Geweld in het Zuiden gaat negende jaar in

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
5 januari 2012

Op 4 januari 2004 maakten islamitische opstandelingen in Narathiwat 413 vuurwapens buit, meest M16 geweren. Sindsdien hebben in het Zuiden van Thailand meer dan 12.000 gewelddadige incidenten plaatsgevonden met 5.243 doden en 8.941 gewonden: gewone burgers, soldaten, politieagenten, leraren, monniken en vermeende opstandelingen.

Het geweld resulteerde ook in 2.295 weduwen en 4.455 weeskinderen. De regering heeft meer dan 160 miljard baht uitgegeven aan militaire operaties en ontwikkelingsprojecten, waarvan 70 procent naar het leger ging.

Onlangs claimde het leger dat de situatie in het Zuiden was verbeterd, maar dit blijkt niet uit de cijfers: 535 doden in 2011 (2010: 521), 1.049 gewonden (941), 671 gewelddadige incidenten (652).

Gezien deze cijfers, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar, is het duidelijk dat de militaire operaties geen succes hebben gehad in het beteugelen van de activiteiten van de opstandelingen, laat staan de rebellen te neutraliseren. […] Het wordt hoogtijd dat het leger zich eens afvraagt waarom de militaire benadering mislukt is en of niet meer nadruk zou moeten worden gelegd op niet-militaire middelen.

De krant wijst in verband op de heropening van de Islam Burapha school, die 4 jaar geleden werd gesloten omdat het leger vermoedde dat de school onderdak aan opstandelingen bood. De heropening, op initiatief van de secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administration Centre, kreeg veel lof van moslimleiders en bewonersvertegenwoordigers.

Of de rust ooit weerkeert in het Zuiden, weten we niet, maar het leger dient te beseffen dat er weinig kans is de oorlog tegen separatisme te winnen, tenzij het het vertrouwen wint van de etnische Malay-moslims, aldus de krant.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Geweld in het Zuiden gaat negende jaar in”

 1. Song zegt op

  Ik ben blij met deze aandacht voor dit voortdurende conflict. Op You Tube zijn diverse bloedige filmpjes te zien van het geweld wat vrijwel dagelijks nieuwe slachtoffers kost. Ik ben geen tegenstander van de Islam(=vredelievende godsdienst?) maar wel een tegenstander van de gewelddadige Islam fundamentalisten.
  Taksin heeft nogal wat kritiek gehad op zijn harde en gewelddadige ingrijpen op deze acties van de Islamfundamentalisten. Maar ik vraag me af of een “zachte” aanpak zou helpen. Het is vrijwel zeker dat de fundamentalisten worden gesubsidieerd door rijke geloofsgenoten uit Indonesië, Maleisië en de golfstaten en blijkbaar is de pot met goud (olie) nog niet op. Inderdaad zal geweld misschien niet de oplossing zijn. Mijns inziens ligt de oplossing ook niet in Thailand maar is het een mondiaal probleem. Emancipatie, democratisering en modernisering van de Islamlanden zou een grote stap voorwaarts zijn. Maar het Westen laat de demonstranten in o.a. Syrië tot nog toe in hun hemd staan. De Islambevolking serieus nemen en gelijkwaardige kansen bieden op welvaart en voorspoed zal in de toekomst tot afbreuk leiden van de Islamitische fundamentalistisch geloofswaanzin.

 2. Heijdemann zegt op

  Geluk biij ongeluk dat deze extremisten niet slim zijn, als zij deze aanslagen zouden plegen in Bangkok en/of andere toeristische plaatsen zoals Pattaya, Phuket etc. krijg je meteen een heel ander plaatje.

 3. dick van der lugt zegt op

  Heeft iemand informatie over de situatie voor 2004? En ik vraag me ook af waarom het geweld juist in 2004 is opgelaaid.

 4. namphoe zegt op

  Voor dit probleem moeten wij terug in de geschiedenis. Het gebied was een sultanaat en is gewoon ordinair gezegd in 1912 genaast door Thailand.

  De groepering die thans zegt te strijden wil weer de onafhankelijkheid van dat gebied, maar wel de voordelen van Thailand behouden.

  Ik denk dat zolang men de autonomie niet hersteld er helaas de onrust en aanslagen de boventoon zullen voeren, hoe triest.

  • siamees zegt op

   Gelijk heb je man,de boel gewoon terug geven en het zal dan pas ophouden.
   Een gans ander volkje touwens daar in het diepe zuiden,niets met de rest van het land te maken.Ik denk trouwens dat Thailand daar nooit de oorlog zal kunnen winnen.Zullen uit angst voor gezichtsverlies nog vele doden vallen in beide kampen.Heel triest verhaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website