Beste Ronny,

De Thaise ambassade heeft mij een non-immigrant O A multiple entry visum verstrekt ingaande op 10-08-2018. Op 30 dec.jl. kwam ik het land binnen en de datum op mijn retourticket is 28-03-2019 (ivm. familieomstandigheden). Dus net niet 90 dagen hier.

Is er verschil tussen het retirementvisum en mijn huidige visum? Ik zou graag in aanmerking komen voor dat retirement visum indien dat als zodanig bestaat. Kan dat gebeuren voor de 90 dagen zijn verlopen?

Mocht dat laatste niet mogelijk zijn moet ik dan voor 09-08-2019 weer in Thailand zijn voor een nieuwe, minstens 90 dagen periode? Of moet ik dan opnieuw het zelfde visum aanvragen?

Hoe effectief zijn de zg. Visa Expert bureaus? In een gesprek met Thai Visa Express verzekerde men mij dat tegen betaling het verlangde visum kan worden verstrekt. Wat betreft het laatste, ben je bekend met dergelijke bureaus, of ken je wellicht een casus?

Vergeef me als er sprake is van onduidelijkheid of een tekort aan gegevens voor een beginner als ik is de hele materie nogal doorspekt van vaagheden.

Graag je reactie, met vriendelijke groet,

Dirk


Beste Dirk,

Je hebt een Non-immigrant “O-A” Multiple entry visum zeg je. Dan heb je bij binnenkomst geen verblijfsperiode van 90 dagen bekomen, maar van één jaar. En die verblijfsperiode van één jaar zal je bij elke binnenkomst bekomen, tenminste als ze gebeuren binnen de geldigheidsperiode van je Non-immigrant “O-A” visum.

Je kan dan in jouw geval ook geen jaarverlenging bekomen na 90 dagen.

Op het einde van die verblijfsperiode van één jaar, dat je bij binnenkomst hebt bekomen, kan je wel gaan verlengen. De aanvraag daarvoor kan je starten 30 dagen voor afloop van je verblijfsperiode.

Voorbeeld: Je komt Thailand binnen op 01-08-19.

Dan zal je, door je dan nog geldige Non-immigrant”O-A” Multiple entry, een nieuwe verblijfsperiode van 1 jaar bekomen. Tot 31-07-20.

Op 01-07-20 kan je dan pas een aanvraag gaan indienen om een jaarverlenging van één jaar op basis van “Retirement”.

Samengevat.

Je kan slecht een jaarverlenging bekomen aan het eind van de verblijfsperiode. De aanvraag voor die jaarverlenging kan je starten 30 dagen (soms 45 dagen) voor het einde van die verblijfsperiode.

Diegene die bij binnenkomst een verblijfsperiode bekomen hebben van 90 dagen met een Non-immigrant “O” visum, kunnen hun aanvraag starten 30 dagen voor die 90 dagen om zijn.

Diegene die bij binnenkomst een verblijfsperiode bekomen hebben van een jaar met een Non-Immigrant “O-A” visum, kunnen hun aanvraag starten 30 dagen voor dat jaar om is.

“Is er verschil tussen het retirementvisum en mijn huidige visum ?” vraag je.

Wat meestal verkeerdelijk een “retirement visum” wordt genoemd, is eigenlijk een jaarverlenging van een verblijfsperiode (van 90 dagen of een jaar) op basis van “Retirement”. Het is dus geen visum maar een (jaar)verlenging.

Wat jij nu hebt is een Non-immigrant “O-A” Multiple entry en is een visum voor lang verblijf. Je kan dat visum enkel bekomen als je (vroeg)gepensioneerd bent. (Strikt gezien vanaf 50 jaar, maar in Nederland en België hanteren ze een hogere leeftijdsgrens).

Eigenlijk zou dit visum de naam “Retirement visum” mogen dragen, maar het is dus officieel een “Long stay” visum.

Let op !!! Met een (jaar)verlenging bekom je geen binnenkomsten. Als je Thailand wil verlaten tijdens een verlenging moet je, voor je Thailand verlaat, een “Re-entry” aanvragen. Doe je dat niet dan vervalt je (jaar)verlenging.

Een Non-immigrant “O-A” visum daarentegen heeft altijd Multiple entry. Bij elke binnenkomst zal je altijd een nieuwe verblijfsperiode van één jaar bekomen en dit zolang je die binnenkomsten maakt binnen de geldigheidsperiode van je visum. Ga je nu Thailand verlaten en kom je pas terug na de geldigheidsperiode van je visum, en wil je toch die laatst bekomen verblijfsperiode van één jaar behouden, dan kan je eventueel ook een “Re-entry” aanvragen. Zo kan je na de geldigheidsperiode ook nog binnen. Doe je dat niet en kom je na de geldigheidsperiode, dan zal je ook een nieuw visum nodig hebben

Ik heb nog nooit een visum bureau gebruikt voor wat ook. Ik kan er dan ook geen persoonlijk oordeel over geven.

Wat ik er over lees is dat ze een vrij hoog bedrag vragen voor de diensten die daar tegenover staan. Voor sommige is het misschien een oplossing, maar een jaarverlenging gaan aanvragen is niet echt moeilijk als je alle gevraagde stukken en bewijzen kan voorleggen.

Maar goed. Ieder moet die keuze zelf maken.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website