Poppen uit Taiwan, Bolivia, Australië, Frankrijk, Zwitserland, Hongarije, Brazilië en tal van andere plaatsen, 50.000 in totaal. Prachtige muziekpoppen uit China, angstaanjagende krijgers uit Nieuw Zeeland, tovenaars en clowns in levensechte gewaden. Schattige porseleinen poppen met verfijnde kleding, stoffen poppen in zoete kleuren, uiterst vakkundig gemaakt.

Sommige lijken op echte mensen, andere hebben theatrale trekken. Sommige zijn leuk speelgoed voor kinderen, andere zijn delicaat en gracieus en passen beter in een vitrinekast.

In een rustig uiteinde van San Pa Tong in Chiang Mai heeft een man zijn leven gewijd aan poppen. Hij verzamelt ze, stelt ze ten toon en een staf van 20 mensen produceert er duizenden per maand voor de binnenlandse markt en de export.

Youthana Boonprakong is de man achter het Chiang Mai Dolls Making Museum. Poppen zijn zijn lust en zijn leven. Hij maakt elke pop zelf schoon, want ‘mijn schoonmaakster weet niet hoe ze dat het best kan doen en zou ze beschadigen. Bovendien, valt het mij dan op wanneer een pop niet op zijn vaste plaats staat.’

Vientiane – Udon Thani – Bangkok – Chiang Mai

Youthana’s moeder leerde hem poppen maken. Ze had een poppenwinkel in Vientiane (Laos). Toen de revolutie en burgeroorlog uitbrak in Laos, besloot het gezin de Mekong over te trekken. Het streek neer in Udon Thani, in het noordoosten van Thailand. Zijn tante ging daarna naar Bangkok en Youthana volgde haar. Ze zetten een fabriekje op en leverden poppen aan souvenirwinkels, luxe warenhuizen en verkooppunten in hotels.

Toen hij zijn vrouw leerde kennen, die uit Chiang Mai kwam, verhuisde de fabriek naar haar geboorteplaats, mede vanwege de lagere productiekosten. Ze maken er poppen van stof, keramiek en porselein. De porseleinen poppen hebben een huid die de menselijke huid het meest benadert. Dat zijn de mooiste, maar ook het moeilijkst te maken en het duurst.

Wanneer Youthana op reis gaat om klanten te bezoeken, neemt hij poppen uit hun plaats mee. Hij kijkt hoe ze er poppen maken en bestudeert de traditionele kleding die mensen er dragen. ‘Ik heb lange tijd in de bergen bij de hilltribe mensen gewoond en alles geleerd over hun traditionele kleding. De patronen op de kleding van de poppen worden door hunzelf gemaakt.’

Trots is Youthana op een serie Ramayana poppen. Ze dragen dezelfde kleding als de spelers in een khon, de Thaise gemaskerde dans. Elke pop kostte maanden werk.

Chiang Mai Dolls Making Museum, San Pa Tong, Chiang Mai.
187/2 Moo 9, Ban DongkhilekTambon Makhamluang, Amphur San Pa Tong
50210 Chiang Mai
+66 81 465 5566

Facebook: www.facebook.com

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website