Beste redactie/Ronny,

Mijn vriend (en ook familie want hij is gehuwd met de nicht van mijn Thaise echtgenote) is onlangs definitief naar Thailand verhuisd. Hij is net als ik 11 jaar gehuwd. Ik woon reeds 4 jaar in Thailand. Provincie Sa Kaeo). Hij is hier met visum op basis van marriage, dus geen problemen. Hij heeft een (Belgische) zoon uit zijn vorig huwelijk. Deze is intussen 25 jaar oud.

Toen hij in Berchem een onderhoud had met de consul, vroeg hij wat zijn zoon moet doen om ook hier permanent te komen. De consul zei dat hij een non immigrant O zou verschaffen, welke 90 dagen geldig is. In die 90 dagen moest de zoon een nieuw visum aanvragen op basis van gezinshereniging, dus gingen we naar de immigratie in Aranyaprathet, waar de ambtenaar zei dat hij niet in aanmerking kon komen voor dat visum gezien hij daarvoor te oud was.

Blijkbaar dus foute info van de consul… Immigratie zei dat hij telkens om de 30 dagen een visarun naar Cambodia kan doen, één nacht daar blijven en terug komen. Nogal omslachtig denk ik, maar er moet toch een andere mogelijkheid zijn om op zijn leeftijd hier te komen wonen? De ambtenaar zei hem dat de beste manier was om hier met en Thaise the huwen, en stelde al onmiddellijk iemand voor in zijn kantoor… T.I.T….

Nu ben jij de beste informatiebron die ik me kan inbeelden, vandaar mijn vraag naar U: Welke opties zijn er in dit geval? Hij wil hier samen met zijn vader investeren in een Thais restaurant, waar de Thaise vrouw van mijn vriend zaakvoerder van zou worden.

Groet,

Dirk


Beste Dirk,

Niet eenvoudig alvast. Hij is al 25 jaar en dat is al een probleem dan. Hij wordt dan aanzien als een volwassen die zijn eigen aanvraag moet doen om een verblijfsperiode te bekomen en zonder ouders als referentie. Enkel tot je 20 jaar kan je op gezinshereniging beroep doen als kind van een ouder die in Thailand woont (of hij moet niet zelfstandig kunnen leven en dan kan ouder dan 20 jaar ook)

Mogelijkheden?

1. Als de consul een Non-immigrant “O” Single entry wil geven, wil hij misschien ook een Multiple entry geven? Hoeft hij elke 90 dagen maar een “borderrun” te maken. Geeft hun de tijd om misschien het een en ander in Thailand te regelen wat de zaak betreft.

2. Zorgen dat hij als werknemer in die zaak kan ingeschreven worden.

Zal allemaal niet zo eenvoudig zijn natuurlijk en hij moet dan alvast een werkvergunning zien te bekomen. Niet alle taken staan open voor buitenlanders, maar ik denk dan misschien als manager, boekhouder, kok of zoiets wel moet op te lossen zijn. Ook zijn er voorschriften wanneer je een buitenlander in de zaak opneemt. Dacht o.a. 4 Thai voor 1 buitenlander dat er moeten werken.

Moet je lokaal maar eens je licht voor opsteken als ze de zaak gaan opstarten.

3. Trouwen, kinderen of voogd ervan zijn.

Nogal een kordate beslissing natuurlijk om op die manier je verblijf in Thailand te kunnen regelen, maar voor -50 jarige is het inderdaad een mogelijkheid.

4. Visa exemption. 30 dagen inderdaad en kan telkens wel verlengd worden met 30 dagen. Via grensposten over land wel beperkt tot 2 binnenkomsten. En ga je dat meer doen via een luchthaven dan kan dat wel, maar op een dag ga je daar ook wel vragen krijgen. Niet echt iets om voor langere termijn te doen. Ga je problemen mee krijgen.

5. Misschien wil de consul hem wel een METV (Multiple Entry Tourist Visa) toestaan. Hiermee bekomt hij per binnenkomst 60 dagen, die hij binnen Thailand met 30 dagen kan verlengen. Dat visum heeft een geldigheidsperiode van 6 maand. Als hij dan juist voor die 6 maand om zijn nog een “borderrun” uitvoert, bekomt hij de laatste keer 60 dagen die hij dan nog eens kan verlengen met 30 dagen. Met dat visum kan je dan toch al bijna 9 maanden in Thailand overbruggen (“Borderruns” inbegrepen). Dan moet hij terug naar België voor een nieuw METV.

Probleem hier zal wel zijn dat hij een bewijs van inkomen zal moeten voorleggen om dat visum te bekomen. Maar misschien volstaat een afschrift van zijn rekening met een voldoende bedrag op ook voor de consul. Opletten, werken of een werkvergunning bekomen met een METV kan niet.

In ieder geval. Als 25 jarige definitief naar Thailand trekken wil ook zeggen dat je veel deuren achter je sluit ook.

Maar misschien is hij vermogend genoeg. In dat laatste geval is misschien de Thai Elite Visa wel wat. Kan vanaf 20 jaar. Niet goedkoop, maar misschien is dat geen beletsel voor hem: www.thai-elite.com/

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website