Er was eens… een fotomodel

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
28 september 2013

Het begon als een sprookje maar het kreeg geen happy ending. Midden jaren negentig werd Rojjana ‘Yui’ Phetkanha (37) ontdekt, een meisje van eenvoudige komaf uit de Isaan, dat in een noodlezaak werkte. Ze won de titel van Supermodel of Thailand 1994; deed modellenwerk in Milaan, Parijs en New York, prijkte als cover girl op Vogue Asia en was boegbeeld van het Chanelparfum Allure.

Maar ze raakte aan de drugs en alcohol en aan haar loopbaan kwam abrupt een eind. Sindsdien is het alleen maar bergafwaarts met haar gegaan. Begin september werd ze tweemaal op straat gesignaleerd. De eerste keer viel ze mensen lastig bij een benzinestation, de tweede keer liep ze met een grote zak met eten en kleding over straat. Ze leek gedesoriënteerd en was niet in staat coherent te antwoorden. De politie bracht haar naar het Somdet Chaopraya Institute of Psychiatry, waar ze werd opgenomen.

Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Na haar deconfiture biechtte ze haar drugsgebruik op, ze zei er financieel een zooitje van te hebben gemaakt en een opgeblazen ego te hebben. Nadien dook haar naam talloze malen in de roddelpers op met meer ellende en vreemd gedrag totdat het culmineerde in de ziekenhuisopname. Of ze daar nog verblijft, vermeldt het artikel niet.

Drie topmodellen: Si, Ngonngon en Rosie

Momenteel is Pisinee ‘Si’ Tanviboon hot. Ze is afkomstig uit een rijke familie. Si woont weliswaar nog in Thailand, maar vliegt al wel van het ene continent naar het andere, op weg naar de catwalks van Chanel en Vivienne Westwood.

Ook uit een rijke familie komt Tiriree ‘Ngonngon’ Kunanuruk. Deze dame heeft gestudeerd aan de Chulalongkorn universiteit en is verhuisd naar New York. Tot nu toe werkte ze voor Betsy Johnson, Kithe Brewster en k.nicole, ze deed deze maand vier shows op de New York Fashion Week plus een fotoshoot voor Macy.com.

Nuchtere meid. ‘Modellenwerk heeft een houdbaarheidsdatum’, zegt ze. ‘Dus dacht ik: ik ga ervoor, voordat ik het niet meer kan doen. Als het niet werkt, werkt het niet. Ik kan altijd nog doorgaan met mijn studie of een baan vinden die verband houdt met mijn graad. Dit is mijn kleine avontuur.’

En dan is er nog Cheera ‘Rosie’ Choo. Ze gaf haar modellenwerk bijna op, omdat ze dacht dat haar uiterlijk te streng was voor de Thaise markt. Maar ze had geluk; Upfront uit Singapore nam haar onder contract en later Wilhelmina Models in New York. Rosie heeft inmiddels voor Rebecca Minkoff en WHIT gelopen en ze deed een reclame voor Warren Tricomi Salon.

Moordende concurrentie

Styliste Linda Chareonlarb waarschuwt meiden die dromen van een modellenbaan. ‘Het belangrijkste is dat je er mentaal klaar voor moet zijn. Het is daar een volkomen andere wereld. De concurrentie is zo moordend dat je meer dan sterk in je schoenen moet staan om te overleven. Voor meiden die in het buitenland willen werken, is het belangrijk dat ze vanuit thuis goed ondersteund worden, en dat ze een opleiding hebben waarop ze kunnen terugvallen. Het is niet gemakkelijk. Met alleen maar lang en knap zijn, red je het niet.’

En daarmee lijkt de tragische afgang van Yui wel verklaard. Ze kwam uit het niets, met mooie grote ogen, maar ze was naïef en werd te snel beroemd. Ze bereikte de top, maar kon alle glitter, de drank, de jongens en de drugs niet aan. En ze had niemand die haar hielp met beide benen op de grond te blijven staan.

(Bron: Bangkok Post, 25 september 2013)

1 reactie op “Er was eens… een fotomodel”

  1. Henk van't Slot zegt op

    Dat verhaal van de aan lagerwal geraakte fotomodel is al weer van een maandje geleden,werd veel aandacht aan besteed door de Thaise tv,en kranten.
    Mijn vrindin volgde alles ervan,vondt ze wel interesant,van Loso,naar Hiso,en weer naar beneden.
    Het model heeft heel veel geld verdiend,maar nooit een bath naar haar ouders overgemaakt,die willen ook helemaal niks meer met haar te maken hebben,zijn eenvoudige plattelandsmensen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website