echter voor de mensen die een overweging aan het maken waren evt. op vakantie in Thailand te gaan ( en zeker voor die voor het eerst zouden gaan ) denk ik dat veel nog even verder in een reisfolder hebben gekeken naar landen als maleisië, Indonesië en Vietnam etc. Geloof me maar Thailand gaat deze onzin tot zeker in 2015 keihard voelen ook op gebied van westerse toeristen want ze hebben de afgelopen maanden natuurlijk geen reclame gemaakt voor het land.

  • kees 1 zegt op

   Helemaal met je eens Rick
   Ik ken zelf een gezin met 2 kleine kinderen die naar Thailand wouden
   Maar besloten hebben niet te gaan. Ik kan ze geen ongelijk geven. Ieder een op het Blog roept wel niks
   aan de hand kom maar gewoon hier heen. Als je maar niet zus of zo doet is er niks aan de hand.
   Ik persoonlijk zou er geen seconde over na hoeven denken als ik kleine kinderen had
   om op vakantie te gaan naar een land wat ik niet ken. Waar net een coup is gepleegd
   En ik raad het ze ook niet aan. Ik was er 38 jaar geleden bij toen er een coup gepleegd werd
   complete slacht partijen hebben er toen plaats gevonden. ik heb gezien dat iemand zich zelf in brand
   stak. Denk je dat je dan nog een leuke vakantie heb. Ja we zijn Bangkok ontvlucht.
   In Pataya merkte je er niks van. Ik schaam me er nu nog voor dat ik lekker door ging met vakantie vieren. Massaal naar Thailand blijven gaan is in mijn ogen een verkeerd signaal af geven
   naar de verantwoordelijke van al deze ellende

 2. Joseph Jongen zegt op

  De huizenmarkt ligt totaal op haar gat en de makelaars merken daar ook nauwelijks iets van beweren ook zij. Als je zoiets toegeeft loop de kooplust helemaal met sprongen achteruit. Zo zullen ook de reisbureaus niet graag toegeven dat boekingen naar Thailand zijn teruggelopen. Daarmee zaai je enkel onrust en dat is niet zo best voor de branche. Ze zullen ook niet toegeven dat door de crisis het aantal boekingen is teruggelopen. Ach; zo zit de handel immers in elkaar.

 3. SevenEleven zegt op

  Gelukkig laten de Nederlandse reizigers zich niet gek maken,maar blijven in Thailand neerstrijken.Het is al erg genoeg dat vele Thais niet samen door een deur kunnen,laat staan dat iedere toerist zijn reis zou annuleren,daarmee de ellende voor de gewone,hardwerkende Thai aleen maar vergrotend.
  Had begrepen dat de Chinezen zo massaal wegblijven vanwege hun (reis)verzekering,die blijkbaar dit soort situaties niet dekt,en aldus de Chinese toerist buiten Thailand houdt.
  Hoop dat er snel eens een echte (politieke)oplossing voor dit mooie,maar verdeelde land komt.
  Gr.SevenEleven.

 4. Cornelis zegt op

  Het is ook maar de vraag of de ervaringen van de reisorganisaties een volledig beeld geven. Velen boeken immers gewoon een ticket richting Thailand zonder tussenkomst van een reisbureau, en regelen daarnaast ook zelf hun verblijf in het land.

 5. Guzzie Isaan zegt op

  Zojuist een e-mail ontvangen van een vriend die vorige week terug gegaan is naar Koh Chang waar hij al een kleine 10 jaar woont. Hij wist te vertellen dat het opvallend rustig was m.b.t. het aantal toeristen op dit moment in bijvoorbeeld White Sand Beach, waar hij vlakbij woont. In voorgaande jaren altijd een stuk drukker om deze tijd.
  Ik denk dat Joseph Jongen een sterk punt heeft, je eigen handel ga je niet naar beneden praten.
  De cijfers van de economische groei zullen het ongetwijfeld over een tijdje laten zien, de voorspellingen hiervan zijn al naar beneden bijgesteld.
  Aangezien de toerisme gelden een flink deel uit maken van de Thaise inkomsten gaan, helaas, helaas, veel Thai dit merken. De oplopende inflatie is hier al een voorbode van.

 6. David H. zegt op

  http://www.thaivisa….-3#entry7918971

  Airline bookings to Thailand have plunged from 28,000 inbound bookings/day on May 19 to 5,000 daily cancellations following the May 22 coup /The Nation

 7. Gerrie Q8 zegt op

  Het loopt wel degelijk terug. In mijn hotelletje in Bangkok klaagt de eigenaresse steen en been dat er amper nog bezetting is. Een vriendin van me werkt in een groot hotel en door het wegblijven van klanten is er een arbeidsduurverkorting ingegaan. Iedereen werkt per maand 3 dagen minder. Vanzelfsprekend, voor Thailand, zonder behoud van loon.
  Toch heb ik van de staatsgreep weinig tot niets gemerkt. Geen enkele soldaat gezien in die twee dagen in Bangkok van en naar het vliegveld, dus wat dat betreft valt het allemaal wel mee en geen reden om weg te blijven.

  • Christina zegt op

   Wat ik dan niet begrijp is dat als ik de hotel prijzen check deze voor ons favorite hotel zelfs zijn gestegen.
   Zelf hebben we het even op opgeschoven om te gaan. Maar zijn al weer druk aan het zoeken voor tickets want als je eenmaal bent geweest dan heb je Thailand in je hart gesloten. Hebben ons wel altijd veilig gevoeld maar de klok hield ons tegen. We zeggen altijd tegen elkaar als we weer landen op Bangkok we zijn weer een beetje thuis.

 8. chris zegt op

  Binnen het totaal van de toeristenstroom naar Thailand is het aantal Nederlandse toeristen werkelijk te verwaarlozen. Alleen de jaarlijkse GROEI van het aantal Russen en Chinezen die hier op vakantie komen overtreft het TOTALE aantal Nederlanders in absolute cijfers.

 9. Daniël Drenth zegt op

  Ook opvallend het aantal Russen is al sinds de onrust tussen Rusland en Oekraïne minimaal in Pattaya. In Naklua Road waar ze veel verblijven zijn de straten leeg. Winkels en restaurants gesloten, borden op de deur over 2 maanden weer open.
  Jomtien ook heel rustig met het aantal Russen. Maar dit was al voor de Coup het geval.

 10. Mitch zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.

 11. Guilhermo zegt op

  Meerdere malen ben ik op vakantie naar Thailand toegeweest, een fantastisch land en daarom kom ik er erg graag met mijn vrouw samen. Wanneer ik de mogelijkheid had om morgen weer op het vliegtuig te stappen, dan zou ik daar niet al te lang over na denken en gaan. Ik krijg het idee, dat de tourist een beetje bang gemaakt word door alle verhalen die er verspreid worden.

  Oke, er is een coup gepleegd en de militairen zijn nu aan de macht, maar ik denk dat er even geen andere oplossing was. Maar wanneer de demonstranten nog hun gang hadden mogen gaan, dan was het veel gevaarlijker geweest en lijkt het mij nu juist een stuk veiliger. Natuurlijk is het geen prettig gezicht, dat wanneer je op straat loopt, gewapende militairen ziet lopen, maar ze bewaren wel de orde.

  Misschien dat ik het door een verkeerde bril zie en zullen de meningen hierover verdeeld blijven, maar wou
  hier toch even op reageren.

 12. anne zegt op

  Wij vliegen begin juli richting Thailand. Nogal ongeruste ouders en zelf een onderbuik gevoel.
  Kunnen jullie mij meer vertellen hoe de sfeer/veiligheid in Thailand is? Waar moet je wel/niet komen?
  Hopelijk kunnen we met een gerust hart een maandje genieten van dit mooie land!
  Bedankt alvast!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ anne Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok. Daar vind je nuttige tips wat je wel en beter niet kunt doen: Q&A: Antwoorden op meest gestelde vragen. Url: http://thailand.nlambassade.org/nieuws/2014/01/demonstraties.html

   • anne zegt op

    Dankje voor je reactie, ik ken de site. Idd op blijven kijken voor het meest actuele nieuws.
    Graag zou ik nog wat meer ervaringen van mensen willen weten die momenteel in Thailand verblijven of net terug zijn?

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ anne Wat ik sinds 20 mei (staat van beleg) en 22 mei (coup) heb gelezen aan reacties komt er ruwweg samengevat op neer: we merken er weinig tot niets van. Ik vertrek morgen naar Thailand. Zal er mijn eigen ervaringen aan toevoegen.

     • Annetta zegt op

      Dick, heb je al leuke ervaringen voor me?

      • Dick van der Lugt zegt op

       @ Annetta Jazeker. Lees mijn columns op de Facebook-pagina van Thailandblog en mijn column: https://www.thailandblog.nl/column/nog-geen-soldaat-gezien-hoezo-dictatuur/

 13. anne zegt op

  Wat fijn dat je er nog wat ervaringen aan toe wilt voegen.
  Goeie reis en heel veel plezier in Thailand!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website