Crematie Rama IX in de Tegel van de NVT

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
25 oktober 2017

Een van de leden van de NVT, Else Geraets, heeft een kijkje achter de schermen kunnen nemen bij de voorbereidingen van de grote ceremonie rond de crematie van Koning Bhumibol Adulyadet.

ij heeft er een artikel over geschreven en met vele foto’s verluchtigd. Bekijk het in het on-line Magazine “de Tegel”.

14 reacties op “Crematie Rama IX in de Tegel van de NVT”

 1. patrick zegt op

  weet iemand of dit ook in het buitenland ergens op tv of internet te volgen is ?

  • FonTok zegt op

   Je kan alles life volgen op thaiflix.com

 2. Fransamsterdam zegt op

  http://www.kingrama9.th/live

  Een feed met engels commentaar :
  http://thainews.prd.go.th/website_en/live/index/?bitRate=HD

  De vermoedelijke Youtube-feed voor donderdagochtend (Thaise tijd), nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd).

  https://youtu.be/gw2F-rTJ3rU

 3. john zegt op

  Ik vraag me af of het lichaam van de koning in de kist blijft of in de urn. Weet iemand het antwoord?

  • chris zegt op

   beste John,
   Het lichaam van de overleden koning is in de nacht voor de crematie uit de urn gehaald en in de speciale kist geplaatst en ook al in het holst van de nacht naar Sanam Lunag gebracht. De urn die vandaag ceremonieel zal worden vervoerd bevat niet het stoffelijk overschot maar slechts een gedenksteen met zijn naam en geboortedatum en datum van overlijden.

   • Tino Kuis zegt op

    Chris,
    Dat het stoffelijk overschot van de koning al gisteravond on een uur of acht naar de crematieplek op de Sanam Luang is overgebracht las ik ook. Ik weet niet of het waar is, het is een gerucht, niet officieel bevestigd.

    Maar wat je schrijft over de urn is niet waar. Het lichaam van de overleden koning heeft steeds gelegen in een kist achter/onder de urn. Of het lichaam nu is overgebracht naar de urn is niet zeker. Ik weet dat zijn moeder in 1997 in de kist bleef en dat de urn toen alleen ceremonieel was. Dat is nu ook het geval denk ik.

   • Hans Bos zegt op

    Op uitdrukkelijk verzoek van de overleden koning is hij niet in de urn gegaan. Daarvoor moeten zijn benen worden gebroken. Hij is dus in een kist opgebaard. Het klopt dat zijn stoffelijk overschot de nacht voor de crematie naar het crematorium is overgebracht. Dat heet ‘stealing of the body’. Dit is ingevoerd om te voorkomen dat op de dag van de crematie ‘ongelukken’ gebeuren.

   • john zegt op

    Beste Chris,

    Het lichaam is nooit in de urn geweest.Hoe kan het dan volgens jou in de nacht voor de crematie uit de urn zijn gehaald?

   • patrick zegt op

    volgens mij was de echte crematie aangekondigd voor 22.00h helemaal niet te zien. ik heb alleszins tevergeefs zitten zappen.

    • patrick zegt op

     blijkbaar enkel amateurbeelden vanuit het publiek.

  • Rob V. zegt op

   Het lichaam is in de vroege ochtend rond een uur of 8 overgebracht van het paleis naar de crematieplek. Dit noemt met ‘de diefstal van het lichaam’ omdat het buiten het zicht van het publiek gebeurd . De rituele overdag met het vervoer van de urn zijn symbolisch zoals Chris schrijft. Bepaalde rituele horen er nu eenmaal bij.

   KhaoSod schrijft:
   “The cremation ceremony for His Majesty the Late King set to take place Thursday was reportedly preceded by an ancient ritual little known outside the palace circle: the symbolic “theft” of the monarch’s body.

   The tradition of luk phra sop, literally “theft of the royal body,” involves transporting the remains of deceased kings to the cremation grounds the night before the ceremony begins. As tradition requires, the body must be brought in secret at a time not made public, hence the sinister-sounding name
   (…)
   “King Rama IX is now residing at Meru Mas in the middle of Sanam Luang. The theft of the royal body took place between 7:49 and 8:18pm,” Wassana Nanuam wrote. “Once it was over, Rama X went home while Princess Sirindhorn returned to the [Grand] Palace.”
   (…)
   The funerary procession taking place this morning is a symbolic one. For one, the royal urn, or kot, atop the main carriage drawn by troops supposed to carry His Majesty’s remains is empty. The body of King Bhumibol was placed in a coffin.

   Zie:
   http://www.khaosodenglish.com/politics/2017/10/26/mourners-witness-royal-body-theft-ritual/

   En:
   http://www.khaosodenglish.com/news/2017/10/26/thailands-king-kings-laid-rest-ancient-ritual/

 4. JanW de Vos zegt op

  Ik heb op mijn tablet een thaise tv zender geinstalleert en dat werkt.
  Het is niet belangrijk welke zender lijkt mij, want ik neem aan dat iedere zender de crematie zal uitzenden

 5. JanW de Vos zegt op

  Installeer de App , :Thai TV+Live
  Kies voor de optie : Free TV en dan Thai PBS3
  Ik gebruik wel android en weet niet of het met een ander systeem ook werkt

  • Leo_C zegt op

   Dank je wel JanW de Vos, werkt perfect in Nederland !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website