(Foto: Thailandblog)

Met 150 ambassades, consulaten en andere posten wordt Nederland vertegenwoordigd in bijna alle landen in de wereld. Sommige ambassades zijn heel groot, zoals die in Washington waar zo’n 150 mensen werken, maar er zijn ook kleinere. De ambassade op Malta heeft bijvoorbeeld maar 4 mensen in dienst.

Wat doet een ambassade eigenlijk? En hoe verschilt dat van het werk van een consulaat? We leggen het uit.

Kijk hier wat je kunt regelen bij een ambassade en consulaat

Wat doet een ambassade?

Een ambassade is de formele vertegenwoordiging van een land in een ander land. De ambassade kun je meestal vinden in de stad waar de regering van dat land gevestigd is. Dit is vaak de hoofdstad, maar niet altijd. In Nederland is dat in Den Haag. Een ambassade wordt geleid door een ambassadeur. Voor de Nederlandse ambassade in Bangkok is dat Remco van Wijngaarden.

Via diplomatie geven Nederlandse ambassades ons toegang tot andere regeringen en internationale organisaties. Hierdoor komen samenwerkingen tot stand en kunnen afspraken worden gemaakt met andere landen. Door te overleggen en afspraken te maken, werkt Nederland met andere landen aan onderwerpen zoals klimaat, veiligheid, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast houdt de ambassade zich bezig met het behartigen van Nederlandse belangen. Bijvoorbeeld het tegengaan van terrorisme of de opvang van vluchtelingen.

Ook biedt de ambassade hulp als een Nederlander in het buitenland in de problemen komt. Bijvoorbeeld als je je paspoort kwijtraakt, slachtoffer wordt van een misdrijf of te maken krijgt met een natuurramp. De ambassade weet wat er gaande is en kan deuren openen die anders gesloten zouden blijven. De medewerkers spreken de taal, kennen de lokale cultuur en zijn ter plaatse voor de Nederlanders.

Nederlandse ambassade in Bangkok

Het adres van de Nederlandse ambassade in Bangkok is:

 • 15 Soi Ton Son
 • Lumphini, Pathumwan
 • Bangkok 10330
 • Thailand

Openingstijden

 • Maandag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Dinsdag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Woensdag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Donderdag: 8.30 – 11.00 en 13.30 – 15.00 uur (alleen op afspraak)
 • Vrijdag: 8.30 – 11.00 (alleen op afspraak)
 • Zaterdag: gesloten
 • Zondag: gesloten

Maak een afspraak via het online afsprakensyteem.

Stel uw vraag

 • via telefoonnummer +6623095200. Let op: belt u vanuit Nederland? Bel dan met +31 247 247 247.
 • via WhatsApp. Stuur direct een WhatsApp-bericht. Of voeg ons mobiele nummer +316 8238 7796 toe aan de contactlijst van uw smartphone en stuur ons dan uw bericht.
 • via het contactformulier.

Sluitingsdagen 2022

De Nederlandse ambassade in Bangkok is op de volgende dagen gesloten:

 • 16 februari – Makha Bucha-dag
 • 13 & 14 april – SongKran Festival
 • 15 april – SongKran Festival / Goede Vrijdag
 • 18 april – Tweede Paasdag
 • 16 mei – Wisakha Bucha Day
 • 3 juni – Verjaardag Thaise Koningin
 • 6 juni – Tweede Pinksterdag
 • 28 juli – Verjaardag Thaise Koning Maha Vajiralongkorn
 • 12 augustus – Verjaardag Queen Mother
 • 13 oktober – Herdenkingsdag Koning Bhumibol Adulyadej
 • 24 oktober – Chulalongkorn-dag
 • 6 december – Vaderdag
 • 26 december – Kerst

Wat doet een consulaat?

Het woord consulaat wordt gebruikt als verkorting van consulaat-generaal. Bij een consulaat kunnen Nederlanders onder meer terecht voor het aanvragen van een (nood)paspoort en het legaliseren van documenten. Niet-Nederlanders kunnen er terecht voor het aanvragen van een visum om naar Nederland te reizen. Dit zijn voorbeelden van consulaire diensten.

Het consulaat biedt naast deze diensten ook hulp aan Nederlandse ondernemers met netwerken en het vinden van de juiste zakenpartners. Eenmaal gevestigd, kunnen ondernemers een beroep doen op het consulaat als ze problemen ervaren, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van de juiste documenten en vergunningen.

Wat is het verschil tussen een ambassade en een consulaat?

In principe doet een ambassade alles wat een consulaat doet, maar heeft een ambassade de extra taak om politieke en diplomatieke relaties te onderhouden met de regering van het gastland. Een consulaat houdt zich hier niet mee bezig en richt zich vooral op consulaire zaken en ondersteuning van Nederlandse ondernemers.

Een consulaat kan worden gezien als verlengstuk van de ambassade in het gastland. Consulaten vind je vaak op een andere plek dan de ambassade in het land. Vooral in grote landen, zoals de Verenigde Staten, is het belangrijk dat Nederland op meerdere plekken vertegenwoordigd zijn.

Kan een land meerdere ambassades en consulaten hebben?

Een land heeft slechts één ambassade, maar kan wel meerdere consulaten in een land hebben. Dit is meestal het geval in belangrijke handels- of havensteden. Denk hierbij aan een land als China. Naast de Nederlandse ambassade in Peking heeft BuZa consulaten in ShanghaiGuangzhouChongqing en Hongkong. Op die manier is er een grotere dekking van Nederlandse vertegenwoordigingen.

Wie zijn honorair consuls?

Het zijn geen beroepsdiplomaten, maar zijn wel onmisbaar voor het internationale netwerk van Nederland. Het werk van honorair consuls komt neer op twee dingen: hulp bieden aan Nederlanders in het buitenland en het behartigen van de Nederlandse handelsbelangen.

De rol van een honorair consul wordt vaak pas publiekelijk zichtbaar als er ergens een crisis of natuurramp is. Zij helpen Nederlanders in het buitenland. Bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname, vermissing, overlijden, rampen, calamiteiten, bezoeken aan Nederlandse gedetineerden en afgifte van nood(reis)documenten.

Ook creëren honorair consuls unieke economische kansen voor Nederlandse ondernemers. Ze openen deuren in het buitenland voor het bedrijfsleven en maken bezoeken mogelijk. Daarbij blijven ze nauw verbonden met de Nederlandse gemeenschap.

De Nederlandse consul in Phuket

Consul: Seven SmuldersTelefoon+66 (0) 848 529 279

E-mail en openingstijden Maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur (alleen op afspraak)

District: Phuket, Phang Nga (inclusief de eilanden Similan, Surin, Yao Noi en Yao Yai), Krabi (inclusief de eilanden Phi Phi en Lanta) en Surat Thani (inclusief de eilanden Samui, Phangnan en Tao).
Werkzaamheden: Consulaire hulp aan Nederlanders in nood & uitgifte/afstempeling van levensbewijzen voor pensioenuitkerende instanties.

Bron: Rijksoverheid

5 reacties op “Nederlandse ambassade of consulaat? Wat is het verschil?”

 1. Rebel4Ever zegt op

  Nuttige instanties als je ze nodig hebt, maar ik verbaas me toch nog waarom de EU niet de gezamenlijke eenheid en importantie uitdraagt door zich in 1 gebouw te vestigen. Lijkt mij efficiënter en goedkoper. Minder loketten, wel rekening houdend met landelijke (federale) verschillen, taal en belangen. Ambassadeurs kunnen sneller met elkaar overleggen en het straalt de werkelijke grootheid van de EU uit.

  • Dennis zegt op

   Dat ben ik niet met u eens. Dan krijg je namelijk toestanden als bij VFS. Als je daar hebt rondgelopen (Chamburi Square), dan huiver je om uberhaupt een ambassade te bezoeken.

   Nee, liever kleinschalig en ik denk dat andere landen daar ook zo over denken.

  • Cornelis zegt op

   27 ambassades (plus de EU diplomatieke vertegenwoordiging natuurlijk) in één gebouw? Gezamenlijke loketten? Lijkt me het recept voor een organisatorische ramp…….

 2. Roeland zegt op

  Dank voor de heldere uiteenzetting, maar het blijft raar dat een Nederlandse honorair consul een algemeen @gmail email-adres heeft. Nederland weer op z’n kleinst….

 3. TheoB zegt op

  “Niet-Nederlanders kunnen [bij het consulaat] terecht voor het aanvragen van een visum om naar Nederland te reizen. Dit zijn voorbeelden van consulaire diensten.”
  Dus niet-Nederlanders wonend in Thailand kunnen een visum voor Nederland aanvragen in Phuket bij consul Seven Smulders? Dat is nieuw voor mij. Ik dacht nml. dat al die mensen hun aanvraag bij VFS in Bangkok moeten indienen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website