Vandaag is het moederdag in Nederland en Belgie. In grote delen van de wereld valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In het bisdom Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd.

In gezinnen die Moederdag vieren staat deze dag in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus. Van huishoudelijke taken wordt ze vrijgesteld. Soms hebben de jongere kinderen op school of op het kinderdagverblijf cadeaus gemaakt.

Ook in Thailand viert men moederdag maar dan op 12 augustus (een nationale feestdag). Moederdag wordt gevierd op de verjaardag van koningin-moeder Sirikit. Moederdag in Thailand wordt al sinds 1976 gehouden op de verjaardag van Sirikit. De koningin moeder is al een aantal jaren niet meer zelfstandig in het openbaar verschenen, na haar zware beroerte in 2012. Over haar huidige gezondheidstoestand worden zelden mededelingen gedaan.

Veel denken dat moederdag een commercieel evenement is, bedacht door ondernemers en winkeliers om zo wat extra omzet te genereren. Dat is niet juist. Moederdag gaat terug naar de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden. Populair gesteld vindt Moederdag of Moedertjesdag zijn oorsprong in het oude Griekenland. Daar werden niet zozeer de gewone moeders in het zonnetje gezet, maar werd Rhea, de moeder der goden, geëerd. De katholieke Kerk kent natuurlijk ook een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

Door de coronacrisis is deze moederdag niet echt een feestdag. Ouderen zijn extra kwetsbaar en kunnen daarom vaak geen bezoek ontvangen. Met de hele familie bij oma op bezoek is er dan ook niet bij.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Moederdag in Nederland en Belgie anders dan anders”

  1. Jasper zegt op

    De huidige moederdag is vanuit Amerika overkomen waaien begin vorige eeuw. De vrouw die zich er voor beijverde, heeft later geprobeerd om de moederdag weer af te schaffen vanwege de vercommercialisering er van.

    Waarvan akte. Vaderdag wordt uiteraard gevierd op 5 december, als we extra inleggen bij de Watt. Heeft iederen wat aan!

    Daarnaast is het niet meer van deze tijd. Veel mannen voeren zorgtaken uit, emancipatie is er op alle vlakken. Hoeven wij allemaal geen speciaal bedankje voor, hoor. We doen het voor elkaar even graag, toch, dat zorgen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website