Beste Ronny,

Mijn naam is Johan woon 13 jaar in Thailand. Ik denk dat ik een overstay probleem heb. Heb hulp nodig. Kunt u mij vooruit helpen? Heb een betrouwbaar iemand nodig met verstand van zaken die mij kan adviseren wat te doen.

Weet nu niet wat me te wachten staat.

Met vriendelijke groet,

Johan


Beste Johan,

Ik kan je enkel mededelen wat je mogelijk te wachten staat. Het hangt er van af hoe er tegen je “overstay” wordt aangekeken door immigratie, hoe lang die is en of er andere zaken mee gemoeid zijn. Een standaard oplossing wat er zal gebeuren kan niemand geven. Enkel wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.

De Thaise wet zegt over “Overstay”: “Elke buitenlander met “Overstay” kan worden gestraft met een gevangenisstraf tot 2 jaar, een boete van maximaal 20.000 Baht, of beide.”

In de praktijk komt het er eigenlijk op neer dat wanneer je een “Overstay” van minder dan 90 dagen hebt en je jezelf aangeeft, je een boete zal krijgen van 500 Baht per dag en dit met een maximum van 20 000 Baht. (Op de luchthaven zal bij een “Overstay” van minder dan een dag die normaal niet aangerekend worden)

Een gevangenisstraf zal bij zelf aangeven en onder de 90 dagen zelden opgelegd worden. Het zal meestal bij de financiële boete blijven. Je zal dan waarschijnlijk ook het land moeten verlaten. Meestal verplicht via een luchthaven.

Op 20 maart 2016 zijn er sancties toegevoegd, m.a.w. die 20 000 Baht zal altijd blijven en ook de kans op een gevangenisstraf blijft bestaan, maar er kunnen extra sancties opgelegd worden.

In het geval dat een buitenlander zichzelf aangeeft:

  • Overstay van meer dan 90 dagen: geen toegang tot Thailand voor de periode van 1 jaar.
  • Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 3 jaar.
  • Overstay van meer dan 3 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
  • Overstay van meer dan 5 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.

In het geval dat een buitenlander zelf geen melding doet, en wordt aangehouden:

  • Overstay minder dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
  • Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.

Wat de gevangenisstraf betreft. Gevangenisstraffen worden zelden uitgesproken voor “Overstay”. Tenminste, ik hoor het zelden maar het kan natuurlijk. Meestal zal het om een uitwijzing gaan. Dat wil echter niet zeggen dat men je ondertussen niet in bewaring kan nemen tot je vertrekt. Dat kan wel eens lang duren als iemand eerst de financiële mogelijkheden bij elkaar moet zoeken om een ticket en/of boete te betalen. Maar dat is op zich geen gevangenisstraf. Natuurlijk kan het wel zijn dat er uiteindelijk een gevangenisstraf volgt als men niet kan betalen, maar daar beslist dan een rechter over.

Word je natuurlijk opgepakt met “Overstay” en er spelen andere zaken mee zoals een verkeersongeval, misdrijf, illegaal werken, etc.. dan wordt het natuurlijk misschien een gans ander verhaal.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website