Jaren geleden verliet Fon (niet haar echte naam) haar dorp in het district Mae Lao (Chiang Rai), nadat ze aan een zakenman was verkocht. Onlangs keerde ze terug en vestigde zich als mamasan (hoerenmadam). Ze probeert meisjes in te palmen met mooie praatjes over de kapitalen die ze kunnen verdienen door elders te gaan werken. Sommigen trappen erin, maar Dao niet.

‘Als iemand me vraagt of ik belangstelling heb elders te werken, neem ik aan dat hij of zij een mensenhandelaar is, want daar zijn er veel van hier’, zegt Dao (15), die enkele jaren geleden haar ouders verloor. ‘Wanneer meisjes vertrekken, weten we dat ze het seksbedrijf in gaan. Als ze terugkomen, hebben ze zoveel geld verdiend dat ze een nieuw huis voor hun ouders kunnen bouwen. Dat klinkt goed, maar de werkelijkheid erachter is niet zo mooi als ze lijkt.’

Dao is een van de honderdvijftig kinderen die een studietoelage krijgen van het Sold Project, een liefdadigheidsorganisatie die tot doel heeft kinderprostitutie te voorkomen en de kans te verminderen dat jongens en meisjes het slachtoffer van mensenhandel worden.

Sold Project geeft niet alleen een studietoelage, maar houdt de kinderen ook in de gaten

Sold Project werd in 2007 opgericht door een groep Amerikanen en Thais, die een documentaire wilde maken over mensenhandel. Tijdens de productie besloten ze een kind te helpen dat grote kans liep verhandeld te worden. Inmiddels zijn het er 150, en elk jaar komen er 20 bij. Vaak kinderen die hun ouders hebben verloren en bij familie wonen of kinderen uit arme gezinnen, waarin aan onderwijs weinig waarde wordt gehecht. Ze kunnen nu niet alleen aan hun toekomst werken, maar Sold Project houdt hen ook in de gaten.

‘De beurzen zijn bedoeld hen in school te houden en tegelijkertijd stelt het ons in staat in contact met hen te blijven zodat we weten wat voor risico’s ze lopen’, zegt Tawee Donchai, een van de oprichters.

Het olifantenprogramma maakt de kinderen weerbaar; het verlicht hun stress

Sinds kort is Sold Project in samenwerking met de Golden Triangle Elephant Foundation het programma Elephants for Kids begonnen. Aanvankelijk een dagje uit heeft het project zich ontwikkeld tot een trainingsprogramma tot mahout. De kinderen leren commando’s geven, ze leren hoe de dieren te voederen en baden, wat de rol van een mahout is, hoe ze in contact kunnen komen met olifanten en ze krijgen les over het belang van natuurbehoud.

‘Het maakt hen weerbaar’, zegt Tawee. ‘Het geeft ze kracht en vertrouwen. In het begin zijn ze bang van olifanten. Durven ze een olifant nauwelijks aan te raken. Maar nu hebben ze de dieren leren kennen. Op de een of andere manier wordt hun stress verlicht door hun ervaringen met olifanten. Stress die misschien veroorzaakt wordt door samenleving, gezin enzovoort. Als ze terugkeren van het olifantenkamp, zijn ze veel extraverter.’

Dao bevestigt Tawee’s woorden. ‘In het begin vond ik olifanten heel beangstigend. Maar nu vind ik ze een van de mooiste dieren die ik ooit ben tegengekomen. Ik was ze en praat met ze. En ze begrijpen mijn taal. Door met olifanten om te gaan, krijg ik meer moed en vertrouwen. Ik denk dat ik me er sterker door voel.’

(Bron: Bangkok Post, 18 maart 2013)

De Golden Triangle Elephant Foundation heeft een bankrekening bij de Siam Commercial Bank, nr. 639-229093-5. Het Sold Project heeft een rekening bij de Bangkok Bank, nr. 629-022035-6 t.n.v. Tawee Donchai en Ruttikarn Chermua.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website